Recension av Emmaljunga Super Viking

DSC00144

Märke: Emmaljunga
Modell: Super Viking AIR
Årsmodell: 2015
Chassifärg: Svart
Färg: Svart

Emmaljunga Super Viking AIR är en rejäl och tålig vagn med vändbar sittdel. Det finns även liggdel att köpa till men jag har bara testat den som sittvagn. Det finns två olika chassin till vagnen och det är bara hjulen som är skillnaden, denna som jag har testat har lufthjul. Jag har kört Emmaljunga Super Viking i min vardag i tre veckor, testat den på stan, i snö, i skogen, åkt kollektivt med den och packat den i bilen. Här kommer min recension av Emmaljunga Super Viking.

Sittdel

DSC00145DSC00146DSC00147DSC00151DSC00140DSC00141DSC00087bDSC00079b

Emmaljunga Super Viking har en ergonomisk sittdel som är vändbar. Det finns fyra olika lägen men tre av dem får användas med barn i. Lägena justeras genom att dra i en rem i ryggen och det kan göras med en hand, även om det kräver lite övning. Sittläget är helt upprätt, sedan finns ett viloläge och ett liggläge som är ganska upprätt. Inget av mina barn har dock haft problem att sova så. Sittdelen är lätt att vända genom att trycka upp de gråa knapparna och klicka fast sittdelen åt andra hållet.

Bågen går att svänga undan genom att klicka loss den på någon av sidorna. Om man använder grenbandet behöver man också lossa det för att kunna fälla upp bågen. Bågen är gjord av mjukt skumgummi med ett överdrag av fuskskinn, fuskskinnet är väldigt tåligt, min son gillar att bita på saker men det har inte fått några märken. Det går också att ta bort bågen helt genom att dra hela fästena uppåt eller neråt.

Sittdelen är riktigt rymlig, den har en ligglängd på hela 104 cm och min dotter på 3 år och 9 månader som är 101 cm lång ryms gott och väl. Maxvikten är dessutom på hela 24 kg så denna vagn kan man använda vagnperioden ut i de allra flesta fall. Även min lille på 11 månader, 76 cm och 10 kg sitter riktigt bra i sittdelen.

Sele

DSC00142

Emmaljunga Super Viking har fempunktssele som är ställbar i två olika höjder. Även grenbandet går att ha i två olika hål. Jag hade önskat att det fanns fler lägen eller att de innersta lägena inte var fullt så långt in. När min son var 8-månader hade han redan vuxit ur de innersta lägena, samtidigt som de yttersta blev alldeles för stora för honom. Nu när han är 11 månader fungerar det bra med de yttre lägena. Det finns också axelmuddar till selen, även om de inte syns på bild. Jag tycker att selen är lätt att knäppa och knäppa upp och det är en stor fördel att det går att knäppa loss axelbanden om man inte vill använda dem. Det gör det också lätt att sätta i en åkpåse.

Sufflett

DSC00150DSC00147DSC00149DSC00148

Suffletten på Emmaljunga Super Viking går att dra väldigt långt fram. Den går att justera i många olika lägen men det finns egentligen tre olika lägen då suffletten ser snygg ut. I det vanliga läget som man använder i sittläge hänger det ner en bit tyg bakom suffletten. Drar man fram suffletten ytterligare åker det tyget fram och i nästa läge kommer även ett vädringsnät baktill fram. I det läget går suffletten nästan ända till bågen. Emmaljunga Super Viking har utbytbara suffletter. Suffletten är riktigt lätt att byta genom att helt enkelt lossa dragkedjan som går hela vägen längs bågen.

Fotstöd

DSC00154DSC00155DSC00156DSC00157DSC00159

Emmaljunga Super Viking har ställbart fotstöd som har många olika lägen. För att fälla upp det trycker du bara upp och för att fälla ner det trycker du in knapparna som finns på insidan av fotstödsleden. Jag tycker fotstödet är lätt att justera och gillar att det går att fälla högt upp. Tar man bort bågen kan man fälla in fotstödet så att det står rakt upp vilket sparar plats. Fotstödet har fästen i plast och är därför bara godkänt för 3 kg. I realiteten klarar det mer än så men man bör inte låta ett barn sitta på fotstödet, då är det stor risk att det går sönder. En nackdel med fotstödet är att det är helt i tyg vilket gör att det lätt blir smutsigt om barnet har skor på sig. Det finns dessutom ingen riktig kant som barnet kan placera sina fötter på när de börjar få långa ben, det är ett problem främst för riktigt stora barn.

Liggdel & Babyskydd

Emmaljunga Super Viking går att komplettera med liggdel, antingen Super Vikings liggdel eller City Korg Supreme. Det går också att köpa till adapter för babyskydden Britax, Maxi-cosi/Besafe och Cybex.

Jag har tidigare använt Super Viking med både liggdel (City korg) och babyskyddsadapter. Jag tyckte båda fungerade riktigt smidigt och gillade den mycket som liggvagn. Vagnen går att fälla ihop med liggdel på men blir dock ganska stor. Om man använder babyskyddsadaptrarna och därmed bara packar in chassit fungerar det smidigare.

