Recension av Emmaljunga Super Nitro

DSC03371DSC03861

Märke: Emmaljunga
Modell: Super Nitro
Årsmodell: Chassi -14, liggdel och sittdel -10
Chassifärg: Svart
Färg: Lime
Liggdel: -10 Royal Blue

Nu har jag kört Super Nitro i drygt en månad och testat den i många olika konstellationer och situationer. Så nu kommer recensionen.

Den uppmärksamma eller kunniga läsaren ser att detta är en blandvagn, det är en Edge-sittdel men eftersom det bara är sufflettdesignen som skiljer blir det mest en utseendemässig skillnad. Sittdelen har också fått några uppdateringar sedan 2010, men de ska jag vara noga med att ta upp. Jag har främst kört vagnen med liggdel men även kört den litegrann med sittdelen och en del med sittdel och syskonsits. Men detta är min sjunde Emmaljunga-vagn, så jag känner mig ganska erfaren av denna typ av vagn sedan innan.

Sittdel

DSC03863DSC03864DSC03865DSC03866DSC03867DSC03869DSC03874DSC03873

DSC03870DSC03854b

Emmaljunga Super Nitro har en sittdel med fullt liggläge. Emmaljunga Nitro har vändbar sittdel som klickas loss genom att trycka in två handtag på sidan av sittdelen. Ryggen är ställbar i tre olika lägen (på äldre modeller, som min, finns fyra lägen, från ca 2012 och framåt har ryggstödet bara tre lägen). Vagnen har plant liggläge och helt upprätt sittläge. Lägena justeras genom att dra i en liten spak vid sidan om ryggstödet. Bågen är inte avtagbar utan kan bara skruvas av.

Små barn har en tendens att glida ner och sitta som hösäckar i Emmaljungas stora sittdel. Det kan hjälpa att sätta i en sittdyna i sittdelen, gärna en tjock, tex. Inovi-dyna. Nitro har stor och rymlig sits med långt fotstöd men ryggen är inte så jättehög och när man fäller den i liggläge så kommer ett huvudskydd upp som gör den ännu kortare. Långa barn kan slå i huvudet i huvudskyddet. Min dotter som är tre år och 93 cm får plats att sitta i vagnen fortfarande, men har huvudet ovanför huvudskyddet och ska hon ligga i vagnen måste man dra ner henne ordentligt.

Emmaljunga Super Nitro är inte lika låg som Nitro, men det är fortfarande en låg vagn och det är framförallt sittdelen som hamnar lågt.

Sele

DSC038712012-08-16 10.42.16

Emmaljunga Super Nitro har fempunktssele med axelband som lätt går att knäppa loss. Selen är ställbar i två höjder för axelbanden och två lägen för grenbandet (från årsmodell -13).

Sufflett

DSC03876DSC03877DSC03878DSC03879DSC03880DSC03882DSC03883

Emmaljunga Super Nitro har en stor och täckande sufflett som är precis som på en traditionell sittvagn. Den går att dra hela vägen bak och går även att dra fram en bra bit i liggläge, det blir riktigt mysigt och skyddat när barnet ska sova där inne. I sittläge går den att dra fram hela vägen fram till bågen så att den skyddar mot vind och sol. Nitrons sufflett har annorlunda tygdesign och den har ingen solkeps längst fram, men sufflettens lägen är de samma. Vädringsluckan finns även på Super Nitro, men är lite annorlunda placerad.

Fotstöd

DSC03878DSC03885DSC03884

Emmaljunga Super Nitros fotstöd  går att ställa i två lägen, rakt ut eller nerfällt. Jag får ofta frågan hur man justerar fotstödet och man behöver inte slita och använda våld! Det finns en liten spak på sidan av fotstödet som ska skjutas upp innan man fäller ner fotstödet. Titta på filmen här ovanför se ser du precis hur man gör. Tyget på fotstödet är vändbart, på bilderna har jag den svarta vatten- och smutsavvisande sidan uppåt, men man kan även vända på tyget och ha samma tyg och färg som övriga vagnen.

