Att köpa barnvagn utomlands

Man kan ofta tjäna en slant genom att köpa sin barnvagn utomlands. Men det finns en del saker som man behöver tänka på.

Vissa vagnar går inte att köpa utomlands överhuvudtaget eller så tjänar man inte speciellt mycket på det, som svenska vagnar, tex. Emmaljunga, Brio, Crescent och Kronan.

Vagnar som går att hitta billigare utomlands är tex. Bugaboo, Teutonia, Joolz, Mutsy, Mountain Buggy, Phil & Teds, Quinny och BabyJogger. Vissa vagnar säljs inte i Sverige och går bara att beställa utomlands.

Tänk på att det kanske inte är exakt samma vagn som säljs utomlands som den som säljs i Sverige. Ibland kan det vara säkerhetsdetaljer som är annorlunda.

Ett alternativ om du eller någon du känner ska utomlands är att köpa vagnen direkt i landet och ta med den hem på flyget. Det är nog allra billigast i USA, men även i England och andra länder i Europa går det att hitta billiga vagnar. Vill du vara helt säker på att du får exakt den vagn du vill ha kan du förbeställa den med leverans till hotellrummet.

Men det vanligaste alternativet när man ska köpa vagn utomlands är att beställa från en utländsk webbshop. Var det är billigast att beställa vagnen beror delvis på kampanjpriser och valutakurser, så det enklaste är att kolla runt själv på olika sajter efter priset på just den vagn du är ute efter. Ett ställe att börja leta är sajter från det land som vagnen tillverkas. Ofta, men inte alltid, är tex. Teutonia billigast på Tyska sidor eftersom de tillverkas där, och Bugaboo, Joolz och Mutsy är billiga på holländska sidor. Att köpa barnvagn från en Amerikansk sida är ingen bra idé eftersom det tillkommer tull och skatter på sådant som importeras därifrån. I slutändan tjänar du kanske ingenting eller väldigt lite på det. Håll dig alltså innanför EU om du ska beställa barnvagn från utlandet, då slipper du tullavgifter.

Det finns några stora webbshoppar, tex. Pramworld (Engelsk) och BabyPlus (Holländsk) som är välbeprövade och kända för bra kundservice, de skulle jag säga är säkra att handla från. Själv har jag erfarenhet av att beställa från BabyPlus, det kan du läsa om här och den tyska sajten myPram.com, det kan du läsa mer om här.

Andra sajter är tex. Moeders Mooiste  BabyJungle, BabyCare och  som alla är holländska sajter. PingPong-online som är en tysk sajt. WH Watts som är en engelsk sida. Även två polska sajter har börjat locka en del svenska köpare, Jedyny sklep och Ecowozki heter dem. Ett tips är att använda Google Translate om man har svårt att navigera på hemsidorna, men de polska sidorna verkar inte ha lika bra kundservice som andra sidor. När man bestämmer sig för att köpa barnvagn från en utländsk sida tycker jag det är viktigt att göra ordentlig research om sidan först. Kolla om du kan hitta någon annan som köpt där ifrån och helst reklamerat också. Googla, sök på olika föräldraforum och fråga i Barnvagnar! om det finns någon som har bra eller dåliga erfarenheter av webbshoppen. Tyvärr räcker det inte att veta att de svarar snabbt och trevligt på mail, ofta kan de vara hur trevliga som helst så länge man vill handla av dem, men om man börjar skicka obekväma mail om att man inte är nöjd eller vill reklamera vagnen så kan det tyvärr vara så att de slutar höra av sig. Därför är det viktigt att försöka hitta information om hur de hanterar sina reklamationer. Kolla också om det finns något telefonnummer till dem, det är betydligt enklare att hävda sin rätt och reda ut saker via telefon än via mail.

Men är det så att man tjänar många tusenlappar och är villig att ta risken går det förstås att beställa utan att göra massa research, vissa resonerar så att det ändå blir billigare att beställa vagnen från utlandet och stå för eventuella reparationer själv än att köpa den i Sverige. Och de flesta webbsidorna är riktigt bra på reklamationer, ofta behöver du bara skicka in bilder på det som är sönder så skickar de nya delar.

