Hitta årsmodell eller tillverkningsdatum på din vagn

Att veta när barnvagnen är tillverkad eller vilken årsmodell den är kan vara bra, både när man tänkt sälja och köpa en vagn. Årsmodellen påverkar (oftast) andrahandsvärdet så det kan vara bra att skaffa sig koll på det innan man köper en vagn så att man inte blir lurad. Samtidigt måste man skilja på årsmodell och tillverkningsdatum. Det är inte alla barnvagnstillverkare som har årsmodeller, då kan en vagn tillverkad 2010 vara exakt likadan som en tillverkad 2012. Om vagnen då dessutom är köpt först 2011 eller 2012, då tycker jag att tillverkningsdatumet har väldigt liten betydelse. I andra fall uppdaterar tillverkaren med nya årsmodeller varje år och det är i princip alltid något som skiljer de nya årsmodellerna från de gamla, dessutom byts många av färgerna ut. Då är det viktigare att hålla koll på vilken årsmodell vagnen har, för då påverkar det värdet mer.

Jag tänkte nu berätta hur du ser tillverkningsdatumet/årsmodellen på flera olika märken, på vissa märken är det lätt att avläsa, på andra är det svårt eller omöjligt, man får då förlita sig på olika kännetecken på vagnen för att kunna gissa sig till en ungefärlig årsmodell. Jag har här bara valt att ta med de märken där jag vet att det går att hitta ett datum.

En av de märken som är lättast att avläsa är Teutonia, på bakaxeln finns en klisterlapp där det står tryckt modellnamn följt av årsmodell. Detta är alltså en Teutonia BeYou av årsmodell 2013.

DSC06650

Mountain Buggys vagnar är också lätta att avläsa tillverkningsdatum. Observera då att det rör sig om ett tillverkningsdatum och inte om årsmodell, då Mountain Buggy inte har årsmodeller. Tillverkningsdatumet hittar du på en liten lapp som finns längst upp på baksidan av ryggstödet. Denna vagn är alltså tillverkar i juli 2013.

DSC03187

På en Emmaljungavagn finns datumet på en klisterlapp placerad någonstans på chassit (finns även en likadan lapp på sittdelar och liggdelar). I detta fall är det ett Ozone/Nitro-chassi och då finns klisterlappen placerad under varukorgen (som jag tagit bort på bilderna). Klisterlappen visar det datum som barnvagnen är tillverkad, denna vagn är tillverkad 100818 dvs. den 18:e augusti 2010. För att sedan ta reda på årsmodell, måste du veta att Emmaljunga börjar tillverka nästa års modell redan efter semestern i juli. Har du en Emmaljunga tillverkad mellan juli och december tex. 2010, så är det alltså årsmodell 2011. Vagnar tillverkade under våren har samma årsmodell som tillverkningsår. Och sedan börjar de med nästa års modell i juli.

IMG_0438IMG_0439

Brios tillverkningsdatum är lite svårare att avläsa. Det finns ett serienummer på en klisterlapp någonstans på chassit. För att avläsa datumet tar du bort de tre sista siffrorna och avläser sedan de fyra före som år och vecka. På bilden nedanför har jag ringat in de siffrorna du ska läsa av. Denna vagn är alltså tillverkad vecka 47 2009, vilket innebär att det är en årsmodell 2010, eftersom även Brio kommer med sin nya årsmodell lite tidigare på året (oftast runt november). Det verkar som om Brio också använder äldre delar till sina nya årsmodeller ibland. En vagn kan tex. ha en sittdel som är något år gammal, men så länge det inte skiljer något mellan årsmodellerna och den är köpt senare så räknas den ändå som en senare årsmodell.

2014-01-13 22.30.43b

Bugaboo har tillverkningsdatum på vissa av sina chassin, det finns då bredvid serienumret på chassit på staget som går under sitt/liggdel. Om det finns tillverkningsdatum sitter det alltså bredvid serienumret och är tydligt utmärkt med månad och år. Om det inte finns ett tydligt tillverkningsdatum kan man maila serienumret till Bugaboos kundstjänst och på så sätt få reda på tillverkningsdatum. Bugaboo har inte årsmodeller.

41 thoughts on “Hitta årsmodell eller tillverkningsdatum på din vagn

 1. Marie

  Hej!

  Har du någon aning om hur det är med Kronan? Tycker att jag inte ens hittar en klisterlapp på chassit, men den kan ju ha ramlat av kanske.

