Recension av Bugaboo Donkey

DSC05873DSC05849

Märke: Bugaboo
Modell: Donkey Duo
Chassifärg: Silver
Färg: Offwhite topset, svart bas

Jag har testat Bugaboo Donkey Duo vilket innefattar två sittdelar och en liggdel, jag har dock bara använt en av sittdelarna. Jag har självklart också kört den i Mono (som enkelvagn) och testat hur den är att använda så. Jag har använt liggdelen till min kille på 4-6 månader och sittdelen till både sonen och min dotter på 3 år och 4 månader. Jag har testat Bugaboo Donkey i två månader, på stan, på promenader, på gräs, grus och i skogen. Jag har packat den i bilen och haft med den på en veckas bilsemester.

Bugaboo Donkey har oftast vita markeringar och knappar så att man lätt ska se vilka delar av vagnen som har en funktion. Min Donkey har silvrigt chassi, men på vissa bilder syns vagnen med (svarta) chassiskydd från Lills.

Sittdel

DSC05851DSC05854DSC05855DSC05858DSC05861DSC06760DSC06761DSC058632014-08-09 13b2014-08-09 13b22014-08-09 13b32014-07-21 08bDSC05853DSC05856DSC05859

Bugaboo Donkey har ergonomisk vändbar sittdel med tre olika lutningslägen. Lägena justeras med ett vitt handtaget i ryggen och är lätt gjort. I bakåtvänt läge finns upprätt sittläge, viloläge och horisontellt liggläge, det blir dock aldrig plant eftersom det är ergonomisk sittdel. När sittdelen vänds framåt finns endast sittläge och vilogläge, inget liggläge, vill man att barnet ska kunna sova bra i vagnen måste man alltså ha sittdelen vänd mot sig. Det finns också ett fjärde läge där sittdelen lutar bakåt och det läget får bara användas om vagnen ska fällas ihop med sittdelen på. Sittdelen tar du loss genom att trycka in de vita knapparna ovanför den runda svarta ringen på sittdelen. Du kan trycka in en knapp i taget och sedan lyfta bort sittdelen. Du kan alltså ta av sittdelen med en hand, vilket är väldigt smidigt.

Bågen går lätt att ta loss genom att trycka in vita knappar på båda sidor av den, men det är ingen swing away-båge utan man måste ta bort hela.

Sittdelen är ganska bred vid axlarna, men sittytan är båda smal och kort. Den sammanlagda ligglängden är 93 cm vilket gör att det blir lite trångt för min dotter på 3 år och 4 månader som är 98 cm lång. När hon sitter upp går det bra för det är gott om plats upp till suffletten, men i liggläge blir det som sagt trångt, hennes huvud går nästan utanför ryggstödet och hon får böja benen för att få plats i liggläge. Hon ser liksom lite ihoptryckt ut och hon har haft svårt att somna i vagnen. Vi har haft med den ett par kvällar och försökt få henne att somna för natten där i men har inte lyckats något vidare.

Även min lille son på 6 månader, 8 kg och 70 cm lång har testat sittdelen en del. Han sitter väldigt bra i den i viloläge, men i sittläge blir det väldigt upprätt, det i kombination med den korta sittytan och fotstödet som inte går att fälla upp gör att han inte sitter så bra. Sittdelen kan också användas fristående på golvet som en babysitter. Det är en funktion som vi använt mycket när vi var på semester då vi inte hade någon babysitter med oss.

Den korta sittytan i kombination med att fotstödet inte går att fälla upp gör att man får känslan av att barnet ska glida ur sittdelen. Det gör de såklart inte så länge man har selen på, men jag hade aldrig vågat använda sittdelen utan sele. Inte en enda sekund till min lilla kille på 6 månader för han hade ålat sig ur direkt. Inte heller min treåring vågar jag ha i vagnen utan sele någon längre stund, är hon på det humöret skulle hon säkert kunna åla sig ur bara på ren trots.

Sele

DSC05864

Bugaboo Donkey har en fempunktssele som är lätt att justera axelhöjden på, man drar den egentligen bara upp och ner på ett band vilket är väldigt smidigt. Det är också ganska lätt att justera längden på banden genom att dra ut bandet från det övre spännet. Vad som är riktigt krångligt är att ta isär selen så att man kan få i en sittdyna eller åkpåse, man måste trä igenom banden genom spännena i midjebältet, det som gör det extra krångligt är att det är väldigt, väldigt tajt, man måste dra hårt för att det överhuvud taget ska gå att få igenom banden, och sedan ska man trä tillbaka dem igen, inte det lättaste. Det går inte att koppla bort axelbanden om man vill använda bara gren- och midjebälte. Många klagar också över att selen på Bugaboo Donkey är trång. Vi har haft den max utspänd till vår dotter och det har funkat eftersom hon inte är jättestor och vi har använt den under denna varma sommar så hon har haft nästan inga kläder på sig. Men jag tror inte att hon skulle kunna använda selen om hon hade vinteroverall på sig.

