Minirecension av Emmaljunga Super Viking Double

Jag har använt Emmaljunga Super Viking som syskonvagn med en liggdel och en sittdel. Recensionen av Emmaljunga Super Viking som singelvagn hittar du här. Jag säger det direkt, detta är inte en “riktig” Super Viking utan jag har använt Ozones liggdel och sittdel istället för Super Vikings liggdel och sittdel. Detta är en av anledningarna till att detta bara blir en minirecension i lite mindre format än mina vanliga recensioner. Med det sagt vill jag också påpeka att Ozone och Super Vikings sittdel har samma ram och klädslarna har mest designmässiga skillnader, det är bara suffletten och bågen som är annorlunda. Även City korgen och Super Vikings liggdel är i samma storlek, rent användarmässigt och körmässigt borde det alltså inte bli någon större skillnad mellan att ha Ozones delar och Super vikings delar. Detta är dock inte en kombination som är testad och godkänd av Emmaljunga, utan man använder den på egen risk.

2014-04-14 15b

Emmaljunga Super Viking bygger på ett koncept där du har ett singelchassi som du med hjälp av en adapter även kan använda som syskonvagn. Det går att variera mellan liggdelar, sittdelar, och babyskydd, men det är bara några få kombinationer som är godkända av Emmaljunga. Med en super viking liggdel och en suer viking sittdel är det endast kombinationen med liggdelen näsrmast som är godkänd, man får inte ha det tvärt om. Det är såhär jag har kört vagnen och jag har testat den med min son på 5 kg i liggdelen och min treåriga dotter på 15 kg och 95 cm i sittdelen.

Godkända kombinationer

DSC04530

Den är också godkänd med två liggdelar.

Emmaljunga-Super-Viking-liggdelar

Med två sittdelar.

Emmaljunga-Super-Viking-sittdelar

Även med babyskydd och sittdel (och även med två babyskydd).

2014-04-27 14.05.33

Sittdelens lägen

Jag har alltså använt vagnen uteslutande med en liggdel närmast mig och sittdelen längst bort, eftersom det är så den är godkänd (om det hade varit super vikings delar). Det finns tre lutningslägen på sittdelen. När man har den i sittläge går det bra att använda bågen, men i viloläge blir det trångt och i liggläge går det inte alls eftersom bågen tar emot liggdelen (och jag har hört att det är samma med super vikings sittdel).

DSC04530DSC04540DSC04541

Utrymmet för stora barnet

Utrymmet är ett återkommande diskussionsämne när det gäller denna vagnen. Och ja, det är trångt för det större barnet som sitter i sittdelen. I sittläge hamnar barnet väldigt nära liggdelen vilket gör att hen inte ser så mycket utan sitter och stirrar in i liggdelen. Någon gång då vi varit ute har min sotra vägrat sittläget och bara accepterat viloläget. Dessutom upptäckte min dotter att hon kunde öppna upp City korgens sufflett baktill och kika in till lillebror (jag är osäker på om det går att göra likadant på Super Vikings liggdel). Då blåser det och kommer sol in till lillebror.

DSC04543DSC04542

Fäller man istället sittdelen i viloläge blir vagnen lite tyngre att köra och lite längre men det blir mer plats för barnet.

DSC04544

I liggläge blir vagnen extremt lång och också väldigt framtung, dessutom blir det trångt med plats för det större barnets fötter som kläms under liggdelen. Det funkar bättre om man fäller ner fotstödet mer men det måste man göra när sittdelen är i viloläge för i sittläget tar vagnens varukorg emot så då går det inte att ha fotstödet i det läget.

DSC04546DSC04548DSC04545

Att göra om från singel till dubbel

För att kunna använda Emmaljunga Super Viking som syskonvagn behövs ett chassi med förstärkning. Även Super Nitro och Edge Duo S-chassi har denna förstärkning på nyare vagnar, så de går också att använda som dubbelvagn om du har rätt sittdel och liggdel. Det är plastplattan i hörnet ovanför framhjulet som är förstärkningen.

