Recension av Mountain Buggy Duet

DSC02868DSC02935

Märke: Mountain Buggy
Modell: Duet
Årsmodell: -13
Färg: Flint (grå och svart)

Mountain Buggy Duet är en syskonvagn som jag har använt med en liggdel och en sittdel. Jag har den nyaste versionen av Duet, som kallas Evolution och kom i januari -13. Äldre versioner har lite färre funktioner, du kan läsa om uppdateringarna här. Jag har använt den i drygt två månader nu i de flesta miljöer och situationer. Jag har testat den på promenader, till shopping, i affärer, på bussen, att packa in i bilen och att gå i lite mer terräng med den. Nu är det dags för en recension.

Sittdel

DSC02870DSC02874DSC02875DSC02873

DSC02879DSC02886DSC02928b

Mountain Buggy Duet har framåtvända sittdelar med nästan upprätt sittläge och fullt liggläge. Liggläget är steglöst och justeras med remmar i ryggen, du behöver båda händerna för att fälla upp och ner ryggstödet. När du fällt upp ryggstödet hamnar allt sidotyg framför ryggplattan vilket dels gör att det blir svårt att få ett upprätt läge och dels hamnar tyget i vägen för barnet.

Duet har en båge som går över båda sittdelarna, det finns ingen båge som passar bara ena sittdelen. Bågen går att knäppa loss på ena sidan och svänga upp.

Duets sittdelar är väldigt smala, som en följd av att vagnen är väldigt smal. Bredden i sittdelen är 27 cm. Min dotter som är 3 år, 93 cm lång och väger 15 kg får fortfarande plats i vagnen. När hon hade overall på sig var det lite trångt men när hon har skaljacka fungerar det utan problem. Sittdelen är dock inte så lång, hon får böja lite på benen och det är inte så jättemånga centimeter till godo innan hon når suffletten.

Sele

DSC02882DSC02881DSC02883

Mountain Buggy Duet har fempunktssele som är ställbar i tre olika höjder. Det är lätt att ställa om storleken på selen genom snabbspännen på remmarna. Döljt under axelmuddarna finns knäppen som gör att man lätt kan knäppa upp selen om man vill sätta i en sittdyna eller åkpåse. Det går inte att knäppa loss axelbanden från selen. För att knäppa upp selen behöver du använda båda händerna för att både trycka in de röda knapparna och knäppa upp spännet samtidigt.

Sufflett

DSC02887DSC02888DSC02889DSC02876DSC02884DSC028902014-03-17 11.23.19

Mountain Buggy Duet har en sufflett som är ställbar i flera lägen. Jag tycker den täcker bra i sittläge och i liggläge blir den ännu mer skyddande eftersom ryggen fälls bakåt. Det finns tittlucka i suffletten som gör att man ser barnet bra. Det finns också en extra solkeps i suffletten som är i mesh. Den ger lite extra solskydd men det blåser rakt igenom den.

Fotstöd

DSC02891

Mountain Buggy Duet har ett fast fotstöd av metall med en plastkant längst ner som barnet kan stödja sina fötter på. Det är lätt att torka av fotstödet från smutsiga skor, men det går inte att fälla upp det när barnet ska sova.

Liggdel

DSC02934DSC02931DSC02932DSC02933DSC03480b2DSC04479b

Mountain Buggy Duet går att använda med en eller två liggdelar. Liggdelen är smal, bara 26 cm bred, men de flesta bebisar får i alla fall plats till 4-5 månader i den. Faktum är att liggdelen är så smal att min son hade det väldigt trångt i den de första veckorna, han hade nämligen frejka-kudde. På undre bilden är han 10 veckor och väger ca 5 kg. Liggmåttet är 73×26 cm. Liggdelen har bärhandtag som sitter på sidan och det finns ingen ficka att stoppa dem i vilket leder till att de hänger löst på sidan, varken snyggt eller praktiskt. Suffletten har bara ett läge, helt uppfälld och känns väldigt enkel i konstruktionen. Tryckknapparna som används för att sätta fast liggdelslocket är väldigt tröga, både att knäppa och knäppa upp. Liggdelen sitter fast på sidan med hjälp av spännen som knäpps runt chassit. Det är lite svårt i början att veta var man ska placera liggdelen, men det lär man sig. Det hade ändå varit betydligt enklare med klickfästen eftersom liggdelen också måste tas av varje gång man fäller ihop vagnen. Att liggdelen är såpass liten gör också att den är relativt enkel att bära. Duets liggdel väger 3,8 kg.