Handtag

DSC00160DSC00161

Emmaljunga Super Viking har knäledshandtag som är ställbart i många olika lägen mellan 60-111 cm. Det är lätt att justera och passar både långa och korta personer. AIR-chassit har skumgummihandtag medan chassina med Ecco-hjul har sporthandtaget, det är en smaksak vad man föredrar. Det går dock att köpa sporthandtaget löst i butik och skruva dit det istället för skumgummit.

Varukorg

DSC00162DSC00163DSC001642015-01-20 10.23.252015-01-20 10.23.42

Emmaljunga Super Viking har en stor och rymlig varukorg som också är lätt att komma åt. Den har ett mått på 46×38 cm och dessutom en maxvikt på 10 kg. Det går alltså bra att packa riktigt mycket i den här varukorgen, den rymmer en skötväska och massor av fler saker, eller en hel veckohandling. Botten är platt vilket gör att det är lätt att packa ordnat och få plats med så mycket som möjligt.

Broms

DSC00165DSC00166

Emmaljunga Super Viking har en kugghjulbroms av revolvertyp med en bromspedal. Jag tycker det är lätt att låsa och låsa upp men det låter väldigt mycket när man låser upp bromsen och det har hänt att lillen vaknat av det.

Hjul

DSC00171DSC00168DSC00169

Emmaljunga Super Viking finns med två olika chassin, det ena har Ecco-hjul som är punkteringsfria gummiliknande hjul, det andra har lufthjul, AIR-chassit. Jag har testat AIR-chassit och de gamla EVA-hjulen. Detta AIR chassit har lufthjul både fram och bak. Bakhjulen är 32 cm i diameter och framhjulen är 26 cm i diameter. Framhjulen är svängbara och låsbara. De låses genom att trycka ner brickan ovanför hjulet. Hjulen har bra grepp i snö och det fastnar inget grus i dem eftersom det är lufthjul. Jämfört med de gamla EVA-hjulen är lufthjulen betydligt mjukare och det blir mjukare fjädring på vagnen, men antagligen är det inte lika stor skillnad jämfört med Ecco-hjulen.

Fjädring

DSC00167DSC00168

Emmaljunga Super Viking har fjädring både i chassit och i framhjulen. Fjädringen sitter under varukorgen och syns därför inte så bra. Vagnen har bra fjädring, den känns mjuk och skön och det blir inte stötigt på något sätt. Det går att gunga vagnen från sida till sida med barn i. Emmaljunga Super Viking har inte ställbar fjädring, du kan bara justera lutning på ligg/sittdelen.

Hopfällning

Emmaljunga Super Viking kan fällas ihop med sittdelen antingen framåtvänd eller bakåtvänd. Oavsett vilket håll du har sittdelen ska du alltid fälla ner sittdelen till det fjärde läget där det står “folding only” innan du fäller ihop vagnen.

DSC00174DSC00175

Du trycker sedan in de grå knapparna på båda sidor och drar samtidigt handtaget där det står “Emmaljunga” mot dig. Du måste också lyfta upp säkerhetsspärren i silver innan du kan fälla ihop vagnen.

DSC00176

När du gjort det är det bara att vika handtaget framåt så är vagnen ihopfälld.

DSC00177

Super Viking blir stor ihopfälld, särskilt när den är bakåtvänd, den har då ett mått på 104x59x59 cm. Det finns ett manuellt lås som man kan använda för att hålla vagnen ihopfälld.

DSC00139

Hopfälld med sittdelen framåtvänd och fotstödet uppfällt (utan att ta av bågen) blir vagnen 99x59x63 cm, tar man av bågen blir den 52 cm hög.

DSC00138

Körkänsla & Hanterbarhet

Emmaljunga Super Viking är lättkörd. Den rullar bra och svänger lätt. Den har också ett skönt gung, särskilt med lufthjulen som ger en mjuk körning. Den känns riktigt rejäl och stadig utan att för den skull kännas tung och klumpig. Den har också riktigt bra hävkraft. Den tar sig fram och rullar bra på de flesta underlagen. Enligt Emmaljunga är vagnen 57 cm bred men om man mäter vid navet på bakhjulen är den snarare 59 cm bred. Vagnen är också ganska lång, med handtaget utfällt hela 114 cm. Detta gör att den inte är jättesmidig att tex. gå på stan med, men går man inte i de allra trängsta affärerna fungerar det ändå helt okej.

2015-01-14 09b

Emmaljunga Super Viking är bra i terräng, den rullar lätt på alla underlag och tar sig med lätthet fram över gräs, grus och kullersten. I riktigt tuff terräng på skogsstigar med mycket rötter och stenar tar den sig också fram bra, med låsta framhjul rullar det på och man kör inte fast, däremot blir det lite skumpigt men inte så farligt. Här kan jag också inflika att jag märker stor skillnad på Super Viking med lufthjul jämfört med Super Viking-chassit med EVA-hjul som jag tidigare testat och som jag inte alls var imponerad över.

