Recension av Emmaljunga Nitro

DSC03216DSC07011

Märke: Emmaljunga
Modell: Nitro
Årsmodell: Chassi –11/ Sittdel -05/ Liggdel -10
Chassifärg: Silver
Färg: Liggdel Royal Blue, Sittdel Sport Safari (-05)

Vår Emmaljunga Nitro är ett litet hopplock. Chassit är från vår Ozone –11 och sittdelen kommer från en Emmaljunga Crossway –05 (föregångaren till City Cross). På vissa bilder kommer sittdelen från vår City Cross –08 också att förekomma eftersom sittdelen från 05 är både gammal och lite modifierad. I stort sätt är det bara tygdesignen som skiljer Emmaljungas sittdel åt från –05 fram till nu så recensionen blir ändå av en komplett Nitro.

SittdelDSC07013DSC07014DSC07015DSC07016DSC07017DSC07020DSC07035IMG_0171bIMG_0169b

Emmaljunga Nitro har en riktigt stor och rymlig sittdel. På bilden till vänster är min dotter 5 månader och till höger är hon 20 månader. Hon sitter betydligt bättre nu, när hon är nästan två år. Små barn har en tendens att glida ner och sitta som hösäckar i Emmaljungas stora sittdel. Det kan hjälpa att sätta i en sittdyna i sittdelen, gärna en tjock, tex. Inovi-dyna. Nitro har stor och rymlig sits med långt fotstöd men ryggen är inte så jättehög och när man fäller den i liggläge så kommer ett huvudskydd upp som gör den ännu kortare. Långa barn kan slå i huvudet i huvudskyddet.

Emmaljunga Nitro har vändbar sittdel med ställbar rygg i fyra olika lägen (på nyare modeller från ca 2012 och framåt har ryggstödet bara tre lägen). Lägena justeras genom att dra i en liten spak vid sidan om ryggstödet. Vagnen har plant liggläge. Bågen är inte avtagbar utan kan bara skruvas av. Vagnen har helt upprätt sittläge.

Emmaljunga Nitro är en låg vagn, sittdelen sitter väldigt lågt vilket gör att det kan vara jobbigt för långa föräldrar att ha denna vagnen eftersom man får böja sig ganska långt ner till barnet.

Sele

IMG_0339

IMG_0171b

Emmaljunga Nitro har fempunktsele. Det går att knäppa loss axelbanden från selen. Fram till årsmodell 2012 går selen inte att justera i höjd och axelbanden sitter alldeles för högt för ett litet barn. Grenbandet sitter också långt ut vilket gör att små barn lätt glider framåt. Med en sittdyna i kan man i alla fall få ner axelbanden. På årsmodell 2013 är det ställbar sele, det finns två olika lägen både för axelbanden och grenbandet.

Sufflett

DSC07018DSC07017DSC07019DSC070492013-01-13 12.22.26

Emmaljunga Nitro har en stor och täckande sufflett som är precis som på en traditionell sittvagn. Den går att dra hela vägen bak och går även att dra fram en bra bit i liggläge, det blir riktigt mysigt och skyddat när barnet ska sova där inne. I sittläge går den att dra fram hela vägen fram till bågen så att den skyddar mot vind och sol. Det finns också en vädringslucka bak i suffletten, den är lite annorlunda utformad på den nyare modellerna, men den finns där.

Fotstöd

DSC07023DSC07024

https://www.youtube.com/watch?v=kA3j5aKx77w

Emmaljunga Nitros fotstöd  går att ställa i två lägen, rakt ut eller nerfällt. Får ofta frågan hur man justerar fotstödet och man behöver inte slita och använda våld! Det finns en liten spak på sidan av fotstödet som ska skjutas upp innan man fäller ner fotstödet. Titta på filmen här ovanför se ser du precis hur man gör. Tyget på fotstödet är vändbart, det finns svart vatten- och smutsavvisande tyg på undersidan som man kan välja att ha uppåt om barnet använder skor.