Det finns också babyskyddsadapter för Maxi-cosi och Besafe.

Handtag

DSC02892DSC02893

Montain Buggy Duet har knäledshandtag som går att justera mellan 76-109 cm i 13 olika lägen. Handtaget är lätt att justera genom att trycka in knapparna på sidan. Handtaget har en plastbeläggning som är räfflad som inte är så skön att hålla i.

Varukorg

DSC02894DSC028962014-03-10 16.20.59

Jag är inte alls imponerat av Mountain Buggy Duets varukorg. För en syskonvagn förväntar man sig en ganska stor varukorg, eller åtminstone en som är i samma storlek som de största singelvagns-varukorgarna. Tyvärr upplever jag Duets varukorg som både liten och svår att komma åt. Måttet på varukorgen är 46×40 cm på bredaste stället, men eftersom varukorgen är lite trekantsformad är den egentligen lite mindre än så. Men det som jag ändå upplever som det största problemet är att varukorgen är så grund. Det räcker att man lägger i ett paket eller ett lager matvaror så har man fyllt varukorgen upp till kanten. Det sitter också två band från sittdelarna ner till varukorgens bakkant som gör att det är svårt att få i större grejer från det hållet och utrymmet från sidan är inte så stort det heller. Jag har ibland haft problem att få i vår normalstora skötväska i varukorgen. Som ni ser här på understa bilden har jag ändå lyckats packa varukorgen med en hel del mat, men då går det upp långt över varukorgens kant vilket innebär att sakerna lätt kan trilla ur. Vagnen blir dessutom väldigt tung att köra och svänga när den är så fullpackad. Maxvikt i varukorgen är 5 kg.

Broms

DSC02899DSC02898

Mountain Buggy Swift har revolverbroms som bromsas genom att peta ner de röda “plupparna”. Ibland är det lite svårt att komma åt med foten eftersom man måste in bakom plupparna för att peta ner dem. Man behöver också rulla vagnen lite för att se till så att bromsen verkligen gått i. Att fälla upp bromsen är också lite krångligt då man måste peta in foten mellan pluppen och marken och sedan fälla bromsen hela vägen upp innan den fastnar. Men oftast tycker jag ändå att bromsen fungerar bra.

Hjul

DSC02904DSC02906DSC02909DSC02908

Mountain Buggy Duet har 10 tums (24 cm) lufthjul. De främre är svängbara men går även att låsa genom att snurra på ett vred över framhjulen så att ett låst hänglås kommer upp. Bakhjulen går lätt att ta av genom att trycka in en knapp i mitten av hjulet. Framhjulet måste skruvas av med den lilla muttern i mitten på hjulet. Mountain Buggy har luftpumpade hjul och de får max pumpas upp till 20 PSI, något mindre än vad de flesta andra barnvagnshjul klarar av.

Fjädring

Mountain Buggy Duet saknar fjädring.

Hopfällning

För att fälla ihop Mountain Buggy Duet behöver du först ta av liggdelen, om du använder den. Hopfällningen sköts från knappar som sitter vid sidan av fotstödet. På ena sidan finns också ett extra skydd som du måste fälla undan.

DSC02915

Dra sedan knapparna uppåt på båda sidor av fotstödet.

DSC02916

Vagnen fäller då ihop sig men det är väldigt lätt hänt att framhjulsarmarna åker ner i marken och får fula märken, så var försiktig. Jag tycker det är lättast att lyfta upp vagnen i fotändan samtidigt som du trycker in knapparna för att undvika att hjulen åker i marken.