2015-01-14 09.11.232015-01-07 10.29.35

Jag har kört Super Viking i några få centimeters snö vid olika tillfällen. Jag har aldrig haft några problem att ta mig fram, även om det varit blöt och slaskig snö som gärna fastnar har det inte varit några problem att ta sig fram. Vagnen har inte heller känts tung att rulla i snö. Av mina erfarenheter och av det jag hört från andra vågar jag konstatera att Super Viking AIR är en vagn som funkar bra i snö.

2015-01-20 08b

Jag har åkt buss med Emmaljunga Super Viking vid ett par tillfällen. Vagnen är lätt att komma ombord med eftersom den har riktigt bra hävkraft. Den står också stadigt på bussen tack vare sina rejäla lufthjul. Den är dock lite för stor för att vara helt optimal på bussen enligt min åsikt. Den blir 92 cm med handtaget infällt om sittdelen är i sittläge. Det är i och för sig inte jättelångt men det finns andra vagnar som är betydligt kortare. Bredden är det dock inget fel på även om den är 59 cm på bredaste stället.

2015-01-13 10.15.192015-01-13 10.15.49

Emmaljunga Super Viking är ganska lätt att fälla ihop, den kan fällas med sittdelen bakåtvänd. För att få plats med den i vår bil på längden behöver man dock vända sittdelen framåt och fälla upp fotstödet och handtaget mot bågen, vilket gör att det blir några moment för att fälla ihop den ändå. Eller så kan man lasta in den med bakhjulen innerst med det känns bakvänt, blir tungt och dessutom tar den upp mer plats i bilen på det sättet eftersom det är smalast i bagaget längst in. Super Viking tar helt enkelt riktigt stor plats i bilen, vi har ändå en rymlig bil, Saab 9-5 kombi. Både storleken på vagnen och vikten på 14 kg gör att den också blir ganska tung och klumpig att lyfta in i bilen.

2015-01-06 10.26.392015-01-06 10.29.11

Jag har testat Emmaljunga Super Viking med ståbräda, Buggyboard Maxi vilket jag tycker fungerar riktigt bra. Det är gott om plats för barnet på brädan och det är lätt för mig som vuxen att gå bakom (i alla fall med BuggyBoard Maxi eftersom jag kan gå med fötterna under den).

2015-01-05 10.00.20

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 99x59x63 cm
Med sittdelen framåtvänd utan båge: 99x59x52 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 104x59x59 cm
Chassit med hjul: 99x59x40 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 92 cm
Längd med handtaget utfällt: 114 cm
Bredd: 59 cm
Hjulbas (Svängradie): 55 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 56 cm
Ryggstöd: 52 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 28 cm
Ligglängd: 104 cm
Höjd till sittytan: 55 cm

Vikt:

Chassi: 10,9
Sittdel: 3,1
Vagn med sittdel: 14 kg

Maxvikt i sittdelen: 24 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg

 

Tillbehör

Till Emmaljunga Super Viking ingår inga tillbehör, men det finns flera tillbehör att köpa till. Bland annat finns en fotsack som fästs med kardborre och tryckknappar i sittdelen. Den har öppning framtill med dragkedja så att man lätt kan ta upp barnet och finns i samma färger som sittdelen.

DSC00172DSC00173

Det finns även en adapter som gör att man kan bygga om vagnen till syskonvagn, mer om mina erfarenheter av Super Viking som syskonvagn finns här.

Övriga tillbehör som finns till vagnen är liggdel, babyskyddsadapter, suffletter i olika färger, åkpåse, sittdyna, parasoll, skötväska, regnskydd och sidokorg.

 

Sammanfattning & Betyg

Emmaljunga Super Viking är en bra allroundvagn, den går att använda från födseln och hela barnvagnperioden ut, den går till och med att använda som syskonvagn. Den klarar att ta sig fram på i princip alla underlag och är ändå förhållandevis smidig att gå på stan med. Det är en riktigt skön promenadvagn som är lättkörd och mjuk att köra. Den har bra sufflett, bra varukorg, bra fjädring och rymlig sittdel med en maxvikt på hela 24 kg. Söker du en vagn som fungerar hela barnvagnperioden och i alla situationer kan detta vara vagnen för dig.

Den största nackdelen med Emmaljunga Super Viking är att den tar stor plats ihopfälld, riktigt stor plats. Har du ett litet bagage kan du helt räkna bort denna vagnen och även om du har en större bil får du räkna med att det kan blir bökigt att fälla ihop den så att den ryms på ett bra sett, eller att den tar upp i princip hela bagaget.

När det kommer till storleken uppfälld finns det andra vagnar som är betydligt smidigare, om jag jämför den med vagnar av samma typ (vändbara med stora svängbara lufthjul) är Super Viking ett par centimeter smalare och någon decimeter längre än de flesta andra. Personligen upplever jag Super Viking som lite för lång för att vara optimal för mig, men då åker jag mycket kollektivt och föredrar helt enkelt små och smidiga vagnar. Söker man dock en allroundvagn som klarar svensk vinter och promenader på grusvägar och i skogen samtidigt som den är tillräckligt smidig för att ha med på stan så är detta som sagt en vagn att överväga.

