Recension av Mountain Buggy Swift

DSC02392

Märke: Mountain Buggy
Modell: Swift
Årsmodell: -12
Färg: Chilli

Mountain Buggy Swift är som en lite mindre version av Urban Jungle. Den är både smalare, kortare och har mindre hjul. Detta är en vagn från 2012. Den nyaste modellen kallas Swift Evolution och har fått vissa uppdateringar, den började säljas i januari 2013. Den har bland annat automatiskt lås när man fäller ihop den och en annan sele.

Vi har haft vår Mountain Buggy Swift i över en månad och testat den i alla möjliga situationer. Det är nu dags för en recension.

Sittdel

DSC02394DSC02395DSC02396DSC02397DSC02421DSC02404DSC02405

Mountain Buggy Swift har en framåtvänd sittdel med i princip fullt liggläge. Ryggen justeras med remmar bak på ryggstödet med ett spänne på varje sida av ryggstödet. För att fälla ner ryggstödet drar du ut spännena och för att fälla upp ryggstödet drar du åt remmarna, vilket kräver båda händerna. När du fällt upp ryggstödet hamnar allt sidotyg framför ryggplattan vilket dels gör att det blir svårt att få ett upprätt läge och dels hamnar tyget i vägen för barnet. På de flesta vagnar med denna typ av ryggfällning brukar det funka okej att putta bak tyget bakom ryggstödet. Men här är det väldigt tajt, har man väl lyckats få bak tyget så blir det väldigt svårt att få ner ryggstödet i liggläge igen.

Bågen går att knäppa loss på ena sidan och svänga upp, dock har det hänt några gånger att den trillat av när jag gjort det.

Som jag nämnde har Swift inte helt upprätt sittläge och sitsen är också lite bakåtlutad. Detta gör att barn lätt får en halvliggande ställning i vagnen vilket vissa barn kan tycka illa om. Swiftens sittdel är ganska mellanstor, varken speciellt stor eller speciellt liten. Ryggstödet är 49 cm högt och bredden är 28 cm. Min dotter på 2,5 år, 91 cm och 14 kg får plats i vagnen och kan växa lite till men det är ingen jätterymlig vagn. Maxvikten är på hela 25 kg, vilket såklart är bra, men jag har svårt att se att ett så tungt barn skulle få plats att sitta i vagnen.

Sele

DSC02406

Mountain Buggy Swift har en fempunktssele som är ställbar i tre olika höjder. Det finns även D-krokar att fästa tex. en lös sele eller en sittdyna i. Selen ser lite annorlunda ut på Swift beroende på vilken årsmodell man har. Den här selen måste träs av om man ska sätta i en åkpåse eller sittdyna i vagnen. Den har också väldigt långa lösa remmar. Evolution-selen ser lite annorlunda ut och har inga lösa remmar och spännen att knäppa upp för att sätta i åkpåse. Selens spänne har knappar på sidorna och två röda knappar uppepå som man måste trycka in samtidigt. Det innebär att det är svårt för barnet att smita ur selen, men det innebär också att man måste använda båda händerna för att knäppa upp den.

Sufflett

DSC02399DSC02400DSC02401DSC02398DSC02403

Mountain Buggy Swift har en sufflett med flera olika lägen och en extra solskärm i mesh som går att fälla fram. Det finns också en stor tittlucka i suffletten. Jag tycker Swiftens sufflett är helt okej, den skyddar helt okej i sittläge och i liggläge blir det väldigt skyddande i och med att ryggstödet fälls bak. Den extra mesh-skärmen fungerar bra som solskydd och delvis för att skärma av lite extra men det blåser rakt igenom den.

Fotstöd

DSC02408

Fotstödet är fast på MB Swift. Det går inte att justera utan har en fast vinkel. Det är i metall och det finns ett plastfotstöd där barnet kan placera sina fötter. Det är lätt att torka av om fotstödet blivit smutsigt.

Liggdel

Det finns en liggdel till Mountain Buggy Swift som klickas fast på chassit. Jag har dock inte testat den. Det finns även babyskyddsadapter för Maxi-Cosi.

Handtag

DSC02409DSC02410DSC02427

Mountain Buggy Swift har ett justerbart knäledshandtag som har 13 olika lägen och går att justera mellan 78-107 cm. Handtaget har ett plastöverdrag med en räfflad yta som jag inte tycker är så jätteskönt att hålla i. Handtaget är ganska lågt i sitt ursprungsläge och kan blir för lågt för riktigt långa personer. På handtaget sitter även en handledsrem.

Varukorg

DSC02411DSC02413DSC024122013-11-11 16.25.57

Mountain Buggy Swift har en varukorg i tyg. Den är trekantig så den är lite svår att mäta, men de längsta måtten är 39×33 cm, men då får man tänka på att den är betydligt mindre än en fyrkantig varukorg med samma mått. Vagnen har inte speciellt stor varukorg. Det finns små fickor längs med kanterna på varukorgen som är smidiga att stoppa småsaker i. Maxvikt i varukorgen är 5 kg.

