Recension av Kronan Duo S

IMG_0381IMG_0390

Märke: Kronan
Modell: Duo S
Årsmodell: 2013
Färg: Grön

Nu har jag haft Kronan Duo S hemma i två veckor och använt den nästan varje dag sedan dess. Jag har kört den i affärer, på stan, på buss, tåg och spårvagn, jag har kört i skogen, på grusvägar, jag har handlat mat med den. Jag har helt enkelt testat den hårt. Och vet ni vad? Allt detta klarade den galant! Eftersom jag tidigare recenserat Kronan Duovagn så kommer jag jämföra en del med den och berätta om saker som skiljer dem åt.

Sittdel

IMG_0394

IMG_0424

IMG_0390

IMG_0391

IMG_0232

IMG_0233

IMG_0422

2012-10-07 17b

IMG_0397b2013-10-13 15b

Sittdelen är exakt likadan på Kronan Duo S som på Kronan Duovagn. Sittdelen har precis som Kronan Sulky steglöst ställbar rygg som justeras med hjälp av en klämma i ryggen som man trycker in och sedan drar ryggen neråt. Trots att det är exakt samma system som på sulkyn tycker jag att det fungerar mycket bättre på denna vagnen. Antagligen var den extra kärv på den sulkyn vi hade. Sittdelen har inte helt upprätt sittläge, men om man fäller upp den som jag gör på filmen här ovanför blir det nästan helt upprätt. Det blir då lite krångligare att få ner ryggen i liggläge eftersom allt tyg då hamnar i vägen för ryggplattan. En annan nackdel är att om man bara vill fälla ner ryggen delvis hamnar allt sidotyg runt barnet, så det blir lite trångt.

Sittdelen har fullt liggläge och är vändbar. Den vänds genom att knäppa upp de svarta klämmorna, ta av sittdelen, vända den, passa tillbaka sittdelen på fästena och klämma ihop klämmorna igen. Det går alltså inte att bara klicka i sittdelen utan är lite krångligare. Sittdelen har även en ficka i ryggen. Bågen går att knäppa loss på båda sidorna och svänga upp åt vilket håll man vill. Det är en riktigt bra funktion som gör det mycket enklare att få i och ur barnet. Bågen är dock inte ställbar i höjd och den sitter rätt högt. Men min dotter tycker om att hålla sig i den.

Ryggstödet är högt, 47 cm och hela 56 cm upp till suffletten, men sittytan är väldigt grund, bara 20 cm och fotstödet är 23 cm. Men fäller man ner fotstödet blir det lite längre. På den övre bilden här ovanför är min dotter ca 80 cm och hon har gott om plats kvar uppåt. Har man fotstödet uppfällt når fötterna ut till kanten på fotstödet, men fäller man ner det finns det några centimeter till. Just nu tycker jag däremot att min dotter sitter otroligt bra i vagnen. Tack vare att sitsen är så grund hamnar knävecken på precis rätt ställe och fötterna når också precis till fotstödet. Krånglar man lite med ryggstödet blir det ganska upprätt och hon får i alla fall stöd för svanken. Att selen inte sitter fast i ryggen på sittdelen gör att hon kan röra sig fritt samtidigt som hon är fastspänd. På den nedre bilden är min dotter 2,5 år hon följer normalkurvan och är 91 cm lång och väger 13,8 kg, hon får fortfarande plats bra i sittdelen.

Sele

IMG_0177

IMG_0245

IMG_0244

Selen har en helt ny modell och enligt rykten kommer denna modell så småningom att blir EU-standard. Selen är bara fäst i D-ringar vid barnets höfter vilket gör att barnet kan luta sig fram trots att hen har selen på sig. Riktigt smart för de som har ett barn som jag, som blir hysterisk om hon inte får sin rörelsefrihet. Det är första gången någonsin vi kunnat använda axelbanden i vagnen! Att den ändå sitter fast med grenrem och har ett lågt midjeband gör den bättre än en vanlig lös sele som bara sitter fast med två remmar. Min dotter lyckas vända på sig när hon har sådan men i denna är det omöjligt.  Jag tycker den här typen av sele är superbra och hade önskat att alla vagnar hade sådan.

Tyvärr har den lilla tvärgående remmen på ryggen på denna selen en tendens att glida ner vilket gör att selen trillar ner från axlarna. Det hade varit bättre med något spänne som satt bättre på remmen. Selen har samma spänne som Kronan Sulky, som är väldigt lätt att knäppa och knäppa upp genom att trycka på knappen i mitten. Men det är möjligt att lite äldre utbrytarkungar lätt kan få upp spännet.