Hopfälld med båge på blir vagnen 103x66x43 cm.

DSC02917

Hopfälld utan båge blir Duet 103x66x32 cm. Duet Evolution (som kom januari -13) har automatiskt lås ihopfälld. Vagnen kan inte riktigt stå själv, men det går att ställa den på högkant om man lutar den mot något.

DSC02918

Hopfälld med liggdelen ovanpå blir vagnen 103x66x50 cm.

DSC02941

Körkänsla & Hanterbarhet

Mountain Buggy Duet är väldigt smal och smidig för att vara en syskonvagn, faktum är att det är den smalaste syskonvagnen där barnen sitter på bredden, som finns på marknaden. På de äldre modellerna av Duet, innan Evolution kom januari -13, så är bredden 63 cm. På de nya Evolution vagnarna är vagnen faktiskt 66 cm på bredaste stället, eftersom plastbiten för det automatiska låset sticker ut några centimeter. Mellan bakhjulen och chassits bredd är dock fortfarande 63 cm och jag har aldrig upplevt att låset varit i vägen på något sätt.

2014-03-17 10.11.39

Duet är som sagt smal och därmed också smidig, den upplevs bredare än en singelvagn som är 63 cm mellan bakhjulen, antagligen eftersom denna vagn är lika bred över hela vagnen medan en singelvagn som är 63 cm bred bara är så bred mellan bakhjulen och betydligt smalare i resten av vagnen. Det är dock lätt att ta sig fram i de allra flesta utrymmen. I de trängsta klädaffärerna blir det svårt att ta sig fram, men jag gick tex. med vagnen på Baby & barn-mässan och tyckte inte att den var stor och klumpig eller i vägen på något sätt. Jag tycker däremot att vagnen är lite trög att svänga och lite tungkörd. Man måste hålla händerna långt isär på handtaget för att den ska gå att köra och även då är den lite tung att svänga. Även då jag kör den med bara min lilla son på 4 kg i så tycker jag den är lite tung att svänga. Med det sagt ska jag också påpeka att det är den första syskonvagn jag testat och att jag därmed inte har så mycket att jämföra med. Vagnen saknar också fjädring helt vilket gör att den känns ganska stum och skumpig. Varje gång man går ner för en trottoarkant så dunkar den i med framhjulen och det blir ingen mjuk körning. Hävkraften är dock helt okej.

2014-03-17 11.07.47

Tack vare att vagnen är så smal måste jag ändå säga att den fungerar helt okej att gå på stan med. Av syskonvagnar på bredden är detta antagligen den smidigaste vagnen.

Eftersom vagnen saknar fjädring och har ganska små hjul är det ingen bra terrängvagn, den funkar såklart att gå på grusvägar med och i lite mer terräng än asfalterade gångbanor, men jag skulle inte gå med den på skogsstigar.

2014-03-10 15.12.49

Jag har åkt buss med Mountain Buggy Duet flera gånger, tack vare att vagnen är så smal funkar den helt okej på bussen. Men vagnen är lång även om man fäller in handtaget och de gånger jag haft möjlighet har jag ställt den på tvären. Den tar upp mycket plats i bussgången annars. Hävkraften är helt okej och hjulbasen lång så det är därför ganska lätt att ta sig på och av bussen.

2014-03-10 16.30.182014-03-17 11b

Mountain Buggy Duet blir väldigt lång men platt hopfälld. Det är en fördel om man ska förvara vagnen ståendes. Vi har tex. haft den ståendes ihopfälld i hallen flera gånger och eftersom den bara är 32 cm djup tar den då väldigt lite plats. Nackdelen med denna typ av ihopfällning är dels att man lätt skrapar framhjulsarmarna när man fäller ihop vagnen och dels att vagnen blir väldigt lång när den är ihopfälld. När man placerar vagnen liggandes i bilens bagage tar den därför upp nästan hela bagageytan. Tack vare att vagnen är så smal finns det en yta utanför vagnen att ställa grejer på. Eftersom vagnen är så lång går det inte att stoppa in den på längden i bagaget och som ni ser är det precis på gränsen att den går in även åt detta hållet. Detta är bagaget i en Saab 9-5 kombi. Att vagnen är lång gör den också stor och klumpig att hantera och lyfta när den är ihopfälld. Tack och lov att det finns lås på chassit så den hålls ihopfälld, annars hade vi nog aldrig fått in den i bilen.

