Guide till barnvagnens regnskydd

Att sommaren är på väg brukar tyvärr inte bara betyda sol och behov av solskydd, utan det brukar tyvärr komma en hel del regn också, och då uppstår behovet av ett riktigt bra regnskydd. Jag har under mina två år med barnvagn testat ganska många olika regnskydd och tänkte dela med mig av lite tankar om olika regnskydd som jag hoppas ska hjälpa er.

Det finns i grunden två olika typer av regnskydd, antingen i klarplast eller i nylon. Regnskydd-klarplastRegnskydd-nylon

Ett regnskydd i klarplast är genomskinligt och täcker ofta hela vagnen. Fördelar är att det är lätt för barnet att se ut och att det täcker hela vagnen och hela barnet så det inte finns någon risk att det kommer in regn på barnet eller på vagnen. Nackdelar är att det oftast blir väldigt stort ihopvikt. Och enligt min erfarenhet finns det sällan något fodral eller väska att stoppa det i vilket gör att det tar upp nästan hela varukorgen. Vissa barn kan också känna sig instängda i ett sådant regnskydd. Se alltid till så att det finns lufthål eller vädring i regnskyddet så att barnet får ordentligt med syre.

Ett regnskydd i nylon är ofta svart eller grått men finns även i fina färger och mönster. De har en öppning fram och blir små när man viker ihop dem. Nackdelar är att det finns risk att det regnar in eftersom det finns en öppning i regnskyddet, speciellt jobbigt blir det om barnet gillar att luta sig fram när de åker vagn.

Det finns också regnskydd som är ett sorts mellanting, som till största delen är av nylon men som har fönster, skärm eller lucka i klarplast. Några sådana regnskydd är Elodie Details (nya designen), Teutonias Allväderskydd och Bozz. Detta kan vara en bra kompromiss, men jag har tyvärr aldrig testat någon av dessa själv.

Enligt mig ska ett bra regnskydd:

 • Täcka hela vagnen, även i liggläge.
 • Hålla tätt! (lite sorgligt att behöva skriva det men tyvärr är det inte alla som gör det).
 • Ha en väska eller ett fodral med spännen så att du kan sätta fast det på vagnen.
 • Ha en öppning i regnskyddet så att du kan ta i och ur barnet när regnskyddet fortfarande sitter på.
 • Ta liten plats när man viker ihop det.
 • Ett plus är om det finns reflexer på så att vagnen syns ordentligt i mörkret även när regnskyddet är på.

Jag har som sagt testat ett antal olika regnskydd och det jag är mest nöjd med än så länge är Tullsas. Tullsa har regnskydd i massor av olika modeller för tex. liggdel, framåtvänd sittvagn, framåtvänd sulky, sulky utan sufflett, joggingvagn, olika typer av syskonvagnar och även för tex. cykelstol. Den modell jag har är Tullsas regnskydd för framåtvänd sittvagn/stor sulky. Jag har haft över 20 vagnar och jag tror jag testat det på nästan alla och det är bara en vagn den inte passat på och det är BabyJogger City Mini GT. Det har öppning för handtaget vilket gör att man kan ha den på en framåtvänd sulky men det passar lika bra på bakåtvända större vagnar. Jag har ett snyggt svartvitt mönster som har utgått men det finns i massor av nya snygga färger. Här sitter det på några olika vagnar.

Emmaljunga Ozone

IMG_0514

Kronan City

2013-04-27 12.42.52

Britax B-Motion

2013-05-01 15.46.48

Brio Spin

2012-11-27 09.53.15

Regnskyddet har öppning med dragkedja på sidan så att man kan ta i och ut barnet med regnskyddet på. Till Tullsas regnskydd ingår en liten väska att förvara det i, men jag tyckte väskan var så stor och dessutom gick dragkedjan sönder nästan direkt så jag tog helt enkelt fodralet från Emmaljungas regnskydd (som är helt värdelöst och läcker in vatten direkt). Tullsas regnskydd i Emmaljungas smidiga lilla fodral var den bästa kombinationen för oss.