Sufflett

DSC05852DSC05855DSC05842DSC05844

Bugaboo Donkey har suffletter i ett lager canvas och utan foder. Det är alltså tunna suffletter som dels släpper igenom massor med solljus (i alla fall dessa i offwhite) och dels inte skyddar så bra mot kyla. Suffletterna är utbytbara, du kan köpa suffletter i massor av olika färger och spännande designer och växla på din vagn. Bugaboo Donkey har länge haft en ganska kort sufflett som täckte dåligt i liggläge, från och med första april i år (2014) kommer Bugaboo Donkey med förlängningsbara suffletter som standard. Maxläget på de gamla suffletterna syns på nedersta bilden, de andra bilderna visas den nya förlängningsbara suffletten. Förlängningen på den nya suffletten kommer fram genom att öppna upp en dragkedja i bakkant. När förlängningen är utfälld så blir det ganska instängt och man ser inte sitt barn. Eftersom det inte heller finns någon vädringslucka blir det fort väldigt instängt och varmt om man använder förlängningen under sommarhalvåret. Använder man den inte får barnet sol i ögonen istället. Det finns speciella sommarsuffletter, Breezy, att köpa till, de har massor med vädringsluckor, men de kostar 800 kronor styck vilket kan kännas som en ganska stor extra utgift till en vagn som redan kostar så pass mycket.

Suffletten är också ganska sladdrig och bågarna är ganska mjuka vilket gjorde att jag tyckte det var svårt att fästa något extra solskydd i suffletten. Jag brukar använda Brio Shade Me men suffletten trycktes liksom ihop när jag försökte fästa den på Donkey.

Fotstöd

DSC05865

Bugaboo Donkey har ett fast fotstöd som inte går att justera. Det har en extra slittålig yta nere vid barnets fötter som är lätt att torka av.

Liggdel & Babyskydd

DSC05842DSC05843DSC05846

Liggdelen till Bugaboo Donkey har samma ram som sittdelen. Du tar helt enkelt bort sittdelstyget och sätter dit liggdelstyget med bottenplatta och madrass istället. Det innebär att sufflett och båge är de samma och att du tar loss och sätter dit liggdelen på samma sätt som sittdelen. Det finns ett liggdelslock som fästs runt liggdelens ram med kardborre. Liggdelslocket sitter väldigt långt ner på liggdelen, trots att min son är en ganska lång kille på 70 cm hamnar liggdelslocket nästa nere vid knäna på honom. Det finns en kant på liggdelslocket men det finns inget som håller uppe kanten utan den står av sig själv.

Själva liggdelen sitter väldigt lågt, botten på liggdelen hamnar på 48 cm, det gör inte bara att det är långt att böja sig ner till barnet utan också att det blir trångt att komma åt varukorgen.

Liggdelen tas loss på samma sätt som sittdelen, dvs. du trycker in de vita knapparna i mitten av liggdelsramen och lyfter uppåt. Du kan trycka in en knapp i taget och kan alltså ta av liggdelen med en hand, väldigt smidigt. Liggdelen väger 4,5 kg. Den har inga bärhandtag att bära den i utan du får använda bågen att bära i (upp till 9 kg). Bågen är för övrigt ganska mycket i vägen när man använder liggdelen, det går att krångla i bebisen ovanifrån även om bågen är på, men helt klart enklast är att ta bort den varje gång man ska lägga i och ta ur bebisen.

DSC05845DSC05847DSC05848

DSC06124b

Liggdelen är ganska stor för att vara en syskonvagn, den är lång och ganska så bred uppe vid barnets armar och huvud (där bredden behövs mest) men lite smalare nere vid benen. Måttet är 77×27 cm. Min son är på bilden 5 månader 69 cm och väger 7,6 kg. Han får plats bra, han sover gott i den och vi har också haft den som sovplats till honom på natten då vi varit på semester. Liggdelen går självklart att ta loss och använda separat på golvet. Det finns fyra fötter under botten som den står på.

2014-07-20 07.12.33

Jag har även använt Bugaboo Donkey med babyskyddsadapter och Maxi-Cosi Pebble. Adaptern är lätt att sätta dit och ta loss. Man lossar den genom att trycka in de vita sockerbitarna. Adaptern är för ett babyskydd (det finns också en adapter för två babyskydd till tvillingar) och passar både i mono och duo. När du använder babyskyddsadaptern i Duo bör du ha babyskyddet på höger sida om du ska kunna justera sittdelen och dra ut den suffletten som vanligt. Med babyskydd i duo blir dock vagnen 84 cm bred.