2014-03-17 08.39.23

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 103x66x32 cm
Med sittdelen och båge: 103x66x43 cm
Med liggdel ovanpå: 103x66x50 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 102 cm
Längd med handtaget utfällt: 116 cm
Bredd: 66 cm
Hjulbas (Svängradie): 58 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 50 cm
Sitsens djup: 19 cm
Sitsens bredd: 27 cm
Fotstöd: 26 cm
Ligglängd: 94 cm
Höjd till sittytan: 50 cm

Liggdel:

Liggmått: 73×26 cm
Höjd till liggytan: 60 cm

Vikt:

Vagn med en sittdel och en liggdel: 17 kg
Vagn med två sittdelar: 14,9 kg

Maxvikt: 18 kg per sittdel
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Tillbehör som ingår till Mountain Buggy Duet är en flaskhållare i tyg som hänger på sidan av chassit.

DSC02914

Det ingår inget regnskydd till Duet. Det finns ett original-regnskydd i klarplast att köpa till för ca 500 kronor. Jag har dock valt att istället köpa ett Tullsa regnskydd för syskonvagn med en liggdel, som jag tycker funkar bra på vagnen.

DSC02938

Det finns även många andra tillbehör att köpa till tex. babyskyddsadapter, ståbräda, punkteringsfria hjul, Joey-väska, resväska, solskydd, sittdyna, åkpåse, sidoväskor, parasoll och pump.

 

Sammanfattning & Betyg

Mountain Buggy Duet är en syskonvagn som bara har framåtvända sittdelar. Jag förespråkar själv bakåtvänt åkande till 1-1,5 års ålder och anledningen till att jag ändå valde en framåtvänd vagn är att jag var ganska säker på att vi inte kommer ha något behov av syskonvagn längre när min lilla växt ur liggdelen. Om man har tätare mellan syskonen och har tänkt använda syskonvagn även när småsyskonet ska sitta upp, eller söker en vagn till nyfödda tvillingar, så tycker jag att man ska överväga en vagn med vändbara sittdelar. När nu dessutom liggdelen är så liten så riskerar barnet att växa ur den redan vid 4-5 månader och det gör användningstiden kort om man inte vill vända barnet framåt så tidigt.

Nackdelar med Mountain Buggy Duet tycker jag är att den endast är framåtvänd, att både liggdel och sittdel är ganska smala, att varukorgen är liten och att den saknar fjädring. Fördelar är att den är väldigt smal (och då är smala ligg- och sittdelar kanske något man får ta, det är omöjligt att göra en smal vagn med breda rymliga sitt- och liggdelar). Den tar också liten plats ihopfälld i stående läge och sittdelen har fullt liggläge och bra sufflett.

Detta är en syskonvagnen för dig som söker en riktigt liten och smidig vagn där syskonen sitter på bredden och du fortfarande kan se syskonet i liggdelen bra. Det kan också vara en bra vagn för dig som har äldre tvillingar eller äldre syskon som är redo att sitta framåtvända.

Mountain Buggy verkar ha problem med skrammel från sina vagnar. Då jag hade Swift skramlade den från de röda plupparna på bromsen och med denna Dueten har jag haft problem med att fotstödet har skramlat och skorrat väldigt när man kört. Detta har vi kunnat åtgärda genom att sätta en möbeltass mellan metallfotstödet och ramen under. Mountain Buggy verkar också ha problem med att vagnarna blir solblekta väldigt lätt.

Mountain Buggy Duet finns i färgerna Flint och Chili, sittvagnen kostar 8000 kronor och liggdelen 1900 kronor. Det finns också lösa färgglada suffletter att köpa till liggdelen för 400 kronor.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

26 reaktion på “Recension av Mountain Buggy Duet

  1. Marie

    Hej!