DSC00024

Ett annat regnskydd jag testat är Brios regnskydd för sulky/framåtvänd sittvagn. Det har ungefär samma passform som Tullsas men är lite större och har större öppning vilket gör att det lättare regnar in.

Här på Brio Smile

2012-12-30 12.54.55

Brio Spin

IMG_0133

Emmaljunga Scooter S (på denna tyckte jag inte det passade så bra, den stora öppningen i kombination med Scooterns korta sufflett gjorde att det regnade in).

2012-11-11 11.23.03

Jag föredrar egentligen regnskydd i nylon just för att de blir så små när man viker ihop dem och man därför alltid kan ha med sig det. Man vet aldrig när det kan börja regna. Men ett regnskydd i klarplast har sina fördelar det också. På min Kronan Sulky som jag har till förskolan och ställer där hela dagen har jag ett regnskydd i klarplast som täcker hela vagnen, då finns det ingen risk att det regnar in i sitsen på vagnen.

2013-02-06 08b

En liten varning för det sämste regnskyddet jag testat, nämligen Emmaljungas, det är egentligen inte ett regnskydd utan ett “allvädersskydd” som alltså inte står emot regn utan läcker igenom. Jag har testat flera av Emmaljungas regnskydd som ingår med vagnen, både äldre och nyare och det har varit likadant med alla. Köp ett annat är mitt tips!

IMG_0324

På en del vagnar ingår det regnskydd och ibland finns det regnskydd speciellt anpassade för vagnen att köpa till. Det kan vara jättebra och enkelt att använda det, men tänk efter om det är det typ av regnskydd du vill ha och om du inte trivs med det, köp ett annat! Mitt Tullsa regnskydd som kostade strax över 200 kronor är nog det bästa barnvagnstillbehörsköp jag gjort. Regnskydd använder man framförallt för att undvika mögel på vagnen, varför det är viktigt kommer det ett inlägg om längre fram.

38 thoughts on “Guide till barnvagnens regnskydd

 1. Eva

  Jag kan bara säga att jag håller med dig i att Emmaljungas regnskydd är helt värdelösa mot att hålla regn ute och jag tycker också att Tullsas är bäst av dem jag har testat.

 2. Ninna

  En kompis har en city cross, och hennes regnskydd höll mot 20 minuter ösregn, men inget av mina 3 har hållit ens för lätt regn 🙁

  Teutonias allvädersskydd är svindyrt, men värt varenda slant i min mening. Lätt att sätta på, passar de flesta vagnar pga alla dragkedsmöjligheter och just kepsskärmen i klarplast bara älskar jag, på våra andra droppade det in igenom hålet.

 3. Kristin

  Behöver man ha olika regnskydd till liggdel resp sittdel? Har köpt en Ozone till bebis som kommer i september.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nä, det finns säkert regnskydd som passar både sittdel och liggdel, men jag kan tyvärr inte svara på vilket. Åk till en barnvagnsaffär och fråga om du får testa? Jag kan tänka mig att ett regnskydd för liggdel eller för sittvagn kanske passar både och.

 4. anonym

  Vilka regnskydd passar bäst till City mini? Bortsätt från deras egna såklart.. kostar ju en del!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det kan jag tyvärr inte svara på. Men jag har hört att Elodie Details regnskydd ska vara rymligt och bra och att det passar till GT så då borde det passa till City Mini också.

 5. Lina

  Jag har precis köpt ett regnskydd från Elodie Details och det passar utmärkt till Kronan sulky. Kombinationen av nylon och avtagbart fönster i klarplast fungerar bra och tar liten plats. Mitt barn vill gärna luta sig ut men när det ösregnar är det inte så lyckat. Jag har hittills fått använda regnskyddet vid ett tillfälle och det höll tätt. Mitt barn kunde se ut utan att bli blöt.