Sufflett

IMG_0416

IMG_0417

IMG_0418

IMG_0419

IMG_0420

IMG_0247

2012-10-04 16.00.11

2012-10-04 16b

Suffletten på Kronan Duo är enligt mig lite lustigt utformad. Den är väldigt hög men går inte att dra fram speciellt mycket. Min dotter sitter som sagt inte lutad mot ryggstödet utan sitter ungefär i höjd med sufflettkanten. Suffletten blir då inte speciellt skyddande (den är helt utfälld på bilden här ovanför). Fäller man ut solkepsen blir det helt okej sol- och vindskydd. Men sätter man tex. ett regnskydd över solkepsen så fälls den in igen för det finns inte mycket stadga i den.  Jag hade önskat att suffletten var mer rundad och gick att dra ner mer framför barnet, ungefär som Emmaljunga Ozones och BabyJogger City Mini GT:s sufflett. Nu blir det mer som en lång tunnel med stor öppning. Eftersom ryggen fälls mycket bakåt när man fäller den i liggläge skyddar suffletten bra när barnet ligger ner och sover.  Suffletten går att fälla in helt och hållet om man anstränger sig och petar undan lite av sufflettyget, då ser man barnet när det sitter framåtvänd. Suffletten har också en vädringslucka med nät i som man ser barnet igenom, men då blåser det också genom vagnen. Det finns alltså ingen riktig tittlucka.

Fotstöd

IMG_0426

IMG_0427

IMG_0428

IMG_0429

IMG_0430

Fotstödet på Kronan Duo S är justerbart genom att trycka in knapparna i fotstödsleden för att fälla ner det. För att fälla upp det behöver man bara trycka på det. Det finns tre lägen på fotstödet som är användbara, men fotstödet går även att fälla upp så att det nästan kommer in i sittdelen (om man tar bort bågen). Detta är användbart tex. när man fäller ihop vagnen. Fotstödet har en liten grop som barnet kan ha sina fötter i. Eftersom hela fotstödet är i tyg kan det lätt fastna smuts och vatten i den gropen när barnet har sina skor där.

Liggdel

2012-10-02 13.47.52

2012-10-02 13.48.05

2012-10-02 13.48.17

2012-10-02 13.49.04

2012-10-02 13.52.20

IMG_0313

2012-10-02 13.49.552012-10-02 13.50.05

2012-10-02 13.50.392012-10-02 13.50.48

2012-10-02 13.49.34

IMG_0314

IMG_0180b

Kronans liggdel har allt. Den är otroligt rymlig, min 16-månaders får plats i liggdelen på 79×35 cm, det är trångt, men hon får plats. Hon har dock passerad viktgränsen på 9 kg. Liggdelen har alla möjliga smarta funktioner och finesser. Inuti liggdelen, vid fotändan finns det flera fickor som är perfekt att förvara nappar, plånboken och nycklar i. Liggdelen har en stor och skyddande sufflett som har vädringslucka och flera olika lägen. Den är tyvärr lite trög att fälla upp och ner tycker jag och den låter när man gör det. Liggdelens sufflett har precis som sittdelens en solskärm som går att fälla ut. Om solskärmen används tillsammans med liggdelslocket som ingår blir det nästan heltäckande vind- och regnskydd. På båda kanterna av liggdelen finns dragkedjor och där innanför gömmer sig bärhandtag. När du har bärhandtaget ute finns även kardborre som gör att öppningen för handtagen stänger sig igen. Man kan inte bära i handtagen med suffletten helt uppfälld, vilket jag tycker är lite synd. Den sista och bästa funktionen tycker jag är att det finns ett ryggstöd som går att fälla upp. När barnet börjar bli 5-6 månader och inte vill ligga ner och stirra i himlen längre finns möjligheten att sätta barnet upp ibland, utan att behöva byta till sittdelen. För detta ändamålet ingår även en lös sele som ska användas när barnet sitter upp i liggdelen. En sak som jag tyckte var negativ var att liggdelen var svår att montera ihop när vagnen levererades. Den levererades platt och trots att jag följde instruktionerna i manualen tyckte jag att det var svårt att få allt rätt. Jag har som sagt inte använt liggdelen själv men efter att ha tittat på den tycker jag att det verkar vara en jättebra liggdel. Det går också att köpa till mjuklift att ha i sittdelen om man hellre vill det.

2014-05-30 11.54.582014-06-08 13.05.07

Edit 13/6 -14: Nu har jag använt Kronan Duo S med liggdel till min son på 4 månader. Jag gillar Kronan Duo S liggdel, den är väldigt rymlig vilket gör att den är luftig och sval såhär i sommarvärmen och det ger också gott om plats för åkpåse eller overall på vintern. Solkepsen har använts flitigt och är guld värd under soliga sommardagar, även vädringsluckan har vi använt mycket. Fickorna som finns i fotändan av liggdelen används också mycket, till småsaker som tvättlapp, nycklar, mobiltelefon eller någon leksak. Det uppfällbara ryggstödet har vi inte använt så mycket än, eftersom min son bara är 4 månader och inte så stadig. Men jag är säker på att det kommer till användning och att vi verkligen kommer att uppskatta det när han blir lite äldre och stadigare. Något som jag irriterar mig lite på är att suffletten är väldigt trög att fälla upp och ner, vilket gör att hela liggdelen hoppar när den ska fällas ner, den låter också mycket när man fäller den.

Handtag

IMG_0431

IMG_0433

IMG_0432

Handtaget har knäled med sju olika lägen, det är bara i tre av lägena som handtaget är riktat bakåt. Det är ergonomiskt utformat vilket innebär att man kan hålla uppe på handtaget som på ett vanligt handtag eller hålla händerna vinklade på sidan av handtaget. Handtaget på Kronan Duo S är lite högre än på Kronan Duovagn. Höjden på handtaget mätte jag upp till det översta, raka handtaget. Handtaget går att justera mellan 105 till 110 cm. Jag tycker handtaget är skönt att hålla i så länge man håller på sidan, håller jag som på ett vanligt handtag blir det lite för högt för mig även i det lägsta läget (jag är 167 cm). Handtaget har även metallförstärkning vid knäleden så att inte handtaget ska trilla av om det går sönder.

