Ställbar fjädring på Emmaljungas vagnar

Alla Emmaljungas vagnar med fyra fasta hjul (förutom Smart, Cerox och Scooter) har ställbar fjädring. Det finns tre olika lägen för fjädringen och generellt rekommenderas det att ha mjukare fjädring ju mindre barnet (och packningen) väger. Men det handlar också om personligt tycke och smak, går man mycket i ojämn terräng eller bara gillar mycket fjädring kan man ha mjuk fjädring även om barnet väger mer och tycker man att det är för mycket gung (eller kanske har en vagn som börjar bli lite trött och därför gungar lite för mycket) har man kanske hellre inställt på hårdaste fjädringen. Den ställbara fjädringen kallas E.A.S.T eller “Suspension technology”. Det går att läsa i din bruksanvisning precis hur du gör när du ställer in fjädringen. Från och med årsmodell 2013 ändrade Emmaljunga utseendet på själva vredet, men funktionen är precis den samma fortfarande.

Ställbar fjädring

När du ska justera fjädringen bör du fälla ihop vagnen, eller åtminstone sätta den i denna positionen.

DSC02849

Vredet hittar du ovanför framhjulet. För att kunna vrida på det behöver du trycka den lilla grå knappen mot dig. Här är fjädringen inställd på det mjukaste:

DSC02850

Här är fjädringen inställd på mellanläget:

DSC02851

Och här är den i det hårdaste läget:

DSC02852

Det är viktigt att du har båda vreden likadant, annars sliter det väldigt mycket på vagnen och den kan kännas sned. Det som händer när du vrider på ratten är att det ena staget i chassi-korset förlängs eller förkortas, det påverkar hur hårt fjädrad vagnen blir.

Även vagnar från Emmaljunga med svängbara framhjul har samma spak och möjlighet att justera i tre olika lägen. Men eftersom fjädringen är helt annorlunda uppbyggd på de vagnarna påverkar inte det fjädringens hårdhet utan bara lutningen på liggdelen eller sittdelen. Om du tex. har en liggdel som du tycker lutar så kan du ändra det genom att justera på samma sätt som jag beskrivit.

8 thoughts on “Ställbar fjädring på Emmaljungas vagnar

 1. Malin

  Hej! Vet du om man kan ha emmaljunga supervikings sittdel på city cross och supernitro chassi? Tack på förhand!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, det går alldeles utmärkt. (Super nitros och super vikings chassi är till och med likadana).

 2. Marja

  Tack för förklaringen! Då jag köpt mina vagnar begagnat, har jag inte instruksionsbok och inte förstått vad och hur det där fungerat! Men nu vet jag!

 3. Jenny

  Hej, vilket läge är det som är mest plant om man ser till lutningen på nitro?
  Är det den sista på bild?
  Mvh Jenny

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, tvärt om. När du har den i det som motsvarar det mjukaste läget, så att den pekar neråt, är huvudändan som lägst, om du har sittdelen bakåtvänd.

Kommentarer är stängda.