Nu är det dags att gå till affären och provköra vagnen. Återförsäljare nära dig går oftast att hitta på barnvagnstillverkarens hemsida. Vissa vagnar är mindre vanliga och finns kanske inte i så många barnvagnsaffärer men om det finns en möjlighet så rekommenderar jag att åka och provköra vagnen innan man köper den.
När du är i affären tycker jag att du ska passa på att kolla vagnens alla funktioner, hur fungerar dem och är de enkla? Går det lätt att fälla ihop den? Kan man fälla ihop den med sittdelen på? Hur justerar man ryggstödet? Verkar suffletten skydda bra? Kommer du åt varukorgen enkelt? Går det att fälla ihop vagnen med liggdel på eller liften i? Kolla gärna om vagnen har alla de säkerhetsanordningar som konsumentverket rekommenderar. Testa om vagnen (med både sitt- och liggdel) går in i bilen (om du har en sådan). Det får man göra på de allra flesta barnvagnsaffärer. Passa på att fråga personalen vad de tycker om vagnen, till exempel om de får många reklamationer på den. Titta på vagnen, tycker du om utseendet? Får du en bra känsla för vagnen? Jämför gärna med någon annan vagn. Passa på att titta på färger på vagnen, vissa affärer har många färger inne medan mindre affärer kanske bara har en färg inne och resten på tygprover.
Sist men inte minst så ska du (och alla andra som ska köra vagnen) provköra den. Ta gärna med lite tyngder som du kan lägga i vagnen så du får en känsla för hur den är att köra med ett barn i (om inte barnet kan vara med själv, såklart). Kör runt med den, hur är den att svänga? Är den stabil? Testa om handtaget går att justera i rätt höjd. Stöter du i vagnen när du går med den? Prova med liggdelen (och/eller lift) för att se hur den är att köra med den på. Hur är fjädringen? Detta testar du bäst genom att låsa vagnen broms och sedan trycka handtaget ner mot marken. Har den mycket fjädring går det att trycka ner det långt, har den lite eller ingen fjädring går det bara att trycka ner lite grann. Testa också hävkraften, dvs hur mycket man behöver ta i för att få upp vagnen på bakhjulen. Detta är extra viktigt om du köper en vagn med fasta hjul, men även en vagn med svängbara framhjul behöver kunna ta sig upp för trottoarkanter och upp på bussar, spårvagnar och tunnelbanor utan att du behöver hänga dig på handtaget. Här kommer också tyngderna till användning, en vagn kan vara jättelätt att häva upp när den är tom men sätter du 10 kilo “barn” i så blir det genast tyngre. Räkna med att vagnen blir mycket svårare att hantera så fort du kommer ut ur affären, med trottoarkanter, grus, lutande underlag osv. Tyvärr får man sällan provköra vagnen ute för att testa detta. Kort sagt, är du nöjd med hur vagnen fungerar och ser ut i verkligheten?
Denna del kan du behöva göra om flera gånger. Bara för att du gått in i en barnvagnsaffär betyder det inte att du behöver komma ut därifrån med en barnvagn. Åk till affären och känn på lite olika vagnar. Åk hem igen, gå eventuellt igenom stegen i min guide igen och leta mer info om de vagnar ni är mest intresserade av. Fundera lite och sov lite på saken het enkelt. Åk tillbaka till affären igen och testa igen och kanske även fler och andra vagnar. Kort sagt: fundera lite på saken, ha inte så bråttom.
Så, nu är det bara att beställa? Nja, inte riktigt. Nästa del.
Kul med en barnvagns blogg..
Jag själv är uppe i 46 barnvagnar , så man kan kalla det sommin hobby.
Måste bara ge en eloge för din underbara ”köpa-barnvagns-guide”!
Helt underbar sida & mycket tips!! Det tackar vi för 🙂