Vagnar för långa barn

Jag får ofta frågan om vilka vagnar som har rymligast sittdel och som passar för långa barn. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vagnar med hög maxvikt. Långa barn väger kanske ofta lite mer också så det kan vara värt att titta på maxvikten innan man gör sitt köp. Jag börjar med framåtvända vagnar som ofta (men inte alltid) är lite större än vändbara vagnar.

Phil & Teds, Mountain Buggy och BabyJogger anses ha de största sittdelarna på marknaden. Mountain Buggys sittdelar tenderar att bli mindre och mindre så söker man en stor sittdel är det nog främst äldre modeller av Urban Jungle som man ska satsa på. När det gäller Phil & Teds är det främst Verve och Vibe som har ett liggläge på 105 cm som är de största, men även de andra inline-vagnarna är ganska stora i sittdelen. BabyJogger City Mini GT är 104 cm i liggläge, City Mini är bara 95 cm och City Elite är bara 99 cm i liggläget.

Söker man riktigt stor sittdel kan joggingvagnar vara ett bra alternativ, tex. BOB’s vagnar skriver de själva att de går att använda tills barnet är 112 cm, även BabyJoggers vagnar Summit och FIT har gott om plats i sittdelen.

När det kommer till mer traditionella sulkys är Crescent Compact absolut rymligast i sittdelen, med ett liggläge på hela 109 cm. Brio Spin och Race är rymliga när barnet sitter upp, med ett mått på 104 cm men i liggläge fälls huvudskyddet upp vilket gör att den i liggläget bara blir 94 cm. Emmaljunga Scooter och Scooter S har ett liggläge på 100 cm. Även enklare sulkys som Brio Sitty och Emmaljunga Spider har gott om plats för ett långt barn.

När det gäller vändbara vagnar, vinner faktiskt Orbit Baby G2 stort, som tack vare hög rygg och fotstöd som går att förlänga har en ligglängd på 114 cm! Efter Orbit kommer Emmaljunga Ozone och BabyJogger City Versa som båda har en ligglängd på 105 cm. Brio Go har en ligglängd på 102 cm och Joolz Day på 100 cm. Även Bugaboos vagnar, kanske främst Donkey och Buffalo passar lite längre barn eftersom suffletten går upp en bit, på Donkey går även suffletten att flytta upp ännu mer. Även Bugaboo Bee och Easywalker June kan passa långa barn.

Det är väldigt olika hur sittdelarna är utformade och det skiljer ju också om barnet tex. har långa ben eller lång överkropp, därför rekommenderar jag alltid att åka och testa vagnen och testa hur barnet sitter i, innan man köper den.

Ett annat inlägg om storleken på olika sittdelar finns här. Där kan du se hur min dotter sitter och får plats i olika vagnar.

16 thoughts on “Vagnar för långa barn

 1. Dino

  Tack för suverän information!! Håller precis på och letar desperat efter en vagn till min långa plutt 🙂

 2. Sara Narveby

  Babytravel Amsterdam är också väldigt rymlig på längden. Och syskonvarianten Dublin. 🙂

 3. Linn

  Hej!
  Tack för en toppenblogg. Ska köpa en dagisvagn som dottern kan sova i på dagis. Tänkte köpa en begagnad, men behöver en med ett plant LÅNGT liggläge. Har du några förslag?

  1. Hanna

   Jag kan rekommendera Brio spin, riktigt stabil dagisvagn med svängbara hjul. passar fortfarande min dotter som är 105 cm och 3,5år.
   Jag var väldigt förtjust i min emmaljunga cangaroo pga att den var lättkörd på alla underlag och rymlig för åkpåsar, stor unge , bra vindskyddad mm. Gllar dock inte att suffletten hänger lite. var ett störningsmoment.

   nu är det dax för andra barnet så har börjat kika på vagnar. kan du rekommendera en likvärdig vagn med fullt liggläge, reglerbart fotstöd och ordentlig fotsack????
   mvh/ Hanna