 6. Lisa L

  Hej,
  Tack för bra blogg med mycket bra info!
  Jag undrar om du, eller någon läsare, har tips på regnskydd i klarplast som passar bra på en Brio Sitty / Brio Race.
  Vi har nämligen vagnarna utomhus på förskolan och då vill jag att vagnen ska ha ett ordentligt vattenskydd. Dels för att det inte ska bli så blött inför hemfärd, men framförallt för att vagnen ska hålla bättre.

  Tacksam för alla tips på märken, närbutiker och affärer där jag kan hitta detta!

  Mvh
  Lisa

 7. Anonym

  Hej. Tack för en underbar blogg.
  Jag har köpt en baby jogger city mini double GT 2014 och jag undrar om du vet någon bra regnskydd som passa denna dubbelvagn. Jag har funderat på baby joggers egen regnskydd då den är heltäckande men eftersom den är av plast är jag rädd att den blir väldigt stort och klumpigt när man ska vika den. Har du erfarenhet av baby joggers regnskydd för dubbelvagnen ? eller har du något annat att rekommendera. Jag har tittat in Tullsas regnskydd för dubbelvagn men den är dock inte heltäckande så är rädd att regn kommer in.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag har tyvärr inte testat babyjoggers regnskydd, men jag har ett tullsa regnskydd för syskonvagn som jag är väldigt nöjd med. Det har inte läckt in för mig. Det är bättre att det kommer in någon droppe regn än att det blir helt instängt, immit och dålig luft för barnet tycker jag.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Tullsas regnskydd finns i massor av olika modeller så något passar säkerligen smile. Jag minns tyvärr inte om jag testade mitt tullsa regnskydd på Brio Smile men jag tycker att de för framåtvänd sittvagn och det för ligg & Sitt borde passa (kan dock inte lova något).

 8. Sanna

  Hej.

  Vi har en kronan duo S med sittdel, vet du vilka regnskydd som passar till den om man inte vill köpa just kronans regnskydd.

  Mvh Sanna

 9. Cecilia

  Jag har ett Emmaljunga-regnskydd som jag fick med min Emmaljungavagn som jag köpte begagnad, och mycket riktigt så håller det inte tätt! Regnskyddet verkar dessutom vara anpassat till en större emmaljungavagn än min citycross (liggdel) och jag undrar därför om du vet något mindre regnskydd som sitter bättre på citycrossens liggdel?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Få regnskydd är så stora som Emmaljungas 😉 Elodie Details är också ganska stort så det kanske du ska undvika. Tullsa har bra regnskydd, det som är anpassat för liggdel, eller ta det för sittvagn direkt, det passar också.

 10. Caroline

  Stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
  Har, efter att ha läst dina recensioner, köpt ett Tullsa regnskydd till vår Emmaljunga Citycross. Det passar perfekt och numera sover dottern gott utomhus i alla väder. 🙂

 11. anna gillström

  Hej
  Jag har en Bugaboo Donkey Duo med en liggdel och en sittdel. Tänkte nu köpa Tullsas regsnkydd för sulky till sittdelen. Vet du om jag kan använda Tullsas regnskyddet för sulkys till både ligg- och sittdelen. Eller behöver jag köpa ett separat Tullsas liggdelsskydd för liggdelen tro?

  Tack på förhand!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag skulle tro att det funkar med det för sulky till liggdelen också. Jag har haft det på några liggdelar i alla fall. Om liggdelen är lång (Donkeys liggdel är ganska lång) så kan dock regnskyddet för sulky bli lite litet, så jag vågar inte lova att det passar.

 12. Emma

  Hej! Har en beemoo maxi travel, dvs väldigt liten sittdel. Gillar inte det plastiga regnskyddet som hör till, finns det något annat som skulle passa tror du? Känns som de flesta regnskydd är så sjukt stora.
  Mvh Emma

  1. Elin Inläggsförfattare

   Testa Tullsas regnskydd för sulky/framåtvänd sittvagn, det är inte jättestort och jag tycker det brukar funka bra. Jag tror även jag hade Elodie Details regnskydd på men det är lite större.