  Svara
 2. lotta

  jag har en brio 1334 stå de
  den är alltså gjort 2013 v34 om jag förstått rätt
  vilken årsmodell är detta? 2013 för den är gjort mitt på året då?

  Svara
 3. Emma

  Hej på min brio står det 1338 vilket innebär v 38 2013. Hade dom börjar tillverka 2014 års modell då? För det va de jag köpte den som för att slippa 2013 vobblande hjul. Känns ju surt om man trots allt fått ett 13 chassi

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, det ska vara 2014 års modell. Ibland kan man också se på färgen på vagnen vilken årsmodell det är. Har man uppdateringar på vagnen som kom först nästa årsmodell så är det den årsmodellen, trots att siffrorna på lappen kanske säger något annat.

   Svara
 4. Malin

  På min brio står det 1152 alltså v52 2011… Årsmodellen är då 2012 om jag fattat rätt? 🙂

  Svara
 5. Nikki

  hej på min brio står det 1245 v 45 2012, är det då en 2013 eller 2012?? ska sälja inom kort och vill vara säker 🙂

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Skulle kunna vara samma som på Mountain Buggy att det finns en lapp uppe vid ryggstödet. Men det är bara en chansning.

   Svara
 6. Linda

  Hej! Jag har en liggdel till en Emmaljungavgan, men vet inte vilken av alla modeller det är! Hur gör jag får att få reda på det?! Vart sitter lapparna på liggdelen? Ska sälja den vidare, men känns bra att veta vilken moell & tillverkningsår jag har 😛

  Svara
 7. Frida

  Har inte alla baby jogger tillverkningsår inristad nertill på chassit? Både min select och mini bubble hade det.

  Svara
 8. Mia

  Jag kollar efter en begagnad Babyjogger. Men vart ska jag be säljaren titta för att hitta tillverkningsår?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag är inte säker på att det står, men om det gör det så är det nog på en klisterlapp någonstans vid bakaxeln.

   Svara
 9. Fredrik

  Hej.
  Har en Teutonia Team Cosmo som det står QC 0411 på lappen? Betyder det 2011 fjärde kvartalet då?
  Mvh..

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Det är jag osäker på, på de Teutonia-lappar jag sett står det först modellnamnet och sedan årsmodellen, precis som i exemplet på Teutonia-bilden här ovanför.

   Svara
   1. Fredrik

    Det står bara Team Cosmo på våran och under det står det QC 0411.. Så som det ser ut på bilden du hat lagt upp.. Det står ju QC å nått mer på den oxå.?

    Svara
 10. Martina

  Vet du hur det är med 2me sanfransico? Har en kompis som köpt en med årsmodell 12-13 och årsmodell 13 är ju återkallad, men hon kan inte hitta ett datum på vagnen :/

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej tyvärr, det vet jag inte. Kontakta SBA så kanske de kan hjälpa er ta reda på det eller se om den är åtgärdad.

   Svara
 11. Jennie

  Vet du när på året brio byter årsmodell? Har en smile tillverkad v.37 2014.
  Är det en -14 eller -15?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Det varierar lite tror jag, men generellt brukar de byta senare på hösten, runt november typ, så det bär vara en -14.

   Svara
 12. Caroline

  Gammalt inlägg men provar.:)
  Jaf har en teutonia Team cosmo. Tittade på min vagn nu får att se ålder enligt din beskrivning men på den står bara ”team cosmo” och ingen siffra efter?
  Vet du när Team Cosmo började tillverkas?

  Mvh Caroline

  Svara
 13. EH

  Hej köpte en Brio Go av en säljare som påstod att det var en modell 2014 men uttagen i början av 2015. På serienumret står det 1333, alltså vecka 33 2013? Hon sa att Brios brytdatum är i juni/juli så alltså en -14. Blev jag lurad? Vagnen är i grymt fint skick sittdelen ser nästan oanvänd ut men känns ändå trist om man blir lurad. Tacksam för svar
  Mvh
  Emma

  Svara
 14. Kristina

  Hej
  Jag köpte nydligen en begagnad emmaljunga vagn vill gärna veta när den är tillverkad..
  Chassis c1a  type A
  001009 0464
  Detta var vad jag fick fram..
  Vilka liggdelar passar denna?

  Svara
 15. BP

  Hej
  Tack för en mycket användbar blogg!
  Vi har köpt en äldra begagnad Brio barnvagn i fint skick med en annan typ av serienummer:
  På sittdel: 36710-80 004 ; och på chassi: 36400-80 007.
  Tillverkningsår?
  Tack och mvh BP

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.