Axkids Maxi-Cosi-adaptrar

Sedan jag skrev inlägget om Travelsystem för barnvagnar, har jag fått många frågor om hur Axkids Maxi-Cosi-adaptrar fungerar och vilka adaptrar man behöver för att använda dem. Nu har jag själv köpt ett Axkid babyskydd med Maxi-Cosi-adaptrar till bebis i magen så nu tänkte jag visa riktigt tydligt vad som behövs.

DSC02610

DSC02613b

Det första du behöver är förstås en barnvagn och sedan behöver du också den barnvagnens adapter för Maxi-cosi-babyskydd. I mitt fall har jag en Emmaljunga Ozone och har därför köpt Emmaljungas adapter för Maxi-cosi-babyskydd. Har du en Bugaboo Cameleon behöver du köpa Bugaboo Cameleons adapter för Maxi-Cosi, har du en Teutonia behöver du köpa Teutonias adapter för Maxi-cosi osv. Din barnvagns maxi-cosi-adapter placerar du sedan på ditt barnvagnschassi.

DSC02614

Utöver detta behöver du också Axkids Adapter som numera finns att köpa hos de flesta av Axkids återförsäljare. Adaptrarna kostar ca 300 kronor och ska placeras ovanpå barnvagnens Maxi-cosi-adaptern. Axkid-adaptrarna har en markering där det står R och L. R ska placeras på höger sida om barnvagnen när du står framför den och L på vänster sida, alltså inte när du står bakom vagnen utan framför den. Adaptrarna ska också placeras med axkid-märket utåt.

DSC02615

DSC02616

Axkid-adaptrarna passar Axkid babyfix-babyskydd men även Brio Primo eftersom de båda babyskydden har samma fästen (det är egentligen likadana babyskydd). När båda adaptrarna är placerade på chassit är det bara att sätta dit babyskyddet.

DSC02618

OBS! Ett mycket viktigt sista steg är att du fäller babyskyddets handtag bakåt. På så sätt fastnar babyskyddet i adaptrarna. Kontrollera också varje gång att babyskyddet verkligen sitter fast. Med handtaget i denna positionen är babyskyddet rätt fastsatt (gäller även Brio Primo).

DSC02619

När du tar av babyskyddet fäller du fram handtaget igen. Det går bra att låta Axkid-adaptrarna sitta kvar på barnvagnens adapter hela tiden, på så sätt märks det inte ens att du har dubbla adaptrar.

EDIT 7/4 -14: Nu har jag själv använt denna kombination några gånger och kan konstatera att det inte fungerar riktigt så bra som jag hade hoppats. Det är svårt att få fast babyskyddet om man inte tryckt ner det ordentligt i adaptrarna och man behöver oftast rycka loss babyskyddet och ibland hålla fast chassit får att få loss det. Jag har även test Maxi-Cosi babyskydd på vagnen och det fungerar otroligt mycket smidigare. Därför rekommenderar jag denna kombination bara om man redan har ett Brio Primo eller Axkid Babyfix-babyskydd och detta är enda sättet att fästa babyskyddet på vagnen. Ska man köpa ett nytt babyskydd rekommenderar jag istället något som går att fästa på vagnen utan dubbla adaptrar, tex. Maxi-Cosi (som jag själv testat och är väldigt nöjd med).

77 thoughts on “Axkids Maxi-Cosi-adaptrar

 1. Pappa Per

  Jag läste om adaptrarna och blev lite tveksam på vad du menar med framför och bakom vagnen. Jag tycker att man är bakom vagnen när man kör den framför sig, men när jag läst hela texten förstod jag det som att du menar att man står framför vagnen när man håller i handtaget. Detta är ju viktigt för att adaptrarna ska komma rätt.
  Jag tänker färdriktning precis som i bilen. Framåt är det hållet man normalt sett färdas alltså sitter man bakom ratten och går bakom vagnen.
  För att det inte ska bli någon missuppfattning så tycker jag du ska skriva vilket som är R o L när du står och håller i vagnens handtag. Om det nu inte är vändbart för då blir det problem. Kram pappa

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag menar precis som du menar pappa. När man står bakom vagnen, bakom handtaget, ska adaptern men L placeras på höger sida och adaptern med R på vänster sida. Varför Axkid gjort så vet jag inte och det var därför jag valde att skriva ut det extra tydligt. Detta är förresten något vi fått lista ut själva, eftersom det inte ingår någon bruksanvisning. Men babyskyddet passar inte om man sätter de åt andra hållet.