Liggdel

Emmaljunga Nitro går att komplettera med liggdel. Antingen City korg eller City Korg Supreme, som är en separat liggdel, eller lift, quadrolift eller hårdlift. Jag har använt den med City Korg.

DSC03215_thumb[3]DSC03217_thumbDSC03218_thumbDSC03219_thumbDSC03222_thumbDSC03223_thumb

Emmaljunga City Korg har ett liggmått på 75×33 cm. När den sitter på Nitro blir höjden upp till liggytan 53 cm. City korgen har en sufflett som går att justera i flera olika lägen, suffletten har en extra liten solkeps fram. Det ingår ett liggdelslock med ficka för förvaring av telefon, kort och nycklar. Liggdelslocket har en kant som går att fälla upp eller ner och fästa med tryckknappar i båda positionerna. I fickor på sidan av liggdelen finns bärhandtag som man kan bära liggdelen i. Ska den bara flyttas korta sträckor tycker jag dock det är enklare att bära den direkt i liggdelens ram. Liggdelen lossas genom att trycka upp de svarta knapparna på sidan av liggdelen. Det går inte att ta loss innertyget för tvätt. Väljer man City Korg Supreme (som är den enda som säljs ny nu) så finns även följande funktioner:

  • Ventilation i botten av liggdelen som kan öppnas eller stängas
  • Vädringslucka i suffletten
  • Vaggfunktion när den står på golvet
  • Inbyggt myggnät och solskydd i suffletten

City korgen är en ganska enkel liggdel som har det mest nödvändiga för att den ska fungera i vardagen, men inte så många finesser. Det jag kan sakna på liggdelen är en vädringslucka och en extra solskärm för varma sommardagar, solen lyser lätt in i liggdelen. Nitro är en liten och smidig kompakt barnvagn och med City korg på är den också väldigt liten, lätt och smidig. Min 3-åring kan köra den själv med lillebror i. Den är alltså väldigt lättkörd och smidig. När man har liggdelen på blir varukorgen lite mer lättåtkomlig än vad den är med sittdel på, det går att få i större grejer bakifrån. Liggdelen är också ganska låg (men lite högre än sittdelen) så är man väldigt lång kanske man vill välja en vagn där sittdelen sitter högre, men både jag och min man tycker att detta funkar bra för oss.

2014-04-26 11.46.05_thumb

Emmaljunga Nitro går att fälla ihop med liggdelen på, den blir då 95x57x63 cm ihopfälld.

DSC03224_thumb

Emmaljunga Nitro har plant liggläge i sittdelen och går också att använda med lift, man bör dock tänka på att vagnen är väldigt låg och att det blir långt att böja sig ner till barnet i liften. Höjden blir ungefär 42 cm upp till liften.

DSC03233

Det går även att använda Emmaljunga Nitro med babskydd. Det finns babyskyddsadapter till Maxi-Cosi Pebble och Cabriofix, BeSafe iZi Go, Britax Babysafe SHR, och Emmaljunga First Class. Här ser du den med Maxi-Cosi Pebble, en lösning som jag tycker funkar jättebra. Nitro-chassit tar inte speciellt stor plats i bilen, är lätt att fälla ihop och väger inte så mycket så vagnen passar jättebra som travel-system.

DSC03384_thumb

Handtag

DSC07025DSC07026

Handtaget på Emmaljunga Nitro går att justera mellan 61-112 cm och det har 11 lägen. Det är knäledshandtag som justeras genom att trycka in de gråa knapparna. Knäleden är förstärkt så att inte handtaget kan lossna. Handtaget har skumbeläggning och jag tycker det är skönt att hålla i.