EDIT 28/2 -13: Nu har man gjort om chassit på Kronan Duo S och handtaget har nu ett åttonde läge som är ett hack lägre. Handtaget på den uppdaterade vagnen går att justera mellan 99-110 cm, alltså hela 6 cm lägre än den äldre versionen.

Varukorg

IMG_0436

IMG_0434

IMG_0435

IMG_0004

IMG_0005

2012-10-01 16.44.06

Kronan Duo S har stålvarukorg med tygsidor. Den är ganska stor men lite mindre än på duovagnen. Måtten på varukorgen är 42×40 cm. Tygsidorna är låga, bara 13 cm bak och 7 cm fram. Jag har aldrig varit med om att något trillat ur varukorgen men man kanske ska passa sig för att lägga småsaker där i. Varukorgen är lite svåråtkomlig bakifrån om man har sittdelen bakåtvänd. Då behöver man fälla upp fotstödet för att komma åt. Det är dock väldigt lätt att komma åt den framifrån och det är inga problem att få i stora grejer, tack vare att sidorna är så låga. Den bakre sidan går dessutom att trycka ner helt och hållet vilket gör det väldigt enkelt att få i större grejer. Maxvikt i varukorgen är 10 kg men eftersom den har stålbotten klarar den nog mer än vad som går att lasta i den. På sista bilden har vi två matkassar i varukorgen och det gick jättebra. Idag hade vi tre matkassar i varukorgen, hela veckohandlingen och det gick också. Den här vagnen klarar mycket! Vagnen blev inte heller alls tungstyrd även om den var så tungt lastad.

Längst fram på varukorgen finns en tygplatta, som finns där för att det inte ska bli ett hål. Det går att lägga större saker även där på , men det finns förstås en risk att de trillar av. Nackdelen med tygplattan är att det samlas mycket vatten där när det regnar ute. Eftersom den är helt plan rinner det inte av (trots att tyget är vattenavvisande). Det tar därför väldigt lång tid innan tyget torkat. Man får försöka lyfta vagnen innan man går in, så att vattnet rinner av, men det blir lite bökigt. Framförallt så här mitt i den Göteborgska hösten då det regnar i princip varje gång man är ute. Det går att knäppa loss varukorgstyget och hänga det på tork men det är tio tryckknappar och två skruvar som måste lossas, så det är inget man gör varje gång man varit ute.

Broms

2012-10-02 13.44.13

2012-10-02 13.44.04

Kronan Duovagn har revolverbroms, vilket är en form av kugghjulsbroms. Bromsen justeras genom att fälla ner pedalen för att bromsa och fälla upp den för att obromsa vagnen. Det går väldigt lätt och smidigt. Bromsen tar bra men vagnen kan rulla någon cm även om bromsen är i.

Hjul och Fjädring

IMG_0001

IMG_0375

IMG_0376

IMG_0003

2012-10-02 13.44.30

Kronan Duo S har 12 tums (30 cm) lufthjul bak och 10 tums (24 cm) svängbara lufthjul fram. Framhjulen går även att låsa i rakt läge genom att trycka ner ringen som finns ovanför framhjulet. Framhjulen tas av genom att trycka på knappen rakt ovanför framhjulen och bakhjulen tas av genom att trycka in kronan i mitten av hjulet. Armen som håller fast framhjulen går väldigt tätt mot hjulet. Det är inget som jag har märkt påverkar på något sätt men jag tror att det kan ställa till det lite när man kör den i snö, framförallt kramsnö eftersom den lätt fastnar på hjulen. Risken finns då att det fastnar snö mellan hjulet och armen som till slut låser hjulet. Men å andra sidan brukar inte lufthjul samla på sig så mycket snö så det kanske funkar bra ändå.

Fjädringen på Kronan Duo S är väldigt lik Kronan Sulkys fjädring. Den har bara fjädring på bakhjulen och det är en ganska stum fjädring, inget gung alls faktiskt. Men tack vare lufthjulen så saknar jag inte bättre fjädring alls. Jag tycker det funkar alldeles utmärkt, även i terräng.

Hopfällning

Det första du ska göra när du ska fälla ihop vagnen är att ta av bågen och fälla upp fotstödet mot sittdelen.

2012-10-02 13.57.52

För att fälla ihop vagnen måste du ta av sittdelen. Det gör du genom att öppna knäppet på båda sidor av vagnen. Ta sedan av sittdelen genom att lyfta uppåt.

IMG_0271

2012-10-02 13.54.15

Chassit fälls sedan ihop genom att dra de svarta spärrarna uppåt i och vika handtaget framåt.

2012-10-02 13.54.33

Fäll sedan upp den röda säkerhetsspärren och vik fram handtaget hela vägen.

2012-10-02 13.55.22

När chassiet är hopfällt fäller du in handtaget under varukorgen, man får in det längre om man vinklar framhjulen snett utåt.