   Svara
 2. sara

  Hej,

  Verkligen underbar och informativ blogg. En bibel!
  Nu till min fråga: jag har en brio go med tillhörande babyskydd ( babyskyddet go). Är detta babyskydd likadant som vanliga brio babyskyddet? Jag funderar på att köpa en syskonvagn och vill gärna kunna använda babyskyddet på den ( tex donkeyn eller britax dubbelvagn)
  Mvh Sara

  Svara
 3. Lisa

  Hej 🙂
  Kanske är olika från vagn till vagn, men undrar om det går att ha kvar adaptrarna på vagnen alltid, även när man har liggdelen/sittdelen på? Eller måste man ta av adaptrarna då (och blir inte det bökigt i så fall, känns som det tar bort smidigheten i själva grejen att kunna fästa babyskyddet på vagnen)?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Du måste ta bort alla adaptrar i de allra flesta fall. Det undantag jag känner till är Teutonias adaptrar till maxi-cosi och britax, som går att fälla ner (och brio smile och sing som inte kräver några adaptrar alls). (Däremot kan axkid-adaptrarna sitta kvar på den vanliga barnvagnsadaptern. Jag tycker inte alls att det tar bort smidigheten. Smidigheten är att du slipper välja mellan att bära babyskyddet eller att flytta över bebisen till vagnen (och då riskera att väcka den om den sover). När vi ska göra korta ärenden eller bara åka och handla tex. så tar vi inte med någon liggdel alls, då har vi bara chassi+adaptrar+babyskydd. Adaptrarna kan då sitta kvar på vagnen när man fäller ihop den och packar in den i bilen. Jag tycker det är supersmidigt och är så glad att vi har det alternativet.

   Svara
 4. Lillbiffen

  Jag har köpt en Emmaljunga citycross, kan man ha sånt på den då? Och måste man då köpa fästen för emmaljunga först, sedan en omvandlare?
  Känner mig lite trög ^^

  Svara
 5. Mia Westberg

  Hej,

  Har försökt att läsa mig till om detta med babyskydd och adaptrar hit och dit men det bara snurrar… 😉 Detta ska jag skaffa till barn nr 2 som kommer om ett par månader.
  Vagn: Brio Smile 2014
  Babyskydd: BeSafe Izi Sleep

  Vad behöver jag för att dem ska fungera ihop?

  Mvh,

  Mia

  P.S. Tack för en bra blogg

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Det finns ingen adapter för Besafe till Brio Smile. De enda som fungerar till Smile är Brio Primo och Axkid Babyfix.

   Svara
 6. Lina

  Hej!

  Jättebra blogg det här, som hjälp att navigera i barnvagnddjungeln …

  Förstår jag rätt om Brio Primo babyskydd funkar tillsammans med Brio Go/ Go Next om man har en axkidsadapter?

  Vi får nämligen ärva en Primo men funderar på att köpa en Go eller Go Next. Är förresten Go Next värd de extra slantarna?

  Lina

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, om du har Brios Go’s Maxi-cosi adapter och axkids adapter så borde det funka 🙂 Jag har svårt att avgöra om det är värt de extra pengarna, men jag gillar Go Next mycket mer än Go, jag föredrar lufthjul, men det handlar ju också om personlig smak och hur mycket de extra tusenlapparna svider i plånboken.

   Svara
 7. Viktoria

  Hej, jag har en emmaljunga vagn och ett brio primo babyskydd jag undrar om jag kan fästa brio skyddet på vagnens chassi? Vad behöver jag då? Mvh Viktoria

  Svara
 8. paulina

  Hej, jag är så okunnig o har svårt att få ihop de här med adaptrar. Jag har en brio primo bilstol och undrar om jag kan fästa den på maxi cosi adaptrar?

  Svara
 9. Elin

  Hejsan.
  Jag har Emmaljunga Mondial-Edge Duo Combi-Chassi S 2013 samt Axkid babyskydd.

  Tänkte om du kunde skriva var jag ska ha för saker för att kunna fästa mitt babyskydd på chassit?

  //Elin

  Svara
 10. sandra

  Hej!
  Jag har en bugaboo cameleon.
  Hur gör jag om jag vill att ett brio primo babyskydd ska passa på den? Eller är det helt omöjligt?