Varukorg

DSC07024DSC07027DSC07028

Emmaljunga Nitros varukorg är mycket svåråtkomlig, detta är det sämsta med hela vagnen tycker jag. Själva varukorgen är ganska stor, 47×40 cm, men eftersom sittdelen kommer så nära varukorgen kan man inte packa så mycket på höjden och dessutom är det väldigt svårt att få i och ur större grejer. Att få i en skötväska är nästintill omöjligt. Vi som brukar handla mat med vagnen får knappt i något i denna varukorgen, dessutom ser man inte vad som finns där i och det är jättesvårt att hitta saker. Så länge man har sittdelen i sittläge och fotstödet uppfälld går det ändå att få i och ur grejer, men har man den i liggläge och har fotstödet nerfällt blir det nästan omöjligt att komma åt den, det blir stängt både framifrån och bakifrån. Maxvikt i varukorgen är 5 kg och den sitter fast med fyra band så den är inte speciellt stadig.

Broms

DSC07029DSC07030

Emmaljunga Nitro har kugghjulsbroms av revolvertyp som bromsas med hjälp av en bromspedal. Det fungerar bra att bromsa vagnen när man har skor på sig men kan vara ganska halt och trögt om man inte har det. Man kan behöva rulla vagnen lite för att bromsen ska gå i.

Hjul

IMG_0476

DSC07031DSC07032

Emmaljunga Nitro har punkteringsfria hjul med luftkanaler. De bakre är kullagrade och har en diameter på 28 cm. De bakre hjulen tas av genom att trycka den svarta piggen in mot mitten av hjulet.  De främre hjulen har en diameter på 18 cm och är svängbara, men de går även att låsa. Låser hjulet gör du genom att ställa det så att det står rakt bakåt och sedan trycka ner den lilla plattan som du ser ovanför hjulet på bilderna här ovanför. För att låsa upp trycker du upp plattan igen. Det går inte att ta bort framhjulen på Emmaljunga Nitro på något enkelt sätt, det krävs specialverktyg. Eftersom hjulen är punkteringsfria hjul blir det lätt märken i dem när de sandar ute, det samlas grus på dem som låter massor när man går in och sprider sig i hela hallen. Det packas också snö och snömodd på dem. Från och med årsmodell 2013 har alla PP-färger TPU-hjul. Det hjulet tycker jag verkar mycket bättre eftersom det inte fastnar grus i det.

Fjädring

IMG_0438DSC07031DSC07020

Vagnen har fjädring både på själva chassit och på framhjulen. Jag tycker att Nitron har ganska skönt gung och är väldigt nöjd med vagnens stötdämpning.

Vredet som du ser på sista bilden är på de andra vagnarna till för ställbar fjädring, men eftersom Ozone och Nitro har en annan typ av fjädring fungerar den bara som inställning av liggdels/sittdels-lutningen på dessa vagnar. För att justera, fäll ihop vagnen tryck utåt på den grå markeringen längst ut på spaken, vrid sedan spaken till önskat läge.

Hopfällning

Emmaljunga Nitro är ganska enkel att fälla ihop.

DSC07041

Först fäller du ryggen till liggläge.

DSC07042

Sedan drar du i handtagen (som det står Emmaljunga på) på chassit och drar undan säkerhetsspärren. Sedan fäller du handtaget framåt. Det är enklast om du har suffletten uppfälld.

DSC07043DSC07044DSC07045DSC07040

Hopfälld med sittdelen bakåtvänd (som på bilden) blir Emmaljunga Nitro 105x57x50 cm. Det finns inget lås när den är hopfälld.

DSC07039

Hopfälld med sittdelen framåtvänd blir den 97x57x50 cm.

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag tycker att Emmaljunga Nitro är väldigt trevlig att köra. Den rullar bra, har helt okej fjädring och är väldigt lättsvängd. Hävkraften är också riktigt bra. Något som vissa nog  kan irritera sig på är att ena framhjulet lyfter från marken och börjar snurra så fort det lutar, men det påverkar inte körningen. Annars kör vagnen ofta precis dit man vill även om det lutar. Emmaljunga Nitro är låg, riktigt låg. Men jag gillar kombinationen av en traditionell rymlig och ombonad sittdel på ett väldigt litet och och smidigt chassi, och då krävs det att den är låg, annars skulle den bli för ostabil.

