Recension av Brio Spin

IMG_0082
Märke: Brio
Modell: Spin
Årsmodell: 2012
Färg: Red

Först och främst ska jag säga att jag bara kört Brio Spin i 10 dagar. Men jag har erfarenhet av liknande vagnar och har kört ganska många olika så jag vet ganska fort vad jag tycker om och inte tycker om. Jag har dessutom kört denna vagn ganska intensivt och försökt testa den i de flesta situationer. Men det blir självklart inte samma sak som att recensera en vagn man haft i flera månader (eller år!).

Sittdel

Brio Spin har en framåtvänd sittdel som är ställbar i tre olika lägen. Det upprätta läget är lite, lite bakåtlutat, inte mycket, men det är i alla fall inte 90 grader. Den har också ett viloläge och ett liggläge som är nästan helt plant. På årsmodell 2010 finns det inte lika bra liggläge, det kom först på årsmodell 2011. När ryggen fälls ner finns ett huvudskydd som automatiskt fälls upp. Det finns också en liten huvudkudde som sitter fast i klädseln. Ryggen justeras på samma sätt som på många liknande sulkys, den dras uppåt för att sedan fällas ner i varje läge. Jag tycker att denna typ av fällning är krånglig, men tycker ändå att det funkar hyfsat på denna eftersom tyget är ganska tunt så det är lätt att få tag på stålramen och dessutom är den böjd lite uppåt, i och med huvudskyddet, vilket också gör den enklare att få grepp om.

Sittdelen är smal men lång. Den är 28 cm bred i sitsen, men i ryggen, där barnet har sina armar är den bara 25 cm bred. Längden är 94 cm (och inte 104 cm som det står på Brios hemsida). Min dotter på 20 månader, 82 cm och 11,5 kg har inga problem att få plats, men en stor treåring har kanske det.

Sele

Brio Spin har fempunktssele som inte går att ändra höjden på. Det går inte heller att koppla bort axelbanden eftersom remmarna löper hela vägen från axelbandet till midjebandet. Selen är lätt att knäppa och knäppa upp. Den har tunna mjuka band som är lite liknande bilbälten i materialet. Det gör det väldigt enkelt att justera längden, men det gör också att de snurrar sig väldigt lätt. Ofta är den snurrad flera varv och det är svårt att veta vilket håll spännet ska vara, för det snurrar också på bandet, ganska irriterande. För att ta bort selen, tex. när du ska sätta i en åkpåse, behöver du lossa på en hake bakom armstödet, där sitter nämligen midjebandet i selen fastspänd. Det är ganska krångligt att lossa och sätta i åkpåsen tycker jag, det tar sin lilla tid.

Sufflett

Suffletten på Brio Spin skyddar inte så bra från sidorna, men går ganska långt fram vilket jag tycker är bra eftersom barnet slipper att få regn i ansiktet när det regnar. Det är en egenskap som jag verkligen gillar med Brio Spin. Suffletten går också att ställa i höjd, ca 10 cm upp går den att dra, men det är bara om man har ett riktigt långt barn i vagnen som det behövs. En nackdel med Brio Spins sufflett är att den bara har  två lägen och den har spännen på sidan som man måste spänna för att den ska fällas ut ordentligt. Det funkar bra att spänna dem men är krångligare att spänna upp dem tycker jag. Eftersom suffletten går att höja sitter den löst, så när man drar i spännen åker suffletten upp, vilket gör det lite extra krångligt. En annan nackdel är att Brio Spin inte har någon tittlucka. När suffletten är utfälld ser jag inte min dotter alls, jag ser inte ens var hon pekar. Men har jag den infälld ser jag henne väldigt bra. Suffletten har UV-skydd 50+.

Fotstöd

Fotstödet på Brio Spin går att justera i två lägen. Det justeras genom att tryckas inåt och sedan fälla ner det. Ibland krånglar det lite tycker jag, men oftast funkar det bra. Det står ingen angiven maxvikt på fotstödet, men det är gjort helt i plast, så det klarar antagligen inte så mycket. Tyget på fotstödet går att ta av genom att knäppa upp en kardborre under sitsen. Smart om man vill undvika att det skitas ner av smutsiga skor. Eller om bara fotstödstyget behöver tvättas.

