Barnvagnar för långa föräldrar

Jag får ofta frågor om vilka vagnar som passar långa mammor och pappor. När man är lång och ska välja barnvagn är det några grejer man ska tänka lite extra på. Det är höjden på handtaget, att man ska kunna gå bakom vagnen utan att sparka i och höjden på liggdel och sittdel.

IMG_0146DSC03885

När det gäller handtaget kan man generellt säga att barnvagnar med teleskophandtag (bilden till vänster) har högre handtag än de med knäledshandtag (bilden till höger). Men det är en generell regel och gäller långtifrån alla barnvagnar. Det finns barnvagnar med ganska lågt teleskophandtag och barnvagnar med högt knäledshandtag. En ytterligare fördel med att välja teleskophandtag när man är lång är att ju högre man höjer handtaget desto längre bort från barnvagnen kommer man, vilket ger mer utrymme för långa ben när man ska gå. Hävkraften används när du ska häva vagnen uppför en trottoarkant, eller om du har fasta hjul varje gång du ska svänga vagnen. Hävkraften på en vagn med teleskophandtag blir bättre ju högre du har handtaget, medan en vagn med knäledshandtag har som bäst hävkraft när du har handtaget rakt ut horisontellt från vagnen, vilket ofta är ett ganska lågt läge. Men handtagets höjd varierar alltså på de olika barnvagnarna, därför rekommenderar jag alltid att man åker och provar själv så att man vet att handtaget går att ha på en bekväm höjd och att man kan gå bakom (i rask takt) utan att sparka i bakaxeln.

En annan sak som man kan kolla lite extra på är höjden på liggdelen och sittdelen. Det är individuellt hur viktigt man tycker det är, det finns långa föräldrar som är väldigt nöjda även med låga vagnar. Det är bekvämare att slippa böja sig så långt ner när man ska kolla till bebisen och lyfta i och ur hen och ingen vill väl ha barnet liggandes i knä-höjd. Man ska kanske i alla fall fundera på att välja bort de allra lägsta barnvagnarna (tex. Emmaljunga Nitro och Bugaboo Cameleon).

En till grej att ha i åtanke är att om båda föräldrarna är långa får man med stor sannolikhet ett långt barn, därför kan en lång och rymlig liggdel vara bra.

Ett tips är att jag i alla recensioner jag gjort, skrivit in både höjden för sittdel och liggdel (i de fall jag recenserat liggdelen) och höjden för handtaget. Men jag rekommenderar som sagt också att man åker till en butik och testar vagnen innan man köper.

Exempel på barnvagnar som är höga och har högt handtag är Joolz Day, Stokke Xplory och Crusi och Bugaboo Buffalo.Bugaboo BuffaloStokke XploryJoolz Day

Men det finns många fler barnvagnar som fungerar bra till lång personer. Några exempel är Emmaljunga Edge med sport-chassi, Emmaljunga Super Viking, Brio Go (den sittdelen är dock ganska låg) och Brio Smile. Även Kronan Duo S funkar bra till långa personer och Teutonia BeYou är en hög barnvagn. Crescents vagnar har generellt höga handtag, Trike och City som har teleskophandtag funkar extra bra. Men som sagt, det finns många fler. Åk till en affär och prova själva och fundera även på vilka andra behov ni har för er barnvagn, låt inte höjden på barnvagnen styra helt. Läs gärna min Guide till att köpa barnvagn.

26 thoughts on “Barnvagnar för långa föräldrar

 1. Moa

  Hej! Måste fråga dig du som har så bra koll på vagnar om du har något tips till mig 🙂 har idag en emmaljunga duo edge men är ute efter en mindre och lättare vagn till min 7månaders kille.. Har kikat lite på teutonia fun och babytravel Buffalo, skulle du rekommendera någon utav dom? Eller har du någon du skulle rekommendera? Jag bor på ”landet” så den ska klara lite grusvägar ibland 😉 och vill ha en med vändbart styre/sits och helst svängbart hjul… Får kosta ca 4500:- /Moa

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Med den budgeten tycker jag att Babytravel Buffalo låter som ett mycket bra val. Jag är lite tveksam till Fun på landet, den har ju ganska små hjul och inte så bra fjädring. Men den kan kanske också funka, det finns ju vinterhjul till iofs.