DSC05887

I mono har du (såklart) babyskyddet på vänster sida. Då påverkas inte bredden på vagnen. Babyskyddet sitter högt vilket gör åtkomsten till varukorgen superb men adaptern känns något svajig. Jag tycker annars att det funkar bra att använda donkey med babyskyddsadapter, möjligtvis hade man önskat att chassit var lite enklare att stuva in i bilen, men funktionen i sig funkar bra.

DSC05888DSC05889

Mono & Duo-funktion

Bugaboo har något som er helt unikt. Chassit går nämligen att dra ut så att du kan använda den som dubbelvagn och enkelt dra ihop igen så att den blir en enkelvagn. Det är den enda vagnen på marknaden som växer på bredden och går att omvandla till syskonvagn på det sättet. Detta ger förstås stor flexibilitet och gör att du kan välja om du vill använda vagnen till ett eller två barn för stunden. För att omvandla vagnen från Mono (enkelvagn) till Duo (dubbelvagn) så tar du först bort sidokorgen. Det går faktiskt att dra ut den till Duo även med sidokorgen kvar. Sidokorgen blir då extra stor vilket kan vara bra om man vill packa mycket. Men vanligtvis så tar du av sidokorgen.

DSC05866

Det finns tre spännen på chassit som knäpps upp, en vid handtaget, en på bakaxeln och en mellan framhjulen.

DSC05868DSC05869DSC05867

När du knäppt upp de spännena trycker du in den vita knappen på staget och drar ut chassit tills den vita knappen klickar ut igen. Se sedan till att alla delar är helt utfällda innan du knäpper igen spännena igen.

DSC05870

Att växla mellan mono och duo går förhållandevis fort och är inte särskilt krångligt. Det går att göra med en sittdel eller liggdel kvar på chassit.

Handtag

DSC05874DSC05875DSC05877DSC06766DSC06767

Bugaboo Donkey har ett teleskophandtag som justeras genom att öppna vita spännen på båda sidor av handtaget och dra ut handtaget och sedan stänga spännena igen. Det finns olika lägen som man måste passa in innan man kan stänga spännena igen. Långt ifrån det lättaste handtaget att justera handtag på men det funkar. Handtaget justeras mellan 88-108 cm och passar både långa och korta. Vinkeln på den del man håller i är inte helt bekväm tycker både jag och min man. Man får vinkla handleden väldigt mycket för att kunna hålla runt det avlånga handtaget, kanske inget för den som har känsliga handleder.

Varukorg

DSC06749DSC06751DSC05880DSC067552014-05-28 11.52.14

Bugaboo Donkey är känd för att vara en laståsna som kan ta med mycket packning, men jag vet inte riktigt om jag håller med. När liggdelen används hamnar den väldigt nära varukorgen och det blir riktigt svårt att komma åt och går inte att lasta särskilt högt. Jag har fått kämpa mycket för att få i och ur vår skötväska ur varukorgen. Detta vägs upp en del av sidokorgen om man har vagnen i mono. Sidokorgen är stor och rymmer en hel del och är definitivt ett lyft jämfört med andra vagnar. Men när vagnen används i Duo försvinner dock sidokorgen och man har bra varukorgen att packa i. Den blir förvisso lite bredare i duo än i mono, men om man har liggdelen på ena sidan blir det fortfarande svårt att komma åt och lasta i några större grejer. När sittdelen används blir tillgången till varukorgen betydligt bättre, men du har fortfarande staget på chassit mitt ovanför varukorgen så det går inte att packa särskilt högt i den. Varukorgen har också rundad botten vilket gör det svårt att packa på något organiserat sätt. Det finns flera fickor på insidan av varukorgen för förvaring av småsaker.

Varukorg i mono: 34×39 cm
Varukorg i duo: 34×50 cm
Sidokorg: 58×18 cm
Maxvikt i varukorgen: 10 kg
Maxvikt i sidokorgen: 5 kg

Broms

DSC05879DSC05878

Bugaboo Donkey har en fotbroms som är enkel att använda. Den vita pedalen trycks ner för att bromsa och fälls upp för att obromsa.