 13. Louise

  Hej
  Vi har en Brio Go Next till vår bebis som kommer vilken dag som helst nu. Tror du Tullsa för ligg eller ligg/sitt funkar på den? Vad är skillnaden på regnskydd för liggdel samt för ligg/sittdel?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Bra fråga, jag vet faktiskt inte riktigt vad som är skillnaden. Det borde ju passa eftersom det är ett universalt regnskydd men jag kan inte lova något, jag har inte testat.

 14. Annika

  Hej,
  Vad är det för regnskydd i klarplast du har på din Kronan sulky på bilden? Vi har hittills haft ett Teutonia sittvagnsskydd i klarplast på vår kronan sulky. Har funkat rätt bra men nu börjar det bli väldans slitet så det behövs ett nytt.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det är från Akta Graco, jag är osäker på om just den modellen finns att köpa fortfarande.

 15. Louise

  Hej, jag är på jakt efter ett genomskinligt skydd till min kronan sulky så jag undrar vart du köpt ditt? Tack / Louise

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det är från Akta Graco. Har fått det med vagnen och tror inte det säljs nytt längre.

 16. Annika

  Har testat Graco universal regnskyddet nu till vår kronan sulky. Passade helt perfekt. Som att den var gjord till den vagnen!

 17. Malin

  Hej
  Har du provat Go/Go next regnskydd i klarplast på en Go next vagn? Vad är din erfarenhet av skyddet?

 18. Hanna

  Hej! Jag bor på landet o har en brio smile 2015.
  Följde med regnskydd till sittdelen (vet ej om de passar ligg också) och det är ju svart m reflex som dom flesta är.
  Det jag undrar är om nån vet vart man kan köpa regnskydd i varselfärg med reflexer som täcker hela vagnen? Hittills bara hittat sånt man sätter över suffletten men de hjälper ju inte direkt mot regnet.

  Är ju både hästtjej o bilturen så jag vet att varselfärgerna gör nästan lika stor skillnad som reflexer gör när de kommer till att synas! Framförallt härute i skogen när de också jagas en hel del.
  Då vill man ju synas och ha torr vagn.

 19. Malin

  Hej, vi har tänkt köpa en Basson duo nu när vi väntar småsyskon. Jag är dock i valet och kvalet om jag ska köpa till regnskydden som ”hör ihop” med den vagnen då passformen blir rätt direkt eller om jag ska köpa Tulsa och vara säker på att det håller tätt istället. Du har möjligtvis inte testat den vagnen tillsammans med regnskydd så du vet något som har rätt passform och dessutom håller tätt? 🙂 Tack på förhand!

 20. Evelina

  Hej!
  Har precis köpt en Emmaljunga scooter2.0.
  Vad rekomderar du för regnskydd??
  Förståd det som att tullsas inte skulle funka till den(typiskt nog)
  Tack på förhand

 21. Nocca

  Har teutonias allväderskydd på en brio happy o säger aldrig mer något annat

  Trots Inte precis passform så håller det tätt, bra vädring med stort hål o en skärm som gör att det inte regnar in

  Synd att du inte testat detta då jag vägrar tipsa om tulsas efter att ha köpt detta…

 22. Kia Rakez

  Hej! Vart har du köpt det genomskinliga regnskyddet till kronan sulky s som du använde när den stod ute på förskolan? Letat efter en sådan som kan täcka varuvagnen plus en som inte regnar in på genom öppningen oxså…den verkade ju ha allt det!😊

 23. M

  Hej!

  Du skriver att Tullsas skydd inte passar BabyJogger City Mini GT. På vilket sätt passar det inte? Tack för hjälp!

Kommentarer är stängda.