   Svara
 2. Evelina

  Åh tack för denna! Har ingen bebbe på G än, men det har ändå slagit mig. Jag är 186 åh min sambo 205, så en lång bebis lär det bli när det väl är dags och att hitta en vagn som passar oss och våra behov lär vara svårt :p Men nu vet man lite mer vad man ska tänka på i framtide iaf 🙂

  Svara
 3. Malin Lind

  Brio Go funkar INTE till långa! Jag var tvungen att göra mig av med den för att jag blev så irriterad över att jag sparkade på den så fort jag gick fortare än ”gå i butiker” takt. Jag är inte superlång, 172cm. Nu har jag BJ city elite och den är perfekt! 🙂

  Svara
 4. Theres

  Hej!
  Tack för en bra blogg med många tips!
  Vi har en bebis på gång och vagnen är redan köpt, men ej uthämtad. Blev ett ”spontan” köp vilket är absolut inte jag och nu i efterhand börjar frågorna dyka upp. Vi köpte en Emmaljunga duo edge med classic chrome chassit…. Och nu börjar tankarna komma på handtaget, jag tyckte det var lite lågt i butiken men tog för givet att man kunde ”dra” ut det! Så hur är det nu, visst går det inte? det går bara att vinkla handtaget? Vet inte hur babyproffsen ställer sig till att byta chassi, då jag köpte 2014 modell till nedsatt pris för att dom skulle göra plats för 2015 års modeller… Tacksam för svar! Hälsningar Theres

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Nej, classic chrome chassits handtag går inte att dra ut utan bara höja och sänka genom att vrida det, knäledshandtag. Det är nog inte så populärt att byta chassi i den situationen nej. Men åk dit och kika om de ar någon annan vagn med det chassit inne (eller classic cryptonite, det är samma chassi) och justera handtaget till rätt höjd och känn efter om det funkar. Edge är en ganska hög vagn och jag skulle säga att den funkar bra till medellånga personer (min man på 184 cm har inga problem), men för riktigt långa kan nog handtaget upplevas för lågt.

   Svara
 5. Arvid

  Hej. Kan du möjligen rekommendera en barnvagn som är hög både i med sittdelen och liggdelen? Min fru (vi är gravida) har problem med ryggen och ska inte böja sig för långt ner då hon ser till/lägger ner/plockar upp barnet. Sedan är det ett plus också om den inte väger för mycket.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Stokkes vagnar är riktigt höga, det är deras ”grej”. Även Joolz Day är riktigt hög. De skulle jag nog kika på 🙂

   Svara
   1. Imana

    Hej! Vad tycker du är bäst. Stokke xplory eller crescent infinity. Jag har väldigt svårt att välja. Det jag tycker om.med båda är att barnet sitter väldigt högt upp medbåda. Själv är jag lång och vill att barnet sittereller ligger nära. Och att vagnen inte är så klumpig och stor.

    /Iman

    Svara
 6. Beatrice

  Kan du möjligen rekommendera en barnvagn som har en rymlig och lång liggdel?
  Längden i själva liggdelen är det viktigaste för oss just nu.
  Vi har en Teutonia Cosmo just nu men bebisen är för lång för själva liggdelen och kan /vill inte sitta ännu.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Kronan Duo/Duo S, Emmaljunga Edge och Stokke Crusi/Trailz har alla en ligglängd på 79 cm. Brio Go/Go next har en ligglängd på 77 cm. Sedan finns de danska vagnarna som har en ligglängd på runt 90 cm i liggdelen. Trille Hippa Light som finns att köpa i Sverige har en ligglängd på 85 cm.

