Mountain Buggy

Mountain Buggy är ett Nya Zeeländskt märke som startades 1992 då grundaren ville ha en vagn som fungerade i de Nya Zeeländska bergen. Mountain Buggy gör trehjuliga enkelvagnar och syskonvagnar. Alla deras vagnar är framåtvända och dessutom är deras liggdel rätt liten vilket gör att man tvingas vända bebisen framåt väldigt tidigt. Något som jag ser som väldigt negativt.

Mountain Buggy Urban Jungle: Är Mountain Buggys vanligaste vagn här i Sverige. Urban Jungle är en trehjuling med 12 tums lufthjul. Den har ställbart handtag, svängbart och låsbart framhjul, fjädring på bakhjulen och sufflett med tittlucka. Sittdelen är endast framåtvänd och har fullt liggläge. Liggläget justeras steglöst med band. Det går även att fästa liggdel (71×34 cm) och babyskydd på chassit. Mountain Buggy Urban Jungle blir 103x63x30 cm hopfälld och står då själv. Den väger endast 11 kg och maxvikten är 35 kg. Detta är en vagn som är liten och smidig och går att köra både på stan, i skogen och i snö. Nackdelar är att den endast är framåtvänd och att ryggstödet inte går att ha helt upprätt vilket vissa barn inte tycker om. Urban Jungle kostar ca 6500 kronor.
Instruktionsvideo
image

 

imageMountain Buggy Swift: Swift är väldigt lik Urban Jungle fast den är lite mindre. Den är 4 cm smalare och har 10 tums hjul istället för 12. Swift har inte någon fjädring. Swift har ställbart handtag, svängbart och låsbart framhjul, sufflett med vädringsfönster och framåtvänd sittdel med fullt liggläge. Swift har 10 tums lufthjul. Swift blir 96x59x30 cm hopfälld och väger endast 9,5 kg! Maxvikten är 35 kg, men ska man använda vagnen till ett stort barn är Urban Jungle bättre eftersom Swift har mindre sits. Nackdelar är att Swiften bara är framåtvänd och att den inte har helt upprätt sittläge. Swift kostar ca 5400 kronor.
Läs min recension.
Videorecension
Demovideo

imageMountain Buggy Terrain: Är gjord för tuffare terräng och passar även bra att springa med. Den har 16 tums luftfyllda bakhjul och 12 tums framhjul. Framhjulet kan låsas framåt, bakåt eller rotera 360 grader. Terrain har både handbroms och fotbroms. Förutom det har den ungefär samma funktioner som Urban Jungle. Den har ställbart styre, fullt liggläge, fjädring, sufflett med tittlucka och den står själv när man fällt ihop den. Man kan även fästa liggdel och babyskydd på den. Hopfälld blir den 109x63x39 cm och den väger 13,5 kg. Maxvikt är 35 kg. Mountain Buggy Terrain kostar ca 7000 kronor.
Videorecension
Demovideo

Mountain Buggy har även tre olika syskon/tvillingvagnar. Jag tänkte skriva om de också.

imageMountain Buggy Duo: Duo är som en dubbel Urban Jungle. Den har fyra 12 tums lufthjul och de främre är svängbara och låsbara. Den har justerbart handtag, fjädring på bakhjulen, individuellt ställbara suffletter med tittlucka och fullt liggläge. Det går att fästa en eller två enkla liggdelar (71×26 cm) på chassit. Det finns också en tvillingliggdel (71×67 cm) och det går att fästa babyskydd på chassit. Mountain Buggy Duo blir 103x73x34 cm när man fäller ihop den och kan då stå själv. Vagnen är 73 cm bred, väger 16,5 kg och maxvikten är 50 kg. Nackdelar är att vagnen endast är framåtvänd, liggdelen är ganska liten och den har inte helt upprätt sittläge. Mountain Buggy Duo kostar ca 9000 kronor.
Videorecension
Demovideo

imageMountain Buggy Duet: Är väldigt lik Duo men den största skillnaden är att den är smalare. Duet är endast 63 cm bred, vilket är samma som Urban Jungle och smalare än vissa singelvagnar. Sittsen är även smalare än på Duo och den väger mindre. Det är även enklare att justera selen på Duet och den saknar fjädring. Duet har ställbart handtag, individuellt ställbara suffletter med tittlucka, fullt liggläge. Duet har fyra 10 tums lufthjul, de främre är svängbara och låsbara. Det går att fästa ett eller två babyskydd eller en eller två liggdelar på vagnen. Mountain Buggy Duet väger 15,5 kg och blir 109x63x39 cm hopfälld och kan då stå själv. Maxvikt är 36 kg. Ska man använda vagnen till stora barn passar Duo bättre eftersom Duet har mindre sittdelar och lägre maxvikt. Nackdelar är att vagnen endast är framåtvänd, liggdelen är ganska liten och den har inte helt upprätt sittläge. Mounatin Buggy Duet kostar ca 8000 kronor.
Läs min recension
Videorecension
Demovideo