2012-10-02 13.55.54

IMG_0380

Lägg märkte till att bakre hjulaxeln fälls in under vagnen, smart!

Lägg sedan sittdelen ovanpå chassit, jag upplever det som att den blir minst om man lägger sittdelen på det här sättet, med ryggen uppåt.

IMG_0378

Vagnen går att fälla ihop med liggdelen på, den blir då 87x60x63 cm.

IMG_0384

Det går att fälla ihop vagnen med sittdelen på, men den blir väldigt hög, så det är inte meningen att man ska göra på det sättet. Måtten blir 80x60x78 cm.

2012-10-02 14.00.37

Det krävs ganska många moment för att fälla ihop Kronan Duo S, men det är inte svårt. Vagnen går att fälla ihop med sittdelen på, men den blir då 78 cm hög, vilket är väldigt opraktiskt, så enligt instruktionerna ska man ta av sittdelen innan man fäller ihop vagnen. Vagnen fälls alltså med fördel i två delar vilket gör det hela lite krångligare. Att ta av sittdelen är inte så enkelt, man behöver knäppa upp spännena på båda sidorna och jag kommer inte riktigt överens med spännena (jag bryter någon nagel nästan varje gång). Eftersom man behöver båda händerna till momenten när man fäller under handtaget under vagnen, behöver man lägga ifrån sig sittdelen någonstans. Det får plats lite småsaker i varukorgen även när man fällt ihop vagnen, men inga stora grejer.

Körkänsla och hanterbarhet

Kronan Duo S är faktiskt alldeles underbar att köra. Den rullar riktigt bra, den svänger lätt, man kan köra den med en hand, den tar sig över stock och sten och fungerar även att gå i affärer med. Lufthjulen gör att den har bra grepp och än har jag inte stött på någon situation då jag tyckt att den varit jobbig att köra. Det går bra att köra den med en hand (även med ett finger), även då det lutar, det finns inga tendenser att den drar iväg åt något annat håll, den kör dit du vill helt enkelt. Den är riktigt gedigen och rejäl vagn utan att för den sakens skull kännas tung eller klumpig. Jag skulle säga att den har alla fördelarna av en vagn med fyra stora hjul utan att för den skull kännas otymplig. De stora framhjulen gör att det går att ta sig över alla sorters kanter och ojämnheter utan svårigheter. Skulle man någon gång behöva häva upp vagnen på bakhjulen (det behövs nästan bara när man ska på buss, tåg, eller spårvagn) så fungerar det också bra. Vagnen har jättebra hävkraft, även med 11 kg barn och flera matkassar i.

2012-10-04 09b

Tack vare de svängbara framhjulen och att vagnen både rullar lätt och svänger lätt är det väldigt skön att köra på stan och i affärer. Det har hänt någon gång att framhjulen ställer sig på tvären lite när man står still, men det är sällan några svårigheter att komma iväg. Vagnen är 60 cm bred, vilket inte är något att klaga på. Den är dock lite för lång för att fungera perfekt i trånga affärer, det blir tex. svårt att vända vagnen inne i en gång. Men generellt sätt fungerar den väldigt bra på stan. De stora framhjulen gör att den rullar upp för trottoarkanter, något som det faktiskt finns en hel del av i stan. Bärhandtagen kan också vara lite i vägen när man går i affärer, det finns en viss risk att de fastnar.

Kronan Duo S funkar även bra att köra i terräng. Vi har kört den på grusväg, på gräs, stora grästuvor och på skogsstig med fullt av rötter och stenar. Det är inga problem! Oftast funkar det även med hjulen svängbara men låser man framhjulen fungerar den lika bra som en vagn med fyra stora fasta hjul och det går utmärkt att köra den med en hand. Jag kunde till och med gå bredvid den och skjuta på när jag körde på en liten skogsstig med rötter (det var lerigt så jag ville inte gå mitt på stigen). Den rullade på hur bra som helst och den känns också otroligt stabil, det känns inte som att det finns någon tipprisk överhuvudtaget. Fjädringen kunde varit bättre, men tack vare lufthjulen så tar den sig fram bra ändå och jag upplever inte att det blir stopp eller speciellt skumpigt även i tuff terräng.

2012-10-05 08b

Som jag tidigare nämnt har vi ingen bil och åker därför mycket kollektivt. Både buss, spårvagn och tåg blir det för vår del. Jag tycker det funkar superbra att åka kollektivt med. Den har bra hävkraft så det är lätt att komma på, de svängbara hjulen gör att man kan svänga runt och komma in precis där man vill att vagnen ska stå. Viker man in handtaget blir den inte så farligt lång heller, även om det finns kortare vagnar. På bilden här nedför ser ni Kronan Duo S på den trängsta barnvagnsplatsen som finns på spårvagnarna. Mellan en vägg och en stolpe ska man tränga in vagnen och det fungerar som ni ser utmärkt med Kronan Duo S. När man ska gå på och av tåg kommer även bärhandtagen väl till pass. Det är faktiskt otroligt smidigt att ha något att bära i (på båda sidor av vagnen) när man ska lyfta upp och ner den i tåget. Bärhandtagen är också bra när man ska bära vagnen tex, ner för en trappa eller köra vagnen i barnvagnsramp ( om man är två kan den andra putta på/hålla emot).

