Solskydd till barnvagnen

Så var vår(sommar?)-solen här helt utan förvarning och det är ju jättehärligt. Men plötsligt uppstår behovet av ett solskydd till den lilla i vagnen. Utbudet av solskydd till barnvagnen är enormt, nästan lika stor djungel som barnvagnsdjungeln. Därför tänkta jag göra mitt bästa för att guida er lite i vilket solskydd som passar.

Först och främst tycker jag det är viktigt att solskyddet har UV-skydd. I första hand är det kanske skuggan och svalkan som man som förälder tänker på men faktum är att det är de farliga cancerframkallande UV-strålarna som man i vill skydda mot. Ett vitt bomullstyg ger tex. bara ett skydd på faktor 3-5 och ett svart faktor 15, medan ett riktigt solskydd nästan alltid har faktor 50 eller 50+. Det bästa är alltså att köpa ett solskydd där du är säker på att du får ett högt skydd. Om du har tittluckor eller vädringsluckor i suffletten kan det vara bra att kolla om även dem är UV-skyddade.

När man använder ett solskydd på vagnen måste man alltid se till så att det kommer in LUFT till barnet. Man får ALDRIG täcka för öppningen helt. Öppna också alltid upp vädringsluckan om det finns en sådan på vagnen. Om det inte kommer in någon luft till barnet så kan det dels få syrebrist men det blir också väldigt varm om inte luften kan cirkulera, det blir en bastu-effekt istället för en skön och skuggig svalka.

En annan sak som är bra att fundera över är om du vill att solskyddet ska täcka hela barnet, från topp till tå, eller om det räcker att det skyddar ansiktet och att du sedan får skydda resten av kroppen på annat sätt, tex. med kläder eller solskyddskräm. Eftersom barn under 1 år inte ska vistas i direkt solljus skulle jag rekommendera ett solskydd som täcker hela barnet i den åldern.

Parasoll

Först har vi det traditionella parasollet. Jag har aldrig haft ett parasoll själv men från de som testat har jag hört att det är ganska krångligt och näst intill värdelöst. Så länge vagnen står still fungerar det bra, men så fort vagnen rör sig (vilket den har en tendens att göra) så måste man rikta om parasollet och det är svårt att få det riktat bra så att det skyddar hela barnet. Parasoll finns av alla möjliga märken och modeller.

 

Solsegel

Ett annat alternativ kan vara ett solsegel som man fäster mellan suffletten och handtaget på en bakåtvänd vagn, det funkar även till framåtvända vagnar om man fäster det på tex. fotstödet. Vi har haft ett solsegel liknande detta och tycker det har funkar helt okej. Det har varit lite samma tendens som på ett parasoll att man behöver flytta det när man vänder vagnen, speciellt om solen står lågt. Men jag tror ändå att detta täcker mycket bättre än ett parasoll.

Brio-solskydd

Sedan finns det också mer heltäckande UV-skydd som är som ett nät. Detta ger alltså ett riktigt heltäckande skydd, samtidigt som det släpper igenom luft, kanske det bästa alternativet? Nackdelen är att man inte ser barnet så bra och det skymmer även barnets sikt. Detta skydOutlook-sleep-podd finns bland annat från Brio, Axel & Ida, Mountain Buggy, Phil & Teds, Outlook. Det finns även myggnät med inbyggt UV-skydd som fungerar ungefär likadant, tex. från Diono. Det finns även en sovkokong från Outlook som skyddar inte bara från sol utan även från insikter, ljus, vind och kyla. Det finns ett fönster fram som kan öppnas upp helt eller så kan man använda en meshpanel fram. Med fönstret helt stängt ger den ett 99 procentigt UV-skydd.

DookyEtt alternativ som täcker mer eller mindre bra beroende på hur vagnen är utformad och hur man fäster den är solgardinen eller barnvagnsdraperiet. Vi har en solgardin som vi har använt främst för att det ska bli lite mörkare och mysigare när min dotter ska sova. Risken med denna typ av skydd är att den täpper till öppningen på vagnen helt och att det därmed inte blir någon luftcirkulation i vagnen. Dessutom kan det vara svårt att få den att täcka fötterna. Vi har bara kunnat använda draperi när men dotter somnat för annars tycker hon det är i vägen och drar ner det. Solgardiner finns bland annat från Dooky, Kurtis baby och Addbaby.

Diono-solskärmDet finns också ett stort antal extra solskärmar eller sufflettförlängningar som man kan sätta på vagnen. Här tänkte jag först behandla de som är riktigt långa, som faktiskt har potential att skugga hela barnet. Det är som en stor extra skärm som man fäster på suffletten. Den har ofta metalltrådar i sig vilket gör den stabil men den svajar ändå lite. Det kan vara svårt att få till den så att den sitter bra och vagnen blir ganska otymplig med den på. Om man ska ha denna typ av solskydd tycker jag man ska satsa på en som går att dra fram riktigt långt, som Outlooks tex. Cloudy-solskyddMen det finns även andra varianter från Diono, Aussies finest och Brio. Här är det kanske en god idé att testa vilken solskärm som passar bäst på just din vagn innan du beställer. Det finns även en annan typ av sufflettförlängning som är mer som en vanlig sufflett. Den heter Cloudy och skruvas fast på vagnens kant precis vid suffletten. Den ger sedan en extra förlängning av suffletten.