Hjul

DSC05882DSC05884

Bugaboo Donkey har lufthjul. Bakhjulen är 30 cm i diameter och de svängbara framhjulen 26 cm i diameter. Framhjulen går att låsa genom att skjuta ner den vita plastknappen ovanför framhjulet. Hjulen är också enkla att ta av. Lufthjulen gör att det inte fastnar något grus i dem, de rullar lätt och har bra grepp i snö. Bugaboo Donkey har också en tvåhjulsläge där man kan skjuta undan framhjulen och bara köra den på bakhjulen om det tex är mycket snö eller man ska gå i skogen. Du kan se hur man gör här.

Fjädring

Bugaboo Donkey har inte speciellt mycket fjädring, det finns lite giv och fjädring i framhjulen, men chassit saknar helt fjädring. De stora lufthjulen gör dock att dämpningen är tillräcklig för vanliga promenader och vardagsanvändning i stan.

Hopfällning

Bugaboo Donkey kan fällas ihop i en del med sittdel eller liggdel på (ja till och med i Duo med både sittdel och liggdel) men blir då ett stort och ganska otympligt format. Den kan också fällas ihop i flera delar. Genom att ta bort sittdel eller liggdel och sidokorg från chassit och fälla ihop det för sig får du förvisso flera delar att hantera men det blir mer flexibelt och inte lika tungt och otympligt att lyfta.

Bugaboo Donkey är krånglig att fälla ihop, det finns nog lika många sätt att fälla ihop den och packa den som det finns människor. Största anledningen till det är väl att det inte finns något sätt som blir riktigt bra egentligen 😉 Jag kommer därför att visa lite olika alternativ.

Innan man fäller ihop vagnen måste man också vara noga med att tömma varukorgen helt. Även sidokorgen måste tömmas helt och hållet om den sitter kvar på chassit. Båda vänds nämligen upp och ner när man fäller ihop vagnen så varenda liten grej åker ur.

Chassit fäller du genom att först ta ner handtaget till lägsta läget.

DSC06762

Sedan använder du den här lilla knappen på undersidan av handtaget. Den svarta pluppen ska tryckas in (hårt) samtidigt som du drar den vita grejen mot dig på båda sidor.

DSC05890

Handtaget går då att vika ner mot marken.

DSC06763

Sista steget är att fälla in framhjulen mot chassit. Det gör man enklast genom att dra i den runda stången i mitten av vagnen så åker framhjulen in. När man gör det är det risk att handtaget skadas eftersom det kommer mot marken så det kan vara en bra idé att sätta in foten under handtaget. Hopfällt på detta sätt kan chassit stå hyfsat själv men det står inte jättestadigt.

DSC06764

Liggandes på marken ser det ut såhär. Chassit blir 79x60x40 cm ihopfällt. På grund av den trekantiga formen är det inte helt lätt att hantera och packa in i bilen på ett smidigt sätt.

DSC06765

Något som jag egentligen tycker är krångligare än att fälla ihop vagnen är att fälla upp den igen. Handtaget har nämligen en tendens att fastna i nerfällt läge. Lättast tycker jag det är om man ställer ner chassit på marken och fäller ut framhjulen, sedan måste man se till så att det inte finns någon belastning på handtaget innan man kan trycka in knapparna, dra de mot sig och fälla upp handtaget. Det går alltså inte att hålla vagnen i handtaget eller dra i handtaget samtidigt som du försöker fälla upp det, då kommer det inte att funka.

Det finns som sagt olika sätt att packa in Donkey i bilen, jag tycker det är enklast att lyfta in det med handtaget upp, men det tar nog minst plats om man lägger det med handtaget neråt. (Här i vår Saab 9-5)

DSC06769DSC06768

För att fälla ihop Donkey i ett stycke använder du det fjärde läget på ligg/sittdelen.

DSC06757

Sedan gör du på samma sätt och fäller ner handtaget.

DSC06758

Och fäller sedan in framhjulen.

DSC06759

Hopfälld i ett stycke i mono blir den 105x60x60 cm.

DSC05836

Hopfälld i Duo i ett stycke ser den ut såhär. Ett smått gigantiskt paket med en ganska otymplig form.

Men det enklaste sättet är nog som sagt att fälla ihop chassit för sig och sedan stuva vagnen som den passar i ens bil. Det finns som sagt många olika alternativ.

Mono:
DSC05893
Duo:
DSC05838
Mono med liggdel i Saab 9-5: (räkna med smutsig liggdel 😉 )
DSC06772DSC06770
Mono med sittdel i Saab 9-5:
DSC06773
Mono med sittdel i ett stycke:
DSC06776
Duo i ett stycke:
DSC06777

Sammanfattningsvis finns det många olika sätt att fälla ihop Bugaboo Donkey, de är mer eller mindre krångliga och inget av dem känns riktigt perfekt. Donkey är ingen bilvagn och åker man mycket bil bör man kanske se sig om efter en annan vagn.

