Liten ordlista om barnvagnar

Ergonomisk sitsErgonomisk sittdel: En sittdel som är i ett enda stycke med en skål för rumpan. Om man fäller ryggen fälls också fotstödet upp, men skålen för rumpan är kvar vilket gör att barnet bara kan sova på rygg i den. Många barn sitter dock bättre i en ergonomisk sittdel än en “vanlig”.

Chassi: Vagnens underrede, det vill säga allt som inte är sitt- eller liggdel.

Vändbart handtag: En vagn med ett handtag som går att vända över till andra sidan så att barnet tittar åt andra hållet.

Vändbar sittdel: Innebär att hela sittdelen går att ta loss från chassit och klicka fast åt andra hållet.


Fasta hjulFasta hjul:
När jag skriver fasta hjul så menar jag vanliga hederliga stora hjul som inte svänger.

Duo: En duovagn är en vagn med separat sittdel och liggdel, fast med samma chassi. Liggdelen klickas fast på chassit istället för sittdelen och har egen sufflett.

Kombi/Combi: En kombivagn är en sittvagn med fullt liggläge som det går att ha en lift till. Man sätter i en lift i sittdelen så länge bebisen inte kan sitta upp och sedan när den kan det tar man ur liften och använder bara sittdelen.


SulkySulky:
En sulky är en framåtvänd sittvagn. Den är oftast mindre och smidigare än en vanlig sittvagn och den har oftast inte fullt liggläge.

Cityvagn: Liten och smidig vagn, ofta med små svängbara framhjul. Passar bäst just i city.


paraplysulkyParaplysulky:
Är en mycket liten vagn som oftast används på resor eller till shopping. Den har små hjul och oftast ingen stötdämpning och går därför endast att använda på asfalt.

Joggingvagn: En vagn med tre stora hjul som går att springa med.

Trehjuling: En vagn med tre hjul, två bak och ett fram, oftast är det främre hjulet ett normalstort hjul. Vagnen tar sig ofta fram överallt eftersom den har stora hjul men är ändå lätt att köra eftersom den ofta har svängbart hjul. Nackdelen är att den inte är lika stabil som en fyrhjulig vagn.

Hårdlift: En hårdlift är en lift med hårda kanter som man sätter i en sittvagn. Det är luftigt för barnet om liften har hårda kanter.

Mjuklift: Är en lift med mjuka kanter som man sätter i en sittvagn. Den sluter mer tätt runt bebisen och är därför oftast varmare. Går att använda som åkpåse senare.


fotsackFotsäck/Footsack:
Är ett skyddande tyg som man sätter på vagnen över barnets ben för att det inte ska blåsa så mycket på dem. Kallas också vindskydd.

Åkpåse: Är som en sovsäck som barnet kan ligga i i vagnen på vintern.

Teleskophandtag: Går att höja och sänka genom att dra ut handtaget rakt ut, som ett teleskop.

Vikleds-/knäledshandtag: Handtag med en led på som gör att handtaget går att höja, sänka och vika ner om man vill spara plats.

Lufthjul: Är hjul som pumpas upp med luft ungefär som cykelhjul. Det blir bättre stötdämpning i vagnen och enklare att köra på snö men lufthjul är ofta tyngre och kan få punktering.

Punkteringsfria hjul: Eller plasthjul är ofta luftkanalhjul. Hjul med luft i men med plast utanpå luften istället för slang. Kan inte punkteras.

2 thoughts on “Liten ordlista om barnvagnar

  1. Anonym

    Men… vad är då en duo kombi? Jag trodde att det ena uteslöt det andra. Shit vad förvirrande…

Kommentarer är stängda.