Jag ger Emmaljunga Super Viking AIR fyra av fem i totalbetyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

Du kanske också är intresserad av jämförelser mellan:
Emmaljunga Super Viking och Emmaljunga Viking

84 reaktion på “Recension av Emmaljunga Super Viking

  1. madde

    Hej.
    Galet bra jobb du gör måste jag säga :).
    Jag står mellan just denna emmaljungan samt kronan duo S, båda har ju för och nackdelar.
    Det som är ett måste är att den skall ta sig fram överallt samt vändbar sittdel och helst inte ta allt för stor plats ihopfälld och hyfsat smidig att kunna bära upp för branta ståltrappor..
    Har ett långt barn på 8 månader och dryga 70 cm lång och både jag och sambon är långa.
    Visst, dessa vagnarna är väl kanske inte de optimalaste att packa ihop och bära men vilken av de skulle du satsa på om du var i vår sits?

    Tack än en gång för grymt jobb.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Tack!
      Eftersom du säger att ditt barn redan nu är långt så vill jag bara påpeka att Super Viking har betydligt rymligare sittdel med en ligglängd som är 15 cm längre än Duo S. Det verkar jobbigt att bära någon av dessa vagnar uppför sådana trappor måste jag säga. Ni har inte kollat på Babyjogger City Versa Gt, som bli väldigt kompakt ihopfälld men iofs har dålig fjädring? Vill ni absolut ha en vagn med riktigt stora hjul och bra fjädring skulle jag nog ändå satsa på Super Viking, men var beredd på att den blir stor ihopfälld och inte kommer vara lätt att bära upppför en trappa…

      Svara
  2. Lizzie

    Toppenbra blogg!!
    Värt att nämna igen är att Emmaljunga nu börjar med avtagbara framhjul på alla sina vagnar.

    Svara
  3. Linda

    Hej!
    Har en supernitro vagn från 2014, vet du varför den bara tar 5 kg i varukorgen och superviking 10 kg? Det är ju annars så lika i chassit. Har ett förstärkt chassi om det spelar någon roll.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Som jag har förstått det har alla chassin med förstärkning 10 kilos maxvikt i varukorgen, men jag är inte 100 % säker på det.

      Svara
  4. Elin Karlsson

    Hej.
    Jag undrar om du har liggdelens längd på super viking? Vi ska beställa en super viking och ha den som syskonvagn men tycker att det blir lite trångt för stora barnet längst fram men det blir ändå det bästa alternativet. Vi har en fin och fräsch liggkorg (city tror jag) som är 75 cm lång och har 40 cm mellan fästena till chassit. Så frågan är om det går använda denna liggdel istället för att köpa nytt utan att det blir ännu trängre.

    Svara
  5. Petra

    Hejsan!
    Väldigt bra recensioner av vagnar! Men de jag undrar över är om de går att ha den vanliga sittdelen på super Viking air chassit? Alltså inte den ergonomiska?

    Med vänlig hälsning, Petra

    Svara
  6. Madde

    Hej!
    Jag måste bara kolla med dig.. Jag har precis fått hem min nya Superviking. (Har haft en smile innan) Men nu när jag har Sv så tycker jag att den är så hima trögstyrd. så kändes den inte alls i butik.. vet inte om det är något fel på ett av mina framhjul.. det ena är liksom inte alltid i marken så när jag ska svnänga runt. så hänger det ena hjulet inte riktigt med, och då får man liksom ta i för att komma runt.. Är Sv så mycket mer trögstyrd än smilen eller är det kanske något fel på min. Jag har lutningen på chassit på samma på båda sidorna på det läget som lutar mest..Tacksam för hjälp:)
    Sen en fråga till. Hur är det egentligen med det läget på sittdelen som endast egentligen är till för fällning. får man använda det under kontrollerande former eller är det absolut förbjudet. Tänker mest om man kan ha det när dottern håller på att somna och sen ta upp till nästa läge när hon somnat?
    MVH Madde

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Smile är en otroligt lättsvängd vagn så Super Viking är lite mer trögsvängd, det tycker jag inte låter konstigt. Är det på helt plan mark som det ena framhjulet inte svänger? Lutar det lite i marken så blir det lätt så, men är det helt plant så låter det som att chassit är lite jämnt, så det ska du kanske låta en återförsäljare titta på. Har du den nya med avtagbara framhjul så kan du också testa att smörja framhjulen så svänger de kanske lättare. Det lägsta läger går bra att använda så länge barnets huvud är högre än fötterna.

      Svara
  7. Emma

    Tycker att sporthandtaget är mycket snyggare o skönare men tyvärr satt ju inte det på den med lufthjul. Vet du någon kostnad på att beställa detta som reservdel och byta?

    Svara
      1. Emma

        Åå, tack för snabbt svar! Vet du om man kan beställa vitt chassi till till lufthjul?
        Frågade i butik idag o dem kombinationen kunde man inte ha sa hon men jag har för mig jag sett vitt chassi och lufthjul.. hmm..