  Tacksam för svar! Mvh Sandra

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tror det är så att de första modellerna av Brio Sing inte gick att fästa babyskydd på, eller om de hade ett annat fäste. Om det går att fästa babyskyddet så klickas det direkt i samma fäste som liggdelen. Om inte det funkar så går det nog inte att sätta dit alls tyvärr. MVH Elin

   Svara
 11. pj

  hej,
  jag har en duo s kronan, vad behöver jag för att fästa brio primo babyskydd? har så svårt att förstå detta.

  tack för en superbra blogg!

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Kronans adaptrar och axkids adaptrar. Du gör precis som jag skrivit här ovanför, fast med ett kronan-chassi och en kronan-adapter.

   Svara
 12. Madeleine

  Hej. Jag har en brio go 14 och har köpt ett babyskydd brio go carrier. När jag sätter dit babyskyddey är det mycket enkelt. Men nör jag ska ta av det är det svårare. Det står att man ska lyfta rakt upp. Men då lossnar det bara på den högersidan. För att få liss den vänstra så måste jag vicka och dra typ. Vet i te om det är något fel på den vänstra adaptern eller om jag gör något fel. Känns ju som att jag kommer väcka babyn om jag ska hålla på så för att ta av skyddet. Vet du något knep?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Jag har tyvärr aldrig använt de adaptrarna själv. Men det låter konstigt att man bara ska dra rakt upp. Det måste ju finnas någon sorts spärr så att babyskyddet sitter fast. Om du kollar på denna filmen (3.50) så er det ut som att du ska trycka in två knappar på handtaget innan du kan ta loss babyskyddet. https://www.youtube.com/watch?v=7ba2Wwld_9s

   Svara
 13. Frida

  Hej och tack för en superbra blogg! Jag har en fråga, vi ska få vårt andra barn nu i februari och kommer vilja kunna sätta vårt babyskydd på vår bugaboo bee+ om vi ska iväg med bilen i direkt anslutning till hämtning/lämning av storebror på förskolan. Detta kommer inte ske dagligen men iaf nån/några ggr i veckan, jag undrar om du då rekommenderar att vi köper maxi cosi för enkel på/avsättning på vagnen lr om det kan vara värt att spara dom pengarna och köra på en axkid/brio och en extra adapter? Jag tycker inte det är värt om jag behöver stå å svära tyst varje gång den ska av och på;) så hur krångligt är det med två adaptrar? Tacksam för svar! Mvh frida

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hm, jag tyckte det var bökigt med de två adaptrarna jag testade, man fick rycka hårt i babyskyddet för att det skulle lossna (med riksen att man då väcker bebisen i alla fall) och jag har hört fler som säger samma som mig, samtidigt har jag hört andra som säger att det funkar jättebra. Vi använde det inte heller mer än någon eller några gånger i veckan, jag har inte ens körkort, men jag tyckte det var så värt att ha en adapter som funkade bra, särskilt om man har en bebis som somnar bra i bilen. Jag tyckte det var betydligt enklare med maxi-cosi (och gillade även det babyskyddet bättre för den delen) men om det är värt de extra pengarna får du själv avgöra 😉

   Svara
   1. Frida

    Ok, tack för svar 🙂 det lutar nog åt ett maxi-cosi då, så lite irritationsmoment som möjligt är ju att föredra när man är trött småbarnsmamma;)

    Svara
 14. kicki

  Hej
  jag läste här i kommentarerna nästan samma fråga som jag har. Jag ska köpa en emmaljunga edge duo. Jag har sen tidigare ett brio primo babyskydd. MEN jag har en gång haft en brio happy och då hade jag en adapter till den som babyskyddet passade i. Nu till frågan. Passar brios adapter på emmaljungas vagnen eller måste jag köpa nya adaptrar?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, du måste ha adaptrar till Emmaljungas vagn. Brio har helt andra fästen och det går inte att sätta en brio-adapter på emmaljungas vagnar.

