Recension av Emmaljunga Scooter S

IMG_0273

Märke: Emmaljunga
Modell: Scooter S
Årsmodell: 2012
Färg: PP Black/Pink

Nu har vi haft vår Emmaljunga Scooter S i drygt två månader. Vi har hårdtestat den som vanligt och utsatt den för alla möjliga tänkbara situationer. Det har därför blivit dags för en recension.

Sittdel

IMG_0276

IMG_0277

IMG_0279

IMG_0275

IMG_0280

IMG_0281

Sittdelen på Emmaljunga Scooter S är bara framåtvänd och har tre lägen. Helt upprätt sittläge, viloläge och nästan fullt liggläge. Trots att det inte är fullt liggläge sover min dotter jättebra i vagnen. Hon sitter också väldigt bra tack vare att den blir så upprätt i ryggen. Ryggstödet justeras genom att dra ryggstödet uppåt och sedan fälla ner för varje hack. För att lyckas med detta måste jag fälla in suffletten och ta tag i ryggstödet under suffletten. Det går lätt när min dotter inte lutar sig mot ryggstödet. Men hon somnar ofta sittande och att fälla ner ryggen medan hon lutar sig mot den är riktigt bökigt. Det blir då tungt och svårt att få upp ryggstödet så att det går att fälla ner och jag måste alltid använda båda händerna. Ännu svårare att få grepp blir det om man har åkpåse i vagnen också. Men samtidigt ska man veta att fällningen av ryggen fungerar precis likadant på många andra liknande vagnar (tex. Brio Race och Spin).

Sittdelen är rymlig med ett liggläge på 98 cm. Har man ett riktigt stort barn och vill använda vagnen tills barnet slutar åka vagn kan det dock bli problem. Maxvikten är bara 15 kg och höjden från sittytan upp till bågen är bara 15 cm, vilket gör det svårt att lyfta i och ur ett barn med vinterskor, speciellt om man vill ha åkpåse i vagnen också. Bågen är inte heller avtagbar.

Sele

IMG_0283

Selen på Emmaljunga Scooter S är inte ställbar i höjdled. Den har däremot ställbara midjeband och axelband och det går också att knäppa av axelbanden. Selen är enkel att knäppa och knäppa upp och jag tycker den sitter helt okej på min dotter, även om jag skulle önska att det gick att ha axelbanden lite längre ner.

Sufflett

IMG_0285

IMG_0286

IMG_0287

IMG_0288

IMG_0294

IMG_0197IMG_0199

IMG_0293

IMG_0297

2012-11-11 11.23.03

Emmaljunga Scooter S har en sufflett som går att ställa in höjden på. Den har tre lägen, när den är helt infälld hamnar den bakom ryggstödet och jag ser min dotter jättebra. Helt utfälld täcker den i mitt tycke alldeles för dåligt. Det är knappt så att den når fram över min dotters huvud när hon sitter lutad mot ryggstödet. Om man har suffletten helt utfälld och hon sitter upp lutad mot ryggstödet och har regnskydd på vagnen så regnar det ändå i hennes ansikte. Detta är anledningen till att vi nästan aldrig har suffletten utfälld, det känns inte som att det är så stor idé när den ändå inte hjälper någonting. Då har jag hellre den infälld så att jag ser henne istället. Jag ska dock tillägga att i liggläge täcker den helt okej eftersom barnets huvud hamnar så mycket längre in i vagnen då.

Suffletten har en liten tittlucka, enligt mig lite för liten. Den är dessutom placerad så att man inte ser barnet i den när barnet sitter upp. På bilden här ovanför till vänster ser ni hur det ser ut i sittläge (det är åkpåsen som man ser). Däremot ser man barnet bra i liggläge, det ser ni på bilden till höger här ovanför. Suffletten har även tre fickor, två på sidorna av suffletten och en bak i sufflettkjolen. Det går inte att ha några större saker där i, så vi har faktiskt nästan aldrig använt dem. Det finns också en solkeps i suffletten.

Fotstöd

IMG_0299

Fotstödet har två lägen. Det justeras genom att dra utåt och sedan neråt och det finns ett litet handtag i  fotstödet som man kan använda för ändamålet. Det kan vara lite krångligt att justera fotstödet ibland, men oftast går det bra. Den största nackdelen är att fotstödet är i plast och bara klarar 3 kg. Man ska alltså aldrig låta barnet klättra på fotstödet och upp i vagnen själv eller låta ett syskon sitta på fotstödet.

Liggdel

Emmaljunga Scooter S går inte att komplettera med liggdel. Det är en framåtvänd sulky.