Liggdel

Emmaljunga Super Nitro går att använda med mjuklift (quadrolift), hårdlift, City korg eller Super Viking-liggdel. Jag har främst använt den med City korg. Min City Korg är en äldre modell och alltså inte en Supreme.

DSC03373DSC03374DSC03375DSC03376DSC03378

Emmaljunga City korg har ett innermått på 75×33 cm. Liggdelen fästs med easyfix-fästen som klickas loss med hjälp av svarta handtag på sidan. På sidan av korgen och på liggdelslocket finns små fickor med dragkedjestängning. På sidorna av liggdelen finns också bärhandtag som göms i fickor. City korgen väger 4,2 kg. Ligghöjden är 58 cm. Det går att fälla ihop Super Nitro med City korgen på och den blir då 98x57x65 cm. Emmaljungas City korg är ganska liten och nätt, den väger inte mycket men är ändå ganska rymlig på insidan. Suffletten täcker bra tillsammans med liggdelslocket. Barnet hamnar på en bra höjd i liggdelen och det finns gott om plats för tex. åkpåse och overall. Liggdelen är ganska enkel utan specialfunktioner, men jag tycker att det räcker gott och väl för mina behov.

Den liggdel som säljs nu, City korg supreme, har några fler funktioner:

  • Ställbar vädring i liggdelens botten
  • Vädringslucka i suffletten
  • Vaggfunktion
  • Integrerat myggnät och solskärm i suffletten

Jag har även använt Super Nitro med mjuklift när jag använt den med Syskonsits. Det som är mest påtagligt är att bebisen hamnar ganska lågt ner när man använder den med lift i sittdelen. Det blir också trängre i en mjuklift än vad det blir i en liggdel.

Emmaljunga Super Nitro går att använda med babyskydd på chassit om du köper till adapter. Du kan fästa Maxi-Cosi, Besafe, Emmaljungas babyskydd och Britax Babysafe Plus SHR på Emmaljunga Super Nitro, även Axkid Babyfix och Brio Primo om du har dubbla adaptrar. Själv har jag använt Maxi-Cosi babyskydd på vagnen vilket fungerat väldigt smidigt.

DSC03385

Handtag

DSC03890DSC03889DSC03887DSC03888

Emmaljunga Super Nitro har ett knäledshandtag som går att justera mellan 59-109 cm. Super Nitro har det nya så kallade sport-handtaget som är i plast och är räfflat. Jag tycker inte att det är så skönt att hålla i, men det håller såklart mycket bättre än ett skum-handtag.

Varukorg

DSC03886DSC03891DSC03893DSC038942014-03-04 11.50.49

Emmaljunga Super Nitros varukorg är i grunden stor och rymlig med ett mått på 42×37 cm. Problemet med Emmaljunga Super Nitros varukorg är att den är ganska svår att komma åt när man har sittdelen på. Det är inte riktigt lika trångt som på vanliga Nitro, men fortfarande trångt. Med liggdelen på blir dock varukorgen väldigt lättåtkomlig och rymmer att lasta mycket. Maxvikten är 5 kg (eller 10 kg om du har ett chassi med förstärkning ovanför framhjulen).

Broms

DSC03898DSC03895

Emmaljunga Super Nitro har kugghjulsbroms av revolvertyp. Vagnen bromsas genom att trycka ner en plastpedal på bakaxeln. Man kan behöva rulla vagnen lite för att bromsen ska gå i. Bromsen är lite trög och låter en hel del, speciellt när man fäller upp den, men jag tycker ändå den fungerar helt okej.

