Recension av Kronan Duo -15

DSC00968

Märke: Kronan
Modell: Duo
Årsmodell: 2015
Färg: Blå

Kronan Duo har fått en uppdatering med en ny sittdel till årsmodell 2015. Jag har testat Kronan Duo på fjällsemester och kört i mycket snö och lastat den i bilen dagligen. Jag har också kört den lite här hemma och testat den i skogen och på stan. Jag har tidigare testat den äldre versionen av Kronan Duo, årsmodell 12-14, den recensionen finns här. Det är min son på 1 år som åkt i vagnen men även dottern på 4 år har provsuttit.

Sittdel

DSC00970DSC00971DSC00972DSC00973DSC00974DSC00986DSC00987DSC00976DSC00984bDSC00985DSC00983bDSC00964bDSC00961b

Kronan Duo av årsmodell 2015 har fått en ny och uppdaterad sittdel. Sittdelen är vändbar och vänds genom att knäppa upp två spännen på sidorna och sedan knäppa fast sittdelen åt andra hållet. Sittdelen har steglöst ställbar rygg som fälls med hjälp av en rem och ett spänne på baksidan av ryggstödet. Ryggen kan justeras till plant liggläge men blir inte helt upprätt när man fäller upp den. På den tidigare sittdelen till Kronan Duo var det lätt att trycka fram ryggplattan framför ramen och på det sättet få bak allt tyg bakom ryggstödet och få ryggen mer upprätt. Men på denna sittdelen är det nästan omöjligt att få ryggstödet förbi ramen vilket gör att det blir svårare att få bort tyget och sittläget blir ganska bakåtlutat. Eftersom selen är så smart konstruerad så kan barnet fortfarande luta sig framåt och behöver inte sitta bakåtlutad, jag har dock upplevt att när sonen haft bylsiga kläder på sig eller suttit i åkpåse så har det varit svårt för honom att sitta helt upprätt, något som han inte varit helt nöjd med. Hon sover dock väldigt bra i sittdelen som har plant liggläge, ombonade sidor och en bra sufflett.

Bågen är swing-away, den är lätt att knäppa loss och vika undan. Det finns också ett grenband så om man vill kunna svänga undan bågen måste man först knäppa upp grenbandet. Bågen är hög så det är lätt för barnet att få plats.

Sittdelen är ganska rymlig. Om man ska jämföra med den tidigare sittdelen så har den inte lika gott om utrymme upp till suffletten men å andra sidan betydligt längre sittyta och fotstöd. Ligglängden är 95 cm, vilket är riktigt bra. Min dottern som är 4 år och ca 100 cm lång har provsuttit vagnen och utan varken åkpåse eller ytterkläder på sig så är det precis så att det går att fälla ut suffletten, hon för böja sig ner lite precis när man ska fälla ut den och huvudet tar i sufflettyget. Däremot har hon gott om plats för benen och hon kan också ligga bekvämt i sittdelen om hon böjer på benen. Denna sittdel är både bredare och längre än den tidigare modellens när det kommer till liggytan i sittdelen.

Sele

DSC00992DSC009932012-10-11 11.18.23

Selen har en annorlunda konstruktion jämfört med många andra, men är samma som finns på Kronans övriga vagnar. Selen sitter bara fäst vid barnets höfter och i grenen vilket innebär att barnet kan luta sig framåt trots att det sitter fast med selen och barnet behöver inte sitta fast mot ryggstödet. Selen är lätt att knäppa och knäppa upp men kan vara lite krånglig att hålla koll på vilken del som ska sitta var ibland.

Sufflett

DSC00994DSC00995DSC00996DSC00999DSC00972DSC00997DSC00998

Kronan Duo –15 har en bra sufflett som går att fälla långt fram i ursprungsläget men som också har en extra utfällbar solkeps som ger extra skydd. I liggläget fälls dessutom ryggstödet långt bak så det blir riktigt ombonat och mysigt där inne för barnet. Suffletten har också en vädringslucka upptill som öppnas upp med dragkedja. Den är också väldigt bra placerad för att användas som tittlucka.