Liggdel

Brio Spin går inte att komplettera med liggdel, det är en framåtvänd sulky.

Handtag

Brio Spin har teleskophandtag som kan justeras i fem olika lägen mellan 99 och 108 cm. Både jag och min man har alltid handtaget på lägsta läget (jag är 167 cm och han är 184 cm). Jag visste att handtaget på Brio Spin var högt och jag trodde nog att jag skulle tycka det var jobbigare än vad det är. Men faktum kvarstår, det är för högt för mig egentligen och när det dessutom är väldigt smalt så gör det att man inte får lika bra spjärn när man ska svänga och därför får ta i lite extra. Då spänner man sig vilket leder till ännu sämre ergonomi. Jag får verkligen tänka på att inte spänna mig när jag kör vagnen.  Jag vet flera som inte kan köra Brio Spin eller Brio Race för att de får ont i axlarna eller handlederna. Handtaget är det sämsta på Brio Spin tycker jag, hade den haft ett bredare knäledshandtag hade detta kanske ändå varit en vagn som vi kunde tänka oss (vi har bara lånat denna).

Handtaget är annars enkelt att justera med hjälp av knappar på sidorna. Handtaget har gummibeläggning som är lite klistrig.

Varukorg

Varukorgen på Brio Spin är i minsta laget tycker jag. Den är 33×29 cm och den lutar uppåt vilket gör att det är svårt att packa grejer på höjden. Dessutom glider sakerna lätt ner mot änden på varukorgen igen. Det är precis så att man får plats med en normalstor skötväska i varukorgen.

Broms

Brio Spin har en vanlig kugghjulsbroms med en pinne som trycks ner för att bromsa och trycks upp för att obromsa. Jag tycker om Brio Spins broms. Den är rejäl och man vet när den är i och inte är det. Den låter inte heller när man fäller upp eller ner den. Den är dock lite trög att fälla upp.

Hjul

IMG_0106

IMG_0107

IMG_0108

IMG_0105

Brio Spin har punkteringsfria solida plasthjul. Bakhjulen är 24 cm i diameter (10 tum) och framhjulen är 18 cm i diameter (7 tum). Framhjulen går att låsa genom att trycka upp plastbrickan ovanför hjulet. En nackdel med Brio Spins hjul (liksom de flesta punkteringsfria) är att de samlar på sig mycket grus när man är ute som knastrar när man går in och gör hjulen fula. På bilden här ovanför ser ni hjulen på denna vagn, den är köpt för knappt tre månader sedan och är sparsamt använd. Jag har torkat av hjulet så att bara det sand och grus som är inborrat i hjulet finns kvar. Detta är alltså stenar som du behöver ta bort med pincett och man ser också att hjulet redan blivit slitet.

Fjädring

IMG_0110

IMG_0107

Brio Spin har en bra bakhjulsfjädring med mycket gung. Den kompenserar riktigt bra när man kör på ojämn mark. Min dotter är jättelätt att söva i vagnen, det är bara att gunga den. Framhjulen har också lite giv i sig, men ingen fjäder, så det märks ibland när man går över hårt ojämnt underlag att det blir väldigt skakigt. Men som sagt så har den väldigt skönt gung i chassit och jag önskar att alla sulkys hade denna fjädringen.

Hopfällning

När du ska fälla ihop Brio Spin fäller du ner den i liggläge, det kan också vara en bra idé att peta upp sufflettkjolen ovanför ryggstödet.

IMG_0112

Brio Spin har två små plattor på varje sida av chassit som ska tryckas ihop. Jag tyckte det var trögt och krångligt de första gångerna men det går bättre och bättre så det är nog en vanesak.

IMG_0111

När du har tryckt ihop plattorna kan du fälla handtaget framåt, men du måste även hålla upp säkerhetsspärren.

IMG_0115

Hopfälld blir Brio Spin 90x53x33 cm.

IMG_0118

Man kan även rikta hjulen framåt, då blir det lägre fast längre. 103x53x30 cm.

IMG_0119

Brio Spin har ett automatiskt lås när den är ihopfälld. Det är den runda silvriga spaken. Du låser upp genom att dra i den.