Hjul

DSC03900DSC03901DSC03903DSC03905DSC03899

Emmaljunga Super Nitro har punkteringsfria hjul med luftkanaler. De bakre är kullagrade och har en diameter på 31 cm. De bakre hjulen tas av genom att trycka den svarta piggen in mot mitten av hjulet.  De främre hjulen har en diameter på 24 cm och är svängbara, men de går även att låsa. Låser hjulet gör du genom att ställa det så att det står rakt bakåt och sedan trycka ner den lilla plattan som du ser ovanför hjulet på bilderna här ovanför. För att låsa upp trycker du upp plattan igen. Det går inte att ta bort framhjulen på Emmaljunga Super Nitro på något enkelt sätt, det krävs specialverktyg. Eftersom hjulen är punkteringsfria hjul blir det lätt märken i dem när de sandar ute, det samlas grus på dem som låter massor när man går in. Tyvärr ser hjulen slitna ut väldigt fort, hjulen på bilden här ovanför är använda ca 4 veckor. Det packas också snö och snömodd på dem.

Fjädring

DSC03906DSC03907

Emmaljunga Super Nitro har fjädring på alla hjulen. Den har fjädring i chassit bak som du ser på översta bilden. Det är samma typ av fjädring som vanliga Nitro har och jag bedömer den också som ungefär lika mjuk i fjädringen. Framhjulen har också fjädring i själva hjulet som dämpar lite. Eftersom Super Nitro har större framhjul än vanliga Nitro blir den dock lite mjukare i körningen och lite mindre stötig. Jag tycker Super Nitro har ganska skön fjädring, som känns lagom.

Hopfällning

Emmaljunga Super Nitro går att fälla ihop med liggdelen eller sittdelen på, både framåtvänd och bakåtvänd. Först fäller du ner sittdelen i liggläge.

DSC03908

Tryck sedan in de gråa knapparna och dra handtaget (med emmaljungamärket) mot dig och fäll fram handtaget.

DSC03909

Fäll upp säkerhetsspärren på höger sida.

DSC03910

Hopfälld med sittdelen bakåtvänd blir Super Nitro 105x57x65 cm.

DSC03911

Med sittdelen framåtvänd blir vagnen kompaktare, 98x57x50 cm.

DSC03912

Med liggdelen på blir vagnen 98x57x65 cm ihopfälld.

DSC03378

Körkänsla & Hanterbarhet

Emmaljunga Super Nitro är en lättkörd och smidig vagn, den är bara 57 cm bred men ändå en ganska stor vagn. Den är lättkörd och går bra att köra med en hand, fjädringen är mjuk och skön och de stora hjulen gör att den går mjukt och tar sig fram över grus och ojämnheter. Hävkraften är bra och den tar sig med lätthet över trottoarkanter och upp på bussen.

Eftersom Emmaljunga Super Nitro bara är 57 cm bred är den ganska smidig att gå i affärer med. Man tar sig fram på den flesta ställena men eftersom vagnen är ganska lång är det lite krångligt att vända den i trånga utrymmen. Vagnen är lättkörd och går smidigt att svänga runt butikshyllorna, även med en hand. Den har bra hävkraft och tar sig lätt upp för trottoarkanter. Det är inga problem att köra vagnen över gatsten och kullersten, men det blir ganska skakigt.

2014-03-04 11.28.39

Jag har kört Super Nitro med sittdel med ett 15-kilos barn i på en skogsstig med en hel del rötter och stenar. Jag tog mig fram utan större problem när jag hade hjulen låsta, men jag var ändå inte så imponerad. Det blev nämligen väldigt hoppigt och skumpigt, min dotter är tre år och klarar det mesta, men jag hade inte velat köra en liten bebis i sådan terräng i den vagnen. Däremot på grusväg klarar den sig utmärkt och de stora hjulen gör att det inte blir skumpigt där.

2014-03-13 14.59.02

Jag har tyvärr inte provkört Super Nitro i snö, men jag kan tänka mig att den tar sig fram okej tack vare de stora framhjulen, men sedan innan vet jag att Emmaljungas punkteringsfria hjul är ganska tungkörda i snö.