DSC04567

För att kunna sätta dit Go-double-adaptern som används för att göra om den till syskonvagn behöver man ta bort en plastplupp så att denna metallskruv blottas.

DSC04559

Adaptern sätts sedan i chassits easyfix-fästen. Och längst fram passar adaptern in runt skruven som jag visade tidigare. Det är alltså chassit som håller sittdelens vikt, det skulle adaptern aldrig klara och det är därför det är så viktigt att man har chassit med förstärkning som adaptern kan passas in i.

DSC04557

För att ta loss adaptern drar du i den runda öglan som du ser på bilden.

DSC04558

Efter att du satt dit adaptern är det bara att klicka dit de olika delarna i adapterns Easyfix-fästen.

Varukorgen

Emmaljunga Super Viking har en varukorg med maxvikt på 10 kg som är ganska stor. Men när man använder en sittdel i den nedre positionen tar den upp nästan hela varukorgen. Jag lyckades ställa skötväskan längst fram i varukorgen, men då hade dottern sina fötter mot skötväskan hela tiden. Det är också svårt att hänga skötväskan på handtaget (vilket den heller inte är godkänd för) eftersom liggdelen sticker ut där. Förvaringsutrymmet i vagnen är alltså extremt litet när man använder den som syskonvagn.

DSC045382014-04-26 16.40.162014-04-26 16.40.23

Hopfällning

För att fälla ihop Emmaljunga Super Viking Double, måste du ta av liggdel och sittdel och adaptrarna. Du har alltså sammanlagt fem delar att hantera när du ska fälla ihop den. Jag brukar lägga adaptrarna i liggdelen och sittdelen ovanpå liggdelen. Liggdelen kan faktiskt också klickas tillbaka på chassit igen.

DSC04564

Hopfälld blir vagnen med en liggdel och en sittdel ovanpå 95x57x76 cm. Fördelen med att det är så många delar är att man kan packa lite hur man vill och få det ganska kompakt. Nackdelen är såklart att det blir många moment och att det är svårt att veta var man ska ställa alla delar undertiden som man fäller ihop chassit.

I vår bil, en Saab 9-5 kombi, får vagnen precis plats på längden med både liggdel och sittdel ovanpå, men det krävs ett högt bagage för det.

2014-04-26 19.55.59

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag har kört Emmaljunga Super Nitro som syskonvagn med liggdelen närmast mig och sittdelen längst fram med min 15-kilos dotter i. Jag tycker att vagnen känns stabil, den rullar bra och funkar bra att gå promenader också. Den är däremot ganska trög att svänga, vilket inte är så konstigt i och med att så mycket tyngd hamnar lång fram på vagnen och belastar framhjulen tungt när barnet sitter där i. Någon annat som inte är så konstigt är att vagnen blir väldigt tung att häva. Man måste nästan hänga sig på handtaget för att kunna häva upp den. Även om detta är en rejäl vagn så känns det inte speciellt bra varken för vagnens knäled eller fjädring att häva upp den när det är så tungt. Det känns som att vagnen tar väldigt mycket stryk helt enkelt.

2014-04-14 15.13.41

Vagnen är väldig smal för att vara syskonvagn, 57 cm. Det gör den hyfsat smidig i trånga utrymmen, men till dess nackdel är den är väldigt lång. Även om den tex. går att köra genom trånga gångar i affärerna blir det väldigt otympligt när man ska vända den.

2014-04-26 15.59.30

Jag har åkt tåg med Super Viking som syskonvagn, vilket jag tycker funkade helt okej. Den är väldigt lång men det brukar vara gott om plats på tåg, tunnelbana och spårvagn. Jag har däremot inte vågat åka buss med den. Vagnen är alldeles för lång för att kunna placeras rakt in i bussen, den skulle blockera hela gången då. Alternativet blir alltså att vända den åt andra hållet, men den är då fortfarande 115 cm lång och tar då upp lika mycket plats som två barnvagnars bredd. Ska man åka buss med denna får man nog alltså räkna med att vara ensam barnvagn på bussen.