2013-01-12 15.21.24

Emmaljunga Nitro är bara 57 cm bred och dessutom ganska kort, speciellt med handtaget infällt. Dessutom är den som sagt riktigt lättsvängd så den funkar utmärkt att gå på stan med. Den stora sittdelen och suffletten kan få vagnen att se och kännas ganska stor och bred, men det är den alltså inte. En nackdel om man ska shoppa mycket med vagnen är att det är svårt att komma åt varukorgen. Men många mindre shoppingkassar går förstås att få i. Nitro klarar kullersten helt okej och det är lätt att komma upp för trottoarkanter tack vare hävkraften.

2013-02-21 10.51.332013-02-21 11.04.43

I terräng är Emmaljunga Nitro betydligt sämre. De små svängbara framhjulen gör att vagnen fastnar på större hinder, men med låsta hjul funkar det ändå helt okej. Det blir dock ganska skumpigt, Nitro är ingen vagn jag skulle välja om jag gick mycket i skogen, men i nödfall eller någon gång ibland går det förstås bra. Knölig isig väg klarar den dock förvånansvärt bra och vanlig grusväg är inte heller några problem, däremot riktigt djupt grus blir problem, då får man köra den baklänges.

2013-02-21 11.05.11

I snö är Emmaljunga Nitro ingen höjdare, de små hjulen gör att den lätt fastnar när det är djupare snö. Blöt snö fastnar på hjulen och gör till slut att framhjulen låser sig. Jag upplevde också Nitro som väldigt tung att köra i snö. Punkteringsfria hjul har inte så bra grepp i snö, men dessa hjul tycker jag ändå har helt okej grepp. Det finns även vinterhjul till och med dem på skulle jag tro att den funkar helt okej i snö, men det har jag inte testat själv. Nackdelen med dem är dock att de är ganska krångligt att byta hjul. Här finns en liten film med Nitro i snö.

2012-12-04 09.15.482012-12-04 09.18.40

Jag tycker det funkar otroligt bra att åka kollektivt med Emmaljunga Nitro. Den har bra hävkraft, vilket gör det lätt att komma av och på. Vagnen tar också riktigt liten plats på tex. bussen. Den är bara 57 cm bred och blir bara ca 80 cm lång om man fäller in handtaget. Vi brukar fälla handtaget uppåt så blir det väldigt enkelt att spänna fast vagnen, men man kan även fälla det rakt ner om man föredrar det. Vill man svänga runt i trånga utrymmen har vagnen kort hjulbas vilket gör att den svänger på liten yta. Behöver man lyfta vagnen så funkar det bra att lyfta i bågen mitt emellan framhjulen, dock kan sittdelen vara lite i vägen, speciellt om den är i liggläge.

2014-04-25 09.21.10

Emmaljunga Nitro är ganska lätt att fälla ihop men blir ganska stor ihopfälld. Den väger inte så mycket, vilket ändå gör den ganska lätt att hantera och lyfta in i bilen. Emmaljunga har valt att göra en vagn som är liten och smidig när den är uppfälld och då får man göra avkall på att få en vagn som blir pytteliten ihopfälld. Så länge vagnen får plats i bilen tycker jag att det är en superbra vagn. I vår bil, en Saab 9-5 kombi, får den bara plats på längden om man har ryggstödet i upprätt läge och fäller in handtaget.

2013-05-11 15.52.29

Med ryggstödet nerfällt ryms den på bredden.

2013-05-11 15.50.51

Med liggdelen på går den in om man ställer in den med bakhjulen först.

DSC03928

Emmaljunga Nitro har bra fjädring, den går att köra bra på ojämn mark och det går att gunga den för att tex. söva ett barn. Jag har aldrig saknat bättre fjädring på denna vagnen. Sittdelen har höga kanter och är rymlig så min 2-åring sitter väldigt bra i den. Den har också fullt liggläge och suffletten är stor så vagnen blir väldigt mysig att sova i. Barnet hamnar långt in i vagnen och med de höga kanterna blir det nästan lika ombonat som i en liggdel. Min 2-åring ser ut som en liten bebis i denna vagnen och man ser bara näsan som sticker fram när hon ligger i åkpåsen.

