Emmaljunga Syskonsits – recension

DSC03769

Nu har vi använt vår Emmaljunga syskonsits regelbundet i sex veckor och det är dags för en recension. Emmaljunga syskonsits är en sits för äldre syskon som fästs på en Emmaljunga-vagn. Syskonsitsen passar alla Emmaljungas vagnar med vanlig sittdel (ej ergonomisk sittdel, ej liggdelar). Jag har använt den på min Emmaljunga Super Nitro/Edge Duo S. Syskonsitsen är främst avsedd för äldre barn mellan 1-3 år eftersom det inte finns något liggläge.

Emmaljungas syskonsits skruvas fast på sittdelen i samma fästen som bågen sitter. Du måste alltså först skruva loss bågen och sedan skruva dit syskonsitsen. Hur du fäster sitsen ser du i denna film och i bruksanvisningen.

DSC03784

Eftersom sitsen är fastskruvad går den inte så lätt att ta loss när den inte används, men det går att skruva upp de svarta skruvarna på vardera sida och sedan vika fram ryggstödet, så märks den nästan inte.

DSC03793DSC03787

Syskonsitsen har fempunktssele med axelmuddar och båge med grenband. Den är ganska kort i ryggen, men går bra att använda även om barnet är längre. Min stora är tre år och 94 cm lång och jag tycker hon sitter bra. Hon når även ner med fötterna till fotstödet och kan stödja dem där. Att lyfta i det större barnet i syskonsitsen kan bli lite tungt i och med att sitsen är ganska hög och dessutom har en båge. Det kan också vara lite bökigt att få igenom barnets skor mellan bågen och sitsen, men är barnet bara medgörligt så brukar det fungera bra. Maxvikt för syskonsitsen är 15 kg.

DSC03856bDSC03797

Syskonsitsen har en hel del säkerhetsföreskrifter. Reglerna säger att man aldrig får släppa handtaget, att vagnen bara får användas bakåtvänd, att man aldrig får använda syskonsitsen utan barn i vagnen och att man alltid ska sätta i barnet i huvudsitsen först. Man ska dessutom alltid använda sitsens sele på barnet. Som ni ser på bilden här ovanför bryter jag mot de flesta av dessa reglerna samtidigt. Och faktum är att det känns väldigt stabilt. Jag har aldrig någonsin när jag varit ute och kört känt tendenser till att den skulle tippa. Det var först när jag märkte att dottern var på väg att klättra upp i syskonsitsen själv som jag blev lite nervös, men det gick bra det också. Faktum är att Emmaljunga i grunden är en väldigt låg vagn och att syskonsitsen inte hamnar speciellt högt upp. När man använder den på en Nitro hamnar syskonsitsens sittyta på 63 cm höjd. Att jämföra med tex. Joolz Day och Brio Smile som har en sitshöjd på 60 cm i den vanliga sittdelen.

DSC03801DSC01734

Jag tycker det fungerar smidigt att använda syskonsitsen. Jag har använt den på Super Viking-chassit vilket jag tycker har känts tryggt eftersom jag vet att det chassit är förstärkt och klarar 40 kg. Men alla vagnar med vanlig sittdel är godkänd för 15 kg i syskonsitsen plus 15 kg i sittdelen, alltså 30 kg sammanlagt. Jag har använt en liten mjuklift från Babytravel till lillen och jag tycker det funkar väldigt bra att få ur och i den i vagnen även med syskonsitsen på. Det är bara att fälla ner suffletten så glider den lätt ur.

DSC03783

En nackdel är dock att man inte ser bebisen i liften när syskonsitsens rygg är uppfälld. Man måste ta ett steg åt sidan för att kunna se in till bebisen. Eftersom min bebis sover väldigt bra i vagnen och jag ändå kunnat kolla till honom regelbundet har jag inte upplevt det som ett stort problem. Det kan också vara lite av en fördel eftersom det blir väldigt skyddat och mörkt hos bebisen. Om syskonsitsen inte används går det också att fälla fram ryggstödet så ser man bebisen bra. Det går som sagt inte att använda syskonsitsen på liggdelar och det går inte heller att använda hårdlift under syskonsitsen, den är avsedd att användas tillsammans med Emmaljungas quadrolift (men andra mjukliftar fungerar såklart också).

DSC037822014-02-19 16.16.40

Det går även att använda syskonsitsen när det mindre barnet blir lite större och ska sitta upp, men detta har jag inte testat. Det går då inte att ha ryggstödet i upprätt läge eftersom det blir för trångt. Personligen tycker jag att syskonsitsen verkar vara en smidigare lösning när det mindre barnet fortfarande ligger ner, eftersom det blir mindre trångt då.

DSC03789DSC03790

Här nedanför är ryggstödet i upprätt läge, vilket blir för trångt.

DSC03792

Med ryggstödet i viloläge får min treåring plats i sittdelen bakom.