Teutonia-SolskärmEn annan typ av solskärm är en solkeps av den lite mindre modellen. En sådan har ingen chans att skugga hela barnet. Men den passar kanske bra för de årstider då det är lite svalare då man ändå har kläder på barnet, eller för de barn som absolut vill se ut. Det passar också bra om man tycker att den sufflett som vagnen har är lite för kort och vill ha mer ombonat och ljusskyddat i vagnen. Solkeps finns från bland andra Brio och Teutonia och de passar många fler märken än sina egna.

Ett lite mer mångsidigt alternativ skulle kunna vara en solskyddsfilt från tex. aussies finest. Jag vet inte hur tät en sådan är och hur som helst måste du se till så att den inte täcker hela öppningen.

I vissa fall finns även solskydd speciellt anpassade för din vagn. Bugaboo har tex. speciella solsuffletter till alla sina vagnar. De är heltäckande med vädringsluckor och tittlucka.

Till Joolz finns även en kombinerad solskärm och solsegel att köpa till. Den fästs med tryckknappar och går därför bara att använda på Joolz.

Emmaljunga har inbyggt solsegel i suffletten på de flesta av sina modeller från och med årsmodell 2013.

Aussies-finest-solskyddsfiltBugaboo-SolsufflettJoolz-solskärmEmmaljunga-solsegel

Vilket solskydd för barnvagnen tycker du är det bästa?

13 thoughts on “Solskydd till barnvagnen

 1. Isabelle

  Perfekt! Precis den artikel jag behövde. Hade en solgardin tidigare, men nu är barnet störra och vill kunna se ut, och jag skulle precis beställa en solskärm! Bra med förklaring om varför UV faktorn är viktig! Nu kommer jag tänka mig för!

 2. Tahira Faye

  Parasoll är helt klart det bästa. Ingen risk för att bebisen blir för varm pga för lite luft och otroligt praktiskt att man kan rikta om det om man är ute tidig morgon eller sen kväll när solen är låg (och visserligen inte så farlig, men väl störande för barn som försöker sova).

  Man MÅSTE ju inte heller rikta om det hela tiden, man kan ju sätta det som en förlängning av sufletten och då fungerar det som en gigantisk solkeps, bara att man KAN flytta det så att det täcker bättre.

  När vi köpte ett parasoll till vår son så höjdes min livskvalitet med typ femtusen procent, helt plötsligt var det SÅ lätt att promenera både morgon, middag och kväll utan att han stördes av solen!

  Solgardin skulle jag aldrig använda, känns som att de får alldeles för lite luft då, samma sak med det mesta andra som ”täcker för”. Extra lång suflett eller solkeps är ju helt okej, men inte lika flexiblet som parasoll. Är sufletten jättelång måste det ju vara en med lufthål, annars blir det ju samma varma effekt som med solgardin :/

  Läste för någon dag sedan att även ett tunt muggnät över vagnen hindrar luften från att cirkulera och höjer värmen rejält i vagnen.

 3. Pingback: Jag blir SÅ TRÖTT!!! | Loveroger

 4. Maria

  Hej! Tänkte kolla om du vet vart man kan köpa sufflettförlängningar till en sulky BT feather?

  Tack på förhand och tack för en bra blogg!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Nästan alla solskydd jag nämner har i inlägget är universala och passar säkert på din vagn, så det är bara att välja. Vill du ha en förlängning av suffletten kanske Teutonias solskärm kunde vara något?

 5. Tina

  Jag har köpt sun canopy breezy till bugaboo, jag ställer mig lite frågande till hur den ska skydda barnet från sol på promenader, det kommer in mycket sol genom nätdelarna och min baby ligger och kisar pga detta. Kan knappast vara bra om man. Är ite 2-3 tim på dagtid. Täcker man över nätdelarna blir det ju lika varmt som en vanlig suflett.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Tyvärr är det bara UV-skydd 5 i nätdelarna på Breezy. Bugaboo menar att solen ska skydda ovanifrån och att det är sälen den lyser in från sidan. Tygdelarna har dock UV 50+.

   1. Maya

    Jag tycker solsuffletten från bugaboo var helt värdelös. Använde mig av dem i 2 veckor men barnen fick ständigt sol i ansiktet. Vilket är helt omöjligt att undvika när du är ute och går. Att ett så stort företag gör en sådan värdelös produkt fattar jag inte. Det värsta är att ingenstans på deras hemsida står det att det bara är spf 5 i näten. Fick infot EFTER att jag köpt dem. Satsar nu på ett solsegel. Tack för en bra blogg!

 6. ellen

  Hej jag skulle behöva lite hjälp jag vill ha en sun brezz suflett från bugaboo me vet 7nte om jag behöver då en sol paraply lr om de räcker me bara sun brezz sufletten lr me en vanlig svart suflettl för ja märker att man sitter får sol på fötterna då ja m0ate smörja henne och de blir för varmt m svart vanlig suflett

 7. Anna

  Hej!
  Jag har en brio double wave. Jag älskar den men har nu problem med att det större barnet inte vill ha suffletten över huvudet och bebisen får då sol i ansiktet. Vad för solskydd rekommenderar du till en sån vagn? Finns det solkeps som passar brio double wave?
  Tacksam för svar!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Antingen ett draperi som du fäster i handtaget över bebisen eller en solskärm som du fäster över bebisen.

 8. Erika

  Hej
  Jag undrar om du har något förslag på solskydd till sulky utan suflett?

  Tacksam för svar

 9. Pingback: Bästa solparasoll för barnvagnen 2022 – Skydda ditt barns känsliga hud!

Kommentarer är stängda.