IMG_0120

Vi uppskattar att Brio Spin blir så platt ihopfälld för den ryms i vårt förvaringsfack i hallen, här med åkpåse i också. Emmaljunga Scooter S hade inte en chans att komma in här. Men både BabyJogger City Mini GT och Kronan Sulky har stått här i perioder.

2012-11-19 08.47.13

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag har kört Brio Spin i väldigt omväxlande miljöer. Både i stan, i köpcentra, åkt kollektivt och gått i skogen. Jag tycker om att köra Brio Spin, mest tack vare det sköna gunget. Brio Spin är lättkörd, det märks att den bara väger 11 kg. Den svänger också ganska lätt, men har en liten tendens till att fortsätta svänga så att man behöver svänga tillbaka den på rätt spår igen. Den drar inte iväg om man kör på ojämnt underlag vilket jag verkligen uppskattar. Hävkraften på Brio Spin är lite annorlunda och det tog ett tag innan jag vande mig. Man behöver först trycka ner hela fjädern och när man gjort det går det att trycka upp den på bakhjulen. Är man bara beredd på den extra biten som behövs pga. den mjuka fjädringen tycker jag att den har helt okej hävkraft.

När jag kört Brio Spin på stan och i shoppingcentrum tycker jag att den fungerat utmärkt. Den går bra att styra med en hand och tack vare att den är så smal (53 cm) tar den sig fram nästan överallt. Det är lite trögt att svänga riktigt snäva svängar och jag upplever också detta att man måste svänga tillbaka den allra mest när jag går på helt plana golv. Det som kunde varit bättre om man ska ha den som shoppingvagn är varukorgen, som jag tycker är i minsta laget.

2012-11-22 11.10.34

Jag har även åkt kollektivt med Brio Spin ett flertal gånger. Jag tycker det går smidigt att åka buss med vagnen. Eftersom handtaget inte är av knäledsmodell går det inte att vika undan på bussen. Jag tycker ändå att det funkar hyfsat tack vare att handtaget sitter nära vagnen på lägsta läget och att vagnen i övrigt är så kort. När jag åkte tåg med Brio Spin och var tvungen att lyfta upp den på tåget (tillsammans med min man) upplevde jag att det var svårt att hitta något att hålla i fram på vagnen. Eftersom chassit går under fotstödet är det svårt att hålla där. Bågen sitter ganska långt in och långt upp på vagnen när vagnen är placerad en meter ovanför en själv. Men behöver man inte lyfta vagnen så ofta är inte detta något problem. Och det går såklart att lyfta vagnen ändå.

2012-11-24 11.35.02

Jag tycker verkligen om Brio Spin som promenadvagn (bortsätt från handtaget då). Att den är lätt och liten och framförallt det sköna gunget gör den väldigt skön att köra på asfalterade gångbanor.

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att packa in Brio Spin i någon bil. Men jag har fällt ihop den ett flertal gånger och även lyft den. Jag tycker den är ganska smidig att fälla ihop, även om jag ibland får kämpa lite med klämmorna som ska tryckas ihop. Jag uppskattar också det automatiska låset som gör den lätt att hantera hopfälld. Att den bara väger 11 kg gör den också lätt att lyfta in i en bil. Nackdelen är att Brio Spin blir väldigt lång ihopfälld. Men eftersom den är så låg tror jag ändå att den går in i de flesta bilar.

2012-11-24 11.38.29

Jag var såklart tvungen att ta Brio Spin på en liten skogstur också. På grusväg gick det att köra vagnen men den klarade sig inte lika bra som jag trodde att den skulle göra. Den hoppade och skakade mycket och kändes trög att köra. Jag tror att det var de små hjulen och den undermåliga framhjulsfjädringen som gjorde sitt här.

2012-11-24 11.50.34

På den lilla steniga, leriga, rotiga skogsstigen tog sig Brio Spin fram förvånansvärt bra. Den fastnade någon gång på den mest krävande delen av stigen som är full av rötter, men nästan hela vägen rullade den på. Sedan blev det förstås en hel del gupp och skak (detta är ingen terrängvagn) men jag tror att bakhjulsfjädringen verkligen gjorde sitt jobb här och kompenserade riktigt bra över stock och sten. Ska man gå i skogen dagligen är detta ingen bra vagn, men det går att gå i skogen någon enstaka gång.