En fördel med fällningen av Donkey är att den är ganska anpassningsbar och går att anpassa om du har något specialutrymme som du vill att den ska passa i. Tar man av hjulen blir chassit helt platt, liggdelen går också att göra platt och man kan ta av suffletterna för att göra den mer kompakt. Den går alltså att få riktigt liten om man vill men det kräver en del jobb. När vi åkte på semester packade vi den såhär:

2014-07-18 10.10.11

Körkänsla & Hanterbarhet

Jag har testkört Bugaboo Donkey på ett otal olika underlag och testat den hårt bland annat genom att ha med den som enda vagn på en veckas bilsemester. På asfalt rullar Bugaboo Donkey gudomligt bra, detta är en av de mest lättkörda vagnarna jag testat och den mest lättkörda syskonvagnen. Den rullar som sagt riktigt bra på asfalt, den är också lätt att svänga, detta är kanske den enda syskonvagn som du kan köra med en hand utan problem. Den är dessutom lätt att häva, en dröm att köra med andra ord. Den enda nackdelen när det kommer till körkänslan är fjädringen. Bugaboo Donkey har lite fjädring i framhjulen, men det är inte mycket och kör man över större ojämnheter så känns den absolut stum.

2014-07-20 19.52.21

Att gå på stan med Bugaboo Donkey går riktigt bra, både i mono och duo är den lättkörd, den rullar som sagt riktigt bra och den är lättsvängd. I mono är den 60 cm bred vilket kan vara i bredaste laget men jag tycker det funkar helt okej. Vagnen är också ganska kort så den blir inte så stor om man ska vända runt den. I Duo blir den ganska mycket bredare och det är inte så lätt att ta sig fram alltid, men den är ganska smal för att vara en syskonvagn på bredden. Som jag nämnde tidigare går det att köra vagnen med en hand, även när jag har den i Duo med både min 6-månaders på 8 kg och min 3-åring på 15 kg i den kan jag köra den med en hand utan problem. Om man ska vara petig så stör jag mig lite på att spännet för att växla mellan duo och mono hamnar precis på mitten när man har den i duo, precis där jag vill hålla min hand alltså.

DSC06554

Bugaboo Donkey rullar bra på asfalt och på plattare grusväg. I djupt grus blir det dock svårt att komma fram. Här har i och för sig de flesta barnvagnar svårt att ta sig fram men med tanke på de stora framhjulen hade jag trott att det skulle gå bättre, jag fick vända och köra baklänges.

2014-07-23 13.27.33

Gräs är inga problem att ta sig fram på men det blir lite skumpigt eftersom den saknar fjädring.

2014-07-10 17.41.18

Jag har provkört Bugaboo Donkey i min terrängbanan. Som de flesta andra vagnar med svängbara framhjul så tar den sig fram helt okej i denna riktigt tuffa terrängen, framkomligheten med låsta framhjul är det inget fel på. Med tanke på avsaknaden av fjädring blir det dock ordentligt skumpigt, och min lilla sexmånaders som satt ordentligt fastspänd i sittdelen (annars hade han nog trillat ur) tyckte inte alls om det, han protesterade ordentligt. Vi växlade till tvåhjulsläget, vilket faktiskt är riktigt enkelt gjort genom att bara trycka in knapparna för hopfällningen och putta bak bakaxeln med hjälp av foten. Då blev det lite mindre skumpigt och det gick bättre att ta sig fram på det sättet. Det är dock kanske inget man använder på längre promenader men är bra om man behöver ta sig förbi mindre skogsområden eller om det är så mycket snö att det inte går att ta sig fram på annat sätt.

DSC06785DSC06790

Jag har inte testat Bugaboo Donkey i snö, men med tanke på de stora lufthjulen fram borde den fungera helt okej i snö. Man har ju också tvåhjulsläget att ta till om det kommer stora mängder nysnö.

DSC06781

Jag har (hör och häpna) aldrig åkt kollektivt med denna vagnen. Jag har försökt undvika det eftersom den är ganska stor och otymplig på bussen. Men om man jämför med andra dubbelvagnar så är detta säkert en av de bättre att åka kollektivt med, den är inte överdrivet bred och den blir kort om man fäller in handtaget. Hävkraften är också bra så det är lätt att komma på.

