Bugaboo Buffalo – en första titt

Idag har jag varit på Storken Sannegården och spanat på nya vagnar, bland annat Bugaboo Buffalo. Så nu tänkte jag berätta om mina intryck av vagnen. Självklart blir det ganska knapphändigt eftersom jag varken använt vagnen eller kört den utomhus, men jag tänkte ändå dela med mig av det jag har.

Om vi börjar med liggdelen så är den ganska rymlig. Måtten på den är 80×32 cm, men den är något smalare vid fotänden. Liggdelen har inga bärhandtag utan man får då bära i bygeln. Bygeln går att svänga undan. Liggdelslocket fästs med dragkedja. Suffletten är samma som på sittdelen och den går att dra fram ett extra steg om man lossar en dragkedja. Riktigt bra om det blåser mycket, eller en solig dag.

IMG_0101

IMG_0104IMG_0105

Liggdelen har fötter under som den kan stå på. En smart grej är att man kan ta av liggdelen med bara en hand, så man kan ha barnet på armen under tiden. Man trycker på de vita sockerbitarna och då hoppar liggdelen upp (funkar såklart även på sittdelen), sedan är det bara att lyfta upp den.

Sittdelen är vändbar och har tre lutningslägen. Den justeras med ett handtag i ryggen, mycket smidigt. Sittdelen är ergonomisk. Vagnen har inbyggd fempunktssele och båge som går att svänga undan. I liggläget kommer den förlängningsbara suffletten verkligen till användning. Suffletten är verkligen otroligt skyddande och bra. Nackdelen är att barnet inte ser så bra i sittläget, även om man inte har förlängningen ute skymmer suffletten mycket av sikten.

IMG_0127IMG_0131

Buffalo har ingen trång sittdel, men med tanke på att den marknadsförs som en väldigt rymlig vagn hade jag nog förväntat mig lite mer. Min 2-åring av lite mindre modell ryms bra och kan växa några centimeter till utan att det blir trångt. Men fötterna når änden av fotstödet. Jag mätte liggläget till 92 cm ungefär och det är ganska genomsnittligt för en vagn. I vår Ozone upplever jag att det är mer plats på längden, på bredden är Buffalo större. Däremot har Buffalo en maxvikt på 23 kg i sittdelen, vilket är riktigt mycket för denna typ av vagn. På bilden ser man också att bågen sitter väldigt högt och ganska långt ut från barnet. Det blir ett handtag för barnet snarare än att hålla kvar barnet i sittdelen. Buffalos sittdel är hög, den är 60 cm hög upp till sittytan, lika hög som Brio Smile.

IMG_0134IMG_0139bIMG_0142b

Bugaboo Buffalo har teleskophandtag som justeras genom att knäppa upp ett spänne på var sida av handtaget, sedan passa in handtaget på rätt ställe och knäppa de båda spännena igen. Bugaboo Bee har samma typ av handtag och jag tycker det är riktigt bökigt när man vill fälla in handtaget på bussen att sedan behöva dra handtaget tills man hittar precis rätt läge innan man kan knäppa spännena igen. Enklast är väl att lämna handtaget utfällt men då blir vagnen betydligt längre. Handtaget är ganska högt så jag behöver bara dra upp det en liten bit för att det ska kännas bra för mig. I högsta läget är handtaget riktigt, riktigt högt. Buffalo har också krokar på handtaget som är till för att hålla väskor på plats. Buffalo är den första vagnen i världen som är godkänd för att hänga saker på handtaget, 6 kg får man lov att hänga där.

IMG_0108

Något som jag blev positivt överraskad av var hjulen. Bugaboo Buffalo har skumfyllda gummihjul. De är alltså samma som lufthjul med skillnaden att de har skum i sig istället för luft, vilket gör att man slipper pumpa dem och inte riskerar punktering. De skumfyllda hjul jag känt på tidigare har varit väldigt hårda men Buffalons hjul var riktigt mjuka och sköna, precis som vanliga lufthjul.

Jag har aldrig haft Bugaboo Cameleon eller Donkey så jag har aldrig riktigt lärt mig hur deras vagnar ska fällas ihop, därför tyckte jag också att det var lite lätt krångligt att fälla ihop den. Men faktum är att handtag och de två hjulparen ska läggas ihop på ena sidan, vilket blir en ganska onaturlig rörelse. Dessutom ökar det risken för repor och smuts när vagnen inte står på hjulen. Positivt är dock att den går att fälla ihop med sittdelen på, både framåtvänd och bakåtvänd. Och vagnen är riktigt lätt att fälla upp. Såhär ser den ut hopfälld med sittdelen bakåtvänd. Måtten på den blir ca 100x60x40 cm.