Handtag

IMG_0300

IMG_0062

Handtaget på Emmaljunga Scooter S har 11 olika lägen och går att justera mellan 58 – 108 cm. Det har knäled och sticker ut ganska mycket bakom vagnen. Det gör att vagnen får bra hävkraft, vilket är bra, men det går också vagnen väldigt lång. Handtaget är skumbelagt och jag tycker handtaget är skönt att hålla i.

Varukorg

IMG_0302

IMG_0303

2012-11-08 11.34.55

Varukorgen på Emmaljunga Scooter S är ganska rymlig för att vara på en sulky. Sulkyvarukorgar är oftast små, alldeles för små enligt min mening men för att vara en sulkyvarukorg är denna ändå rätt stor. Måtten är 43×34 cm. Varukorgen hänger bara fast i fyra små band som knäpps med tryckknappar vilket gör att man ska akta sig för att lasta mer än de rekommenderade 5 kg. Jag tror tyvärr inte den klarar mer än så. Något som jag irriterar mig på är att banden som sitter på sidorna av varukorgen längst bak som ska vara runt ändan på chassiröret alltid åker av när man tar ur något ur varukorgen. Det gör att varukorgen hänger ner och böjs vilket inte är speciellt snyggt och antagligen inte speciellt bra för bottenplattan.

Broms

IMG_0304

IMG_0305

IMG_0306

Emmaljunga Scooter S har kugghjulsbroms av revolvertyp som justeras med en plastpedal. Plastpedalen låter väldigt mycket när man ska trycka ner och fälla upp den, vilket kan störa ett sovande barn. Vi har använt vagnen inne som sovvagn en del och har man inga skor på sig är bromsen ganska trög att fälla ner och foten glider lätt av pedalen. Har man skor på sig är det dock inga problem.

Hjul

IMG_0307

IMG_0309

IMG_0312

IMG_0313

IMG_0193

Emmaljunga Scooter S har punkteringsfria hjul med luftkanal. De bakre är 25 cm i diameter och de främre är 18 cm i diameter. De främre är svängbara och låsbara. De låses genom att trycka ner den svarta brickan ovanför hjulet som ni ser på bilderna. Bakhjulen tas av genom att trycka in den svarta piggen som sticker ut från hjulets nav. Framhjulen går inte att ta av utan verktyg. Bakhjulen är väldigt breda och ganska platta vilket gör att mycket yta har markkontakt hela tiden, vilket i sin tur gör att hjulet inte rullar så lätt. Dessutom har hjulen en tendens att samla på sig mycket småsten, grus, och löv vilket gör att det låter mycket om dem när man går på asfalt och golv tex. i butiker. Dessutom blir de fula och väldigt slitna efter ett tag. Men, detta gäller i princip alla punkteringsfria hjul tyvärr.

Fjädring

IMG_0315

IMG_0309

Emmaljunga Scooter S har fjädring både på framhjulen och bak i chassit. Jag upplever inga problem med fjädringen, det funkar smidigt att köra på ojämnt underlag och den har mycket bättre fjädring än paraplysulkys tex. Däremot har den inget riktigt gung i chassit, men det är väldigt ovanligt att sulkys har det.

Hopfällning

Innan du fäller ihop Emmaljunga Scooter S måste du fälla fram ryggstödet.

IMG_0317

Sedan drar du upp handtaget som det står Emmaljunga på, på båda sidorna och håller upp säkerhetsspärren. Sedan viker du ihop vagnen genom att fälla handtaget framåt.

IMG_0319

IMG_0320

Det sista du gör är att fälla ner handtaget (man kan göra det först också om man vill).

IMG_0321

IMG_0322

Vagnen blir lite lägre om man ställer hjulen riktade åt sidan.

Emmaljunga Scooter S är 82x53x44 cm hopfälld. Jag tycker den är enkel att fälla ihop. Den är dock lite otymplig att lyfta och den blir ganska stor ihopfälld.

Körkänsla & Hanterbarhet

Har man haft både Emmaljunga Scooter och Emmaljunga Ozone bjuder inte Scooter S på några större överraskningar när det kommer till körkänslan. Det är helt enkelt en blandning av de två. Allra mest skulle jag säga att den är väldigt lik Ozone att köra, med skillnaden att denna är lite längre och tar lite mer plats just på längden. Den är inte heller riktigt lika lättsvängd som Ozone (Ozone väger 1 kg mindre) men Ozone är å andra sidan väldigt lättsvängd så Scooter S svänger också riktigt lätt. Om vi ska fortsätta jämföra så tycker jag Ozone har betydligt bättre fjädring och den har också ställbar fjädring.