2012-10-03 11b

Det enda som jag tycker inte fungerar så bra med Kronan duo s är att packa in och ut den i bilen. När man använder liggdelen går det att fälla ihop vagnen med den på och den blir då ganska så stor, men med tanke på att liggdelen är så stor tycker jag ändå den blir ganska smidig ihopfälld och den går in på längden i vår Saab 9-5 kombi.

2014-06-08 16.30.55

Om man fäller vagnen med sittdelen på blir den väldigt hög, men den går in i vår Saab 9-5 på det sättet.

2013-05-11 15.42.322013-05-11 15.42.45

Annars måste man ta av sittdelen för att fälla ihop den. Jag tycker det är lite bökigt i sig att ta av sittdelen, man behöver knäppa upp två spännen och jag lyckas bryta mina naglar varje gång jag ska göra det. Hade den haft klickfästen hade det förenklat mycket att fälla ihop vagnen tycker jag. När man väl fått av sittdelen och fällt ihop chassit så är det inte så jobbigt att hantera vagnen tycker jag. Chassit blir förhållandevis kompakt och är lätt att hantera. Det finns inget lås för den hopfälld men det fungerar bra ändå. Sittdelen är superlätt och lägger man den ovanpå chassit blir den inte så väldigt stor. Det är just hanteringen med att få av sittdelen och att hantera två delar som jag tycker är det jobbiga. Jag rekommenderar därför inte denna vagnen om man åker väldigt mycket bil. Här nedanför ser ni vagnen hopfälld i en Volkswagen Golf kombi, gott om plats.

2012-10-06 10.53.51

Och här i en Saab 9-5 kombi, ännu mer plats.

2013-05-11 15.45.04

2012-10-06 16b

EDIT 4/12 –12: Nu har jag haft möjlighet att köra vagnen i snö. Jag hade mest varit orolig för att det skulle fastna snö mellan framhjulen och armen som håller fast framhjulet. Nu var det inte kramsnö som jag körde i, men jag har även hört rapporter från de som testat i kramsnö och som säger att det fungerar utmärkt. Tack vare de smala lufthjulen har Kronan Duo S bra grepp i snön och kan ta sig genom snödrivor utan större problem. Det hade dock varit bättre om framhjulen hade suttit i linje med bakhjulen för det blev lite tungt att köra när det var riktigt djup snö, eftersom man är tvungen att “ploga” fyra spår istället för två. Ett stort plus är dock att den har hög hjulaxel och väldigt högt upp till varukorgen så man behöver inte ploga någon snö framför varukorgen även om man kör i riktigt djup snö. Varukorgen har även stålbotten så det samlas ingen snö i den.Ett stort minus är dock att det samlas mycket snö i hjulen, mellan ekrarna, vagnen behöver nog en omgång med borsten innan man går in om man inte vill ha en sjö i hallen sedan.

2012-12-04 09.29.01

2012-12-04 09.30.06

Jag njuter av att köra den här vagnen och upplever nästan aldrig några problem eller irritationer i körningen. Med andra ord: Kronan Duo S får MVG i körkänsla!

Mått och vikt

Hopfälld:
Med sittdel ovanpå: 80x60x50 cm
Med liggdel: 87x60x63 cm
Chassit med hjul: 80x60x36 cm
Chassit utan hjul: 72x51x26 cm

Uppfälld:
Längd till knäleden: 94 cm
Längd med handtaget i nedersta läget: 110 cm
Höjd: 115 cm
Bredd: 60 cm
Hjulbas: 55 cm

Sittdel:
Ryggstöd: 47 cm
Sitsens djup: 20 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 23 cm
Sittyta till sufflett: 56 cm
Ligglängd: 91 cm

Liggdel:
Liggmått: 79×35 cm

Vikt:
Vagn med liggdel: 15 kg
Vagn med sittdel: 14,4 kg

Maxvikt: 25 kg
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt i sittdelen: 15 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg

Tillbehör

(De tillbehör som hör till liggdelen har jag skrivit om under rubriken Liggdel)

De tillbehör som ingår till vagnen är en handledsrem, en fotsack och en pump. Handledsremmen går att ta av och på från handtaget när man vill. Vi har faktiskt inte använt den så mycket alls men det är bra att den finns där, den är som sagt avtagbar vilket är bra om man inte använder den.

2012-10-02 13.52.28

Fotsacken har vi använt desto mer. Den är perfekt nu när det är lite halvkallt men inte tillräckligt kallt för att ha åkpåse. Den fäster man runt bågen med två tryckknappar. Det är smidigt för då kan man ta av fotsacken genom att klicka loss bågen, sedan är det bara att klicka dit den igen. Det går däremot inte att svänga upp bågen med fotsacken på. Det är riktigt bra att det ingår en fotsack till vagnen, det enda jag vill klaga på är att den sitter lite långt ner. Framförallt i liggläge blir det inte mycket till skydd, då skyddar den bara benen. Det hade varit trevligt med en kant som gick att vika upp.

IMG_0370

Pumpen har ett eget fodral som hänger på en tvärgående del under liggdelen/sittdelen. Det är väldigt praktiskt för då har man den med sig när man inser att däcken behöver pumpas. För man kontrollerar ju aldrig det innan man går ut. Pumpen är liten och smidig och har en slang som man skruvar på i motsatt ände, med den kommer man åt ventilerna bra.