IMG_0136

Med sittdelen framåtvänd ser den ut såhär och måtten blir ungefär 95x60x48 cm. (Handtaget var visst inte helt infällt på denna bilden, det går att fälla in så att det inte sticker ut så mycket, måtten är tagna utan bågen på).

IMG_0143

Det går även att fälla ihop vagnen utan sittdelen på, om man gör det och tar av hjulen blir den 88x54x34 cm.

Jag provkörde den såklart en sväng inne i butiken med barn i. Jag tyckte den var lätt att rulla. Den var lite trög att svänga, inte lika lättsvängd som tex. Emmaljunga Ozone och Kronan Duo S. Hävkraften var helt okej med sittdelen bakåtvänd, även om jag hade handtaget ganska långt ner. En sak som jag tycker är negativ med vagnen är att den inte har någon fjädring, den är helt stum i chassit, finns inte minsta tillstymmelse till giv. Däremot har den lite giv i framhjulen. Hur detta påverkar när man kör vagnen utomhus är såklart svårt att säga, men jag har svårt att tänka mig en bra terrängvagn utan fjädring.

IMG_0137

Bugaboo Buffalo är 60 cm bred. Med handtaget infällt är den 90 cm lång och med handtaget helt utfällt är den 110 cm lång. Med handtaget så som jag ville ha när jag körde den (ganska lågt) är den 97 cm lång. Jag blev faktiskt imponerad av längden, jag trodde den skulle vara längre och klumpigare faktiskt. Vagnen väger 11,9 kg med sittdel, varukorgen rymmer 35 liter och är godkänd för en vikt på 10 kg. Priset för en Bugaboo Buffalo är 11 500 kronor. Den finns med svart eller sandfärgad bas och i topfärgerna (sufflet och liggdelslock) off white, röd, rosa, petrolblå, kungsblå och svart. Som tillbehör finns bland annat nya breezy solsufflett, babyskyddsadapter, ståbräda och en ny transportväska som jag skriver mer om här nedanför.

Bugaboo kommer med två nya transportväskor, en som kallas komfort som passar Cameleon, Donkey och Buffalo och en mer kompakt transportväska som passar Bugaboo Bee. Väskorna kommer i april.

Bugaboo-Komfort-Transportväska

10 thoughts on “Bugaboo Buffalo – en första titt

 1. Cissi

  Jag skulle aldrig lägga 11 500 kr på buffalo, den kändes för ranglig och plastig tycker jag. Och tung att trycka ner( då man ska över trottoarer t.ex. ) nej blev besviken på den. Igen stötdämpning vad jag kände heller

 2. MLO

  Hur upplever du denna jmf med Brio Smile. Både med ligg- och sittdel? Bortsett från att den ena har ergonomisk sittdel?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det är svårt att säga då jag inte haft Buffalo själv. Men Buffalo är båda större och klumpigare. Annars är de ju ganska lika.

 3. jannike

  Nackdelen med buffalo är att sittdelen inte går att fälla ner till liggläge. Ditt barns ben o fötter vinklas uppåt när du fäller bak den när barnet somnat. Min dotter får därmed kalla fötter då det inte blir någon blodcirkulation i fötterna.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det kallas ergonomisk sittdel och är vanligt på vagnarna nu för tiden. Det kan nog inte ses som en nackdel för hela vagnar utan handlar då kanske mer om att du och ditt barn föredrar vanliga sittdelar före ergonomiska.

 4. Skrållan

  Denna vagn marknadsförs ju som en terrängvagn, tror du att den skulle fungera bra för oss som bor på landet och går mkt i terräng om man bytte hjul till Donkeyns lufthjul? Är fjädringen tillräcklig? Är denna vagn mindre och ”nättare” än Stokke trailz? Tack på förhand! 🙂

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag har aldrig testat Buffalo själv så det är svårt att svara på. Buffalo har ingen fjädring alls medan Trailz har riktigt bra fjädring så jag tror det blir ganska stor skillnad.

    1. Elin Inläggsförfattare

     Svårt att säga då jag aldrig haft Buffalo själv. Skulle tro att de är ganska likvärdiga. Buffalo är lite mindre ihopfälld.

Kommentarer är stängda.