Jag tycker det funkar bara att köra Scooter S på stan. Den är riktigt smal, bara 53 cm vilket gör att det är ganska lätt att svänga runt i trånga utrymmen. Men den är tyvärr ganska lång vilket gör det svårt att vända och ta snäva svängar i trånga utrymmen. Scooter S är som sagt väldigt lättsvängd vilket gör den skön att gå på stan med. Vagnen har också en tendens att följa minsta vink, den kör rakt fram även om det lutar, men vill du svänga behövs väldigt lite ansträngning. Den har också helt okej fjädring vilket gör att den även klarar av områden med kullersten.  Vagnen har riktigt bra hävkraft vilket gör att den är enkel att gå över trottoarkanter med. Häromdagen när vi var i Haga i Göteborg fick vi springa till bussen och det var inga problem att springa över gatsten och upp och ner för trottoarkanter och över språvagnsspår. Scooter S klarade det faktiskt riktigt bra och jag märkte inga vobblande hjul heller.

IMG_0187b

Emmaljunga Scooter S är ingen terrängvagn, men man måste ändå passa på att testa tycker jag. Så jag har varit ute på skogspromenad med Scooter S. På grusväg och elljusspår med grus gick det helt okej att köra. Det var ganska grovt grus så det skakade en del men det var inte alls svårt att köra. När vi kom till en riktig skogsstig gick det sämre. Det fungerade helt okej så länge det var gräsigt med lite stenar och sådant. Men rötter fungerade inte. Den fastnade nästan hela tiden och det blev därför väldigt jobbigt att köra, trots att jag låste framhjulen. Scooter S har helt enkelt för små hjul för att klara mindre skogsstigar.

IMG_0190IMG_0195b

IMG_0196

Jag har inte haft möjlighet att testa Scooter S i snö, men jag kan tänka mig att det fungerar ungefär som Emmaljunga Ozone, dvs att den inte funkar alls i nysnö/lössnö, hjulen samlar på sig snö och låser sig. Men att den funkar helt okej i plogad snö.

Emmaljunga Scooter S funkar helt okej att åka kollektivt med. Den har bra hävkraft vilket gör det lätt att komma upp på bussar och spårvagnar. Är man två och vill lyfta vagnen kan man antingen lyfta i bågen eller i ramen mellan framhjulen. Något som jag tycker är negativt i kollektivtrafiken är att den är ganska lång för att vara en liten sulky. Den är lika lång som Crescent Trike och Kronan Duo S och ungefär 10 cm längre än Emmaljunga Ozone. Detta gör att den sticker ut en bit i bussgången. Det är också svårt att få in den på den minsta platsen på de nya spårvagnarna i Göteborg (som ni ser på bilden här nedanför). Det går att få in den, men man måste lyfta in den.

2012-11-12 16.29.24

Scooter S tar ganska mycket plats hopfälld för att vara en sulky, men den är något mindre än en genomsnittlig duovagn. Jag tycker att den är smidig att fälla ihop  men lite otymplig att lyfta. Den väger 12 kg och har inget lås så man måste se till att lyfta  i chassit längst ner om den inte ska fälla upp sig. Här ser ni vagnen hopfälld i en Mitsubishi Carisma, som ni ser är det ganska gott om plats på sidorna, även bakom vagnen.

2012-11-10 08.39.08

2012-11-10 08.39.17

Sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker Scooter S är rätt skön att köra. Den är lättsvängd och hyfsat lättrullad. Den har bra hävkraft och bra fjädring.

Mått &Vikt

Hopfälld:

Vagnen hopfälld: 82x53x44 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 88 cm
Längd med handtaget som längst: 110 cm
Höjd: 98 cm
Bredd: 53 cm
Hjulbas (Svängradie): 50 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 55 cm
Ryggstöd: 50 cm
Sitsens djup: 25,5 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 23 cm
Ligglängd: 98 cm
Höjd till bågen: 15 cm

Vikt:

Vagnen: 12 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Till Emmaljunga Scooter S ingår ett regnskydd. Regnskyddet sitter helt okej på vagnen. Det har öppning för handtaget bak och öppning med dragkedja på sidan. Det har reflexer. Nackdelen med Emmaljungas regnskydd är att det läcker igenom ganska omgående om det regnar mer än duggregn. Det är med andra ord ganska värdelöst.

IMG_0324

IMG_0323

Tillbehör som finns att köpa till är footsack, åkpåse, sittdyna skötväska, ståbräda och parasoll.

Sammanfattning & Betyg

Jag rekommenderar Emmaljunga Scooter S till den som söker en framåtvänd vagn som är smal och ganska smidig men ändå en rejäl vagn. För dig som söker en vagn med nästan fullt liggläge, ställbart fotstöd och tittlucka i suffletten. Det är en vagn med riktiga hjul och bra fjädring.