 4. Tess

  Hej tack för en bra blogg. Jag letar efter en första barnvagn (gärna duo), och eftersom både jag och min pojkvän är långa, gissar jag att vårt barn kommer att bli en långskånk. Vilka vagnar är rymliga och har HÖGST liggläge, så att våra ryggar inte tar för mycket stryk?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Bugaboo Buffalo, Emmaljunga Edge och Kronan Duo S har alla en liggdel med ligglängd runt 80 cm och är ganska höga 🙂

 5. Lina

  Hej!
  Först och främst så vill jag hylla dig för en kanonbra blogg, helt fantastisk!
  Jag har en son på 3,5år som har ett funktionshinder som gör så att han inte kan gå. Vi får låna vagn från habiliteringen men de är så sjukt fula och stora, de flesta är till för barn som inte kan hålla sig uppe (vår pojke är stadig i rygg och bål).

  Vi har unde hela hans tid köpt egen barnvagn för att slippa dessa rymdskepp habiliteringen lånar ut. Vi köpte en Emmaljunga spider för ca 8månader sen men den är alldeles för liten, hans fötter släpar mot hjulen.
  Vi har läst lite om BOB revolution samt babyjogger summit och mountain buggy.
  Men jag kan inte bestämma mig om vilken som kan tänkas vara bäst.
  Pojken sover sällan i vagnen, utan den ska mest fungera som hans ”ben” då han inte behärskar en rullstol.

  Han har 104 i kläder och väger ca 13kg.

  Hoppas du kan hjälpa mig med detta dilemman!
  Med vänlig hälsning, Lina

  1. Elin Inläggsförfattare

   Svårt, jag kan inte på rak arm svara på vilken av dem som har störst sittdel. Eftersom han är för stor för spider så blir jag lite tveksam till om han skulle få plats i de andra vagnarna du nämner. Jag skulle, om jag hade möjlighet, ta mig till en barnvagnsaffär och prova lite olika vagnar och se till så att han verkligen får plats i den du bestämmer dig för.

 6. Fanny

  Tack för en bra sida med mkt bra info och tester. Jag letar efter en vagn till min långa son att sova i. Han växer ur de vagnar vi har nu. Han sover varje dag i vagnen och den behöver vara rymlig. Jag har haft uj innan en från -10, köpt -11. Vilken modell menar du är äldre och rymligare? Har bett några med olika modeller att mäta sin Uj och de flesta får det bara till 95 cm. En med en -05a fick liggläget till 95. Undrar så jag vet vad jag ska leta efter. För jag gillade Uj så en äldre modell av en sån skulle passa oss.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! 2010 kom en nya design på urban jungle, som ser ut såhär: http://pyretosnackan.se/images/Urban-Jungle-svart.jpg Den har bland annat ny sele och solskärm i suffletten. Den som fanns innan och ser ut såhär: http://images.pricerunner.com/product/image/152044227/Mountain-Buggy-Urban-Jungle.jpg anses större och rymligare, den ska ha djupare sittyta i alla fall, men jag har inte kontrollerat det själv. Annars kanske babyjogger city elite, bumbleride indie eller någon av bob’s vagnar skulle passa, jag tror att de är lite rymligare.

 7. Belle

  Hejsan!
  Jag letar efter en bra syskonvagn där det är plats till en nyfødd och en lång 3 åring. Babydelen ska vara bakåtvänd. Några tips?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Emmaljunga Super Viking, Bumbleride Indie Twin, Babyjogger City Mini GT Double och Babytravel Dublin skulle jag kika på.

 8. Maria Strömberg

  Hej! Tusen tack för en bra blogg!!

  Då det var några år sen inlägget skrevs undrar jag om du har nåt tillägg på listan? 🙂

  Har en grabb hemma på 1,5 år och 14 kg/92-98 i kläder. Jag är 165 cm och pappan 192 cm… Önskar en vagn som ska kunna användas lääänge med långt liggläge, justerbart fotstöd och gärna även avtagbar bygel. Har spanat lite på britax b-motion 4 plus, tror du den kan va nåt? Och vad finns det för alternativ som kan passa oss tror du?

  Mvh Maria

Kommentarer är stängda.