    Vilken trevlig blogg du har!
    Jag har en fråga om Mountain Buggy Urban Jungle?
    Jag skulle vilja har måtten på den utan hjul. Vill veta hur liten den kan bli utan dem.
    Kan inte hitta det någonstans så jag tänkte att du kanske kunde hjälpa mig med det.

    Tack på förhand!

    Marie

    Svara
  2. Mia

    Jag måste säga att jag är jätte nöjd med min och skulle verkligen inte kunna tänka mig någon annan. Va väldigt emot att liten sitter framåtvänd så tidigt men å andra sidan sitter ju alltid storebror jämte. (Har en singelvagn med)
    Tycker inte den är svårkörd alls och inte ont av att det saknas fjädring och tycker heller inte varukorgen är liten.. Saknar däremot att man inte kan justera fotstödet samt den dåliga suffletten till liggdelen. Annars är jag toppen nöjd. Alla tycker vi olika och tur är vä det. Finns nog ingen vagn som har ALLT

    Svara
    1. Checonata

      Jag håller med! Den endas som skulle fixa är fotstöde och kanske lite kortare hjul framm 😊

      Men annars hellt nöjd 😊👌

      Har en 4 och 6 år pojkar som använder den 👦👦

      Svara
  3. Mia

    Allt kom inte med.
    På slutet skrev jag att jag älskar din blogg och dina jämförelser och recensioner. Och du verkar ha en fantastik familj som orkar med alla dina fina vagnar

    Svara
  4. Cecilia Eriksson

    Hej!

    Efter att ha läst din recension om den här vagnen bestämde jag mig för att slå till på den, och jag ångrar mig inte alls, den är kanon att köra med!

    Men, jag undrar över ett litet problem som jag verkar vara ensam om.. Jag tycker att liggdelen sitter lite löst efter ett par i-och urmonteringar av den då man t. ex vikt ihop den. Om man rucklar på den så lossnar det ganska enkelt från spåret och den där pluggen vid mitten-röret. Visseligen sitter ju knäpplåsen på andra sidan fast, men de orkar inte hålla upp hela liggdelen för det.. Vi har löst det med att bända ut ”ramen” på liggdelen så den sitter tajt mot röret igen, men det känns ju inte så praktiskt i det långa loppet.

    Så till min fråga, tror du att jag gjort något fel vid monteringen eller har du sett eller hört om fler har detta problem?

    Vore otroligt tacksam för svar!
    Hälsningar Cecilia

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det är inget problem jag har hört om men jag tycker absolut att du ska kolla upp det och reklamera vagnen om du köpt den ny, så ska det inte vara. Känns osannolikt att det skulle bero på ett monteringsfel, men det är ju svårt att säga utan att ha sett den.

      Svara
      1. Johanna

        Hej!
        Vi köpte en ny duet för ett par dagar sedan, och har tyvärr redan upptäckt samma problem med att fästet av liggdelen mot mittenstaget ”hoppar ur” vid minsta ruckning. Dessutom har vi ännu inte använt vagnen till våra barn utan endast packat i och ut bilen. Ska genast höra av oss till återförsäljaren angående problemet.

        Tack för en bra blogg!

        Svara
        1. Johanna

          En sen uppdatering kring vårt problem med att liggdelen satt dåligt: fästet för mitt-staget på liggdelen var felmonterat från butik och satt felvänt. De åtgärdade det och nu funkar det perfekt!