        Svara
  8. Anders

    Hej,

    Är du säker på att det är dämpning för framhjulen?
    Vi köpte en begagnad Super Viking Air. Jag var helt säker på att det skulle vara stötdämpning även för framhjulen, men efter några turer i kuperad terräng och dottern studsade runt som en pingisboll i vagnen började jag kolla nogrannare.
    Jag kan inte få till någon som helst dämpningsverkan fram. Och om jag kollar i spåret där dämpningsrörelsen ska ske ser det bara ut att vara en plastdetalj där inne. Syns ingen som kan härledas till stötdämpning. Om man kollar på bilder eller filmer på Super Viking med hårda hjul ser man en mässing(?)detalj i det spåret.

    Har det blivit något fel när den byggdes ihop?
    Är det ingen stötdämpning på Air-modellen?

    Hoppas du har några bra svar 🙂

    Vänligen
    Anders

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag är inte helt säker, men framhjulsupphängningen ser ut precis som på alla Emmaljungas andra vagnar och alla andra har lite fjädring i framhjulen. Det sitter en fjäder framtill där hjulet sitter fast. Men det är inte mycket fjädring. Nu har jag inte någon sådan vagn hemma så jag kan inte kontrollera med säkerhet att det är så även på Air.

      Svara
      1. Anders

        Tack för svaret.
        Helt riktigt ser upphängningen lika ut, men jag kan inte se någon fjäder eller metalldetalj i ”spåret” som på de andra med lika upphängning.

        Vänligen
        Anders

        Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Hm, konstigt, jag kan faktiskt inte svara på om de har tagit bort fjädringen på just AIR då, jag har inte vagnen hemma som sagt.

          Svara
        2. Sandra

          Det stämmer att det inte finns någon fjäder inuti framhjulsupphängningen på SuperViking.

          Var inne för att byta ut just dessa pluppar då de efter några veckor började låta på mitt nya chassi (så fort framhjulen sattes ner i backen klickade det till). Då sa reparatören på Babyproffsen att Emmaljunga tagit bort fjädern i framhjulen på SuperViking/Duo S. Han jämförde och visade fjädern som sitter inuti Nitro-däcken. Inuti SuperViking sitter det bara en stum plastplugg. Denna plugg har också en tendens att börja låta, det är dock enkelt att byta ut den mot en ljudlös. Det här var i November -14 och min vagn är nu 1 år senare fortfarande ljudlös.
          Stör mig såå på SuperVikingar i butik som klickar från framhjulen!

          Svara
          1. Lisa

            Hej! Vad är det för ljudlös plastplugg man ska fråga efter för att få bort det klickande ljudet i framhjulen som plågar mig!!

  9. Ulrica Fors

    Hej och tack för en fantastisk blogg!
    I september -15 väntar vi vårt fjärde barn men har hunnit göra oss av med alla våra tidigare vagnar vid det här laget. Har genom åren inte haft jättemånga vagnar heller. Vi började med en n Brio Nova -05 som sov- och promenadvagn som vi var nöjd med, sedan inhandlades en Bugaboo Camelont (äldre modell) till trean som vi använde mycket i stan och med babyskydd i början och sedan till slut en BabyTravel City Mini 4w (tror jag den heter) som sista vagn. Nu vill vi skaffa oss en vagn som fyller samma funktion som vår gamla Nova gjorde en gång i tiden, d.v.s för promenader hemmavid och som sovvagn ute. Sedan får den ju gärna vara lätt och smidig också! Har kollat på Emmaljunga Super Viking tex men min fråga till dig är vad du rekommenderar för vagn (efter att liggkorgen är förbrukad) när man vill ha en vagn som skall funka för detta? Jag är själv lite osäker på om en vagn med ergonomisk sittdel som Super Viking tex, verkligen är så bra att sova i? Har sedan tidigare dessutom en äldre men väl fungerande Voksi Classic åkpåse som jag vill kunna använda. Tankar och synpunkter och tips mottages tacksamt!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Tyvärr finns det inte så många vagnar med stora svängbara lufthjul och vanlig sittdel med plant liggläge. Vill ni ha samma gung som i Novan så är det fyra fasta hjul man får ha, det finns ingen med svängbara framhjul som har lika bra fjädring, även om Stokke Trailz kommer ganska nära. Emmaljunga City Cross är den smidigaste av vagnarna med fasta hjul och vändbar sittdel, den har helt plant liggläge. Sedan finns även Brio Happy tex. men den är lite större. Om barnet sover bra eller inte i ergonomisk sittdel är väldigt individuellt men det kan bli trångt med en voksi classic. Annars är Super Nitro samma chassi fast med vanlig sittdel, Emmaljunga Edge har också samma chassi som Super Viking fast med vanlig sittdel och större liggdel. Kronan Duo S vill jag gärna tipsa om annars, den har plant liggläge och stora svängbara lufthjul fram.