Som jag redan beskrivit under rubriken hopfällning här ovanför är Bugaboo Donkey inte så lätt att fälla ihop, enklast att hantera blir den om man fäller den utan sittdel och liggdel på. Jag tycker Donkey är svår att packa på ett bra sätt i bilen, det är svårt att veta hur man ska lägga den och den trekantiga formen på chassit gör det svårt att placera något ovanpå. Dessutom är vagnen ganska tung att lyfta. Detta är med andra ord ingen optimal bilvagn. Den går att fälla i ett stycke men i duo tar den upp i princip hela bagaget i vår stora kombi Saab 9-5. Dessutom blir den så stor och är så tung att den blir väldigt svår att lyfta in då.

DSC06777

Mått & Vikt

Vikten på Bugaboo Donkey stämmer tyvärr inte alls med vad Bugaboo själva säger. Jag har vägt vagnen och flera andra har vägt och fått samma resultat, Donkey i Mono väger 15,5 kg med sittdel och Duo 19,1 kg med en sittdel och liggdel. Den vikt som Bugaboo själva uppger gäller tydligen bara “hårdvaror” och då ingår antagligen inga textilier, bara ramen, varför man nu skulle vilja veta den vikten? Detta gör alltså Donkey Duo till en ganska tung syskonvagn, som närmar sig 20 kilo i vikt och det tycker jag märks, framförallt när man kör den i uppförsbacke, det blir väldigt tungt. Också att lyfta in vagnen i bilen när den fälls i ett stycka blir riktigt tungt.

Även bredden har ifrågasatts. Jag får min Donkey till 76 cm bred precis vid sufflettfästena, jag frågade Bugaboo om detta och de svarade att det är helt normalt. Även Bugaboo medger alltså att vagnen är 76 cm bred och inte 74 cm verkar det alltså som. Själva chassit är dock 74 cm brett. Eftersom bakhjulen lutar en del på Donkey (det är tydligen helt normalt och ska vara så) så blir ju vagnen också bredare ju mer bakhjulen lutar. Jag får min Donkey till drygt 74 cm vid bakhjulen utan någon last i. Om man lastar den med barn och packning tror jag därför att den överstiger 74 cm med råge. Men andra ord, om det är väldigt viktigt för dig att vagnen är max 74 cm bred, välj en annan vagn.

Hopfälld:

I ett stycke med sittdel: 105x60x60 cm
Chassit med hjul: 79x60x40 cm
Sittdelens ram: 91×20 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 84 cm
Längd med handtaget utfällt: 104 cm
Bredd: 60 cm i Mono, 76 cm i Duo
Hjulbas (Svängradie): 47 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 48 cm
Sitsens djup: 21 cm
Sitsens bredd: 27 cm
Fotstöd: 23 cm
Ligglängd: 93 cm
Höjd till sittytan: 52 cm

Liggdel:

Liggmått: 77×27 cm
Höjd till liggytan: 48 cm

Vikt:

Chassi med hjul och varukorg: 11 kg
Sittdel: 3,6 kg
Liggdel: 4,5 kg
Sidokorg: 0,9 kg

Mono med sittdel: 15,5 kg
Mono med liggdel: 16,4 kg
Duo med sittdel och liggdel: 19,1 kg

Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt i sittdelen: 17 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg
Maxvikt i sidokorgen: 5 kg

 

Tillbehör

Till Bugaboo Donkey Duo ingår två regnskydd i klarplast. Bugaboos regnskydd brukar vara svåra att få dit, men det här lyckades jag faktiskt efter viss kamp att få dit. Regnskyddet har en lucka mitt fram. Jag är inget stort fan av regnskydd i klarplast eftersom de tar mycket plats när de inte används, men de håller tätt riktigt bra och man kan se barnet.

DSC05885DSC05886

Det finns också massor av tillbehör att köpa till Donkey tex. babyskyddsadapter, suffletter, parasoll, sittdyna, åkpåse, solsufflett, mugghållare, skötväska, ståbräda, myggnät, matbricka och transportväska.

 