2014-02-17 16.28.24

Att åka buss med Emmaljunga Super Nitro är inga problem. Den är lätt att häva och därmed ta sig upp på bussen. Fäller man in handtaget blir den inte särskilt lång (92 cm) och den är föredömligt smal, 57 cm.

2014-02-26 15.51.152014-03-04 12.00.02

Emmaljunga Super Nitro är lätt att fälla ihop och kan fällas ihop med liggdel eller sittdel på vilket är en klar fördel. Den blir dock stor ihopfälld, både lång och hög och blir därmed också otymplig att lyfta in i bilen. Den väger dessutom ganska mycket, speciellt med sittdel på (15,5 kg). Så det är inte världens smidigaste bilvagn, men den funkar. Jag klarar i alla fall att lyfta in den i bilen själv. Eftersom den är ganska stor ihopfälld tar den också upp stora delar av bagaget, även om vi har en stor kombi.

Här ser du vagnen ihopfälld i vår Saab 9-5 kombi.

Framåtvänd:

DSC03930

Bakåtvänd (går inte in på längden):

DSC03929

Med liggdel på (går bara in med bakhjulen först):

2014-02-23 12.29.46

Emmaljunga Super Nitro har bra fjädring, den går att köra bra på ojämn mark och det går att gunga den för att tex. söva ett barn. Sittdelen har höga kanter och är rymlig så min 3-åring fortfarande får plats okej i den. Den har också fullt liggläge och suffletten är stor så vagnen blir väldigt mysig att sova i. Barnet hamnar långt in i vagnen och med de höga kanterna blir det nästan lika ombonat som i en liggdel.

Något som fungerat mycket smidigt är att använda chassit med babyskydd på. Då behöver man bara lyfta in chassit i bilen, vilket är både lättare och mindre. Det är också väldigt smidigt att kunna fästa babyskyddet på chassit när man gör snabba ärenden. Det enda negativa är att adaptern är ganska stor med en båge som går runt hela vilket gör den svårt att förvara, den får tex. inte plats i varukorgen.

2014-02-03 12.02.25

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 98x57x50 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 105x57x65 cm
Med liggdel: 98x57x65 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 92 cm
Längd med handtaget utfällt: 116 cm
Bredd: 57 cm
Hjulbas (Svängradie): 54 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 54 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 29 cm
Sitsens bredd: 32 cm
Fotstöd: 30 cm
Ligglängd: 90 cm
Höjd till sittytan: 47 cm

Liggdel:

Liggmått: 75×33 cm
Höjd till liggytan: 58 cm

Vikt:

Vagn med liggdel: 13,7 kg
Vagn med sittdel: 15,5 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Emmaljunga Super Nitro (ja, det är fel chassi på bilderna men ni förstår nog principen) har  har inbyggt myggnät i suffletten. Det finns under en dragkedja och man kan ta bort det helt om det inte används. Det finns krokar för att fästa det ordentligt. Det finns också ett inbyggt solsegel i suffletten.

DSC02860

Det ingår också ett regnskydd (eller allvädersskydd) med Emmaljunga Super Nitro, det ser lite olika ut beroende på årsmodell, men tyvärr är inte regnskyddet vattentätt så mitt tips är att köpa ett annat regnskydd till.

DSC02863

Det finns också flera andra tillbehör att köpa till tex. fotsack, åkpåse, skötväska, parasoll och sidoväska.

DSC03914

 

Sammanfattning & Betyg

Jag gillar Emmaljunga Super Nitro som liggvagn med City korg på. Den har då stor och lättåtkomlig varukorg och är en lättare vagn. Med sittdelen på är jag inte lika förtjust, även om jag inte på något sätt tycker illa om den. Sittdelen hamnar långt ner vilket gör åtkomsten till varukorgen sämre. Vagnen blir också tyngre och större ihopfälld vilket gör den mer otymplig. Fördelar med sittdelen är dock att den är väldigt ombonad och skyddande med stor sufflett, den har också helt upprätt sittläge, plant liggläge och rymmer stora barn. Gillar man traditionella ombonade sittdelar kan det här absolut vara rätt vagn.