      Svara
      1. Ulrica

        Tack för ditt svar! Har tittat lite på Kronan också men ska utforska Emmaljunga-sortimentet lite mer – jag har hakat upp mig lite på att EL-vagnarna känns så ”plottriga” med massa sömmar och detaljer. Jag gillar den mer avskalade designen som tex Brio har men så klart är ju funktion viktigare i slutändan! Stokke har jag aldrig sett ”live” men det är ju samtidigt roligt med en vagn som inte är så vanlig så den ska jag absolut kika på lite närmare på också.

        Svara
      2. cicci

        Man kan köpa super viking air chassi med nitro eller city sittdel med fullt liggläge, alltså utan ergonomisk sittdel. Chassit ska även vara visst fjädrande iaf på 2015 och 2016 års modell.

        Svara
  10. Malin Andersson

    Vi köpte denna till våran son som föddes nu mars, jag skulle egentligen ha en kronan men när jag såg att emmaljunga fanns med lufthjul så föll valet på den.

    Jag tycker dock inte den tar så stor plats i bilen som du säger, tycker även den är väldigt smidig och inte tung. Men det är ju olika från person till person. Vi är ute mycket i naturen & den funkar så jäkla bra när man låser fast framhjulen! 🙂

    Rekommenderar denna vagn till alla i stort sett, haha. Har använt den i Stockholm då vi bor här och tycker den tar sig fram helt perfekt 🙂

    Använder Citykorgen till och älskar den också! Haha

    Svara
  11. Theres

    Hej! Du skriver att det finns två olika lägen för grenen till selen, hur ändrar jag den? Går det att göra grenen längre på något vis? Har en emmaljunga edge 2014 och har varit på åf och de säger att de är korta… Men min 5 månaders på 67cm får ju knappt plats, känns som det trycker jätte hårt just ”mellan” benen på henne… Hoppas du förstår min fråga, svårt att förklara!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det finns två olika lägen, om du tittar i sitsen ser du att det finns två hål i sitsen. Du trär helt enkelt ner grenbandet genom hålet och ut i det andra hålet. Jag tror att grenbandet blir längre om du har det i det yttre hålet, det borde i alla fall inte trycka lika mycket på barnet.

      Svara
  12. Emelie

    Hej! Tack för en jätte bra blogg 🙂
    Jag är väldigt fundersam. Tydligen ska ju Sv varukorg ta 10 kg. Varför står det bara 5 kg i den jag har?
    Jag köpte vagnen på Lekia i februari detta år. Tycker det verkar lite konstigt 🙂
    Mvh Emelie

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det står 5 kg i alla super Vikings varukorgar men det är 10 kg den klarar enligt Emmaljungas marknadsföring.

      Svara
  13. Helene

    Hej! Jag har en super viking (air chassi) årsmodell 14. Jag vill ha en sittdel med fullt liggläge, har den ergonomiska sittdelen nu. Kan jag använda en sittdel som exemplevis city cross till mitt super viking chassi. Enligt återförsäljaren jag köpte vagnen av så kan jag inte ha någon annan sittdel än den ergonomiska som tillhör super viking, har dock hört olika gällande detta. Har du koll på det? 🙂

    Svara
    1. Jenny Andersson

      Jag har en city cross sittdel på ett super viking chassi. Det funkar hur bra som helst! Funderar dock på att skaffa en ergonomisk sittdel då jag tyckte lilltjejen sitter bättre i den, det är ju bara hur bra hon skulle sova i den som jag funderar på, hon sover ju bra i bilbarnstolen och det är ju en snarlik ställning. Nån som har nån erfarenhet?

      Svara
    2. Elin Inläggsförfattare

      Ja, du kan använda alla Emmaljungas vanliga sittdelar på det chassit. Du får samma vagn som Super Nitro då. Det är dock inte en testad och godkänd kombination så det kan vara därför återförsäljaren säger som den gör.

      Svara
  14. Eva

    Hej
    Jag har läst igenom dina recensioner på Emmaljungas Super Nitro, Super Viking och har även kikat på vagnarna Brio Go och Smile… och tänkte fråga om du kan rekommendera någon av dem i denna djungel.
    Jag lutar mest åt en viking, då det verkar som om du inte var fan av sittdelen, som är låg, lite kort och otymplig. Jag har tittat på Brio, mest för att de fick fint betyg av Råd & Rön. Men tycker inte att de verkar så bra som de prisas till, jämfört med Emmaljungas – då ex Smile inte blir mindre än Super Viking ihopfälld… och så tycker jag sittdelen är för hög faktiskt.

    Jag vill bara ha en smidig vagn, som funkar från nyfödd och ett bra tag framöver (räknar med ett långt barn), som funkar i stan, och lite på grus. Den ska även kunna hoppa ner i bakluckan på en sedan (vilket jag kan se är en utmaning – men om man tar av sittdelen för sig, bör det väl gå?). Det verkar som om de flesta vagnar är en utmaning i en sedan. Eller kunde eks en Baby Jogger vara en idé att sätta sig in i lite mer?