2012-11-18 13.17.33

Slutligen ska jag säga att Brio Spin är en riktigt bra sovvagn (åtminstone enligt min dotter). Det går superfort att söva min dotter i den tack vare det härliga gunget (att stå still och gunga vagnen är fullt tillräckligt). Den har också nästan fullt liggläge och en bra sufflett.

Mått &Vikt

Hopfälld:

Med framhjulen inåt: 90x53x33 cm
Med framhjulen framåt: 103x53x30 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget på lägsta: 91 cm
Längd med handtaget på högsta: 108 cm
Höjd: 99 cm
Bredd: 53 cm
Hjulbas (Svängradie): 45 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett (högsta): 67 cm
Sittyta till sufflett (lägsta): 57 cm
Ryggstöd: 56 cm
Sitsens djup: 25 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd uppfällt: 23 cm
Fotstöd nerfällt: 27 cm
Ligglängd: 94 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 11,1 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

Tillbehör

Det ingår inget tillbehör till Brio Spin. Men det finns ett brio-regnskydd för sulky så jag tänkte visa hur det sitter på Spin.

2012-11-18 08.59.25

IMG_0133

Sammanfattning & Betyg

Jag rekommenderar Brio Spin till den som söker en framåtvänd sittvagn som är smal och ganska smidig men ändå en rejäl vagn med många funktioner. Jag rekommenderar Brio Spin till dig som är lång och som kanske har ett smalt barn. Detta är en vagn för dig som gillar Brio-gunget.

Jag rekommenderar inte Brio Spin till dig som är kort eller har problem med axlar, nacke eller handleder. Jag rekommenderar den inte heller om du brukar ha mycket grejer med dig och har behov av en stor varukorg. Jag rekommenderar inte heller Brio Spin till barn under 1-1,5 år eftersom jag tycker att små barn ska sitta bakåtvända och dessutom har inte denna vagn någon tittlucka.

Fördelen med Brio Spin är att den har otroligt skönt gung och att den är förhållandevis liten och smidig med tanke på komforten och funktionerna som den erbjuder. Det är en rejäl vagn i lite mindre format.

Nackdelen med Brio Spin är framförallt det höga och smala handtaget och den lilla varukorgen. Jag tycker också att hjulen som det fastnar massa grus i är ett problem, men det gäller tyvärr de flesta vagnar med punkteringsfria hjul. En annan nackdel är selen som är krånglig att ta lös och som snurrar sig hela tiden.

Brio Spin finns i modellår 2013 i nio färger varav en har vitt chassi och resten svart. Den kostar 3000 kronor. Mer info om Brio Spin.

 

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

7 thoughts on “Recension av Brio Spin

 1. Anonym

  Hej! Tänkte bara dela mina tankar om Brio Spin! Har haft en i ca 3 månader men var tvungen att sälja den för jag trivdes inte alls med den…
  Den var väldigt liten och smidig och suverän ”shopping” vagn… Kanske också det enda positiva, att den var liten och lätt.
  Annars tycker jag att det var en väldigt ”klen” vagn, skakade alldeles för mycket på minsta ojämna underlag, hade JÄTTE svårt att nypa ihop ”knappen” för att fälla ihop den, selen var bökig för den snurrade jämnt, handtaget var alldeles för högt för mig, kunde knappt häva mig… Ja, som sagt, smidig vagn men ingen för mig…
  Lite vagn för pengarna…

  Svara
 2. Anonym

  Har sett att det finns en 2012 och 2013 modell men märker ingen skillnad på den? Är det nån skillnad mellan de två?

  Svara
 3. Mats

  Helt ok vagn att ha för 1-3åring. Däremot har båda framhjulens fästen lossnat inom första 6 månaderna, och då är den enbart körd i stadsmiljö. Servas ju på garantin men en riktigt svag punkt som Brio måste fixa.

  Svara
  1. Anna

   Samma hände för oss. Vagnen också bara körd i stad/jämnt underlag. Fick nya fästen på garantin och företaget vi köpte vagnen hos berättade att detta hände ofta.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.