Broms

DSC02414DSC02415

Mountain Buggy Swift har revolverbroms som bromsas genom att peta ner de röda “plupparna”. Ibland är det lite svårt att komma åt med foten eftersom man måste in bakom plupparna för att peta ner dem. Man behöver också rulla vagnen lite för att se till så att bromsen verkligen gått i. Att fälla upp bromsen är också lite krångligt då man måste peta in foten mellan pluppen och marken och sedan fälla bromsen hela vägen upp innan den fastnar. Men oftast tycker jag ändå att bromsen fungerar bra. De röda plupparna sitter lite löst vilket gör att de kan skramla en del när man kör, jag har fått tips om att man kan åtgärda det genom att spruta dit lite superlim.

Hjul

DSC02417DSC02418DSC02438DSC02439DSC02440

Mountain Buggy Swift har tre hjul och de är alla 10 tums (24 cm i diameter) lufthjul. Det främre hjulet är svängbart och låsbart. Det låses genom att vrida på pluppen ovanför framhjulet så att den visar ett låst hänglås. Hjulet behöver inte vara i rätt läge när man vrider den. Som de flesta svängbara hjul så glappar det lite och svänger fortfarande lite grann fastän det är låst. Bakhjulen går lätt att ta av genom att trycka in en knapp i mitten av hjulet. Framhjulet måste skruvas av med den lilla muttern i mitten på hjulet. Mountain Buggy har luftpumpade hjul och de får max pumpas upp till 20 PSI, något mindre än vad de flesta andra barnvagnshjul klarar av.

Fjädring

Mountain Buggy Swift saknar fjädring.

Hopfällning

Mountain Buggy Swift, är enkel att fälla ihop. Det går enklast att fälla ihop den om man vinklar framhjulet framåt.

DSC02431

Själva hopfällningsspaken finns framme vid fotstödet, på ena sidan finns en spärr som måste hållas upp.

DSC02432

Medan du drar knappen mot dig på båda sidor av fotstödet.

DSC02433

Då fälls vagnen ihop.

DSC02434

Du kan fälla in handtaget så blir vagnen lite mindre.

DSC02436

Det finns också ett spänne att knäppa runt hjulaxeln bak så att vagnen hålls ihopfälld. Evolution-modellen (som kom januari 2013) har automatiskt lås ihopfälld.

DSC02437

Mountain Buggy Swift blir 101x59x38 cm ihopfälld med båge och 101x59x34 cm ihopfälld utan båge. Vagnen blir alltså ganska lång när den är ihopfälld. Den ligger också på framhjulets arm när den är ihopfälld vilket gör att den lätt får repor.

Körkänsla & Hanterbarhet

2013-10-22 15.47.12

Mountain Buggy Swift är ganska skön att köra. Den rullar bra och är ganska så lättsvängd. Vagnen är bara 59 cm bred vilket gör att den tar sig fram ganska smidigt även i lite trängre utrymmen, men den är lite för lång för att vara smidig att vända runt inne i affärer. Mountain Buggy Swift saknar fjädring helt, den har i och för sig lufthjul, men de är ganska små, så jag tycker det blir ganska stötigt när man tex. går upp och ner för kanter med den. Den har inte alls något gung heller. Hävkraften är bra och du tar dig lätt upp över trottoarkanter och upp på bussar. Jag upplever att den svänger olika lätt beroende på hur barnet sitter i vagnen (antagligen för att framhjulet belastas olika). Min dotter på 14 kg sitter gärna framåtlutad i vagnen, och när hon gör det blir vagnen ganska trögsvängd. När hon sitter bakåtlutad i vagnen är den helt okej att svänga och när hon ligger ner blir den väldigt lättsvängd.

2013-10-22 15.36.05

Jag har också provkört Mountain Buggy Swift i skogen. Det gick att ta sig fram helt okej även där det var rejält med stenar och rötter på stigen. Men det skumpade ordentligt och jag körde fast någon enstaka gång. Det går att gå på skogsstigar med denna i nödfall, men det är ingen vagn som jag skulle välja för det ändamålet, det finns betydligt bättre terrängvagnar. På grus däremot imponerar Swift, en vanlig grusväg är inga som helst problem och även på en grusgång med riktigt djupt grus går det att köra Swift, även om det blir ganska tungt, då kommer de breda lufthjulen verkligen till användning.