2014-04-26 16b

När man kör vagnen som syskonvagn så är utsikten ganska begränsad. Det är svårt att se om det är någonting i vägen som är ganska litet och inte så högt. Liggdelen sitter högt och är ganska bred så man ser i princip ingenting bakom den. Man ser inte någonting av barnet som sitter i sittdelen bakom och det är svårt att prata med det äldre barnet som sitter där. Eftersom vagnen är så lång och man inte ser var vagnen slutar är det också lätt hänt att man kör in i saker.

2014-04-14 15.48.14

Denna lösning kan fungera bra tex. istället för ståbräda eller som tillfällig lösning till ett barn som oftast klarar att gå själv men ibland behöver sitta ner och kanske också sova. Tex. om syskonvagnen bara behövs då man går långpromenader. Använder man syskonvagn ofta så skulle jag rekommendera någon annan modell, som är lättare att köra och kanske med lite mer plats åt barnet som sitter där nere.

Jag har dock inte testat vagnen med två sittdelar och vet inte hur den fungerar då.

2014-04-14 15.06.47

En fördel med denna lösning är dock att du enkelt kan växla mellan syskonvagn och singelvagn. Har man tex. redan tänkt köpa en Super Viking och bara behöver köpa till adaptern för 500 kronor för att få en syskonvagn blir det en väldigt billig lösning. Att växla mellan singelvagn och dubbelvagn går ganska fort och går att göra även om bebisen sover i liggdelen. Vad något tillfälle har jag kört super viking som dubbelvagn först och när vi kommit fram har stora inte haft något behov av vagnen längre. Då har jag kunnat göra om den till singelvagn och ha den som sovplats till lillen. Jag slipper också dra runt på en syskonvagn när den inte behövs. På samma sätt kan man koppla bort sittdelen efter man lämnat på förskolan till exempel.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel och liggdel ovanpå: 95x57x76 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 115 cm
Längd med handtaget utfällt: 130 cm
Med handtaget ut fällt och sittdelen i viloläge: 138 cm
Med handtaget utfällt och sittdelen i liggläge: 143 cm
Bredd: 57 cm

Höjd:

Höjd till under fästet: 38 cm
Höjd till övre fästet: 60 cm

Vikt:

Vagn med adaptrar, city korg och ozone-sittdel: 19,7 kg

Enligt Emmaljungas hemsida borde Super Viking med SV sittdel och liggdel väga 15,7 kg. Det är under förutsättning att chassit väger 8,5 kg som det står på Emmaljungas hemsida, men mitt Super Viking-chassi väger 9,5 kg. Dessutom tillkommer adaptervikten på 2 kg och då landar vi på 18,7 kg med SV sittdel och liggdel på.

Maxvikt per sittdel: 15 kg
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg

Betyg

Jag ger Emmaljunga Super Viking som syskonvagn med liggdelen överst och sittdelen underst 2 i totalbetyg. Det gör jag eftersom jag tycker att vagnen är väldigt tung att köra, att det större barnet har det trångt och att den är lång och otymplig. Jag tycker helt enkelt inte att detta är en bra lösning om man söker en permanent syskonvagn, som tillfällig lösning till ett barn som oftast går kan det dock fungera okej.

Totalbetyg: [image12.png][image12.png]

Icke godkända kombinationer

Jag kommer få frågan ändå och jag vet att folk undrar så det är lika bra att jag tar det på en gång. Det går att använda Super Viking med adapter även i en rad icke godkända kombinationer. Dessa är inte testade eller godkända, det innebär att de kan skada vagnen eller felbelasta den vilket kan leda till att vagnen blir ostabil eller välter. Du har heller ingen garanti på vagnen om du använder den på annat sätt än vad den är avsedd för.