    Om du fick välja fritt mellan dessa vagnar, vilken skulle du välja?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Smile blir mycket, mycket mindre än Super Viking ihopfälld. Britax Go Next och Super Viking är båda bra vagnar som jag gillar. Men skulle jag välja en av dem nu så skulle det nog bli Go Next då den är mycket smidigare i bilen. Tror att Viking kanske är ett bättre alternativ än Super Viking om den ska rymmas i en sedan och du ska ha den mest i stan.

      Svara
  15. Stephanie

    Hej, jag undrar om du vet mer varför man inte får använda det nedersta plana läget förutom vid ihopfällning..? Är det bara pga huvud vs fötter placering eller finns det andra säkerhetsrisker? Tack för en grym blogg!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Vad jag vet är det bara för att fötterna inte ska hamna högre (iom att den har ställbart fotstöd också) men jag vet inte om det finns någon mer anledning.

      Svara
  16. Sandra N

    Alltså HUR kan Emmaljunga på sin sida påstå att chassit är 79x57x27 ihopfällt?! 😀 Ungefär lika fel ute som de är med vikten.

    Svara
  17. Linda

    Hej! En snabb fråga, köpte en Emmaljunga double viking 735, år 2015. Köpte då endast en sittdel och behöver nu komplettera med ytterligare en sittdel. Ser att sittdelen för 2016 är släppt, skiljer den sig från modell för 2015?

    Vänligen/ Linda

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, från vad jag känner till är det ingen skillnad förutom färgerna (och att den även är godkänd till Viking).

      Svara
  18. zandra

    Hej! Går det inte göra själva axelbanden längre? Min lille på 4 månader får ju inte plats med dom när han har ens en tunn overall på sig. 6 kg väger han

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Du har spännen på som du kan dra neråt för att förlänga dem. Om man flyttar upp de till de övre hålen blir de lite längre. Sedan kan man kolla under klädseln så att de inte snott sig.

      Svara
  19. Mikaela hedback

    Hej tänkte höra vilken sittdel som är bäst. Super nitro eller super viking? För chassit är samma va? Mvh mikaela

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, chassit är samma. Vilken som är bäst är ju en smaksak, båda har sina fördelar och nackdelar. Jag gillar Super Viking sittdelen mest, den är lite nättare och smidigare och man kommer åt varukorgen mycket bättre.

      Svara
  20. Erika

    Hej!
    Tack för en bra blogg, som jag alltid återkommer till vid vagnfunderingar!
    Jag funderar på storleksskillnaden på sittdelen på super viking resp super nitro, jag ser i dina recensioner att super viking är lite längre och super nitro lite bredare. Vet du generellt vilken man brukar kunna använda längst upp i åldrarna?

    Med vänlig hälsning, Erika

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Generellt skulle jag säga att Super Vikings sittdel funkar längst, särskilt med tanke på att maxvikten är mycket högre på den. Barn växer inte så mycket på bredden utan mer på längden. Super Vikigns sittdel är 15 cm längre i liggläge än Super Nitrons, det är mycket.

      Svara
  21. Isabel

    Hej Elin,

    Massa bra info härinne! Letar efter en begagnad super viking, och undrar om det är stor skillnad mellan 2014 och 2015 årsmodell? Är det först och främst hjulen som skiljer (EVA/ECCO), eller finns det andra skillnader? Kan man köpa en 2014 årsmodell och byta ut hjulen om man inte vill ha EVA hjulen? Tack på förhand! Mvh Isabel

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Det är bara hjulen som skiljer vad jag vet. Och även att det kom avtagbara framhjul under våren 2015. Det går inte att byta till ecco-hjul på ett -14-chassi.

      Svara
  22. Christine

    Hej!

    Tack för en superbra blogg!

    Jag har kontaktat flera återförsäljare gällande Emmaljunga Super Viking. Jag är intresserad av att ha två sittdelar på den, på längden, med adaptern. Min fråga till återförsäljarna har varit om man kan ha båda sittdelarna framåtvända, eller bara vända mot sig. Ingen har kunnat svara på detta… Vet möjligtvis du detta?

    Tack igen! 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Nej tyvärr, det går inte, det blir för trångt. Det är inte heller godkänt, bara bakåtvänt åkande är godkänt i Super Viking som syskonvagn.

      Svara
  23. Skrållan

    Vet du om babyskydd Cybex Aton 2 från 2013 passar på Emmaljunga superviking Air-chassi 2015 med adaptrar?

    Finns det pälskanter och sånt till suffletten på sittdelen att köpa till för att göra den lite mer vinterstylad? 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag är inte helt säker men den bör passa på maxi-cosi adaptern. Pälskanter är oftast något som tillverkas av sömmerskor tex. som är universalt. Det finns ingen speciell från Emmaljunga.

      Svara
  24. Skrållan

    En fråga till; om du skulle välja mellan Stokke Trailz och Emmaljunga superviking; vilken skulle du välja och varför? ?