   Svara
 15. Ullis

  Hej!
  Jag har läst dina inlägg om Bugaboo Donkey + adaptrar och babyskydd säkert 49 gånger men är ändå fortfarande osäker.
  Vi har maxi cosi-adaptern och undrar om vi kan använda ett babyskydd ifrån Britax till detta? Det stod i ett av dina inlägg att det skall fungera med ytterligare 2 sorter, men vill ändå fråga.
  Håller tummar och tår för proffssvar ifrån dig. Hade verkligen varit lost utan din informativa blogg. Ps. Köpte en elodie details efter ditt grymma och långa inlägg om åkpåsar och måste säga att jag är 1000% nöjd. Vilken superpåse!

  Många tack på förhand
  Ullis

  Svara
 16. Emili

  Jag har ett emmaljunga double viking chassi och en adapter till. Vad behöver jag mer för att kunna fästa mitt brio primo babyskydd på vagnen? Eller funkar det ens på en dubbel vagn som är lite smalare än ”vanliga” emmaljunga vagnarna?

  Tack på förhand 🙂

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag vet inte om det funkar på Double Viking, det kan ju hända att det blir för trångt med en sittdel bredvid, så jag vågar inte lova någonting. Du behöver dessa Axkid adaptrar som jag skrivit om.

   Svara
 17. Jessica Rosenblom

  Hej.
  Vi väntar tvillingar och har köpt ett ’startpaket’ hos Jollyroom: Beemoo la syskonvagn med Axkid babyskydd. Vet du om det finns nån adapter att fästa skyddet på vagnen med??
  /Jessica

  Svara
   1. Jessica Rosenblom

    Okej. Tack!
    Förstod nästan det, har sökt på det mesta men tänkte att jag iaf kunde fråga dig 😉

    Svara
 18. Lina Hedström

  Hej! Ännu en tjej som förstår 0 angående adaptrar.. Har läst och läst.
  Fick tyvärr fel babyskydd i present och dom går tyvärr inte att skicka tillbaka när kartongen var bruten.
  Det jag undrar nu är:
  Har en brio smile -14 och fick då ett maxi cosi (det som finns nu att köpa Om årgången skiljer dem åt) skydd istället för primo.
  Går det att lösa? Och på vilket sätt?
  Är tacksam till tusen om du vill hjälpa mig i denna djungel.
  Vänlig hälsning Lina.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej tyvärr, det är bara Brio Primo och Axkid babyfix som passar på Smile. De passar utan adapter och det finns inga adaptrar att köpa.

   Svara
 19. Nadja

  Hej. Super bra blogg! Såg ingen som frågat om denna vagn så passar på.
  Vi har en bugaboo Buffalo och fick ett babyskydd brio primo. Kan de funka tillsammans med adaptrar? Vilka? Tack på förhand.

  Svara
 20. Linn

  Hej!
  Såg att detta inlägget är från 2013 och undrar bara egentligen om det är samma som gäller fortfarande. Alltså, emmaljungas adapter för maxi cosi plus axkid för att passa en brio primo? Tänkte om det kanske kommit några ändringar genom åren..
  Tacksam för svar!

  Mvh Linn

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja det är samma fortfarande. Jag vet dock inte hur länge axkid kommer sälja sin adapter för de ska komma med ett babyskydd som har maxi cosis fästen redan från början.

   Svara
   1. Linn

    Jag ringde till babyproffsen igår och enligt dom är det helt nytt system för 2016 års modeller Emmaljunga.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

     Ja, de har utvecklat adaptern så själva adaptern mellan Emmaljunga och Maxi-cosi ser annorlunda ut än den som jag har på bilderna, men det påverkar ju inte möjligheten att sätta axkids adapter på. Det är fortfarande en adapter mellan Emmaljunga och Maxi-cosi du ska ha.

     Svara
    2. Linn

     Enligt henne jag pratade med så fanns inte själva ”stålramen” längre utan bara dessa små plast fästena. Och sedan var det bara 3 märken som va godkända enligt Emmaljunga själva för att garantin skulle gälla om nåt händer. Axkid var inte en av dom.. Det var bara maxi cosi, britax och cybex.
     Det var den infon jag fick..

     Svara
     1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det stämmer att man tagit bort stålställningen, men det påverkar inte möjligheten att sätta på axkids adaptrar. Nej, det är inte godkänt av Emmaljunga att använda dubbla adaptrar och axkids babyskydd, det kommer aldrig att bli godkänt och finns inte någon annan barnvagn som är godkänd för användning av dubbla adaptrar. Men det går fortfarande att använda axkids adaptrar för att fästa Brio Primo eller Axkids babyskydd.