Fotstöd

DSC01004DSC01003DSC01002DSC01005DSC01006DSC01007DSC01008DSC01010

Kronan Duo har ett ställbart fotstöd helt i metall. Det är ställbart i tre olika lägen och justeras genom att dra i den röda bågen under fotstödet. Fotstödet är uppdaterat från föregående modell och är brett , långt och stadigt. På fotstödet finns ett tyg som är avtagbart genom att öppna upp en dragkedja precis vid sitsen. Väldigt praktiskt om ett äldre barn som använder skor ska åka, så blir det lättare att torka av.

Liggdel & Babyskydd

Kronan Duo köps som sittvagn men du kan välja att köpa till liggdel eller mjuklift. Det finns även babyskyddsadaptrar att köpa till som passar Maxi-Cosi Cabriofix, Citi och Pebble och Besafe iZi Go. Jag har inte använt några av dessa alternativ nu men har använt Kronans liggdel tidigare och kan intyga att det är en otroligt rymlig och ombonad liggdel med många smarta funktioner. Mer om Kronans liggdel kan du läsa här under rubriken “Liggdel”.

Handtag

DSC01014DSC01011DSC01012

Kronan Duo har ställbart knäledshandtag med ergonomisk utformning. Att handtaget är ergonomiskt innebär att det har en böj på sig och att man kan hålla händerna på sidan av det, i vinkeln, för att avlasta handlederna. Jag tycker om att hålla på sidorna om jag mest kör vagnen rakt fram, men om jag ska svänga och alltså behöver häva vagnen är det skönare att ta ner handtaget i lägsta läget och hålla ovanpå på den raka delen istället. Handtaget går att justera i många lägen mellan 98-110 cm.  Handtaget är skumbelagt.

Varukorg

DSC01015DSC01016DSC00978DSC01137

Kronan Duo har en varukorg i stål som är riktigt rymlig. Den har ett mått på 54×33 cm. Den är också lättåtkomlig och det går tex. att packa två stora ryggsäckar i den, det hade dock varit enklare att få i sådana riktigt stora grejer vid bakkanten om det gick att böja upp fotstödet lite. Varukorgen har dock blivit ca en decimeter kortare jämfört med tidigare modellen av Duo. Det finns också en ficka på baksidan av ryggstödet för förvaring av småsaker.

Broms

DSC01017DSC01018DSC01019

Kronan Duo har en kugghjulsbroms av revolvertyp med en bromspedal som är lätt att trycka ner och upp.

Hjul

DSC01021DSC01020

Kronan Duo har fyra fasta lufthjul som är 30 cm i diameter (12 tum). De har bra mönster, nästan som traktordäck, vilket gör att de har riktigt bra grepp. Hjulen är lätta att pumpa med den medföljande pumpen tack vare böjda ventiler. För att ta loss hjulet tycker du in den svarta kappen i mitten av hjulen, då får då också med dig hjulbulten som kan klickas loss från hjulet vilket gör att vagnen blir mycket kompakt ihopfälld.

Fjädring

DSC01022DSC01023

Kronan Duo har fjädring på alla fyra hjulen och fjädringens konstruktion är lite annorlunda jämfört med de flesta andra modeller med fyra fasta hjul. Jag upplever fjädringen som lite stummare än tex. Brio Happy och Emmaljunga Edge Classic, som har enormt bra gung. Men å andra sidan vet jag också att fjädringen på Duon blir mjukare efter en längre tids användning. Fjädringen är konstruerad så att chassiramen går ner under bakaxeln och det gör att den markfria gången inte är så hög.