Den vanligaste frågan är om det går att ha sittdelen närmast och liggdelen bakom. När jag testar med Ozonens delar så ligger sittplattan i sittdelen rakt mot liggdelens kanter och belastar liggdelen. Så hade inte jag velat använda den. Jag har dock hört att det ska fungera med Super Vikings delar, jag tror att den liggdelen är lite lägre. Men denna kombination är alltså inte godkänd av Emmaljunga. Vagnen blir dessutom väldigt lång när liggdelen sticker ut så mycket.

DSC04527DSC04529

En annan vanlig fråga är om det funkar med en vanlig sittdel, det gör det också om man lossar varukorgen i framkant. Men som ni ser blir vagnen väldigt lång och jag tror att den blir riktigt framtung och hade inte vågat använda den så. Man ska även tänka på att den sittdelen väger betydligt mer än Super Vikings vilket belastar vagnen ytterligare.

DSC04570DSC04571DSC04575

Det går även att sätta den vanliga sittdelen överst men det blir trångt bakom och det går inte att fälla ner i liggläge. Återigen, detta är inte godkänt av Emmaljunga!

DSC04576DSC04577

16 thoughts on “Minirecension av Emmaljunga Super Viking Double

  1. Caroline

    Hej Elin!

    Det var jag som inte var nöjd med min el super nitro -14 och funderade istället på en brio go. Men jag verkar tyvärr inte få min nitro såld för 4000kr och det känns tråkigt gå ned ännu mer i pris.

    Det som jag inte gillar är att med sittdelen så kommer man knappt åt varukorgen samt att liggdelen verkar vääääldigt stor och klumpig. Vår flicka är bara 2 månader så har ej använt liggdelen ännu.

    Skulle det vara billigare för mig ekonomiskt och köpa ett nytt chassi eller en annan liggdel? Skulle vagnen kunna bli lättare och lyfta samt man skulle kunna åt korgen bättre?

    Vad rekommenderar du för göra vagnen mer som jag önskar?

    Tack snälla för din expertis! 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      (Nu har du redan fått svar men jag svarar i alla fall för att andra läsare ska se.) En super viking sittdel gör åtkomsten till varukorgen mycket bättre, vagnen blir högre och den sittdelen är mycket nättare. Den väger dessutom mindre så hela vagnen blir lättare. Den går att köpa löst för 2300 kronor 🙂

      Svara
      1. Caroline

        Tack igen Elin för svar 🙂 Kan forts med nya frågor. Är det säkert för bäbisen att ha olika chassin till olika delar? För på Babyproffset gäller inte min garanti om jag byter del för de säger att den kombinationen inte är testad och säker. Trots att chassina skall vara likadana, fast Babyproffset sade att Snitro och Sviking inte hade likadana chassin vad än jag hört.

        Ha en fin dag! 🙂

        Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Men alltså vissa återförsäljare, antingen har de sorgligt dålig kunskap eller så ljuger de för sina kunder för att så sälja mer (de vill säkert sälja en hel vagn). Det ÄR samma chassi, från och med december är även alla nyproducerade Super Nitro och Duo S-chassin förstärkta så det är exakt samma som super viking, finns ingen skillnad förutom färgen då i vissa fall. Det finns i alla fall inga säkerhetsrisker med att byta till super viking sittdel (eftersom det blir en super viking, exakt identisk med en super viking) sedan kan de då hävda att garantin inte gäller eftersom du använt den på fel sätt. Jag har skrivit mer om det här: https://www.barnvagnsblogg.com/emmaljunga-sittdel-liggdel-och-chassi-vilka-passar/

          Svara
  2. Sara

    Hej! Väntar nr 2 i maj o sonen är då 2år o 2 mån. Vill helst inte ha en syskonbarn alls då sonen går på dagis 25 h i veckan . O inte åker vagn så mkt. Hade bestämt mig för en Emmaljunga sv med syskon adapter men efter din recension blir jag osäker. Precis som jag trodde så kommer nog sonen inte uppskatta att titta in i liggdelen, även om vi mest tänkt använda vagnen så vid enstaka tillfällen då jag kanske e själv med två barn.
    Undrar om du har testa vagnen som syskonvagn på bredden, då jag börjat överväga det alternativet trots allt..! Hade varit toppen med en recension om den varianten också då det finns på bugaboo donkey o kronan syskon.
    Tack för en bra blogg!!!
    Hälsningar Sara

    Svara
  3. Emilie Engström

    Hej, jag undrar om du funderar på att göra en recension om Super Viking som enkelvagn eller ska jag titta på nån av dina tidigare recensioner som är jämförbar? Jag funderar på air varianten och funderar lite på hur den fungerar i terräng (vi bor i stan men har hund) och om jag kommer uppleva sittdelen tillräckligt ombonad?