Sammanfattning & Betyg

Är Bugaboo Donkey den ultimata syskonvagnen? Den frågan ställde jag mig innan jag började använda min Bugaboo Donkey. Tanken var att jag skulle ha ett svar på den frågan. Bugaboo är unik och extremt flexibel på det sättet att den går att använda både som fullvärdig singelvagn och som syskonvagn på bredden. Den flexibiliteten är otroligt användbar om man tex. helst bara vill ha en vagn men har behov av syskonvagn. De allra flesta har det äldre barnet på förskola och har därför stor användning av Mono-funktionen under tiden som man bara har hand om ett barn. Vi har dessutom växlat mycket mellan sittdel och liggdel när vi använt den i mono, eftersom vi har haft en sittdel tillgänglig för duo-funktionen har det varit superlätt att växla och vi har kunnat sätta dit den del som passar oss bäst utifrån lillens humör och om han ska sova eller vara vaken. Att det dessutom går att sätta på babyskyddet oavsett om man använder vagnen i mono eller duo gör att den blir ännu mer flexibel. Dessutom finns alla sorters tillbehör för att anpassa den ännu mer, men de tillbehören är dock ganska dyra. Att kunna använda vagnen som singelvagn, men att ändå kunna utöka den och sätta dit en sittdel till storasyster när hon blir trött på kvällen är guld värt. Att vagnen dessutom är otroligt lättkörd och både rullar och svänger lätt är också en stor fördel. Samtidigt finns det en hel del detaljer som jag tycker kunde varit betydligt bättre. Först och främst stämmer inte mått och vikt som uppges av Bugaboo, detta är en tung vagn på ca 19 kilo som syskonvagn och den är snarare 76 cm bred och inte 74 cm. Faktum är att vi inte får inte vagnen i duo genom vår ytterdörr vilket såklart gör att det blir många extra moment och lite extra irritation när man kommer hem med vagnen fullpackad av både barn och saker. Att vagnen dessutom är ganska bökig att fälla ihop och packa in i bilen och att man måste plocka ur allt ur varukorgen innan man fäller ihop den är också stora nackdelar enligt mig. Vi hade med oss denna vagnen på semestern då vi använde bilen ganska mycket och jag kan säga att jag längtade hett och innerligt efter en vagn som har ett självklart sätt att fälla ihop den, som går att fälla ihop i ett stycke (och fortfarande blir hyfsat kompakt) och med saker kvar i varukorgen.

Jag skulle säga att om du har stort behov av att kunna växla mellan syskonvagn och singelvagn och om du inte använder bil så mycket så kan detta absolut vara den perfekta syskonvagnen för mig. Svarar jag för mig själv, så nä, det här är inte den ultimata syskonvagnen för mig och mina behov, jag hade önskat något mer lättanvänt, som är lättare att fälla ihop och har större varukorg. Det är dock ingen dålig vagn, den har sina fördelar och jag vet att många älskar den. Jag har haft väldigt svårt att ge betyg till Bugaboo Donkey, i vissa situationer tror jag att Bugaboo Donkey kan vara en perfekt vagn, då kan dess nackdelar bli obetydliga. Om den tex. används som sittvagn av någon som sällan eller aldrig åker bil, då kan den absolut bli en fyra. Jag har dock använt den mest som liggvagn och använt den ganska mycket i bilen och för mig har den därför några större nackdelar, den får därför 3 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Liggdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

22 reaktion på “Recension av Bugaboo Donkey

  1. Maria

    Hjälp :-/
    Jag hade nog bestämt mig för en bugaboo då vi får syskon i november när storasyster är 14 månader. Vi åker däremot bil en del och bor centralt i en mellanstor stad, vilket innebär att jag ibland handlar mat och fyller varukorgen. Vad har du för tips istället? Jag kikade på kronan syskon häromdagen men tyckte den såg väldigt liten ut. Kommer du testa emmaljungas syskonvagn? Tacksam för svar.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kika på Kronan Syskon igen, testa om det stora barn får plats i den, min dotter kunde sitta helt okej i den nu när hon var drygt 3 år och 98 cm lång. Den är verkligen superlätt att fälla ihop och varukorgen rymmer hur mycket som helst, jag har veckohandlat med den och jag fyllde inte ens botten på varukorgen 😛 Recensionen finns här: https://www.barnvagnsblogg.com/recension-av-kronan-syskon/
      Emmaljunga Double Viking har jag inte själv testat och kommer inte att göra det heller, den verkar dock bra förutom att den är ganska bred.

      Svara
  2. Jenny

    Tack för en ärlig recension!
    Ser ÖVERALLT att denna vagn är perfekt och får nästan tar illa upp ifall man tycker annat 😉
    Det är synd det med fotstödet tycker jag.
    Tack vare din recension så blir det ingen sån här vagn, åker mycket bil – har problem med handleder (handtaget) – vill också ha vanliga sitsar.
    Men ser ju onekligen smidig ut och att kunna växla mellan mono och duo bara sådär! 🙂

    Svara
  3. Sofie

    Jag har en fråga som jag funderat på länge. Var gör man av sittdelen när man byter mellan duo och mono? Säg att man går till förskolan med båda barnen, lämnar den stora och ska sen fortsätta gå med lillen. Men var gör jag av den extra sittdelen under tiden? Ska ju hämta den stora sen igen.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Lättast är ju att lämna den på förskolan. Vi använde bilen mycket och då kan man bara lämna den i bilen när den inte behövs.

      Svara
  4. Anna

    Hej!