Hopfällning

Kronan Duo kan fällas ihop med sittdelen framåtvänd eller bakåtvänd. Kronan Duo –15 har en ny funktion som gör att du kan fälla fram ryggstödet när vagnen ska fällas ihop. Bakom ryggen på sittdelen längst ner vid sittytan finns en svart metallbåge som du drar uppåt, hela ryggstödet går då att vika framåt mot bågen.

DSC01028DSC01029DSC01030

När du gjort detta fäller du ihop chassit, du drar de svarta handtagen på sidan av chassit mot dig.

DSC01031

Håller upp säkerhetsspärren på vänster sida och viker fram handtaget.

DSC01032

Med bågen fortfarande kvar och sittdelen bakåtvänd blir vagnen 90x60x60 cm.

DSC01033

Tar man bort bågen blir den lite lägre, 53 cm hög.

DSC01035

Hopfälld framåtvänd blir den ungefär lika stor, 90x60x52 cm.

DSC00988

Chassit med hjul blir 89x60x33 cm.

DSC00989

Tar man av hjulen blir chassit 82x51x29 cm.

DSC00990

Vagnen har inget lås ihopfälld. Något som är lite irriterande är att man måste bromsa vagnen innan man fäller ihop den, det går nämligen inte att lägga i bromsen efter man fällt ihop den för då är varukorgens kant i vägen.

Körkänsla & Hanterbarhet

Kronan Duo är en riktigt lättrullad vagn, den rullar på väldigt bra utan att man behöver putta på så mycket. Vagnen är också ganska lätt att häva i alla fall så länge barnet sitter upp, när barnet ligger ner blir det tyngre att häva och jag kan då uppleva den som ganska tung. Vagnen har bra fjädring och tack vare fyra fasta lufthjul rullar den väldigt mjukt över ojämnheter och känns väldigt stadig. Det är en rejäl och riktigt robust vagn och jag upplever att den håller hög kvalité och tål mycket. Det är dock en ganska stor vagn, vilket duovagnar med fyra fasta hjul oftast är, den har faktiskt nästan exakt samma yttermått uppfälld som Emmaljunga Edge Classic, men är en decimeter kortare än Brio Happy. Däremot väger denna något kilo mer än de båda andra.

2015-03-17 09.13.45

På grund av fasta hjul och en ganska stor vagn är det inte en jättesmidig vagn att gå på stan med, det funkar men kan bli lite tungkört i längden och man kan inte räkna med att ta sig fram i de allra trängsta affärerna. Går man bara på stan ibland så fungerar det dock helt okej.

Jag har testat Kronan Duo på min vanliga stig i skogen. Framkomligheten är det inget fel på, den har stora hjul och rullar på bra, den har lätt att ta sig fram. Fjädringen kunde varit lite bättre för det blir lite skumpigt när terrängen är som värst, helt fylld med uppstickande rötter och småstenar. Något som jag dock reagerar på och vet att jag kritiserade även förra gången jag hade Duon, är att en markfria gången är allt annat än bra. Ungefär en decimeter har du från marken upp till undersidan av vagnen och kommer det någon större uppstickande sten man vill köra över så skrapar det rejält under chassit. Men går man där det inte är fullt så mycket stenar går det utmärkt att ta sig fram. Grusvägar, större stigar, gräsmattor osv. klarar den galant.

2015-03-17 09b

Jag har kört Kronan Duo i snö, eftersom vi haft med oss den till fjällen. Jag har dock inte kört den i nysnö utan bara i hårt packad snö, vilket den klarade galant. Mönstret i däcken kommer verkligen till användning på snö och det märktes att den hade bra riktigt bra grepp på de flesta ytorna. På våren är det ganska varmt även i fjällen och på eftermiddagarna blev snön blöt och väldigt lös, som sorbet. Det visade sig vara ett riktigt tufft test att ta sig fram i en skidbacke med det lösa underlaget. Vagnen sjönk ner och på vissa ställen var det riktigt svårt att ta sig fram, delvis berodde det kanske på att vagnen är ganska tung, men främst tror jag att det helt enkelt var underlaget som var extremt svårkört. Hade vi haft någon cityvagn med mindre svängbara framhjul hade vi antagligen inte tagit oss fram alls, vi hade nog fått bära vagnen. Därför användes barnvagnsskidorna en hel del och med dem på gled vagnen fram hur bra som helst.

