Emmaljunga Super Viking vs Emmaljunga Nitro

Eftersom jag själv funderar på att utöka mitt barnvagnsstall, eller Emmaljunga-stallet, med ett Super Viking-chassi har jag idag varit på Babyproffsen för att kika lite på Emmaljunga Super Viking och jämfört den med Nitro (som jag kör nu).

Först lite grundläggande kunskap, Super Viking, Super Nitro och Duo S är samma chassi, det är alltså bara vilken sittdel eller liggdel du har på som skiljer dem åt. Alla jämförelser jag gör med Super Vikings chassi gäller alltså även Super Nitro och Duo S.

De mest uppenbara skillnaden är att Super Viking har större hjul. Bakhjulen är 31 cm mot Nitro/Ozones 28 cm och framhjulen är 23 cm mot Nitro/Ozones 18 cm. Nitrons bakhjul är däremot TPU-hjul, TPU-hjulen finns tyvärr inte som stora hjul.

DSC03166DSC03165

En annan skillnad är att Super Viking är högre än Nitro. Det skiljer 5 cm, Super Viking-chassit är ca 58 cm högt till easy fix-fästets övre del medan Nitro/Ozone-chassit är 53cm högt till easyfix-fästets övre del. Dessutom är Super Viking och Ozone-sittdelen några centimeter högre än Nitro/Edge-sittdelen vilket gör att vagnen med någon av de sittdelarna på blir ännu högre och därmed blir också åtkomsten till varukorgen mycket bättre.

DSC03173

Super Viking chassit är lika brett som Nitro-chassit, 57 cm, men Super Viking chassit är något längre, även om det inte skiljer många cm.

DSC03164

Super Viking-chassit har också något högre handtag, knäleden sitter lite högre upp vilket gör att både lägsta och högsta läget blir något högre.

DSC03167

Liggdelsvalet är egentligen helt fritt, du kan välja både City korg och Superviking-liggdel till båda vagnarna. Men här på bilderna har Nitro-chassit City korg Supreme (till vänster) och Super Viking-chassit Super Viking korgen (till höger).

Hopfällt blir förstås Super Viking-chassit något längre, men jag var lite förvånad över att Nitro faktiskt blev högre än Super Viking.

DSC03168DSC03170DSC03169

Som jag nämnde tidigare är det stor höjdskillnad på Super Viking och Nitro när sittdelen används, vilket alltså beror på att både chassina och sittdelarna har olika höjd. För mer info om vad som skiljer Emmaljungas vanliga sittdel och den ergonomiska sittdelen så läs gärna min jämförelse mellan Emmaljunga Ozone och Nitro (Ozone och Super Viking har samma sittdelsram).

DSC03171

Vikten är 7,5 kg för ett Nitro-chassi med TPU-hjul och 8,5 kg för ett Super Viking chassi. Har du Super Viking-sittdel på Super Viking-chassit är maxvikten 24 kg medan övriga vagnars maxvikt är 15 kg.

Så med Super Viking-chassi får du helt enkelt en lite större vagn med betydligt större hjul. Även om jag tycker att vagnar ska vara så små och smidiga som möjligt så är jag nog för nyfiken för att låta bli att testa. Och eftersom jag redan har de flesta av Emmaljungas sittdelar och liggdelar så ger det också många bra recensionsmöjligheter och jämförelsemöjligheter här på bloggen.

33 thoughts on “Emmaljunga Super Viking vs Emmaljunga Nitro

 1. Sandra

  Intressant! Men tror du inte att Nitron blev högre pga. att City korgen är högre bak än Super Viking-liggdelen?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag funderade på det, men sedan kollade jag måtten på Emmaljungas hemsida och då står det att super vikings liggdel är högre än city korgen, i alla fall innermåttet. Jag fick känslan av att hela korgen hamnade högre upp än super vikingens och att chassit gick ihop mindre på Nitro, men det i sig kan ju iofs ha berott på att city korgen är högre. Nu har jag i alla fall bokat ett super viking-chassi (som kommer först om några veckor) så då kan jag mäta noga 🙂

 2. Ulrika

  Ja, äntligen! Väntar första barnet i början av juni och går och drömmer om antingen en emmaljunga eller brio go.
  Har dock lite beslutsångest för om emmaljunga ska vara en edge med duo s eller en nitro (super eller ”vanlig”) med citykorg eller Viking-korg. Har letat runt utan att hitta några ordentliga jämförelser.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Vanliga Nitro hade gått bort för min del, den är så låg och med väldigt svåråtkomlig varukorg. City korgen och super viking liggdelen har samma innermått med city korg supreme är mer utrustad. Den har även handtag på sidorna som man lyfter den i medan super viking-liggdelen har handtag i suffletten, vilket också gör att knappar måste tryckas in när suffletten ska justeras.

 3. Laurela

  Hej så roligt att ha hittat din blogg. Jag kör en donkey och jag känner att jag måste byta vagn dels för att min stora inte längre åker vagn och dels för att jag behöver en vagn som ska funka för sonen som sover ute förskolan. Har funderat på en viking då lillen väger 15 kg redan men personal på banyproffsen tyckte det lätt konstigt för sittdelen inte blir större än vad jag har på donkeyn!!
  Har du nån rekommendation?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Viking har maxvikt 15 kg, det är nog super viking du tänker på? Den har både bredare och längre sittdel än Donkey. S Viking har ergonomisk sittdel precis som Donkey, de flesta brukar välja ”vanliga” sittdelar till sovvagn, men sover ditt barn bra i ergonomisk sittdel så funkar det förstås också. Jag vill tipsa om att läsa detta inlägget om vagnar med hög maxvikt: https://www.barnvagnsblogg.com/mailfraga-vilka-vagnar-finns-det-for-barn-som-vager-over-15-kg/ och även att söka på http://www.hittabarnvagn.nu , där du kan fylla i att vagnen ska ha över 15 kg maxvikt.