Om man överväger att köpa barnvagn från England ska man vara medveten om att man i England har hårdare krav på flamskydd vilket leder till att man behandlar vagnarna med mer flamskyddsmedel än vad man gör i Sverige. Det är kemikalier som kan vara farliga och spädbarn är extra känsliga för dessa kemikalier, de går inte att tvätta bort. Läs mer om bromerande flamskyddsmedel här. Av denna anledningen tycker jag att man i första hand ska försöka köpa vagnen från något annat EU-land. Det är alltså bara England som har dessa hårdare krav på flamskyddsbehandling, i övriga länder är de flesta vagnar obehandlade.

Så då är de bara att sätta i gång och surfa runt efter den perfekta barnvagnen till det perfekta priset. Lycka till!

28 thoughts on “Att köpa barnvagn utomlands

 1. millisvanillis

  Glöm inte att du genom att köpa din vagn hemifrån datorn, också bidrar till att på sikt förstöra marknaden för traditionella fysiska butiker. Ingen vill väl vara utan möjligheten att prova och jämföra live. En butik erbjuder många fördelar, men vissa verkar bara se till den lilla ekonomiska vinsten som görs genom att ”fynda” på nätet. Stötta istället din lokala butik så att den finns kvar i din närhet:) Vore kul att se lite mer positiv info från bloggen om detta…

  1. Hediye

   Det är stor skillnad i pris. Ca 5000 kr gör mycket och det är ingen liten vinst. Lokala butikerna borde erbjuda lite bättre priser, eventuellt rabatter.

 2. Emelie

  OBS! Även svenska hemsidor kan sälja vagnar som är från England, tex Barnvagnslagret som köper sina vagnar från England, och då kan vagnen innehålla bromerande flamskyddsmedel….

 3. donkeyduo

  Åh! Det är klart man helst handlat hemma! Men 4000 spänn… så mycket billigare blev vår Donkey från Moeders Moiste än från lokal butik! Och jag är så glad att vi valde den! Bra guide!

 4. Snart tvåbarnsmamma

  Funderar också på att beställa en bugaboo från Moders Moiste, mailade du Din beställning? Hur betalade du?

 5. Anonym

  Hej! Vet du var det finns mer info om flamskyddsmedel på eng vagnar eller får jag fråga hur du har fått reda på det…? Har precis beställt en vagn (extra/resevagn) till vår 1,5 åring gör jag hade aldrig hört detta innan jag beställde och nu försöker jag googla men hittar inte mkt info om just detta… Antar att vi bör returnera den om detta stämmer?! Men hur kan jag vara säker på att andra länder inte har samma…? Mvh maria

  1. Sandra

   Detta undrar jag också! Det finns så lite källor och jag är jättenyfiken. Varför använder man det i England och hur kan man veta att det inte används i andra länder?

 6. Agnes

  Hej. Kan du ge lite mer info om flamskyddsmedel. Jag har beställt en vagn från Holland (babycare) och vill vara helt säker på att den inte är behandlad.

  Häls.
  Agnes

 7. Björn

  Vi köpte en Krasnal Polaris från Polen för knappt ett år sen och betalade 2500 kr inklusive frakt hem till dörren. Motsvarande vagnsmodell i Sverige kostade då det dubbla. Vi är mao väldigt nöjda!

  Ang. detta med att ”förstöra marknaden” så är det inget annat än trams. Marknaden är ett spel och kan en lokal butik inte erbjuda samma sak som de kan i Polen dvs en bra vagn till ett bra pris, kommer ”marknaden” att förändras eller så gör butiken i Sverige det!

 8. Pingback: Vi köpte vår barnvagn från Polen (import av Krasnal Polaris)

 9. Linus

  Hej,

  Du skriver ”Om man överväger att köpa barnvagn från England ska man vara medveten om att man i England behandlar alla barnvagnar med bromerande flamskyddsmedel, som är förbjudet i Sverige.”