    Svara
  25. Martina

    Hej!
    Jag undrar om man kan ha ett axkid babyskydd i någon adapter som passar super Viking?
    Tacksam för svar. 🙂

    //Martina

    Svara
  26. Martina

    Hej!
    Jag undrar om man kan ha ett axkid babyskydd i någon adapter som passar super Viking?
    Tacksam för svar. 🙂

    //Martina

    Svara
  27. Carolina

    Hej!! Vilken fin blogg!! Har verkligen haft stor hjälp nu när jag ska köpa en ny vagn till trean. Har fastnat för super viking och undrar nu om den är bra för långa föräldrar? Jag tyckte om den höga höjden på smilen men den kändes så himla kompakt och kort i styret….sen var den lite ranglig. Visst är super viking chassit högre än de andra em chassina? Mvh Carolina

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja. jag skulle säga att Super Viking är bra för länga föräldrar. Chassit är inte högre än till de andra modellerna, men den ergonomiska sittdelen sitter högre upp än den vanliga sittdelen.

      Svara
  28. Trude

    Hei.

    Valget står mellom en Super Viking Air og en Brio Smile? Vil ha en vogn med vendbar sittedel, lufthjul, som kommer seg fram overalt og på alle fører og som vi kan ha hele vognperioden (babyen er 6 mnd). Hadde Super Viking med Ecco hjul før, men syns den var tung å trille. Hva ville du valgt: Super Viking Air eller Brio Smile?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag tror inte att Super Viking Air är lättare att köra än den med ecco-hjul tyvärr. Men samtidigt kan Brio Smile ha svårt att ta sig fram på alla underlag och sittdelen är ganska liten. Jag skulle kikat på Stokke Trailz eller Britax Go Next tex.

      Svara
  29. Skrållan

    Om du skulle ha valt mellan Emmaljunga superviking och Stokke trailz, vilken skulle du ha valt och varför? 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Stokke Trailz, för gunget och varukorgen, bättre körkänsla helt enkelt och lite bättre i terräng. Blir dessutom mindre ihopfälld och är kortare uppfälld (dock några centimeter bredare).

      Svara
  30. Skrållan

    Tack så mycket för ditt svar Elin! Vi har nu äntligen kommit fram till ett beslut och har beställt hem en Stokke Trailz i en färgglad, läcker färg – känns väldigt bra och det ska bli så kul att ta barnvagnspromenader med den sedan när bebis kommit! 🙂 Tack för alla råd längs vägen, du har varit till stor hjälp i detta val!

    Svara
  31. Johanna Påhlman

    Hej. Undrar om man kan använda en Emmaljunga edge liggdel på ett Emmaljunga superviking chassi? Jättebra blogg du har måste ja säga!! Mvh Johanna 🙂

    Svara
  32. Marina

    Hej! Jag undrar om man kan ha super nitros sittdel på super vikings chassi? Jag gillar nämligen liggdelen bäst på superviking och sittdelen bättre på super nitro. Mvh

    Svara
    1. Sandra

      Hej, jag är inte Elin men svarar ändå 😉

      SuperNitro och SuperViking har samma chassi, så sittdelar och liggdelar passar att byta emellan.

      Du kan köpa en SuperNitro och köpa SuperVikings liggdel separat till, du behöver inte köpa CityKorgen!
      På samma sätt kan man köpa CityKorgen till sin Superviking. Det är helt valfritt!

      Svara
  33. Ida

    Är det någon skillnad på super Viking-15 och -16? Och går det att byta från lufthjul till eccohjul på en -15?

    Svara
    1. Sandra

      Skillnaden på sittdelarna är att loggan är i leatherette istället för tyg. Chassit med lufthjul har leatherette-handtag istället för skum. Chassina med avtagbara framhjul kom på våren 15, så de sista av modellår 15 kan man byta framhjulen på. Bakhjulen på SV går att byta mellan ecco och luft på alla årsmodeller

      Svara
  34. Elin

    Hej

    Vet du hur länge Emmaljunga har tillverkat SV? Har en sittdel men där står inte något år, någon har tagit bort den klister lappen. När jag försöker sälja den så förstår jag att många vill veta vilket år den är ifrån. Jag funderar då hur gammal den kan vara som äldst. Helt enkelt vilket år kom första SV och har det gjorts förändringar över åren som gör att de skiljer sig mycket åt?

    Tack för hjälpen.

    Svara
    1. Sandra

      Jag är inte Elin men svarar ändå ? Hela Viking-serien kom med modellår 2014, vilket innebär att de äldsta exemplaren tillverkades efter emmaljungas semester i juli 2013.

      Svara
  35. Sanna

    Hej! Hade aldrig kunnat förstå vilken barnvagnsdjungel det är där ute. Har tittat på en superviking pga av bredden och höjden (min man är ca 185cm och lite bredare över axlarna). Vi undrar vilken skillnad det är på 2014, 2015 och 2016 modellen, förutom att hjulen går att byta ut på 2016 om jag förstått det hela rätt? Hur är det med sittdelen och liggdelen? Vad skiljer? Vi har hittat en begagnad 2014 i fint skick men funderar om vi borde satsa på 2015 eller 2016 ist? Vad säger du? Stort tack för ditt engagemang 🙂 Mvh Sanna

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.