    Har kört min brors super nitro i helgen som jag verkligen tyckte om men jag saknar lufthjulen och tyckte att det var lite otympligt att komma åt varukorgen. De använder endast sittdelen med hårdlift vilket jag tycker var smidigt men vet du hur den kombon klarar sig storleksmässigt i längden. Vi väntar vårt första barn i maj så det blir ju ett sommarbarn.

    Vet du om sittdelen på edge duo s hamnar lika lågt som på super nitton eller lite högre som på super vikingen? Om jag förstått det rätt så är väl super viking och super nitron chassin identiska förutom hjulalternativen, är det samma med Edge duo s?

    Oj förlåt, nu blev det många frågar. Hoppas du har möjlighet att ge några svar eller rekommendationer.

    Med vänlig hälsning,
    Emilie

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Ja, jag har lite planer på att testa Super Viking AIR inom en ganska snart framtid, men jag kan inte garantera att det går i lås. Det stämmer att det är samma chassi till Super Viking och Super Nitro och det är även samma chassi till Edge Duo S. Om man har en separat liggdel, Citykorg/Edge-liggdel/Super viking liggdel, så hamnar den lika högt upp på alla tre chassina. Om man däremot som din bror har Super Nitro med lift så hamnar den ca 5 cm längre ner, det beror på att Nitrons sittdel sitter 5 cm längre ner än vad liggdelarna gör. Super Vikings sittdel sitter 5 cm längre upp på samma höjd som liggdelarna, det gör tex. att det också blir lättare att komma åt varukorgen. Det går inte att ha lift i super viking eftersom den sittdelen är ergonomisk. Recensionen av Super Nitro kan du kika lite på, som liggvagn blir det ju det samma som super viking. https://www.barnvagnsblogg.com/recension-av-emmaljunga-super-nitro/ Sedan har jag även recenserat Viking och den sittdelen är nästan identisk med Super Vikings, bara 1 cm smalare. https://www.barnvagnsblogg.com/recension-av-emmaljunga-viking/ Jag upplever sittdelen som tillräckligt ombonad, suffletten går att dra väldigt långt fram vilket jag tycker är superbra.

      Svara
  4. Andreas Asker

    Hej.

    Jag tycker att det verkar vara superpraktiskt med en syskonvagn som är ett singelchassi i grunden så att man slipper att ha två olika vagnar. Vet du om det finns andra barnvagnsmärken som har motsvarande, alltså att man bygger om en vanlig singelvagn till syskonvagn?

    Tack och hälsningar,
    Andreas Asker

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det finns en hel del, Phil & Teds har gjort sådana vagnar länge. Icandy Peach, Joolz Geo, Stokke Crusi, Britax B-Dual (B-ready kommer ut senare).