Vagnen är en bra allroundvagn som är tillräckligt liten och lättkörd för att gå på stan med men som samtidigt tar sig fram bra i olika terränger. Den är smidig att åka kollektivt med, men inte riktigt lika smidig att packa in i bilen. En annan nackdel är hjulen som verkar bli slitna väldigt fort och som det fastnar mycket sten i.

Jag gillar att köra Emmaljunga Super Nitro, det är en lättkörd vagn som går att köra med en hand, som har mjuk fjädring och som är lätt att häva. Den klarar de allra flesta underlagen och är rymlig för barnet. Som liggvagn tycker jag mycket om den, men den når ändå inte upp till att bli en av mina favoritvagnar, mycket på grund av den klumpiga och låga sittdelen.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggvagn: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

31 reaktion på “Recension av Emmaljunga Super Nitro

  1. Julia

    Hej!

    Står i valet och kvalet vad gäller barnvagn. Bebis är beräknad till mitten av juli. Jag och minman har varit och tittat på vagn och föll båda pladask för just Emmaljunga super nitro. Efter att ha läst runt lite på nätet om vagnen blir jag dock lite osäker. Vi bor i en mindre stad ute på landsbygden och kommer mestadels att promenera på småvägar, men också litegranna inne i staden, på vanlig asfalt. Vi föll för de stora svängbara hjulen och att vagnen var så lättmanövrerad, plus att den ändå är skapligt smal och hyfsat lätt att få in i vår lilla bil. Butiksbiträdet menade att hjulen är anpassade både för stads- och mer offroadkörning (vilket också står i Emmaljugnas beskrivning av vagnen), att de är lätta att ställa in så att hjulen blir fasta… Men jag reagerade ändå lite på att hjulen kändes lite ”vickiga” när man hade satt dem i fast läge.

    Hur tycker du att man ska tänka? Du skriver att det funkar okej på grusväg, men menar du då på småvägar med lite grus?

    Vänliga hälsningar Julia

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Super Nitro går bra att köra på alla underlag förutom små skogsstigar där det är mycket rötter och stenar som sticker upp. Den har stora framhjul och det är därför inga problem att ta sig fram, det som saknas för att det ska bli optimalt är fjädringen. Emmaljunga Super Nitro funkar utan problem på en vanlig grusväg och även på lite mindre grusstigar tex. elljusspår. Vill man slippa få grus som fastnar i hjulen (fast där är största problemet grus som de sandar med och inte vanlig grusväg) så är det lufthjul som gäller. Då finns tex. Brio Go Next, Kronans vagnar eller Brio Smile. Jag tycker tex. att Brio Go Next och Kronan Duo S funkar lite bättre för offroad.

      Svara
  2. Linda

    Hej!

    Jättefin blog!
    Kan man sätta en Ozone sittdel på super nitro el super Viking-chassi?
    Mvh
    Linda

    Svara
  3. sofia

    Hej!
    Har haft en brio smile men ska nu byta pga massa fel på min vagn. Hur som helst kollade jag på Super nitron på emmaljungas hemsida och blir så glad för att måtten ihopfälld på längden var mindre, 93 cm lång, jämfört med brions, 95 cm lång, men här på din recension står det 98 lång…så vilka mått ska jag tro på?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har mätt så noga jag kan, men det är svårt att mäta exakt på centimetern, det beror också på hur man fäller ihop den. Om jag fäller in framhjulen och mäter bara chassit så är det 95 cm lågngt, så kortare än så kan den aldrig bli.