 4. Tove

  Ville bara flika in att jag nu testat supervikingchassit i massor av snö..Och den funkar suveränt!!! över förväntan. Vagnen plöjer genom snön. har nitro city sedan tidigare och den är ju värdelös att använda när det är snöiga vägar. Så du kommer nog bli nöjd med det chassit 🙂

 5. Anna

  Tack och lov att du finns i denna djungel 🙂
  Men jag hänger inte riktigt med ändå.
  Jag har ett Duo S-chassi som jag köpt medMondial sittdel/liggdel.
  Kan jag nu alltså köpa till en viking-sittdel? Eller en super viking-sittdel, är det någon skillnad på själva sittdelarna där? Har precis bytt till mondialens sittdel och tycker vagnen känns låg och klumpig. Tack för allt du delar med dig av 🙂

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Ja, du kan köpa en Super Viking sittdel och ha på ditt Duo S-chassi. Men inte viking-sittdelen, den är smalare.

 6. sandra

  Men de e ju inte så konstigt att super viking är längre eftersom de är en syskonvagn..på längden!? 🙂 Funderar på o köpa den när vår nummer 2 kommer 🙂

 7. Jennie

  Hej! Vi har en emmaljunga super nitro, det jag undrar är om man kan ha en Viking sittdel på vårt chassi? Eller måste man ha super Viking chassit? Man blir helt snurrig av allt 🙂

  1. Elin Inläggsförfattare

   Ett förstärkt super nitro-chassi är exakt samma som super viking-chassit. Ja, du kan ha super viking-sittdel på, dock inte viking-sittdel.

   1. sofie

    Men kan man ha en syskonadapter till ett super nitro chassi? Och vad är egentligen skillnaden på super nitro och super viking chassit?? Vikt och mått??

 8. Jessica

  Hej! Vilken bra blogg 🙂 Har en fråga, om jag köper ett super viking chassi, kan jag då ha vilken av Emmaljungas sittdelar som helst?

  Med vänlig hälsning. Jessica

 9. Therese Andersson

  Hej! Vi funderar på en super nitro till nästa, vi står mellan Crescent Comfort duo och nitron. Men hur tror du att Nitton funkar i snön??

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tror att super nitro funkar helt okej i snö, men långt ifrån lika bra som en vagn med fyra fasta lufthjul.

 10. Anna

  Hej. Vi ska köpa vår första barnvagn och fastnat för emmaljunga. Men nu har vi svårt att välja chassi. Vi kommer bo mer på landet och målet är att använda den dagligen på långa promenader. Vilket chassi tror du passar oss bäst? Super Viking eller city cross? /Anna

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Trots att jag verkligen gillar Emmaljunga tycker jag att lufthjul är ganska överlägset i sådana miljöer. Jag hade nog valt någon vagn med stora svängbara lufthjul, det bästa av två världar enligt mig. Men av de två hade jag nog valt City Cross, Super Viking-chassit är faktiskt riktigt dåligt i terräng och hjulen är riktiga grussamlare. City cross har bättre hjul och betydligt bättre fjädring, så den hade jag valt. Annars tycker jag att Classic Sport var en riktigt bra kombination, den är bara lite tyngre än City cross men med mycket bättre hjul och så kunde man ha City korg eller lift precis som till city cross. Men nu säljs inte den längre så då måste man köpa Edge med classic-chassi om man vill ha det chassit och edge-liggdelen är betydligt större och klumpigare, chassit går inte att fälla ihop med den på tex. MVH Elin

 11. Karin

  Hej!

  Tack för bra recension! Letar runt efter info om höjden på chassit på Super Viking i uppfällt läge, jag och min sambo är båda långa och önskar ha liggdelen högt upp, vet du måttet på Super Viking, hur hög blir den (höjden till liggdelen)?

 12. Matleena

  Hej!
  Jag har köpt Duo S-chassi i förra veckan här i Finland. Jag vill har det syskonsittdel kanske i framtiden. Jag frågade i butiken, om jag kunde ha det med ett abapter på det Duo S-chassi, så hon säger att det är möjlighet eftersom det allt Duo S- chasset har verkningat lika stark som Super viking chassit framför veckan 49. i 2013. Jag tycker jag kan inte helt lita på hennes ord.. Vet du, om det håll på platsen?

  Förlåt mitt däligt svenska och tack så mycket om du kan svara på det fråga! (Här i Finland finns det mycket lite information av det barnvagn!)

 13. Josefine

  Jag har en lite klurig fråga till dig. Jag har ett äldre nitro chassi och funderar på att byta ut däcken då jag heller villa ha luft eler tpu. Skulle tex. Vikingdäck passa till nitron? Det jag tänker på mest är ju naturligtvis däcken fram.

  Mvh Josefine

 14. Emelie

  Jag har en -14 eller -15 supernitro. Kan man köpa till adapter och göra den till syskonvagn? Att man köper och använder 2 supervikings delar, ligg och sittdel? Tänker om de är samma chassi å så, så borde det väl funka?

  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, om du har plastförstärkningen i ”hörnen” framtill ovanför framhjulen kan du göra det.

 15. Anna

  Hej! Har en el duo edge nu o funderar på ett super Viking chassi då min 8 månaders redan väger 11kg om jag har duo edge sittdelen på super v chassit e Max vikten då 24kg eller gäller de enbart om man har sv sittdelen? Med vänlig hälsning, Anns

Kommentarer är stängda.