      Svara
  5. Katja

    Köpte en superviking med duo-S-chassi lagom till att lilla blev 6 månader och kunde sitta i sittdel. Det är mer plats med två sittdelar, och ju tyngre den lilla blir desto lättare blir hävet upp på trottoarer osv… Vi använder vagnen mer än bilen och eftersom den perfekta vagnen ännu inte existerar är detta för våra behov bästa kompromissen.
    Vår hall tillåter inte en riktig syskonvagn i bredd, stora killen är ganska lång( 92 cm vid två år) och med en längd på ca 105 cm så finns det lite att växa i och kvalitetsmässigt tycker jag Emmaljunga sticker ut på ett mycket positivt sätt.
    Använder syskonadaptern nästan jämt och tidigare körde vi ståbräda, men vår vilding skulle hela tiden hoppa på den så det blev ohållbart till slut.
    MEN, även om adaptern nästan jämt används, men det är sällan stora vill åka, men han vet att det finns en sittdel till honom om han är trött, eller om vi måste göra snabb sorti från lekplatsen så FINNS möjligheten iaf. Innan fick jag slänga upp honom på axeln i någon form av brandmannagrepp och gå hem med honom skrikandes. Vi har 1 år och 10 månader mellan barnen.
    Hade tidigare en mondial med sitt och ligg, men blev då helt galen på hur svårtillgänglig varukorgen blev med sittdelen monterad.
    Nu efter att ha använt vagnen ett par månader så måste jag säga att jag från födseln borde köpt en vanlig Viking och ett extra chassi 735 nog för oss att variera mellan. Tycker att själva chassit känns väldigt stort i förhållande till storleken på sittdelen.

    Svara
  6. Bella

    Hej! Går det på något sätt få den kortare än 130cm när man redan fällt upp handtaget? Tex genom att fälla upp sittdelen rakt upp så mycket det går och om suffletten går trycka inåt lite om man kommer mot något med den? Vår hiss är minemal. 103cm längd och syskonvagn på bredden är uteslutet!
    Den dan det kommer ett syskon får det nog bli ståbräda =/

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Med handtaget uppfällt är den ju 115 cm. Nu var det 2 år sedan jag mätte detta men jag brukar alltid mäta med sittdelen i sittläge. Tror det blir svårt att hitta en syskonvagn på längden som är kortare än 103 cm.

      Svara
    2. Katja

      Var tvungen att mäta min oxå eftersom jag vet känslan att behöva skohorn, i vårt fall i hallen. Men ibland har nöden ingen lag…
      Jag har endast två sittdelar på min vagn, det blir kanske annorlunda med en liggdel närmast handtaget.

      Jag ställde huvudändan på vagnen mot en vägg och satte främsta sitsen i högsta läget, fällde handtaget vertikalt rakt upp (eller ner) samt fällde upp fotstödet i nästan högsta läget, man får se till att lilla barnet har fötterna i skräddarposition. Då är den 109 cm från väggen med knäleden som bakre gräns.

      Om man däremot låter stora barnet kliva ur och lossar sitsen (superenkelt, det har jag gjort när det varit trångt på bussen) och låter den åka in under övre sittdelen så är vagnen mindre än 95 cm lång. Då är det kanske möjligt att resterande 8 cm räcker för att en sittdel får plats överst.

      Men får du inte plats med en Viking 735 i hissen, då kanske du kan vika upp handtaget och klämma in dig tillsammans med vagnen och stå på sidan där du har en sittdel? Du får bege dig utrustad med en tumstock och testa i någon barnvagnsbutik. Lycka till!!

      Svara
  7. Sandra

    Hejsan!
    Vi väntar på lillebror som kommer i maj, storebror är då 3 år. Vi har för tillfället ett superviking chassi med en liggdel och en sittdel. Jag skulle vilja ha en syskonvagn för att kunna komma ut och gå lite som nyförlöst och få tillbaka motionen. Annars går storebror själv, så denna adapter hade varit bra att ha just för dem tillfällena. Jag har två frågor:
    – Kan man fästa sittdelen så barnet tittar framåt och inte in i liggdelen? Jag får inte fram det på emmaljungas sida.
    – Om jag skulle vilja ha barnen bredvid varandra istället, skulle jag kunna köpa ett viking dubbel chassi? Passar mina superviking delar i det chassit?

    Tack för recensionen!
    Vänliga hälsningar Sandra

    Svara
  8. Annika Sandberg

    Hej!

    Har en Edge Duo Combi med Classic chrome chassi från 2015. Nu väntar vi tillökning och undrar om jag kan köpa ett Super Viking Chassi med syskonadapter och använda ligg och sittdelen från min Edge Duo Combi

    Tack på förhand!

    Mvh
    Annika

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.