Jämförelse mellan Duo och Duet

imageMountain Buggy +One: Detta är Mountain Buggys inline-syskonvagn. Den har möjlighet att fästa ett extra säte bakom det vanliga och man kan då fälla ut en “påse” där barnet som sitter bak kan ha sina ben. När det bakre sätet inte används kan man ha förvaring där istället. Det går även att ha en liten mjuklift i det bakre sätet. I grunden har den samma ram som Urban Jungle men den är lite längre. +One har ställbart handtag, tre luftfyllda 12 tums hjul, det främre är svängbart och låsbart. Den har bakhjulsfjädring, stor sufflett och sele som är enkel att justera. Det går även att fästa liggdel eller babyskydd på chassit men då kan man endast ha den som singelvagn. När vagnen används som singelvagn finns ett liggläge men när syskonsits används har ingen av sitsarna viloläge. Barnen kan alltså inte sova i vagnen. Mountain Buggy +One väger 13,5 kg, blir 109x63x39 cm hopfälld och kan då stå själv. Maxvikt 20 kg per sits. Vagnen kostar ca 8500 och då ingår syskonsits och mjuklift.
Videorecension
Demovideo

Just nu säljer Mountain Buggy en designerkollektion som de kallar Runway Collection. Den finns i fem olika färger till både Urban Jungle och Swift. image

Mountain Buggy har även gjort en ståbräda som kan användas som sparkcykel, den har jag skrivit mer om här.

Något som kan vara bra att veta är att Urban Jungle endast är namnet på en modell, märket har aldrig hetat Urban Jungle eller One Tree Hill. Märket heter alltså Mountain Buggy och det ägs numera av Phil & Teds.

Källa och mer info: http://mountainbuggy.com/

27 thoughts on “Mountain Buggy

 1. je Gabrielsson

  Min dotter o måg köpte Urban Jungel Mountain 10 tums hjul . Stora problem med däcken som inte håller Det är större hjul 12 tums på enkelvagnen. Hur har konstruktörer tänkt dubbel vikt i tvillingvagnen men mindre hjul samma bredd Dom har provat olika däcktryck men ingen skillnad. På ett år har dom fått byta 5 däck. Tror fälgarna inte är optimala heller

  Svara
 2. Eleonor

  Hej!
  Stort tack för alla dina värdefulla tester på vagnar och noggranna kommentarer!

  Jag har en tvååring och en bebis som kommer i feb/mars. Vi är ute i skog och terräng, dagligen med våra hundar.
  Söker nu en tålig syskonvagn med sittdel och liggdel (eller babyskydd) som klarar denna terräng tex BOB men de har ju tyvärr ingen liggdel som tillval. Önskemål är god fjädring, stora hjul helst 16-14-12 tum. Förvaring och bredd spelar ingen roll då den enbart ska rullas ute i skogen.
  Vilken vagn rekommenderar du?
  /Eleonor

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Det går att ha antingen Britax Babyskydd eller liggdel till Bobs vagnar, kolla till exempel in denna http://www.bobgear.se/product-page?id=5475&cat=barnvagnar&name=REVOLUTION-PRO-Duallie
   Annars finns den här men då för man ha mjuklift till bebisen http://www.jollyroom.se/produkter/beemoo-tvillingjogger-3
   Titta annars på de här vagnarna, riktiga friluftsvagnar https://www.barnvagnsblogg.com/multivagnar-joggingvagn-cykelvagn-skidvagn/

   Svara
 3. Merete

  Hei. Takk for bra review av terrainen!
  Jeg undrer bare på en ting; nøyaktig hvor lang er terrainen folded? Jeg har den gamle terrakn og den er akkurat litt for lang for min bil… På forhånd takk! M.