      Svara
  4. Billy

    Hi, thanks for the great review!
    I also have been looking into the SuperNitro. You wrote that the basket can hold 10 kg if it is a chassis with reeinforcement above the front wheel. Which types of chassis have that reeinforcement? I couldn’t find anything on the emmaljunga website.
    Also I saw your Kronan duo s review. Unfortunately we don’t get Kronan in Austria because they don’t deliver abroad. But do you know another barnvagn that has a metal basket and swivel / pivotal front wheels?
    Thanks for your help!
    Billy

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Jag antar att det går bra att jag skriver på svenska eftersom du kan läsa vad jag skrivit på bloggen 🙂 Vad roligt med en läsare från utlandet. Från och med december ska alla nytillverkade Super Nitro och Duo S-chassin ha förstärkningen, den ser ut såhär https://www.barnvagnsblogg.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC04567.jpg. Tyvärr känner jag inte till någon annan vagn med stålvarukorg och svängbara framhjul. Jag vet att kronan jobbar på att sälja sina barnvagnar i andra länder, men det kan ju dröja ett tag.

      Svara
  5. stina

    Hej!
    Jag undrar om du har gjort ett inlägg om skillnaden mellan super nitro och nitro? Undrar hur mycket det skiljer mellan dom 🙂 tusen tack för en väldigt användbar, organiserad och rolig blogg!!

    Svara
  6. stina

    Hej! Är sugen på antingen en super nitro eller en kronan duo s dels Pga av de stora svängbara hjulen fram. Vet du om det går att byta hjulen på ett nitro chassi till likadana hjul som super nitron har? Och om det går att byta till lufthjul på super nitron?
    Tack för en väldigt hjälpsam blogg! Skulle nog aldrig hitta den rätta vagnen för mig annars!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, det går tyvärr inte att byta till de större super nitro-hjulen på Nitro. Super Nitro har samma chassi som Super Viking och super viking finns ju med lufthjul. Det går tyvärr inte att sätta på de hjulen på något annat chassi för chassit med lufthjul har andra axlar. Du kan ju dock köpa ett super viking-chassi med lufthjul och köpa till en nitro-sittdel. Tyvärr går det inte att köpa nitro-sittdelen löst från emmaljunga, men man kan köpa en begagnad nitro eller city cross och använda den sittdelen. Ibland säljs också lösa sittdelar i emmaljunga-gruppen på facebook. Ett annat alternativ är att köpa en Edge med Duo s AIR, det är samma vagn som super nitro, enda skillnaden är egentligen att liggdelen ingår och är större än city korgen. Har du förresten sett denna jämförelsen? https://www.barnvagnsblogg.com/kronan-duo-s-vs-emmaljunga-edge-duo-s/

      Svara
  7. Anja

    Hej, superbra blogg!

    Jag står just nu mellan Emmaljunga super nitro och kronan duo s. Jag bor på ett ställe där dom skottar dåligt och vägarna är ojämna. Vilken vagn skulle du rekommendera? Har du provkört super nitro i snöväder? Tycker det verkar enklare att fälla ihop super nitron, suffletten är bättre och snyggare vagn 🙂 Men kronan duo s verkar fungera riktigt bra i tuffare terräng även om den är svårare att fälla ihop och tar större plats i bilen?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, jag har tyvärr inte provkört super nitro i snö. Nu har den ju dessutom nya hjul som antagligen funkar bättre i snö. Dock finns ju super nitro tyvärr inte med riktiga luft hjul så av den anledningen skulle jag nog överväga Kronan Duo S, eller Super Viking med lufthjul eller Edge Duo S AIR. Emmaljungan är lättare att fälla ihop men tar betydligt större plats i bilen. Om du fäller Kronan Duo S med sittdelen på är den lika lätt som Nitron att fälla ihop, den blir lite högre men det är inte så jättestor skillnad. Fäller du den utan sittdelen är den krångligare att fälla ihop men tar mycket mindre plats. Har du förresten sett denna jämförelsen? (samma sittdel och chassi som super nitro) https://www.barnvagnsblogg.com/kronan-duo-s-vs-emmaljunga-edge-duo-s/

      Svara
  8. Emelia

    Hej! Tänkte bara säga att jag har superviking -14, alltså utan lufthjul och var ute och körde som en galning i vintras.

