Etikettarkiv: Emmaljunga Edge

Emmaljunga 2017

Inför årsmodell 2017 presenterar Emmaljunga inga stora nyheter, de kom ju med en ny vagn för bara ett par månader sedan. Men sin vana trogen blir det ändå en hel del förändringar, nya färger och nya hjul bland annat.

För 2017 årsmodell finns Emmaljungas vagnar i tre olika designer, de kallas Lounge, Outdoor och Competition. Lounge har dels de gamla Loungefärgerna Lounge Grey och Lounge Black, och två nya färger som heter Lounge Navy och Lounge Pure. Lounge har handtag i svart leatherette, silverchasssi och lufthjul som ser ut som NXT90:s, alltså med vita hjulsidor. Outdoor har färgerna Outdoor Navy, Outdoor Black, Outdoor Olive (Melerad) och Outdoor Timber (melerad). Till det har de svart chassi och handtag i brunt leatherette. Hjulen är nya och är mer grovt mönstrade offroad-lufthjul. Competition finns i färgerna Competition Navy, Competition Black, Competition Grey och Competition White, den har “vanliga” tyger utan melering. Competition har också handtag i svart leatherette med små prickar i och svart chassi med ecco-hjul (punkteringsfria).

Modellmässigt är det inga större förändringar utan det gäller främst färger och hjul. Mondial och Mondial de Luxe finns kvar, Mondial De Luxe finns i de fyra Lounge-färgerna och Mondial i White Leatherette, Vanilla Leatherette och Espresso Leatherette. Edge finns i alla fyra färger i de tre designerna, alltså alla 12 färger för 2017.

Alla bilder i inlägget är klickbara.
Mondial de Luxe i Lounge Pure:

Emmaljunga Modelyear 2017. © Sven Persson / swelo.se

Läs mer

Emmaljunga 2016

Nu har Emmaljunga mässa i Stockholm och presenterar nyheterna för 2016, som ni vet lever vi i ett informationssamhälle och bilderna har redan läckt ut på internet, det är vi ju inte särskilt ledsna för 😉

Genomgående för hela sortimentet är att det kommer lösa hjulpaket till nästan alla modeller, det kommer att gå att köpa ett paket med lufthjul eller ecco-hjul att alternera med om man önskar det. Det kommer också flera nya vävda melerade tyger som har fått namnet “Lounge”, Lounge Black, Lounge Grey, Lounge Green och Lounge Beige. Alla modeller som tidigare haft skum-handtag har istället fått handtag i leatherette.

Den nya modell som kommer inför 2016 är Emmaljunga Scooter 4 och Scooter 4 S, som är en blandning mellan Buddy och Scooter AIR. Den ersätter alltså Buddy och Scooter S AIR som utgår. Stommen har den fått från Buddy, med den högre bågen, fotstödet som liknar det på Viking och suffletten med förlängning baktill. Suffletten har också fått en extra solkeps framtill så den blir extra skyddande, efterlängtat! Det kommer dock inte gå att köpa lösa suffletter till Scooter 4 och antagligen är dem som sitter på inte heller avtagbara. Scooter 4 finns i många olika färger och olika färger hör ihop med olika hjul, det finns alltså Scooter 4 både med lufthjul och med Ecco-hjul. Det går dock att köpa till ett set med fyra hjul av antingen lufhjulsmodellen eller Ecco-hjul för att ha att byta med. Scooter 4 S väger 10,9 kg och Scooter 4 S AIR väger 11,7 kg. Ligglängden är 100 cm och ihopfälld blir den 87x50x28 cm. Scooter 4 kommer finnas i färgerna Navy, Black, Rioja, Oxford Green, Lounge Grey och Granit. Scooter 4 AIR kommer att finnas i Lounge Black, Red, Petrol, Desert Beige, Lilac, Dark Grey, Black/Pink och Black/White.

Emmaljunga Scooter 4

Läs mer

Emmaljunga Edge vs Brio Happy

DSC05705DSC05741

Emmaljunga Edge och Brio Happy är två väldigt lika vagnar från två av de vanligaste märkena i Sverige. Är det egentligen någon skillnad på dem? Var skiljer dem åt och vilken bör man välja? Jag jämför dem sida vid sida så att det ska bli lättare för er att välja.

