Att köpa barnvagn Del 6-Köpet

Nu är det dags för själva köpet av barnvagnen, men självklart finns det olika alternativ även där. Vissa barnvagnar går bara att köpa på internet, vissa går bara att köpa i affär (emmaljunga), vissa går att köpa begagnat och vissa går att köpa i princip överallt 😉 För många blir priset det avgörande, en barnvagn kan kosta allt mellan 500 till 10 000 kronor (och ännu mer). Om man vill köpa en ny vagn tycker jag att det är rimligt att lägga mellan 5000-8000 om man har tänkt sig att ha en vagn som går att använda i många år eller har ett bra andrahandsvärde. Tyvärr är det ofta inte lika bra kvalité på barnvagnar som kostar mellan 2000-4000 kronor nya. Men detta är såklart olika för olika vagnar och märken, det viktiga är att du gör ordentlig research innan du köper vagnen, oavsett om den är dyr eller billig. Personligen så skulle jag hellre köpa en begagnad vagn av ett bra märke än en ny och billig vagn. Lite dyrare vagnar brukar hålla för många års användning.

I affär: Att köpa barnvagnen i affär är det vanligaste och kanske även det enklaste sättet att köpa barnvagn. Vad du ska tänka på är att du ska beställa i tid! De flesta barnvagnar har en leveranstid på ca. 8-10 veckor och några så mycket som 12 veckor (t.ex. teutonia). Vissa vagnar har affären inne och de går att ta med sig direkt, men det ska du inte räkna med. Fördelar med att köpa direkt i en affär är att man alltid får en garanti på vagnen och det är lätt att reklamera eller fråga om saker som man är osäker på. Nackdelar är att det kan vara dyrt. Vissa vagnar är svåra att köpa i affär eftersom de säljs på så få ställen.

På internet: På internet finns både svenska och utländska sidor som säljer barnvagnar till ett bra pris, oftast bättre än det i affären. Barnvagnar som är tillverkade i Europa går oftast att beställa billigt från tyska sidor till exempel www.pingpong-online.com och www.kidsroom.de. Vissa vagnar finns billigt på www.pramworld.co.uk (tänk dock på att de är behandlade med flamskyddsmedel) och www.babyplus.nl. Läs mer om att köpa barnvagn från utländska sidor här. Svenska barnvagnar går också att hitta billigt på svenska internetsidor till exempel www.kopbarnvagn.se och www.jollyroom.se, www.lekmer.se och www.babyland.se. När du köper barnvagn på internet är det lika viktigt att du provkör den först. Många vagnar går bra att provköra i vanliga barnvagnsaffärer för att sedan beställa på internet. Nackdelar med att beställa på internet är att det kan bli krångligare om man behöver reklamera vagnen eller byta ut någon del, då kan det ta lite tid om man t.ex. behöver skicka tillbaka vagnen för att de vill titta på den. Oftast är det dock inga problem. Fördelen är som sagt att det är billigare. Här kan du läsa vad du ska tänka på när du packar upp din internetbeställda vagn.

Begagnat: Om du köper en begagnad vagn kan du spara många tusenlappar. Ofta finns vagnar på blocket som bara är använda några månader till ett riktigt bra pris. Tänk på att garantin för vagnen ofta är personlig, den gäller alltså bara för föregående ägaren, inte för er. Det går dock alltid att reklamera vagnen. Personligen tycker jag att man aldrig ska betala mer än 600-700 kronor mindre än vad vagnen kostat ny, även om det är nyskick på den (beroende på vad nypriset är förstås). Är vagnen tre-fyra år gammal ska man inte betala mer än halva nypriset och är den ännu äldre skulle inte jag betala mer än en fjärdedel av nypriset. Även om en vagn är i bra skick så utvecklas barnvagnarna så mycket att en oanvänd vagn som är flera år gammal inte är värd speciellt mycket. Ska du köpa begagnat så jämför alltid med likadana vagnars pris på blocket så att du inte får betala ett överpris. Innan du köper vagnen måste du självklart kolla så att den fungerar som den ska och att den inte drar snett. Titta på hur vagnen ser ut, är den väl omhändertagen? Fråga om de har skött den som den ska, är den tvättad och smörjd regelbundet? (Detta kan påverka vagnens skick i framtiden). Är vagnen solblekt eller sönder på något sätt ska du få en rejäl rabatt! Försök också gärna att pruta om annonsen legat ute ett tag.

Sammantaget kan man säga att det viktigaste när man köper vagn är att tänka igenom köpet ordentligt och att vara noggrann. Det är en investering som du gör och om du tänker igenom det ordentligt från början kanske du kan ha vagnen i många år, istället för att förlora tusenlappar på att impulsköpa nya vagnar och aldrig bli nöjd. Hoppas att du haft hjälp av min guide. Kommentera eller maila gärna om du har några frågor.

Läs även om barnvagnstillbehör som kan vara bra att ha till vagnen. Det finns även inlägg om vad du ska tänka på när du packar upp din nya barnvagn och hur du vårdar den.

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

7 thoughts on “Att köpa barnvagn Del 6-Köpet

 1. Jolisen

  Super! Tack så mycket för all info. Din blogg har hjälpt mig oerhört mycket i mitt velande fram och tillbaka att jag nu i princip har bestämt mig, ska bara diskutera med sambon förstås. =) Stort tack som sagt!

 2. Jeanette

  Tack så myckey! En superbra guide! Mitt första barn är påväg och jag visst inte ett dugg om barnvagnar.

 3. Johannes

  Hej,
  Ville bara säga att jag tycker att de inte riktigt är renhårigt att gå till en affär som har massa extra kostnader för att de just tillhandahåller möjlighet att provköra vagnarna, provköra och sedan köpa den billigare på nätet. Det kommer att leda till att butikerna får slå igen. Värt att poängtera tycker jag.

 4. Ambarwati

  Ne4r man le4ser dina inle4gg via Bloglovin se5 kommer man ju in derikt pe5 det blogginle4gget som e4r nytt, via den he4r vyn ser man inte gilla-hje4rtat. Det ge5r se4kert att fixa, te4nkte bara uppme4rksamma dig pe5 detta! Se5 ff6r att vi som le4ser vi Bloglovin ska kunna trycka pe5 hje4rtat se5 me5ste vi ff6rst ge5 till din startsida och sedan scrolla till det inle4gg det berf6r. Vilket ju kanske blir lite ve4l otympligt!I f6vrigt en superbra blogg! Jag blir otroligt inspirerad av din energi.

 5. Evelina Wennergrund

  Hej! Ska troligen köpa en brio go begagnat. Behöver punkteringsfriadäck och en vagn som inte är tung att köra och lyfta i ur bilen, då jag har problem med ryggen samt passar till långa föräldrar och långt barn. Tror att denna modell blir bra då eller har du annat förslag? Undrar också vad jag ska tänka på att fråga förutom att den stått inomhus så den ej har mögel, att den är smörjd och skött ordentligt, om den drar snett eller något är trasigt. Finns det något vanligt problem med brio go som man bör fråga extra om? eller något annat tänkvärt. Vad är rimligt pris för en vagn som är bra skött men några år gammal? mvh

  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, det tycker jag låter som ett bra val. På Go är det vanligt att fotstödet och spännet som man fäller ryggstödet med går sönder, så kolla så att det inte är sprickor i dem.

Kommentarer är stängda.