 21. Nilsson

  Hej!
  Min fråga är:jag har en Beemoo flexi travel 2.0 och ett axkid babyskydd. Vilken adapter passar mig då? Vart köper man den?

  Sen har jag även samma modell på vagn du har på bilden, dock med två stela axlar och fyra hjul. Så då måste det ju vara samma fästen du har jag behöver då!? Vart har du köpt dessa?

  Tacksam för svar!

  Svara
 22. Therese

  Vilken adapter kan jag ha om vi har:
  Vagn: Brio Happy
  Babyskydd: BeSafe IZi Go
  Stort tack för en bra blogg! ???

  Svara
 23. Jessica

  Hej! Jag har gjort precis som du beskrivit med dubbla adaptrar till min emmaljunga och brio primo. Men då jag låst fast babyskyddet på Axkid adaptern så sitter den jättevingligt. Hela stolen går att gunga på för att Axkid adaptern fjädrar så mycket. Ska det verkligen vara så?

  Mvh Jessica

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Så var det när jag hade den också. Ofta går de att gunga litegrann men det gick mer på dessa dubbla adaptrar tycker jag. Tror dock inte det är någon fara, babyskyddet sitter ju fast.

   Svara
 24. Malin

  Hej, jag köpte en brio sing billigt för jag ville ha chassit till att kunna köra babyskyddet på när jag bara ska snabbt in i en affär. Det visade sig att chassit var äldre än jag väntade mig och det ser fint ut men det är från 2003, mest troligt. Finns det något babyskydd som passar till det?

  Jag har inte köpt babyskydd ännu men använde brio primo till storebror och det var det jag hade tänkt nu med.

  tacksam för svar.

  Mvh Malin

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Nej, det tror jag inte det gör tyvärr. Jag tror dock inte att Sing fanns 2003. Det är nog årtalet på säkerhetsstandarden du ser.

   Svara
 25. Cicci

  Hej,

  Grymt bra skrivet.

  Jag funderar på syskonvagnen Baby Jogger City Select, och undrar nu om min brio primo skulle kunna funka Till den med adaptrar?

  Tack för svar

  Svara
 26. Birgitta H

  Hej, tänkte fråga vilka adaptrar som behövs till en emmaljunga mondial duo -15 och babyskydd axkid? Kan du skicka länkar oxå så att jag köper rätt? Ska köpa till barnbarnet och frågar dig eftersom du verkar ha full koll 🙂 Mvh Birgitta

  Svara
 27. Camilla Palm

  Men en såå bra blogg! Dock är jag som många andra att man läst på men fattar noll och det är en ren djungel så allt snurrar bara..

  Vi har en brio Go 2012 och ett axkid babyskydd. Finns det adaptrar? Det är inger jag hittar iaf.
  Om inte, funkar dagens brio Go next adaptrar på vår brio Go? Då kan vi bara skaffa ett annat babyskydd tänkte jag. Är less på bärandet i kortare ärenden..

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Dagens brio go next adaptrar funkar på äldre go. Du kan köpa go:s adapter för maxi-cosi och axkids adapter om du vill fästa axkids babyskydd.

   Svara
   1. Camilla Palm

    Ja men du, perfekt! Så då behövs två olika adaptrar eller fattar jag fel då? En från brio till maxi cosi och en från maxi cosi till axkid? ?

    Svara
 28. Pia Skjäl

  Hejsan! Tack för en toppen blogg!
  Jag undrar om det finns en adapter för vagnen Britax b-agile 4 (köpt 2015) och Brio primo babyskydd (köpt 2013)? På Britax hemsida nämns ett travelsystem för britax römer men inga andra.

  Svara
 29. Emelie

  Hej!

  Har ett Brio Primo babyskydd som är tillverkat 15/10-15 och köpt en superviking som är årsmodell -16 . Undrar om det är samma adapter som Britax Primo Römer på emmaljingas hemsida, alltså om det är någon skillnad på stolarna förutom namnet? Känns ju som att att okt -15 är ju ändå väldigt nyss 🙂 när Bytte dom officiellt namn på den stolen?

  Tack på förhand 🙂

  Svara
 30. Sofie

  Hej!

  Funkar denna kombination av axkidadapter även på äldre Brio primo. Har ett från 2011-12, och undrar om de har förändrat modellen något?

  /Sofie

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.