  Jag ringde kemikalieinspektionen och kvinnan jag pratade med där sa att hela EU har förbud mot samma flammskyddsmedel. Enligt henne skulle det alltså inte finnas några bromerande flammskyddsmedel i barnvagnar från England.

  Hade gärna velat veta varifrån du fått denna information så jag kan kolla upp mer.

  mvh

  /Linus

  1. Anna

   Hej! Jag blev nyfiken på en engelsk vagn (En Oyster stroller, en vändbar sulky) och bestämde mig för att fråga tillverkaren om just detta, fick detta svar:

   Good afternoon Anna

   Thank you for your enquiry

   The Oyster fabrics are treated with a flame retardant that do pass the British Safety Standard however, as you say it may not pass the EU safety standard.

   Kind regards
   Nance

   1. Anna

    Å andra sidan hittade jag också detta på babycenter;

    However, the EU passed a law in 2007, called the Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (Reach). This ensures that no chemicals harmful to humans or the environment are used in materials manufactured and sold in the EU. So if a product is proven to be unsafe and hasn’t passed Reach regulations, it won’t be in the shops.

    http://www.babycentre.co.uk/a557897/toxic-chemicals-in-baby-equipment#section3#ixzz2Sop4iz7w

 10. Pingback: Carcinogenic Flame Retardant?? | bagarebebis

 11. Caroline

  Har precis fått min city mini gt dubbel som jag beställde från polska sidan ecowozki. Hur smidigt som helst, vagnen skickades i måndags och den kom idag fredag! Inga problem med betalning och personalen i Polen är jättesnabba att svara på mail. Sparade 2500 kr på detta.

  Caroline

  1. Veronica

   Hej.

   Tänkte bara fråga hur mycket du fick betala för frakten?

   Jag har varit intresserad av olika paket med produkter från babyjogger samt ett babyskydd. Efter första mailet fick jag ett svar på engelska med priser i EUR. Dessa var vid omräkning ca. 1700 kr dyrare än priserna på produkterna på hemsidan.

   Jag bad om priser i zl. och fick det, inkl. frakt när jag köpte ett paket. Detta verkar stämma med priserna på hemsidan. Men eftersom vi inte ska ha någon liggdel så ville jag bekräfta priset för de andra produkterna… då skulle de ha 220 zl för frakten (det jag skulle köpa kostade drygt 1400 zl om det gör någon skillnad). Bilstolsadaptrarna kostade dessutom 60 kr mer än i butik i Sverige… :/

   Vad har ni andra för erfarenhet gällande priserna för frakt mm? Nyfiken och behöver beställa snart då bf närmar sig.

 12. Pingback: Vi köpte vår barnvagn från Polen (import av Krasnal Polaris)

 13. Pingback: Barnvagnsångest – syskonvagnar | Tales of an Army Wife

 14. Johnb918

  Fckin amazing things here. Im very glad to see your post. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail? ddaedgaebkcb

 15. linda

  hej jag tänkte beställa en bugaboo vagn från hemsidan pramworld men vart lite nervös över att jag betalar o ej får vagnen nu när jag läst din blogg vart ja lite lungn men däremot såg jag att du skrev att de är behandlade med kemikalier i england fick mig o valite ösäker och jag undrar om det tillkommer ngt frakt o hur mkt hur kan man f¨å reda på det…..

  1. Elin Inläggsförfattare

   Generellt är de mer behandlade i england än vad de är i sverige, men det är olika för olika märken också. Det tillkommer frakt, jag tror det är 20 pund för en mindre vagn och 40 för en större. Men maila till pramworld och säg att du vill ha det skickat till sverige så ger de ett exakt pris.

 16. Anna

  Hej! Vet du något om märket queenette? Jag har köpt en Syskonvagn begagnad av det märket och nu har suflettfästet pajat och jag är på jakt efter reservdel. Har försökt googla men får som inte fram någon bra info. Har nu också sökt på märket på alla dessa utländska sidor utan resultat. Vagnen är inte gammal. /Anna

Kommentarer är stängda.