2012-10-02 13.52.36

IMG_0327

IMG_0328

Sammanfattning och Betyg

Kronan Duo S finns att titta på och köpa på kronan.com och hos Kronans återförsäljare.

Kronan Duo S kostar 5995 kronor för sittvagn och liggdel kan köpas till för 1995 kronor, eller mjuklift för 1495 kronor. Kronan Duo S finns i färgerna Svart, Grå, Röd, Grön och Blå.

Jag tycker verkligen om Kronan Duo S. Jag tycker liggdelen funkar jättebra till en bebis. Den är otroligt lättkörd. Varukorgen är en riktig packåsna, selen är genialisk och handtaget är skönt. Kronan Duo S är som vilken gedigen klassisk duovagn som helst förutom att den har svängbara framhjul som gör den väldigt lättkörd. Man får en riktig allroundvagn som klarar sig i alla situationer från 0 till (minst) 2 år. Denna vagnen är riktigt prisvärd tycker jag.

Jag skulle inte rekommendera Kronan Duo S till någon som ofta åker bil och behöver ta med sig vagnen i bilen nästan varje dag. Jag rekommenderar den inte heller om du har ett långt barn eller ett barn över två år. Inte heller om du har ett barn som tycker om att sitta helt upprätt i sittdelen.

Jag rekommenderar Kronan Duo S om du söker en vagn som klarar skog och en terräng men ändå har svängbara framhjul. Eller om du söker en stadsvagn som även klarar vinterväglag. Nä förresten, jag rekommenderar Kronan Duo S till alla förutom de som åker mycket bil eller har ett barn som växt ur sittdelen 😉

De största nackdelarna är enligt mig sittdelens korta fotstöd, utformningen av suffletten och fällningen av ryggen och framförallt att den är osmidig att fälla ihop och få in i bilen. Jag ger Kronan Duo S fem av fem i totalbetyg! Här nedanför ser ni betyg i olika kategorier.

Mer information finns på kronan.com

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

41 reaktion på “Recension av Kronan Duo S

  1. Anonym

    Hej!
    Jag undrar om du har någon rekommendation till mig som letar vagn. Jag ska adoptera en liten som kommer vara runt året. Vet inte om jag egentligen behöver liggdelen men samtidigt vill jag ha en vagn som är vänd mot mig (inte framåt) och det är bra om man kan luta liggdelen ordentligt.
    Jag skulle även önska mig en lättmanövrerad vagn som samtidigt ändå går att handla mat med. Ingen trehjulig lattevagn alltså. Kommer behöva ta den på tunnelbana och ibland på skogspromenader.
    Tusen tack för tips!
    Karin

    Svara
  2. Anonym

    Å den ser underbar ut!! Men dottern är nästan två år gammal… skulle du rekomendera att köpa den ändå? ( hon är väl närmare 85 cm lång ) . / Louise

    Svara
  3. Karin

    Hej jag undrar en sak, hur är det med babyskyddet? Stämmer det att det inte finns någon adapter eller så att köra babyskyddet i vagnen/schassit?
    Med vänlig hälsning Karin

    Svara
  4. Anders

    Hej!
    Är på jakt efter en barnvagn och kom av en slump in på din blog när jag sökte efter en Kronanvagn som var till salu. Det är just denna modell som du skriver om som står som nr. 1 på vår önskelista! Detta är en ren chansning, men det råkar inte vara så att du kommer att sälja den inom det närmaste? Den lille/lilla är beräknad till april så det är några månader kvar. Du får gärna skicka ett mail om intresse finns!

    Mvh
    Anders

    Svara
  5. Pingback: Becka.nu » Barnvagnen Kronan Duo S!

  6. Elin

    Hej Elin,

    Tack för en bra blogg som jag kollar ofta trots att min andra redan är 1,5 (har flyttat en del mellan olika klimat med olika vagnsbehov). Har nu en Uppababy Cruz/Alta som jag älskar men som jag misstänker inte kommer att göra sig så bra i den norrländska vintern. Har tidigare haft en Urban Jungle som jag var nöjd med men min lille vill fortfarande vara vänd mot mig. Tänkte att Kronan Duo/S skulle vara perfekt ända tills jag kom till delen om att du inte rekommenderar den om man använder bil mycket – vi använder den dagligen så snart vi ska någonstans då vi bor på landet. Har läst dina guider men undrar ändå vilken vagn du skulle rekommendera utifrån önskemålen lättkörd (helst åtminstone svängbara framhjul), rel smidig att fälla ihop och inte för tung att lyfta in och ur bakluckor, stor varukorg, ska tåla snö, vändbar sittdel, helst babyskyddsadapter (om det skulle bli en trea). Min man börjar tröttna på mitt vagnsletande så jag är tacksam för tips!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Om ni har stort bagage kan ni fälla den med sittdelen på, den blir hög då, men går tex. in i vår Saab 9-5 kombi på det sättet. Då är den inte alls krånglig att fälla ihop. Andra tips är Babytravel Quattro eller Emmaljunga Super Viking.