Jag har här Emmaljunga Edge med Classic Cryptonite chassi, den finns också med andra chassin, Classic Chrome är väldigt likt men de andra chassina skiljer sig åt ganska mycket. Brio Happyn har här lufthjul och knäledshandtag, men man kan lika gärna välja teleskophandtag eller punkteringsfria hjul till den.

Emmaljunga Edge Brio Happy
Hjul: 4 lufthjul 4 lufthjul (eller EVA-hjul)
Svängbara hjul: Nej Nej
Liggdel: Ja, ingår Liggdel, mjuklift eller hårdlift som tillval
Typ av sittdel: Traditionell Traditionell
Sittdel vändbar: Ja Ja
Lägen på ryggstödet: 3 3
Broms: Traditionell hjulbroms Kugghjulsbroms

Läs mer

Emmaljunga 2015

WOW! Emmaljunga har presenterat sin nya kollektion för 2015 och nu har man verkligen lyssnat på kunderna och gjort många ändringar som jag tror blir riktigt bra. Bara en sådan sak som att de gamla punkteringsfria grusätande EVA-hjulen är borta, de finns inte mer, fantastiskt! De ersätts istället av både hjul liknande Scooter 3s hjul (de kallas Ecco) och riktiga lufthjul. Dessutom kommer mer färgglada alternativ till samtliga modeller och man har tagit bort den pösiga sufflettkjolen på City Cross, Nitro och Super Nitro. (Alla bilder är klickbara)

Double Viking Package2 raincovers, 1 changing bags Mood, 1 parasols, 2 seatpads, 2 hoods seat, 2 hoods carrycot

Läs mer

Recension av Emmaljunga Edge med classic-chassi

DSC02770DSC02812

Märke: Emmaljunga
Modell: Edge
Årsmodell: 2010
Chassi: Classic Cryptonite
Färg: Lime

Jag har kört Emmaljunga Edge med Classic-chassi i många olika situationer, nästan uteslutande med liggdelen på. Men även lite med sittdel och syskonsits. Jag har testat den i skog, på promenader, i snö, på stan och att packa in i bilen. Detta är en riktigt klassisk Emmaljunga och en av få barnvagnar med stålvarukorg och klassisk hjulbroms. Söker du en modern klassiker som klarar det mesta så kan detta vara vagnen för dig.

Läs mer

Kronan Duo S vs Emmaljunga Edge Duo S

DSC05323DSC05338

Här kommer en sedan länge efterfrågad jämförelse mellan Kronan Duo S och Emmaljunga Edge med Duo S chassi. Två rejäla vagnar med stora hjul och lyxiga rymliga liggdelar.

Kronan Duo S Emmaljunga Edge Duo S
Hjul: 4 lufthjul 4 punkteringsfria hjul
Svängbara hjul: Främre Främre
Liggdel: Ja, tillval Ja, ingår
Typ av sittdel: Fälls med rem Traditionell
Sittdel vändbar: Ja Ja
Lägen på ryggstödet: Steglöst 3
Broms: Fotbroms, revolver Fotbroms, revolver

Läs mer

Recension av Emmaljunga Edge med Duo S-chassi

DSC03915DSC03861

Märke: Emmaljunga
Modell: Edge Duo S
Årsmodell: Chassi -14, liggdel och sittdel -10
Chassifärg: Svart
Färg: Lime -10

Emmaljunga Edge med Duo S-chassi har jag använt till och från i flera månader. Jag har kört den på stan, på promenader, i skogen på bussen osv. Edge är Emmaljungas mest utrustade vagn som har många lyxiga och bekväma funktioner. Duo S-chassit kom 2013 och är det enda Edge-chassit med svängbara framhjul. Mondial med Duo S-chassi är samma vagn, den har bara lite annan design på tyget.

Läs mer

Välkommen Emmaljunga Super Viking och City korg

I förra veckan utökades barnvagnsparken här hemma ytterligare med en Emmaljunga City korg i den härliga färgen Royal Blue från 2010, precis samma färg som vi hade till blivande storasyster faktiskt.

DSC03216

Sedan innan har vi också en Edge-liggdel, men vi insåg att vagnen inte gick att fälla ihop med Edge-liggdel på något av våra chassin, så då kändes det smidigt med en City korg också.

I fredags hämtade vi också ut ett nytt Emmaljunga-chassi, nämligen ett Super Viking-chassi. Chassina i Viking-serien är de enda av Emmaljungas chassin som går att köpa löst, det är samma chassi som till Super Nitro och Edge/Mondial Duo S. Här med City korg i Royal Blue –10.