    Svara
    1. Anja

      Emelia, körde ni i någon decimeter snö? Dom är vådligt dåliga på att ploga här. Jag står som sagt mellan en super nitro och kronan duo s, tyckte det såg ut som att super nitron hade bättre hjul än super viking, men det kanske inte stämmer? Vi behöver en liten smidig vagn med tanke på lite bagageutrymme. Är super viking en tyngre vagn än super nitron? Det står att super viking har en maxvikt på 24 kilo och nitron 15. Eller har det helt enkelt att göra med att den går att ha som syskonvagn?

      Svara
      1. Elin Inläggsförfattare

        Super Nitro och Super Viking har lika stora hjul, de har faktiskt exakt samma chassi. Super Viking går dock att få med lufthjul om man vill, Super Nitro finns bara med de nya ecco-hjulen. Både Super Viking och Super Nitro blir ganska stora ihopfällda, Kronan Duo S blir mindre. Super Viking väger mindre än Super Nitro. MAXvikten handlar om hur tungt barnet som åker i vagnen får vara, i Super Viking kan barnet väga 24 kg medan det bara får väga 15 kilo i Super Nitro. Skillnaden mellan Super Viking och Super Nitro är sittdelen, Super Nitro har vanlig sittdel med plant liggläge (som är tyngre) och Super Viking har ergonomisk sittdel som väger mindre.

        Svara
  9. Maria

    Hej!
    Råkade på din blogg och har en fråga som du säkert kan svara på 🙂

    Vilka sittdelar passar till Super nitro chassi? Har ett chassi jag kan köpa billigt men behöver även få tag på en sittdel. Kan man köpa en sittdel som reservdel hos en återförsäljare tro?

    Tack på förhand!

    MVH
    Maria

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg om det hela 😉 https://www.barnvagnsblogg.com/emmaljunga-sittdel-liggdel-och-chassi-vilka-passar/
      Super Viking-sittdelen går att köpa löst hos en återförsäljare för 2300 kronor, och den passar. Även alla ”vanliga” sittdelar passar, men kostar nästan som en hel vagn att köpa hos en återförsäljare eftersom man får köpa den som reservdelar. En begagnad city cross eller nitro-sittdel tex fungerar dock.

      Svara
  10. Paul

    Hej!

    Vid bilderna på hopfälld vagn med framåtvänd sittdel så skriver du måtten: 98x57x65 cm.
    Men i sammanfattningen på mått & vikt så skriver du: 98x57x50 cm
    Då jag räknar centimeter i mitt bagage så hade det varit kanon om du hade återkommit med vilken av dem som gäller.

    Samt om det finns möjlighet att fått ett höjdmått på samma hopfällning fast utan hjul (om dem är avtagbara)?

    Grunden till frågan är att vi har fastnat för denna vagnen och provat att få in den största delen alltså vagn med liggdel i bilen, men det var lönlöst. Dock kom jag på nu att med sittdel och utan hjul så skulle den kanske kunna gå och så får man ha en lift istället för liggdel.

    Tack på förhand (och i efterhand för en bra sida som har varit till stor hjälp i den här ”jä**a djungeln”.

    Med vänlig hälsning, Paul

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! 50 cm hög ska det vara. Jag har nog bara råkat skriva höjden för den ihopfälld med sittdelen bakåtvänd istället. Jag ska ändra det direkt. Men 98x57x50 cm är alltså det korrekta måttet. Jag har tyvärr inte mätt den ihopfälld utan hjul och har inte den vagnen kvar så jag kan inte mäta nu. Bakhjulen är avtagbara, men inte framhjulen. Hoppas det hjälpte i alla fall.

      Svara
  11. Elmine

    Hej!

    Har ett supernitro-chassi- upplever ett visst skrammel när man kör även på nästan jämn mark- ljudet verkar komma från framhjulen. Är det bara jag som tycker att det låter högt eller är de helt enkelt så konstruktionen är?