      Svara
  7. Lisa

    Hej! Jag undrar hur hög sittdelen är från marken? Gillar inte låga vagnar, men denna passar oss perfekt om den är hög.
    Mvh Lisa

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det är 57 cm från marken till sittytan. Jag skulle säga att det är en ganska hög vagn, även om den inte är jättehög.

      Svara
  8. Anders

    Hej! Vi behöver snart en barnvagn och funderar starkt på Kronan Duo S, eftersom vi bor i Umeå och vill ha en vagn med rejäla, vridbara hjul som klarar av snö och modd. Dock känns liggdelen ganska otymplig att lyfta av och bära med sig, eftersom den helt saknar handtag (varför designar man barnvagnar så?!).
    Vi funderar därför på att istället för liggdel skaffa Kronans mjuklift. Den är ju dock smalare, och vi undrar dels om den blir för varm på sommaren, dels om man får plats med en åkpåse á lá Voksi Urban i den utan att det blir för trångt. Vårt barn är beräknat att födas i slutet av januari, då det är som kallast här, och kommer väl att behöva en liggdel/lift även under större delen av sommaren (?).

    Vad tror du?

    Svara
  9. Hannah

    Hej!
    Älskar dina recensioner – de har hjälpt mig mycket!
    Nu har jag och min sambo sållat ner utbudet till Kronan Duo S och Stokke Trailz. Gillar att de är höga, har rejäla lufthjul och verkar bra överlag.
    Jag har hela tiden varit liiite mer inne på Stokke då jag tyckt att den verkar något vassare, MEN, Kronan har ju fördelar i.o.m. selen och ryggstödet i liggdelen (men ogillar den ostyva suffletten).

    Du har ju testat båda – du har inte planerat att göra en jämförelse mellan dessa två vagnar?
    Det jag mest tvekar på är sittdelens utrymme (är någon av dem trång på vintern?) och frågan om ergonomisk eller ej.

    Åh… Alla dessa val…

    Vilken är din favorit i ovanstående punkter?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag gillar Trailz bättre, framförallt för gunget och fjädringens skull men även för varukorgen. Kronans sittdel är ganska liten, Trailz sittdel är absolut större. Ergonomiskt eller ej är lite va en chansning eftersom man inte vet vilken typ av barn man får. Ryggstödet i liggdelen tycker jag inte ni ska lägga så stor vikt vid, de flesta byter till sittdel innan de hunnit använda det ändå och man kan annars använda en kudde.

      Svara
  10. Emma

    Hej!
    Kanske dum fråga med vad är ”handtagen ” som sitter fram på vagnen? Ser lite lustigt ut…annars funderar jag starkt på en kronan!

    Mvh

    Svara
  11. Ulrika

    Hej

    Har precis monterat sittdelen på min Duo S. Intressant att läsa din blogg innan jag testar i verkligheten. Har dock en fråga, även om jag ser att det var länge sedan detta blogginlägg skrevs;
    – Det genomskinliga regnskyddet som framgår på några av bilderna, var har du köpt det? Vilket märke?

    Glada hälsningar
    Ulrika

    Svara
  12. Nennu

    Hej !

    Vilse i barnvagnsdjungeln o bebbben e beräknad om 2 mån. Så skulle behöva hjälp.
    Bor i norrland m snö ca 6mån av året. O vi har 1 butik i stan som säljer vagnar så har vart o kännt o kollat på en Kronan Duo S som jag fastnat för MEN alla säger att en m fasta hjul vore bättre o ploga sig fram i snön med.
    Så vilken tycker du jag borde välja Duo eller Duo s eller nån annan?
    Tacksam för tips 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Fyra fasta hjul är absolut bäst i oplogad snö, den behöver bara göra två spår medan en vagn med svängbara hjul får göra fyra, därför blir det mycket tyngre att köra en vagn med svängbara hjul i djup snö. MEN hur många dagar av året har ni djup oplogad snö och hur många va de dagarna kommer du att gå ut på promenad? Ta med i beräkningen att en vagn med svängbara framhjul är mycket mer lättkörd de dagar om året som det inte är oplogad snö. Det finns också barnvagnsskidor att sätta på framhjulen för de dagar det är svårt att ta sig fram med svängbara hjul.

      Svara
  13. Clara

    Hej!
    Tack för en bra blogg! Tror du har rett ut otroligt många frågetecken för mig och många andra, tycker det är grymt att du alltid lyckas vara så opartisk i dina recensioner 🙂

    Jag har hela tiden vart inställd på att köpa begagnat, men har väl insett att vissa vagnar förlorar mkt av sitt andrahandsvärde medan andra inte gör det. Kronan verkar ju vara en vagn som går att sälja vidare till ett bra pris om man kollar blocket. Vet du ngt om detta som du kan dela med dig av?
    Sen undrar jag hur man kan kolla om det kommer ut nya utgåvor av vagnar, eller uppdateringar eller vad en säger. Trist om man beställer en Kronan nu och att det inom ngn månad kommer med en 2016 års modell med flera fräscha fördelar. Brukar vagnar utvecklas mkt från år till år? Är det vissa märken som utvecklar mer än andra?
    Kanske någon annan med koll som läser här och kan svara? 🙂

    Tack igen för en väldigt fin och informativ blogg ❤️

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det stämmer att Kronan har bra andrahandsvärde ja. Det kommer inga stora nyheter på Kronan Duo S till årsmodell 2016, vad jag vet inga nyheter alls. Kronan brukar inte förändra sina modeller så mycket från år till år.