DSC03854b

Jag har redan sagt att jag tycker den är stabil att köra. Jag upplever den inte tippig alls utan mycket välbalanserad. Visst blir det tyngre att köra än om man bara hade haft lillen i, stora väger ju ändå 15 kg och sitsen väger 2 kg. Men jag tycker att den fortfarande är ganska lättkörd och lättsvängd, även när den är så tungt lastad. Hävkraften är bra den också. Jag tror det handlar mycket om att den största vikten hamnar ovanför bakhjulen och inte vid framhjulen, hade den gjort det hade nog vagnen blivit både trögsvängd och tunghävd.

DSC03765

Vi har använt syskonsitsen som ett alternativ till ståbräda, fördelen är att syskonsitsen inte inkräktar alls på gå-utrymmet så som en ståbräda gör. Det är otroligt mycket skönare att köra vagnen med syskonsits än med ståbräda, just för att det går att gå normalt bakom vagnen. Andra fördelar jämfört med ståbräda är att man kan spänna fast barnet så att det inte springer i väg, och att hen får sitta ner och vila benen. Och har stora hellre velat gå har det bara varit att lyfta ur henne och fälla fram ryggstödet på sitsen, så har det varit som att köra en vanlig singelvagn.

2014-02-19 16.16.55

EDIT: 15/5 -14: Nu har jag också testat Emmaljunga Syskonsits på min Edge med Classic-chassi, det är alltså en vagn med fyra fasta hjul. Jag tyckte att det funkade riktigt bra, trots att min dotter väger 15 kg och vagnen blir tungt lastad så rullade den riktigt lätt (förutom i uppförsbacke, då blev det tungt). Det var inte heller särskilt tungt att häva den, eftersom det äldre barnet sitter ganska långt bak så blir vagnen väldigt välbalanserad. Jag som är van vid svängbara hjul tyckte inte det var särskilt tungt att häva och kunde gå en långpromenad utan att tycka det var för jobbigt med fasta hjul. Jag var även inne en sväng i en trång mataffär och visst blir det lite tungt när man behöver svänga så ofta, men jag tyckte ändå det funkade. Om man mest går promenader med vagnen och dessutom är van vid att köra en vagn med fasta hjul så tror jag absolut att det funkar att ha syskonsits även på en vagn med fasta hjul.

2014-05-14 14b

Om man ser detta som en syskonvagn så skulle jag säga att det är den mest kompakta syskonvagnen som finns på marknaden, framförallt när den är uppfälld, och inte tar större plats än en singelvagn överhuvudtaget, men även när den är ihopfälld blir den kompakt för att vara syskonvagn. Den blir bara något högre framtill än vad den skulle bli utan syskonsits.

DSC03799

Här är Super Nitro/Edge Duo S med syskonsits ihopfälld i vår Saab 9-5 kombi.

2014-03-08 10.16.28

Syskonsitsens flexibilitet och smidighet i kombination med att den inte påverkar gångutrymmet alls har gjort denna kombination till en favorit för oss när det gäller transport av två barn. Men trots mina lovord är det ett ganska begränsat koncept som har en del nackdelar.

 • Syskonsitsen har inget liggläge
 • Den kan bara användas på Emmaljungas vanliga sittdelar
 • Maxvikten är 15 kg
 • Man ser inte barnet i liften
 • Syskonsitsen måste alltid sitta på vagnen
 • Det blir trångt för barnet bakom om det vill sitta upp

Emmaljunga syskonsits finns tyvärr inte att köpa ny längre, när den gjorde det kostade den 700-800 kronor. Nu finns den att få tag på ganska ofta på blocket.

24 thoughts on “Emmaljunga Syskonsits – recension

 1. Anna

  Tack för en Jättebra recension!
  Jag har köpt en sits som ska börja användas runt april/maj. Har beställt en q-lift och en åkbräda så vi ska kunna alternera våran Edge på alla möjliga sätt.
  Jag fick dock tag på en ny sits i affär. Jag hörde om butiker som kunde ha ett ex på lager så jag ringde runt och fick tag i en på andra samtalet!
  Nu väntar vi spänt på vår nya familjemedlem!

  Svara
 2. Sanna

  Tusen tack för recensionen! Jag såg att du också hade en bild på city cross med syskonsitsen. Är den kombon något att ha eller blir det för tungt att köra?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   (Det är faktiskt ett classic-chassi på bilden) Jag har inte provat den kombinationen än, men jag får ta och göra det någon gång och skriva till här hur jag upplevde det.

   Svara
 3. Johanna

  Hejhej!
  Super bra recension, tack så mycket!
  Det jag funderar över är hur mycket 3-åringen väger.
  Har en 2-åring på snart 15 kg och då 15 är max så är vi inte säkra på om det är lönt att köpa….

  Mvh// Johanna

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hon väger någonstans mellan 14 och 15 kg. De går inte upp så fort när de blir äldre, och något halvkilos övervikt är antagligen ingen fara. Men du får såklart avgöra själv hur du vill göra.