Jag rekommenderar inte Emmaljunga Scooter S till dig som söker en vagn som blir riktigt liten och smidig i bilen. Jag rekommenderar inte heller Scooter S om du har ett väldigt stort barn eftersom liggläget “bara” är 98 cm och höjden upp till bågen endast är 15 cm. Jag rekommenderar inte heller Scooter S till barn under 1-1,5 år eftersom jag tycker att små barn ska sitta bakåtvända.

Fördelen med Scooter S är att det är en rejäl vagn i lite mindre format. Den har många funktioner som en lite större duo/kombivagn har, tex. ställbart handtag, ställbart fotstöd och fjädring på alla hjul, men den är lite mindre hopfälld, smalare och väger inte så mycket. Det finns såklart agnar som är ännu mindre och smidigare, men då får du oftast inte den bekvämlighet som  Scooter S har och inte en lika rejäl vagn.

Nackdelen med Scooter S tycker jag framförallt är alla smågrejer som jag inte tycker fungerar helt tillfredställande. Jag tycker att ryggstödet är jobbigt att fälla, bromsen låter mycket, suffletten skyddar inget, fotstödet går inte att kliva på och hjulen samlar på sig grus. Alla de här småsakerna irriterar mig och drar ner betyget. Samtidigt ska man ha klart för sig att Scooter S absolut inte är någon dålig vagn. Kvalitetsmässigt och utrustningsmässigt är den toppen. Det är bara de små sakerna som JAG irriterar mig på, men som jag vet att andra inte har problem med. Jag har därför bestämt mig för att ge den en 3:a.

Emmaljunga Scooter S kostar 3000 eller 3200 kronor för PP-färg. Den finns i 18 färger.

Demovideo

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

9 reaktion på “Recension av Emmaljunga Scooter S

  1. Rebecca

    Bra recension. Vill bara berätta hur jag fäller sittdelen.
    Jag får ifördej använda båda händerna men har aldrig haft problem med fällningen, det tar Max 1 sekund.
    Istället för att lyfta ryggen tar jag händerna på sidan av ryggen rätt långt ner där själva fästet till ryggstödet finns. Jag lyfter lixom upp pinnarna direkt istället för att lyfta i ryggstödet som i sin tur lyfter upp pinnarna. Svårt att förklara men ett tips på smidig fällning.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Tack! Jag provade detta lite idag och jag tror att det kan gå lite bättre på det sättet. Så tack så mycket för tipset!

      Svara
  2. Sandra

    Informativ recension. Men jag håller inte med i allt 😉
    Som suffletten tex, det är ju lite det som är grejen med att gå ner till ”enklare sittvagnar/sulkys”, att de blir mindre ombonade, får enklare suffletter osv. Det är väl bara BJ som har ”sulkys” med rejäla sufletter, om man nu inte tar med Kronan Sulkyns sufflett som med sin keps är fantastisk.

    Och gällande bromsen – det måste vara fel på din broms! Jag har ägt CC, Nitro, Ozone och nu Scooter S och de har ju allihop samma broms, och jag har inte märkt någon skillnad på Scooter S mot de andra tre. Antingen är din trasig eller för dåligt smord.

    Annars stör jag mig också på fotstödet som är mesigt, plastigt, litet och dessutom avsmalnande vilket är så dumt, barnets ben hamnar ju nästan utanför om man har ett större barn. Det är jag som i Barnvagnsgruppen pratat om att ta fotstödet från en gammal Scooter! Så har jag gjort och min tjej på 97 cm får jättefint med plats och fötterna riskerar inte att hamna utanför stödet.

    Det där med banden och varukorgen förstår jag inte vad du menar?

    Angående fjädringen så är det ju så, att enklare sittvagnar/sulkys har stummare fjädring för att barnet ofta väger en del. Jag är jättenöjd med fjädringen på Scooter S, älskar att den är på alla hjul då det verkligen känns. Jag klarar inte av vagnar som inte har fjädring. Kronan Sulkyn hade tyvärr för lite fjädring tycker jag, tom för att vara sulky – den var rätt stel. Att då Duo S har samma konstruktion får mig att aldrig ens överväga den vagnen! Det måste ju vara hemskt stumt med den fjädringen på en duovagn.
    Ang. Scooter vs. Spin så har Spin mjukare fjädring, nästan lite för mjukt för min 15 kilos tjej då fjädringen ”gick i botten” när man tryckte ner handtaget.
    Vad menar du med gung i chassit? Enligt min uppfattning är det bara vagnar med chassikonstruktion som exempelvis CC som kan få ett ”gung i chassit” – som jag förstår den meningen.