DSC01145

Jag har åkt buss med Kronan Duo en gång och ja, den är ganska stor, jag hade även fällt den i liggläge och då blir den ännu längre. Har man fällt upp ryggen i sittläge och fäller in handtaget så blir vagnen inte så farligt lång, bara 93 cm. Hävkraften är bra vilket gör att det är lätt att komma på och vagnen står otroligt stadigt med sina fyra fasta lufthjul. Bärhandtagen kommer till användning om man ska gå på en hög buss eller ett tåg tex.

DSC00975

Eftersom vi åkte bil till skidbacken varje dag har vi packat den i bilen massor av gånger. Eftersom ryggen kan fällas framåt blir vagnen kort ihopfälld och ryms på längden i vårat bagage, det gör att det blir gott om plats att packa annat på sidan om vagnen vilket var en förutsättning för att vi skulle få med oss allt. Vagnen är lätt att fälla ihop, bara vika fram ryggstödet och fälla fram handtaget. Vi brydde oss inte om att ta av bågen, den blir lite högre med bågen kvar men gick lätt in i vår kombi, en Saab 9-5, ändå. Vagnen är dock ganska tung att lyfta, den väger 16,2 kg och ja, det blir tungt att lyfta in den i bilen dagligen.

2015-03-11 09.23.272015-03-20 08.33.54

När vi åkte upp till fjällen vek vi ihop sittdelen och tog av den från chassit. Vi tog också av hjulen och la chassit med hjulen under i botten på bagaget. Chassit blir riktigt kompakt ihopfällt utan hjulen. Sedan packade vi andra saker ovanpå och lade sittdelen ihopvikt överst i packningen. Anstränger man sig lite och tar isär vagnen går det alltså bra att få ihop den riktigt kompakt. Vagnen tog bara upp en bråkdel av bagaget och vi hade massor av andra väskor och saker med oss. Faktum är att det var så fullpackat att vagnen överhuvudtaget inte syntes, därför har jag ingen bild på hur vi packade den 😉

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 90x60x52 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 90x60x60 cm
Bakåtvänd utan båge: 90x60x53 cm
Chassit med hjul: 89x60x33 cm
Chassit utan hjul: 82x51x29 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 93 cm
Längd med handtaget utfällt: 112 cm
Bredd: 60 cm
Hjulbas (Svängradie): 50 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 50 cm
Ryggstöd: 48 cm
Sitsens djup: 24,5 cm
Sitsens bredd: 33 cm
Fotstöd: 25 cm
Ligglängd: 95 cm
Höjd till sittytan: 54 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 16,2 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Till Kronan Duo ingår en fotsack som är ganska tunn men skyddar mot vind. Den går att dra långt upp mot barnets mage och fästs med bardborrband runt sufflettfästet. En fördel med att den är så tunn är att den tar väldigt lite plats att vika ihop och ha med sig.

DSC01024DSC01025DSC01026

Det ingår även en handpump som sitter i ett fodral under sitsen.

Att köpa som tillbehör finns även liggdel, mjuklift, adapter för babyskydd, sittdyna, åkpåse, skötväska, regnskydd, myggnät, reflexsufflett och flaskhållare.