          Mvh
          Johanna

          Svara
  5. Hanna

    Kan tipsa om att kolla om mittstolpen sitter ordentligt bakom fotstödet. Det sitter en skruv där som lossnade lite för oss och då satt liggdelen dåligt.
    Och det där med dämpningen håller jag inte riktigt med om, är ganska säker på att den är dämpad på bakhjulen… och den är ju fantastisk i skogen 🙂 var ute mycket och plockade svamp och bär i höstas och det var inga problem i skogen och på traktorvägarna.
    Det går faktiskt att få in den i en 95a på längden 🙂 om man fäller ner handtaget helt går det. Går även att ställa den upp om man tar av bakhjulen. Har fått plats med den bredvid hundburen bak i våran 95a och haft lite utrymme kvar 🙂

    Svara
  6. caroline lindfors

    Hej! Jag funderar på att köpa en mb duet till mina kommande tvillingar:)
    Jag har hört att man kan fälla upp liggdelarna litegrann i lutande läge, så de kan sitta framåt ett tag innan det är dags för sittdelarna som är framåtvända. Stämmer det?:)
    Tacksam för svar!

    Svara
  7. Jennie

    Jag behöver verkligen hjälp?! Känner oss lurade .. Köpte en Duet på blocket en årsmodell 12 men liggdelen är en duo och den passar inte som de sa att den skulle göra :/ får ju inte plats med suffletten ? Är de helt galet? Känns inte rätt med fästet närmast sittdelen ? Tack på förhand

    Svara
  8. Maria

    Hur är det med att ha lite större barn i sittdelen? Vi funderar på att köpa denna vagn men oroar oss att den kanske blir för liten sen när barnen blir 2-3 år. Ser obekvämt ut med ytterkläderna och att fotstödet inte kan justeras. Är det något ni har märkt?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag tyckte min dotter satt bra i den med ytterkläder när hon var 3 år, hon är dock inte jättestor men jag vet andra som använd dueten länge. Den är lite smalare i sitsen men har man inte ett väldigt bredaxlat barn brukar inte det vara något problem, det är nästan bara på längden de växer när de blir större.

      Svara
  9. Johanna

    Hej! Hade behövt lite hjälp, har försökt läsa mig till ett svar men hittar inte ett uppriktigt svar. Jag funderar på att köpa en begagnad mountain buggy duo, har en son på 4,5 månader som är 66 lång och väger 8kg samt en 2,5 åring som väger 15 kg och är 94 lång. Det är höst och ytterplagg behövs…. Kommer de få plats i respektive delar?! Liggdelen vet jag att minstingen inte kan ha så länge till i vilket fall men sittdelen till 2,5 åringen – kommer sufletten gå att dra upp fast han sitter där eller komme den ta i hans huvud? Får han stöd för bakhuvudet eller är sittdelen kort i ryggen?! Hur e den i benen?! Går se inte att reglera fot-stödet alls? Tyget på vagnen, vad är de för material? Tänkte nämligen färga de…..Polystan går att färga i maskin om man använder ättika, men är de inte Polystan måste ja använda textilfärg från panduro hobby för att färga….
    Ja, detta va mina frågor 🙂 Vänligen Johanna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nu är det ju en Duet jag recenserat, jag har aldrig haft Duo så det är svårt att svara på exakt hur stora barn som får plats, Duon är lite rymligare än Dueten. Min dotter var ungefär lika stor som din son när vi hade Dueten och jag tyckte hon fick plats bra, även med vinteroverall(det finns flera bilder här i recensionen). Det går inte att reglera fotstödet. Jag vet inte vad det är för material men det brukar inte bli så bra att färga barnvagnsklädslar i tvättmaskin, det brukar bli bäst resultat med palett.

      Svara
  10. Emil

    Hej,
    Precis köpt en mountain buggy duet men letar lite liggdel nu. Undrar bara funkar duo liggdel med på duet???

    Emil

    Svara
  11. Mattea

    Hej! Jag har en begagnad duet med en skramlig broms! Trodde först det var fotstödet som lät men upptäckte efter lite detektivarbete att ljudet kom från bromsområdet. Har du några tips på hur jag kan bli kvitt detta otroligt störiga skrammel?

    Svara
  12. Abdi

    Kan ju vara smart att skriva vilken bil du placerar barnvagnen i, allt för att få en uppskattning om ev. storlek.

    Svara
  13. Nina

    Hej! Tack för fantastisk blogg!
    Vet du om Liggdel Plus passar i en duet från 2012? Vänligen, Nina

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.