   Svara
 7. Ronja

  Hejsan, jag och min sambo är 184-194 och vi bor i Norrland. Vi behöver hjälp och vägledning i valet av barnvagn, har fått erbjudande och köpa en crescent Classic, men såg att den var bara 100 cm i handtagslängd, tacksam för svar, bra blogg. Barnet kommer i december och utbudet är inte det största, rekommenderar du någon hemsida att köpa ifrån om man hittat i butik men vill pressa ner priserna?:)

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Classic skulle jag nog inte rekommendera om man är lång, både sittdelen och handtaget är ganska lågt på den. Brio Happy med teleskophandtag skulle jag nog titta på om jag skulle ha en vagn i den kategorin. Eller Emmaljunga Edge med sport-chassit som har teleskophandtag, men den är så bred.

   Svara
 8. Pingback: VÄLJA BARNVAGN | Den Saboterande Ekorren

 9. Lin

  Jag har en fråga rörande höjd på handtag som jag hoppas att du kan svara på. Min man är 202 cm, vilken vagn har det absolut högsta handtaget? Vi har haft brio go till ettan vilket har funkat men inte varit optimalt.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Crescent Trike, City och Infinity har höga handtag, likaså Stokke Trailz och Crusi. Bugaboo Buffalo, Cybex Priam.

   Svara
 10. Erik

  Hej!
  Väntar första barnet och mycket är nytt… Min sambo och jag är sugen på en Brio Happy. Då jag är 2m lång vill jag förvissa mig om att den passar mig. Finns ingenstans i sthlm för påseende. Har någon erfarenheter? Fungerar den bra för långa som jag?
  Tacksam för svar!
  Erik

  Svara
 11. Moa

  Måste slå ett slag för Mutsy för långa föräldrar! Den är lite svår att få tag i men dyker upp på blocket och hos vissa återförsäljare. Gillar dock deras äldre varianter bättre, de tillverkas nog inte längre. Har Mutsy urban rider och 4-rider själv och det är både det faktum att handtaget går högt upp och att liggdelen är mkt högre upp än andra vagnar som är fint (bugaboos liggdel är typ i knähöjd, inte jätte-ergonomiskt!). Mvh Moa
  http://mutsy.nl/seen/

  Svara
 12. Arvid

  Hej. Tack för din hjälp senast. Vi köpte en stokke xplory, bl a på din inrådan, och det har varit mycket lyckat. Min fru har kunnat ta upp och lägga ner vår bebis i vagnen utan att ryggen tagit skada. Nu kommer dock nästa fråga… finns det någon dubbelvagn som också är hög och lämplig för oss? Xplory verkar ju inte ha dubbelvagnar. Det vi behöver är alltså en barnvagn med två ”parallella” sitsar/liggdelar, eftersom båda barnen måste kunna ligga/sitta högt. Vi får se om/när tvåan kommer… men tanken finns där.

  Tackar

  / Arvid

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hm, nä, det är dåligt med det tyvärr. Kruxet är nog att för att få vagnen stabil med två höga liggdelar/sittdelar så behöver den vara väldigt stor och bred.Jag kan inte komma på någon lite högre syskonvagn tyvärr.

   Svara
 13. Ulrik

  Hej!
  Vagn som är bra för långa och några cm högre än ex Buffalo är danska Trille Viper 4S. Prisvärd dessutom i jämförelse med alla andra vagnar. Inte värt 6000-8000 ytterligare för att få ex. en Buffalo. Dock är nog inte Trille en vagn för hippa lattemorsor…
  //U

  Svara
 14. Hanna

  Hej! Jag är helt ny i barnvagnsdjungeln och skulle behöva lite hjälp. Vi ska få bebis i april. Vilken/vilka barnvagnar kan du rekommendera till oss som båda är långa, och även till en lång kommande bebis (fick reda på att han/hon är lång på ultraljudet)? Jag vill gärna ha en duovagn med vändbar sittdel som går att fälla ner till liggande utan att barnets ben hamnar uppe i luften om du förstår vad jag menar. Gärna anpassad för både terräng och asfalt och med bra fjädring.
  Tusen tack pfh! MVH Hanna

  Svara
 15. Jonatan

  skulle vilja fråga om det fiuns någon eftermarklnads tillsatts man kan sätta på styret/handtagen på barnvagnen så att man kan stå lite länge ifrån den, tönker med om man sötter på en ståbräda för den lilla så blir det väldigt akward att på när man slår fötterna i ståplattan.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.