2013-01-13 12.22.26

2013-01-13 12.26.18

Mått &Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 97x57x50 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 105x57x50 cm.
Chassit med hjul: 84x57x40 cm
Hopfälld med liggdel: 95x57x63 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 83 cm
Längd med handtaget utfällt: 103 cm
Höjd: 100 cm
Bredd: 57 cm
Hjulbas (Svängradie): 48 cm

Liggdel:

Liggmått: 75×33 cm
Höjd till liggyta: 53 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 52 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 25 cm
Sitsens bredd: 32 cm
Fotstöd: 25 cm
Ligglängd: 91 cm
Höjd till sittytan: 42 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 13 kg
Vagn med liggdel: 11,4 kg

Maxvikt i sittdelen: 15 kg
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

Tillbehör

DSC07048

Emmljunga Nitro har inbyggt myggnät i suffletten. Det finns under en dragkedja och man kan ta bort det helt om det inte används. Det finns krokar för att fästa det ordentligt. På årsmodell 2013 finns även ett inbyggt solskydd/solsegel i suffletten.

DSC07047

Det ingår också ett regnskydd (eller allvädersskydd) med Emmaljunga Nitro, det ser lite annorlunda ut beroende på årsmodell, men tyvärr är inte regnskyddet vattentät så mitt tips är att köpa ett annat regnskydd till.

DSC07046

Ett tillbehör som kan köpas till är en fotsack. Det fästs med tryckknappar och har en kant som man kan vika upp för riktigt bra vindskydd. Övriga  tillbehör som finns att köpa till vagnen är bland annat vinterhjul, åkpåse, skötväska, parasoll, syskonsits och ståbräda.

Sammanfattning & Betyg

Emmaljunga Nitro är en vagn för dig som söker en liten och smidig cityvagn med en rejäl traditionell sittdel. Den är väldigt smidig när den är uppfälld och väger inte heller mycket men den blir ganska stor när man fäller ihop den. Den har bra fjädring och är väldigt lättsvängd. Jag gillar den traditionella sittdelen som har både helt upprätt sittläge och plant liggläge. Dessutom en väldigt bra sufflett.

Största nackdelen med vagnen tycker jag är att det är så otroligt svårt att komma åt varukorgen. Varukorgen är stor, men det är bara små springor som man ska försöka få i grejer i. En annan nackdel är hjulen, som jag iofs tycker fungerar helt okej, men det fastnar grus i dem och hade jag köpt en ny vagn nu hade jag definitivt valt en med de nya TPU-hjulen. Man ska också vara medveten om att Emmaljunga Nitro är en låg vagn, varken jag som är 167 cm eller min man som är 184 cm störs så mycket av det, men det beror ju också på vad man själv föredrar.

Emmaljunga Nitro finns i 38 färger på årets modell, med både silvrigt, svart och vitt chassi. De så kallade PP-färgerna har TPU-hjul och ett annat handtag. Vagnen kostar mellan 5400 och 6100 kronor beroende på färg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggvagn: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

5 reaktion på “Recension av Emmaljunga Nitro

  1. Maria Sundström

    Hej! Jag har ett litet tips om varukorgen på Emmaljunga Nitro City. När du har sittdelen vänd mot dig, knäpper du loss varukorgen och vänder den med öppningen framåt! Då blir det mycket lättare att lägga i saker.

    Svara
  2. Camilla

    Hej,
    Vi upplever att selen blir alldeles för liten när man sätter i Inovi dynan, helt omöjligt att knäppa runt midja/lår med den i.
    Något du känner till? Kan man förlänga?
    Tack för en superblogg!

    Svara
  3. Hanna

    Hej Elin! Skulle jag kunna få använda bilden där du visar hur framhjulen ser ut till en sökning i emmaljungas facebookgrupp?
    Mvh Hanna.

    Svara
  4. Fanny

    Hej! Jag undrar om det är samma chassi till viking som nitro? Om man kan byta sittdel till nitro om man har en viking?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.