    Mvh

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det kan bero på att framhjulet vobblar lite när marken lutar. Det är i sådana fall helt normalt och något man får stå ut med. Om det inte beror på det vet jag inte riktigt vad det kan vara. Du kan alltid gå med den till en återförsäljare och höra med dem.

      Svara
  12. Ulva

    Hej!
    Jag vill köpa en emmaljunga vagn med sittdel och liggdel i samma färg.
    Det lutar åt en super nitro och en city korg. Tyvärr är korgen lite mindre än combins korg, men däremot lättare.
    Eftersom jag vill ha båda delar i samma färg’ är det bättre då att vi köper en edge duo combi! Nackdelen är att vagnen blir tyngre.
    Hur skulle du tänka och välja?
    M.v.h. Ylva

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag gillar City korgen, som iofs är några centimeter kortare invändigt men även mycket mindre utvändigt och lättare. Så jag hade nog gått på super nitro med city korg, särskilt om det är den du egentligen helst vill ha.

      Svara
  13. Clara Andersson

    Hej!
    Såg din jämförelse mellan Super Nitro och Superviking maxvikt, där det är 24 kg på Super Viking men bara 15 kg på Super Nitro. Det låter som jättestor skillnad, vid vilken ålder väger barn 15 kg vs 24 kg? Betyder det att man inte kan ha Super Nitron särskilt länge? Vad brukar maxvikten ligga på generellt? Superviking sittvagn hade fått bättre betyg och eftersom man kan sätta den på en Super Nitro, hade du, om du köpt en Super Nitro valt att hellre köpa sittdelen från Super Viking om man nu vill ha Nitron i övrigt?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Maxvikten är oftast 15 kg. Det är standard i EU-att testa för 15 kg. På vissa vagnar väljer tillverkaren att göra extra tester för att få godkänt de för en högre vikt, så har man alltså gjort med Super Viking. En genomsnittlig 3-3,5-åring väger 15 kg. Men sedan finns de förstås de som är tyngre och snabbt sticker iväg till en hög vikt. 24 kg är nog en normal 6-7-åring ungefär skulle jag tro 😉 Super Nitro och Super Viking har samma chassi. Sätter du en super Viking sittdel på ett Super Nitro chassi så får du en Super Viking. Så då köper du en Super Viking från början istället. Det går att ha city korgen till Super Viking om du vill.

      Svara
  14. Lisa

    Hej! Vi kommer troligtvis att välja en Emmaljunga till vår septemberbebis. Det vi nu står inför är lufthjul eller eccohjul. Vi har fått intrycket av att lufthjul ska fungera bättre på ojämnt underlag och i snö och efter att ha tittat igenom din recension känns det inte så bra med punkteringsfria hjul. Jag undrar nu om du tror (eller kanske t.o.m vet) att det är stor skillnad på hjulen till detta chassi och 2015s årsmodell? Tänker på om 2015s hjul slits lika snabbt och fungerar likadant i snö och på grus.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det är jättestor skillnad på EVA-hjulen på detta chassit och Ecco-hjulen, helt olika material. Det fastnar inget grus i Ecco-hjulen och de slits inte alls. De är också mycket mjukare än EVA-hjulen och har bättre grepp. Däremot är lufthjulen fortfarande bättre på snö än vad ecco-hjulen är. Lufthjulen är dock både bredare och tyngre än ecco-hjulen.

      Svara
      1. Madeleine

        Hej Elin!
        Du jag undrar om däcket på supernitro-14 vs 2015 modell/2016!
        Har du koll på detta? Samt om man på ett chassi från 2014 kan byta hjul till de som finns att köpa idag?
        /madde

        Svara
  15. emelie

    Hej. Tror du att det går att få ihop en liggdel av edge -06 med ett super nitro chassi – 14 ?? Det måste la funka fint ? =)

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.