 

Sammanfattning & Betyg

Kronan Duo är en rejäl Duovagn som tar sig fram på de allra flesta underlagen och klarar lite äventyr i vardagen. Den rullar otroligt bra och är lätt att häva. Jämfört med tidigare modell har den fått ett längre och bredare fotstöd, högre sidor och ett grenband, den har också fått bättre sufflett som skyddar barnet bättre och den nya funktionen med ryggstödet som går att fälla fram gör att vagnen enkelt kan fällas ihop med sittdelen kvar på vagnen, vilket är en stor fördel. Jämfört med den gamla sittdelen är denna dock både större och tyngre, den är helt enkelt inte lika nätt som den äldre sittdelen utan större och mer ombonad och mer som en klassisk sittdel.

Kronan Duo passar dig som söker en rejäl vagn som tar sig fram överallt. En allroundvagn som funkar till det mesta med ombonad sittdel och stor varukorg. Den går att packa kompakt och kan passa dig som har liten bil. Sittdelen har en lång och bred liggyta som passar även till lite större barn.

Vagnen har inga stora nackdelar. Den markfria gången kunde varit bättre och den är lite tung att lyfta i bilen. Vagnen är också ganska lång i liggläge.

Kronan Duo finns i svart, blå, grå, grön och röd, den kostar 5495 kronor och liggdel finns att köpa för 1995 kronor, mjuklift för 1495 kronor. Den kan beställas bland annat på Kronans hemsida. Jag har valt att ge Kronan Duo 4 av 5 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

7 reaktion på “Recension av Kronan Duo -15

  1. Johanna

    Hej!
    Vi är just i färd med att köpa vår första barnvagn och som läget är nu står det mellan Kronan Duo S och Emmaljunga Edge. Vad jag förstår av dina recensioner så tycker du att Kronan är snäppet bättre?
    Vi bor i en mindre ort och kommer främst använda vagnen på asfaltvägar och skogsvägar/stigar, besöker inte någon storstad särskilt ofta och kommer inte åka kollektivt.
    Har du något tips på hur vi ska tänka nu när vi snart måste bestämma oss? Tacksam för svar!
    Mvh
    Johanna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det beror helt på vilket chassi ni tänkt er till Edge, är det Duo S chassit? Jag tycker Kronan är snäppet nättare och smidigare, särskilt sittdelen är mycket nättare, men också mindre för barnet. Invändigt är liggdelarna lika stora, men utvändigt är Edgens liggdel större. Å andra sidan, bryr man sig inte om storleken så är Edgen en mer ombonad vagn och den har också bättre fjädring. Kolla gärna på min jämförelse här om du inte gjort det: https://www.barnvagnsblogg.com/kronan-duo-s-vs-emmaljunga-edge-duo-s/
      Både Kronan Duo S och Emmaljunga Edge är väldigt bra vagnar, det är mest en smaksak vilken man föredrar. Om ni har möjlighet tycker jag absolut att ni ska åka till en butik som har båda och jämföra dem sida vid sida, provkör, kän efter vilken ni tycker känns bekvämast att köra och kolla även på höjden på vagnarna, Kronan är lite högre med sittdelen på. Testa hur de får plats i bilen osv. Sedan går ni på magkänslan 🙂 Lycka till!

      Svara
      1. Johanna

        Ja, det är Duo S chassit vi tänker oss. Antingen med luftpumpade däck eller Ecco-däcken… (om du har något tips på hur man ska tänka gällande däcken så tar jag gärna de också;-))

        Vi får nog ta en sväng till någon butik och provköra igen.
        /Johanna

        Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Till Edge tycker jag man lika gärna kan köra på lufthjulen. Största fördelen med ecco-hjulen är att de är lättare men edge är så tung från början så det gör inte så stor skillnad. Lufthjulen är bättre i snö och lite mjukare, blir nog mer lättkört än med ecco-hjulen också.

          Svara
  2. Sara

    Superbra blogg!
    Jag undrar om man kan kombinera kronan duo sittdel med en kronan duo/s chassi? Går det att blanda olika de olika sortera ? (Emmaljunga har ju samma festen vilket gör att man tillexempel kan kombinera superviking med ett sportchassi.. )

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.