      Svara
  14. Louise

    Hej!
    Har denna vagn och är mycket nöjd. Dock ser jag nu att maxvikten på sittdelen är 15 kg. Mitt barn är inte ens ett år och väger över 10 kg. Barnet är även långt och når redan nästan ner till fotstödet. Undrar om du kan ge förslag på liknande vagn som tål högre maxvikt och kan funka för ett långt barn. Vill ha barnet vänt mot mig och kunna köra vagnen såväl i stan som i lite terräng.
    Stort tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Alla barn går upp mycket långsammare i vikt när de blir över året. Kika på ditt barns bvc-kurvor och kolla när hen förväntas väga 15 kg, det dröjer nog ett bra tag till. Emmaljunga Super Viking tar 24 kg och har väldigt rymlig sittdel. Bugaboo Buffalo eller Babyjogger City Premier som kommer snart. Men om du gillar vagnen tycker jag du ska behålla den tills den verkligen är urväxt.

      Svara
  15. Josephine

    Hej Elin! Jag är så glad att jag hittade din blogg! Vi (jag…) har velat och funderat på om vi ska köpa en Brio Smile eller Kronan duo S till vårt andra barn som kommer i maj och detta inlägg tillsammans med jämförelsen med de två avgjorde saken. Vi kör på Kronan ändå. 🙂 Tack för hjälpen! Vi skulle aldrig kunna få denna proffsiga jämförelse, eller beskrivning för den delen, i butik eller på någon webbshop. Ha en fin vår så småningom! Hälsningar Josephine

    Svara
  16. Klara

    Hej, tack för bra blogg! Funderar på vagn att använda under semestern i Sverige i sommar, storasyskonet kommer då vara 2,5 år och småsyskonet 3 månader. En idé är att ha en vagn där sittdelen har fullt liggläge, som Kronan Duo S, och använda vagnen omväxlande för 2,5-åringen och bebisen. Tanken är att 2.5-åringen växlar mellan ståbräda och sittdel (för att sova middag), bebisen växlar mellan bärsele och nedfälld sittdel.

    Vi har en dubbelvagn redan, Bugaboo Donkey, men den tar sån plats i bilen och är inte så terränggående. Har också en Brio Go sedan tidigare, men sittdelen kan ju inte fällas helt och funkar alltså inte till bebisen…

    Andra tips på hur vi kan lösa sommarvagnen? Är Kronan Duo S ett smart val? Söker alltså en hyfsat kompakt vagn som funkar i terräng. Helst ska barnet vara vänt mot mig. Att vagnen ska packas snabbt i bilen är inte jätteviktigt, vi kommer resa runt i Sverige men stanna länge på varje ställe.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tycker jag låter som en bra lösning, det är inte så många vagnar som blir små ihopfällda och är terränggående tyvärr. Så det låter väl som en bra lösning och jag kan inte komma på så många alternativ.

      Svara
  17. Sanna

    Rekommenderar du att man har en sittdyna i sittdelen på våren och sommaren?
    I så fall vet du någon som passar bra om man inte köper kronans egna?

    Tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det gör man väl som man vill, jag har sittdyna ibland för att skydda vagnen från smuts och göra den lite finare. De flesta universala sittdynor passar.

      Svara
  18. Louise

    Hej! Jag undrar samma sak som Sanna. Har du förslag på någon dyna som är ekologisk eller öko-tex märkt som passar får du gärna skriva det. Annars någon i naturmaterial. Tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag känner inte till någon sittdyna alls som är ekologisk tyvärr. Outlooks dyna är i öko tex-certifierad bomull.

      Svara
  19. Therese

    Hej!

    Jag funderar starkt på kronan duo S men undrar varför du inte rekommenderar den till någon som kommer att åka mycket bil? Finns det någon vagn som dunrekomenderar istället?

    Med vänlig hälsning, Therese

    Svara
  20. Christine

    Hej! Jag har en tjej som blir 2.5 år precis när lillasyskon kommer och jag funderar på vilken vagn vi ska ha. Jag sålde vår Bugaboo Buffalo med tanken att skaffa en syskonvagn, men nu har jag hittat en easy rider x ståbräda med sits och funderar på om det kan räcka om vi köper en ”vanlig” vagn. Kikar på Kronan Duo S nu och funderar på den med ståbräda – har du nån input på hur de funkar ihop? Eller har du nåt tips på vagn som funkar bra ihop med ståbräda med sits (jag vill gärna ha sits så att hon åtminstone kan få sitta lite)? Det lär bli mest promenader till förskolan där jag lämnar av ståbrädan.
    Tack för superbra recensioner!

    Svara
  21. Matilda

    Har ikke fått barn enda men jobber på saken og googler alt som har med barn og gjøre.
    Bor veldig høyt oppe og med bratte bakker..liker også skog og mark så denne bli jeg veldig interessert i.
    Du har virkelig gjort jobben din med denne bloggen og testen <3

    Tusen takk 🙂

    MvH;Matilda/ Oslo

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.