2013-11-21 15.30.192013-11-21 15.30.44

Jag har åkt kollektivt med Mountain Buggy Swift ett flertal gånger, både buss och pendeltåg. Mountain Buggy Swift är en lång vagn och det är ganska liten del av handtaget som går att fälla in. Vagnen är 102 cm lång med handtaget infällt och när man ställer den rakt in i bussen sticker den ut lite mer i bussgången än vad jag skulle önska. Om det finns möjlighet ställer jag dock alltid vagnen bakåtvänd och då tar den inte så mycket plats, men då gäller det att man är ensam vagn på bussen eller att det bara är en liten vagn till. Att gå ombord på bussen tycker jag oftast funkar bra. Hävkraften är bra och vagnen är ganska smidig, men i och med att det är en trehjuling kan det hända att framhjulet sticker iväg lite när man går upp för busskanten. På pendeltågen är det oftast gott om plats så där är det inga problem att åka med Swift.

2013-10-30 14b2013-10-30 17b

Mountain Buggy Swift blir lång när man fäller ihop den. Och denna äldre modellen har inget automatiskt lås när man fäller ihop den (det har däremot Evolution), vilket gör att man behöver hålla ihop vagnen när man lyfter in den i bilen. Det finns i och för sig ett band som man kan knäppa runt hjulaxeln bak men det blir lite pilligt och håller inte ihop vagnen lika bra. Man behöver också tömma hela varukorgen för att vagnen ska fällas ihop ordentligt. Swift hamnar med framhjulet ner i marken när man fäller ihop den vilket gör att det väldigt lätt blir repor på framgaffeln när man fäller ihop vagnen. Jag tycker alltså att den är lite otymplig att lyfta eftersom den blir så lång och man måste hålla runt hela chassit. Vi har ett stort bagage, Saab 95 kombi, men det är verkligen på håret att vagnen går in på längden.

2013-11-22 09.25.45

Jag jämför lätt Swift med Bumbleride Indie eftersom det är den trehjuling jag kört precis innan denna och då måste jag säga att jag hade förväntat mig mer av Swifts körkänsla. Jag tycker den saknar lite både i fjädring och lättsvängdhet. Bumbleride känns dessutom generellt sätt lättare både att köra och lyfta, vilket den också är, den är 2 kg lättare.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med båge: 101x59x38 cm
Utan båge: 101x59x34 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 102 cm
Längd med handtaget utfällt: 115 cm
Bredd: 59 cm
Hjulbas (Svängradie): 63 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 55 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 19 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd: 19 cm
Ligglängd: 87 cm
Höjd till sittytan: 48 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 11 kg

Maxvikt: 25 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

DSC02426

Till Mountain Buggy Swift ingår en flaskhållare i tyg som hängs med kardborre på sidan av chassit. Jag gillar att den är i tyg, för den är inte i vägen alls. Men jag har inte använt den någon gång under den månad vi haft vagnen, så för min del skulle jag lika gärna kunna vara utan.

DSC02428DSC02430

Som tillbehör finns ett regnskydd i klarplast att köpa. Det tar precis som alla andra regnskydd i klarplast väldigt stor plats när man viker ihop det. Det tar upp stora delar av varukorgen. Regnskyddet är rymligt och sitter på bra, det täcker hela vagnen även i liggläge. Det finns två dragkedjor fram med en stor öppning som går att rulla upp. Jag har bara använt regnskyddet en gång och då immade det igen, så min dotter inte såg någonting, så jag är inte så imponerad av det. Regnskyddet kostar dessutom 450 kronor.

 

Sammanfattning & Betyg

Mountain Buggy Swift kan vara ett bra alternativ för dig som söker en mer sulky-liknande vagn som är lite rejälare och tar sig fram på de flesta underlag, men fortfarande har svängbart framhjul. Eftersom sitsen bara är framåtvänd skulle jag inte vilja använda den till ett barn yngre än 1-1,5 år. Det finns bakåtvänd liggdel till men eftersom den är ganska trång blir det ett glapp från det att barnet växt ur liggdelen tills man rekommenderas att ha det framåtvänd. Därför ser jag Mountain Buggy Swift mest som en rejälare sulky eller sittvagn.

Fördelen med Mountain Buggy Swift tycker jag är att det är en rejäl vagn med lite större lufthjul, som är ganska lättkörd. Den har fullt liggläge, bra sufflett med tittlucka och varukorgen rymmer ganska mycket (i alla fall om man jämför den med sulkys). Att maxvikten är över 15 kg är också en fördel, även om jag hade önskat en större sittdel för att kunna utnyttja det till max. Bågen som går att svänga undan gör att barnet kan klättra i och ut själv vilket jag verkligen uppskattar.

Nackdelar med vagnen är att den är ganska lång, både uppfälld och ihopfälld. Den har lite bakåtlutad sittställning vilket vissa barn kan tycka illa om och den har inte uppfällbart fotstöd. Avsaknaden av fjädring blir en nackdel för mig eftersom jag upplever den skumpig när jag kör.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

En reaktion på “Recension av Mountain Buggy Swift

  1. rukiye

    Hej

    Jag har en fråga gällande swiften!
    Vet du om liggkorgen till swift 2012 passar till 2013 swift evolution chassi?
    Jag hoppas att du kan hjälpa med denna fråga.
    På återseende…
    Mvh
    Rukiye

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.