DSC03255

Med Ozone-sittdel i Candy Pink –10. Denna kombination har blivit riktigt populär och kallas ofta Super Ozone.

DSC03259

Med Edge-sittdel på blir det en Edge Duo S eller Super Nitro (bara sufflettdesignen som skiljer).

DSC03261

Med Edge liggdel i Lime –10 blir det en Edge Duo S.

DSC03264

Så, vad betyder detta? Jo, att jag så småningom kommer kunna producera en himla massa Emmaljunga-recensioner och jämförelser till er! Något som jag verkligen ser fram emot 🙂

Ställbar fjädring på Emmaljungas vagnar

Alla Emmaljungas vagnar med fyra fasta hjul (förutom Smart, Cerox och Scooter) har ställbar fjädring. Det finns tre olika lägen för fjädringen och generellt rekommenderas det att ha mjukare fjädring ju mindre barnet (och packningen) väger. Men det handlar också om personligt tycke och smak, går man mycket i ojämn terräng eller bara gillar mycket fjädring kan man ha mjuk fjädring även om barnet väger mer och tycker man att det är för mycket gung (eller kanske har en vagn som börjar bli lite trött och därför gungar lite för mycket) har man kanske hellre inställt på hårdaste fjädringen. Den ställbara fjädringen kallas E.A.S.T eller “Suspension technology”. Det går att läsa i din bruksanvisning precis hur du gör när du ställer in fjädringen. Från och med årsmodell 2013 ändrade Emmaljunga utseendet på själva vredet, men funktionen är precis den samma fortfarande.

Ställbar fjädring

När du ska justera fjädringen bör du fälla ihop vagnen, eller åtminstone sätta den i denna positionen.

DSC02849

Vredet hittar du ovanför framhjulet. För att kunna vrida på det behöver du trycka den lilla grå knappen mot dig. Här är fjädringen inställd på det mjukaste:

DSC02850

Här är fjädringen inställd på mellanläget:

DSC02851

Och här är den i det hårdaste läget:

DSC02852

Det är viktigt att du har båda vreden likadant, annars sliter det väldigt mycket på vagnen och den kan kännas sned. Det som händer när du vrider på ratten är att det ena staget i chassi-korset förlängs eller förkortas, det påverkar hur hårt fjädrad vagnen blir.

Även vagnar från Emmaljunga med svängbara framhjul har samma spak och möjlighet att justera i tre olika lägen. Men eftersom fjädringen är helt annorlunda uppbyggd på de vagnarna påverkar inte det fjädringens hårdhet utan bara lutningen på liggdelen eller sittdelen. Om du tex. har en liggdel som du tycker lutar så kan du ändra det genom att justera på samma sätt som jag beskrivit.

Emmaljunga Edge – göra om suffletten från liggvagn till sittvagn

När man köper en Emmaljunga Edge får man bara med en sufflett, den suffletten kan sedan användas både på liggdelen och på sittdelen. För att suffletten ska passa sittdelen måste man dock göra om den i några enkla steg.

För att få loss suffletten från liggdelen knäpper du upp tryckknapparna runt om suffletten. Dra sedan suffletten rakt upp ur sina fästen.

DSC02798

När du lossat suffletten ser du att det längst ner på insidan finns en dragkedja. Om du öppnar den kommer det fram en sufflettkjol som ska användas när man har sittdelen.

DSC02799DSC02800

Sufflettkjolen är egentligen inte tänkt att användas när man använder liggdelen, men jag vet att vissa föredrar att ha den ute eftersom man kan dra suffletten längre fram då.

DSC02801

När sufflettkjolen är utfälld placerar du suffletten på sittdelen. Knäpp fast de två tryckknapparna vid sufflettfästet.

DSC02805

Längst ner på suffletten finns en resår med två krokar. Var man vill placera krokarna är lite olika. Jag har dem här (även om det innebär att de lossnar ibland) eftersom suffletten går att dra längre fram. Det går också att placera krokarna i öglan för extern sele, men då blir det svårare att få vagnen i fullt liggläge.

DSC02810DSC02813

Om du har vad du tror är en Edge som saknar sufflettkjol, så är det med största sannolikhet en Smart. Det är en enklare variant av Emmaljungas Duo-vagn som saknar sufflettkjol och ställbar fjädring bland annat.