Mailfråga: Vilka vagnar finns det för barn som väger över 15 kg?

Anledningen till att nästan alla vagnar i Sverige har maxvikt 15 kg är att det är EU-standard att testa vagnen för 15 kg. Man testar alltså inte vagnen för mer vikt än så och vet egentligen inte hur mycket den klarar. De allra flesta vagnarna klarar mer än 15 kg. MEN om man kör vagnen med ett tyngre barn än den är godkänd för så gäller inte längre garantin. De vagnar som finns på den svenska marknaden som är godkända för mer än 15 kg är testade utanför EU, men de är självklart fortfarande godkända i EU. Som exempel kan vi ge Maclaren som gör sulkys. Det står uttryckligen på deras hemsida att vagnen är godkänd upp till 15 kg om den säljs i EU och 25 kg om den säljs i USA. Det är alltså exakt samma vagn. Det finns även svenska vagnar som är äldre som är godkända för högre belastning eftersom man testade högre vikter förr.

Men det finns alltså ändå anledning att välja en vagn som är godkänd för en hög maxvikt, om man vill vara säker på att vagnen håller och ha kvar garantin. De vagnar som har allra högst maxvikt är Mountain Buggy Urban Jungle, Swift och Terrain, de var tills alldeles nyligen godkända för upp till 35 kg, men är numera ”bara” godkända för 25 kg. BabyJogger City Elite är godkänd upp till 34 kg och City Mini GT och Versa GT av samma märke är godkänd upp till 30 kg. Även Easywalker June klarar 30 kg. Silvercross Pop har maxvikt 25 kg. Bugaboo Buffalo har en maxvikt på 23 kg. BabyJogger City Mini har maxvikt 22,5 kg. Chicco Echo har maxvikt 22 kg. Maxvikten på Phil & Teds In-line syskonvagnar varierar mellan olika modeller och beroende på om det är huvudsits eller syskonsits. Generellt sätt kan man säga att det varierar mellan 20-25 kg.

Det finns även en del vagnar som har 20 kg som maxvikt. Detta gäller tex. Easywalker Qtro, Crescent Compact och Compact 360, Emmaljunga Scooter tom. årsmodell 2009, Brio Race och  Brio Sitty tom. årsmodell 2010. Även Kronan Sulky klarar minst 20 kg, men den är bara godkänd för 15 kg. Babytravel Amsterdam och Liverpool har maxvikt 18 kg och Nuna Pepp likaså. Bugaboo Bee och Cameleon 17 kg.

Letar du syskon- eller tvillingvagn för tyngre barn så finns det också några olika alternativ (jag anger vikten per sits). Som jag tidigare nämnde tar Phil &Teds Inline-vagnar mellan 20-25 kg. Även Mountain Buggy Duo tar 25 kg per sits. BabyJogger City Mini Double och nya City Mini GT Double tar 22,5 kg per sits. BabyJogger City Select tar 20 kg. Även Mountain Buggy + One och Brio Double Wave tar 20 kg. 18 kg per sits klarar BabyTravel Dublin och Mountain Buggy Duet. Bugaboo Donkey klarar 17 kg.

Söker du resevagn med hög maxvikt finns flera förslag här.

6 thoughts on “Mailfråga: Vilka vagnar finns det för barn som väger över 15 kg?

 1. Katrin

  Stämmer verkligen vikt angivelsen på Mountain buggy? Du skriver 35 kg men på deras sida står det 25 kg, det är ju rätt stor skillnad på 10 kg. Har du 35 kg från något test?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Mountain Buggy har nyligen ändrat maxvikten på sina vagnar, det har varit 35 kg tills alldeles nyligen. Vet inte exakt när de ändrade dock, kanske nu när årsmodell 2013 kommer?

 2. Jenny

  Hej!

  Joolz Geo, är den dum att köpa som syskonvagn när storasyster väger 14 kg? Tror officiella maxvikten är 15 kg, men kanske klarar den mer…?

Kommentarer är stängda.