   Svara
  2. Evelina

   Hej Johanna!
   Vi funderar på att köpa en syskonsits till vår lille som kommer vara 2år när bebis kommer. Köpte ni en? Hur tycker du att den fungerar till en 2-åring? Kunde ert barn sitta och sova i sitsen?

   Tacksam för svar,
   Evelina

   Svara
 4. Anna

  Hej!
  Tack för en jättebra sida 🙂
  Jag har en pojk som är 3 år och 4 mån när syskon kommer. Jag är lite sugen på och testa denna till honom när jag är själv med barnen tex på ”stan” så jag vet var jag har han. Ser att du har ett barn på 3 år också. Hur länge kan man använda den eller är det ingen idé för han är för stor. Jag tycker inte om ståbrädor även om jag aldrig har provat men det känns som den bara skulle vara ivägen. Jag tänkte ha den på mondialen i så fall. Vad tycker du 😉 Mvh Anna

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Maxvikten i syskonsitsen är 15 kg, så du kan ha den till barnet väger mer än det. Utrymmesmässigt finns det nästan hur mycket plats som helst. Barnets huvud kommer såklart ovanför ryggstödets kant men det är meningen och spelar inte så stor roll eftersom barnet ändå inte kan ligga ner. Jag tycker inte heller så mycket om ståbrädor, men Buggyboard maxi funkar bra, den är så hög och bred att man kan gå med fötterna under den, supersmidigt.

   Svara
 5. Sandra

  Vad menar du med att syskonsitsen alltid måste sitta på vagnen? Är den svår att ta bort och sätta dit igen?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, den skruvas fast med fyra skruvar, det är inget man gör till vardags utan man får låta syskonsitsen sitta kvar. Man kan dock vika fram ryggstödet på den så är den inte i vägen så mycket.

   Svara
 6. jessica

  Hej
  Jag har en lite udda fråga.
  Jag har precis köpt en begagnad syskonsits. Längre tillbaka fanns fästen för att sätta denna på liggdelen också. Tyvärr saknades dessa och jag hittar ingen bild på hur man sätter dit den. Vet du el någon annan vart man kan hitta dessa fästen el har en bild på hur det ser ut. Inte på sittdel utan på liggdel.
  Mvh Jessica

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tror att det var en helt annan typ av syskonsits som var konstruerad så att den gick att ha på liggdelen, jag tror tyvärr inte att det finns några extra fästen som går att sätta på denna nya syskonsitsen.

   Svara
   1. Li

    Hej, Superbra recension, men dock fungerar den inte alls bra ihop med Emmaljungas Quaddrolift. Du kan inte ta ur liften när sitsen är på, vilket är lite av tanken med att ha en lift 🙂 . Måste vara en mjuk lift och inte en med bottenplatta och sidoplattor som Quaddron har.

    Mvh Linda

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

     Okej, bra att veta. Jag har ju som sagt aldrig testat den med Emmaljungas quadrolift. På alla produktbilder används den dock. Men bra att veta att en annan mjukare lift är att rekommendera 🙂

     Svara
     1. Li

      Funkar jättebra om du inte ska ta ur liften 🙂 Detta säger Emmaljunga själva oxå så det är lite lustigt att de använder sig av den i alla produktbilder 🙂

 7. Karolina Kempe

  Hej!
  Din blogg är min guide i denna vagn djungel.
  Jag behöver lite tips.
  Min dotter är en liten plutt som inte väger så mycket och därför tycker vi syskonsitsen verkar ett bra alternativ nu när barn nr 2 kommer.
  Meeeen jag är helt ny i barnvagns djungeln och förstår inte riktigt det här med olika chassin till sitsar. Kan jag ta vilket chassi som helst och sätta en sitta som matchar syskonsitsen ?
  Tittade nämligen på edge duo S black Air som jag tror passar vårt behov bäst. Vill ha luft med svängbro fram och stora hjul då jag är i stallet mycket. Men hur köper jag den med en sådan sist vi behöver . Skulle verkligen behöva hjälp.
  Med vänlig hälsning, Karolina

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Syskonsitsen finns inte att köpa längre så den får man jaga begagnat. Den passar till sittdelen på Edge Duo S (den passar inte någon liggdel). Men om du inte tänkte växla med liggdelen kan du köpa en Super Nitro Air, det blir samma fast utan liggdel.

   Svara
 8. Anna

  Hej! Jag har en äldre modell, ozone city, com jag älskar. Jag tror att sittdelen är ergonomisk dock. Nu har jag lyckats hitta en begagnad syskonsits, men vet inte hur eller om den är kompatibel. Vet du, eller vet du hur jag kan kolla? Tusen tack för hjälp. Jag har letat i så många olika forum, och din blogg är utan tvekan den mest informativa!

  PS, jag bor inte i Sverige, så Emmaljungas delar är svårare för mig att få tag i…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.