    Och ja, däcken är skiit! Min sambo var ute med vagnen i en timme nu i veckan och ovan som han är tog hand aldrig bort gruset under promenadens gång vilket resulterade i gråa h¨r hos mig och en massa grus i hallen sedan jag var färdig med pincetten. Nu har de grusat promenadvägarna här i Karlstad (ingen snö än så länge) och det gör ju att man inte vill använda vagnen ute. Tacka vet jag Softyns punkteringsfria som är smalare och hårdare, det kan fastna i dem också men inte alls på samma sätt som på Scootern.

    Svara gärna!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, konstigt vore det väl om alla skulle tycka likadant hela tiden 😉 Först ska jag säga att jag har skrivit om recensionen lite, formulerat om mig så att det ska bli lite tydligare och lagt till det som är positivt också så att det inte ska bli så gnälligt 😉

      Ja, men varför har inte alla sulkys suffletter som BJ och kronan sulky? Det är precis det jag hade önskat 😉 Men när det regnar i barnets ansikte trots att man har suffletten helt utfälld och det inte ens blåser ute, då tycker jag faktiskt att det är en dålig sufflett.

      Det är inget fel på min broms, och den fungerar bra förutom att den låter. Det är just när man inte har skor som jag har upptäckt att den är lite trög att få ner eftersom foten lätt halkar av och då flyger pedalen upp igen. På många andra vagnar åker bromsen i av sig själv när man har fört pedalen halvvägs, men på Emmaljungas broms måste man trycka pedalen hela vägen ner för att den ska stanna där. Däremot har du kanske rätt i att det skulle blir bättre med lite smörj, det blir ju det mesta 🙂

      Ja, att fotstödet är avsmalnande är också dumt tycker jag, det glömde jag skriva.

      Jag har skrivit om texten om banden på varukorgen så nu kanske du förstår vad jag menar? (Men det är inte så lätt att förklara).

      Har jag klagat på fjädringen? Jag upplyste bara om att det inte var något gung i den. Jag tror att det inte är självklart för alla som läser min blogg. Konstigt nog känns inte Duo S alls lika stum som sulkyn (ja, jag tycker också att den har på gränsen till för dålig fjädring). Vad jag menar med gung är att själva chassit/vagnen gungar, att man kan gunga den nästan som en vagga. Det är inte bara vagnar med dressinfjädring som kan ha gung. Crescent Trike har tex. bäst gung av alla vagnar jag någonsin testat (inklusive city cross). Brio Go, Brio Smile och Teutonia BeYou skulle jag också säga har gung.

      Sulky med lufthjul är nog nästa stora efterfrågade grej. Undra vem som blir först?

      Svara
  3. Anonym

    Tycker det skulle vara spännande om du kan jämföra med Brio Spin (och Brio Go med Ozone). Har längtat efter denna rescensionen. Jätterolig läsning. Kommer att ha kvar Ozone nu och inte byta som jag funderat över. Tack!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har tyvärr aldrig kört Brio Go, men jag hoppas få möjlighet till det och i sådana fall kommer definitivt en jämförelse mellan Go och Ozone.

      En Brio Spin ska jag bytlåna imorgon så det kommer en recension av den och säkert en jämförelse också.

      Svara
  4. Malin

    Jag har precis köpt en scooter s och upplever det som att den skulle ha väldigt lätt att tippa bakåt! Vet inte om något kan vara ”fel” eller om den helt enkelt har sån jäkla bra hävkraft, så att den är så? Upplevde det mer när ryggstödet är helt i liggläge. Kommer inte våga gå en meter från vagnen med dottern i! Det ska man ju inte gör ändå, men jag upplever den som sagt väldigt lättippad! Har du också gjort det?

    Tack för en toppenrecension!! 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det beror ju på vilken vagn men jämför med, men ja, den har riktigt bra hävkraft. Testa att dra handtaget neråt och se hur långt du behöver dra det innan vagnen tippar, ganska långt skulle jag tro, det kanske lugnar dig lite? Jag har haft min dotter sovandes i Scooter S i fullt liggläge och lämnat henne ensam utan att vara rädd för att den skulle tippa. Häng inget på handtaget förresten, det leder såklart till att den tippar mycket lättare.

      Svara
  5. Jessica

    Hej! ? kan man byta däcken på en emmaljunga scooter s från 2012? Passar emmaljunga scooter 4s elle liknade från 2016 en emmaljunga scooter s 2012s däck/hjul? Mina däck på emmaljungan börjar bli väldigt slitna..
    Mvh Jessica ?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.