  Svara
 4. camilla

  Om man köper en billig (o därmed ganska gammal) duo begagnad, håller den också för 50 då eller är det något de har ändrat? Finns det någon annan syskonvagn på beg.marknaden som håller för ett barn på 30kg och en bebis? 🙂

  Svara
  1. camilla

   Eller, hur viktigt är det att viktgränsen är rätt när det enbart gäller till o från förskola 3ggr i veckan? Har ca 2km till förskolan o måste gå på trafikerad landsväg utan trottoar så vågar inte riktigt ståbräda, sliter man ihjäl en vanlig syskonvagn som inte är gjord för hans 30kg?

   Svara
  2. Elin Inläggsförfattare

   Ja, de äldre håller generellt till och med för mer än de nyare (på de nyare singelvagnarna har de ändrat till 20 kg istället för 30). Tror att en äldre rejälare som tex. Mountain Buggy skulle klara det faktiskt. Annars finns det nog ingen syskonvagn som är godkänd för 30 kg. Köper man den billigt är det inte hela världen om den skulle gå sönder heller.

   Svara
 5. Mia

  Hej!

  Såg att den nya modellen har en liggdel där det medföljer två omgångar tyg för att kunna skapa en sittdel som är vänd ansikte-mot-ansikte. Vet du hur bra den sittdelen är? Känns som om den uppdateringen gör Mountain buggyn oslagbar förutsatt att sittdelen är bra.

  /Mia

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Den bygger på samma funktion som deras face-to-face sittdel som funnits till salu i några år. Det är som ett ergonomisk sittdelstyg och ramen är fast i ett lutat viloläge, det blir lite som en babysitter. Suffletten funkar till men det är en väldigt öppen sittdel. Det fungerar i en övergångsperiod mellan liggdel och framåtvänd sittdel men är inget jag skulle vilja kalla en riktig bakåtvänd sittdel.

   Svara
 6. Sofia

  Hej!
  Jag har köpt en Urban Jungle Mountain Buggy sittvagn i jättefint skick. Ägaren trodde den va från 2012 (eller 2010)
  Nu behöver jag köpa en liggdel till den.
  Vet du om alla årsmodeller passar alla vagnar? Tex: Passar 2014 en 2010 vagn?
  Tacksam för svar ?

  Svara
   1. Emma

    Hej! Då undrar jag tvärtom. Tror du att en liggdel från 2009 passar till en sittvagn/chassi av nyare modell, typ 2014-2015?

    Svara
 7. Cecilia

  Hej! Undrar om det är 12 ” däck på en MB duo från troligen 2011? Går det att fästa liggdel på den? Förra ägaren hade haft en lift i som de lagt i sittdelen men är en liggdel rymligare då och behövs några extra fästanordningar? Kan man fästa babyskydd på chassit?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, det är 12 tums hjul på alla Duo. Ja, MB duos liggdel går att ha men den säljs inte ny längre. Jag vet inte om det finns adaptrar till en så gammal vagn, förmodligen inte nytt.

   Svara
 8. Linda Johansson

  Hej!
  Funderar på att köpa en Mountain Buggy Urban Jungle till vår kille, han är nu året. Han ska börja dagis vid ca 1,5 å få har jag förstått det som om att de ska ha vagn att sova i där. Funkar MB till det?
  Mvh Linda

  Svara
 9. Anna

  Hej.
  Hoppas du kan hjälpa mig!!
  Står o väljer mellan en uj från 2014 eller äldre från tex 2010. Är det stor skillnad på vagnarna?
  Tack!
  Anna

  Svara
 10. Sofie

  Hej!! Har en Mountain buggy duo! Min lilla kille på 4 månader väger 9 kg o har redan vuxit ur liggdelen. Funkar face2face? O är det lönt viktmässigt?? Tacksam för svar 🙂

  Svara
 11. Emma Martinsson

  Hej!
  Vet du om face-to-face passar till en Swift? Den är ju smalare än Urban jungle singel.

  Med vänlig hälsning,
  Emma

  Svara
 12. Maria

  Hej
  Är det skillnad i storlek på de äldre varianterma av mountain buggy duo ( en suflett) mot de nyare modellerna med två sufletter?
  De äldre ser rymmligare ut.

  Tack för en bra blogg 🙂

  Svara
 13. Lisa

  Hej!

  Vet du om Mountain buggy terrain funkar att springa med för två långa föräldrar (179 cm samt 195 cm)?

  Tack för bra blogg!

  Mvh
  Lisa

  Svara
 14. Frida Gustavsson

  Hej.
  Jag har hört ryktas om någon klämma man kan sätta för ett mer upprätt ryggstöd. Vet du något om detta och isf om det skulle passa på Mountain Buggy?

  Med vänlig hälsning,
  Frida Gustavsson

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.