    I januari beräknas nr 2 komma, då är storebror 18 månader. Vill ha en vagn som har vändbara sittdelar och där barnen sitter bredvid varandra. Bor i en lagom stor stad, åker en hel del buss men även bil. Vilken vagn hade du satsat på?

    Mvh Anna

    Svara
  5. Linnea

    Bra recension! Jag håller med om det mesta 🙂
    Jag har kört en Donkey i ganska exakt ett år och nio månader. Syskon- och monoläge. Jag går mycket och åker en hel del kommunalt i Stockholm. Buss, tunnelbana och pendeltåg har fungerat jättebra eftersom den går in i SLs hissar utan problem. Den går även in bra genom vår ytterdörr.
    Vi plockar aldrig ur undre varukorgen när vi packar in den i bilen, vi gör nämligen inte sista steget (fäller in framhjulen) utan ställer in chassit på alla fyra hjulen med handtaget mot golvet i bagageutrymmet. Sen lägger vi sitsarna mellan handtag och varukorg. Vi har en Passat som inte är jättestor men på det här sättet är den snabbpackad och vi får plats med annat bredvid.
    Negativt som jag inte kan se att du har tagit upp är att suffletterna bleks extremt (vi har jadegrön, de är inte snygga men jag köper inte nya eftersom vi ska sälja den relativt snart) och att äldre vagnar lätt knarrar, vilket kan vara bra att tänka på om man ska köpa en begagnad.
    Till Sofie: jag har kört duo till dagis med lilla varukorgen i den stora och sen lämnat ena sitsen på dagis. För oss fick den plats i kapprummet men jag vet andra som har lagt den i ett vagnförråd med ett regnskydd (resår från Tullsa) över som skydd.

    Svara
    1. Lisa

      Hej,

      Du råkar inte ha ett foto på hur det ser ut i bagaget på en passat? Känns den allt för tung att lyfta in? Fäller du med sitt/liggdel fortfarande på?

      Lisa

      Svara
      1. Elin Inläggsförfattare

        Jag har tyvärr ingen bild i passat. Den blir väldigt otymplig att lyfta med sitt/liggdel på. Vi fällde nästan alltid ihop den i två delar. Men i inlägget finns bilder både hur den blir med sitt/liggdel på och utan dem på.

        Svara
  6. Maria

    Hej!
    Jag har köpt en begagnad donkey duo och undrar vilken åkpåse som passar till sittdelen? Och kan man använda samma åkpåse i liggdelen?
    Mvh Maria

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Bugaboos egen åkpåse sitter nog allra bäst i Donkey, antingen den vanliga eller HP-åkpåsen. Jag tror att den ska gå och använda i liggdelen också om man viker den lite. Men personligen föredrar jag åkpåsar anpassade för liggdelar i liggdelen, det blir inte lika trångt.

      Svara
  7. Sara

    Hej!
    Vilken bra och grundlig recension!! 🙂
    Jag har en fundering som du kanske kan svara på..Har precis köpt en begagnad donkey duo och det jag märker redan nu är att liggdelen går att rucka på när den är fastspänd. Inte mkt, men det svajar lite grann. Sittdelen sitter lika löst och det gäller i båda fästena. Chassit är helt stumt så det är inte där felet ligger. Har jag missat någon säkerhetsinställning eller ska det vara så?

    Svara
  8. Jenny Lidin

    Hejsan!
    Jag har en Bugaboo Donkey Twin, jag är väldigt nöjd med den och blir faktiskt lite förvånad att du tycker att den är så svår att fälla ihop. Vi köpte just donkeyn för att den blir så väldigt liten och är så lätt att fälla ihop. Eftersom vi har en hundbur i bagageutrymmet så var donkeyn den enda tvillingvagnen vi fick plats med, om vi ville ha nån slags packning med oss alltså 🙂 (och då har vi köpte en större bli dessutom, Ford s-max)

    Jag tycker du har gjort en väldigt bra recension men ville bara inflika lite med min erfarenhet av Donkeyn 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, liten kan den absolut bli, om man tar isär den i fyra delar och drar ihop chassit till mono och spenderar en stund med att pussla ihop den på bästa sätt. Men det är väl just det som jag tyckte var bökigt, att det blev ett litet projekt varje gång man skulle fälla ihop den.

      Svara
      1. Jenny

        Fast vi tar typ aldrig isär den så mycket. Visst vi tar av liggdelarna, men annars har vi den alltid i duo-läge och den tar mycket mindre plats än andra vagnar.. Iof så testade vi inte att fälla ihop och packa in så många vagnar, men den här var i särklass smidigast, tyckte vi 🙂

        Svara
  9. Maria

    Jag är ute efter en syskonvagn och funderade på denna,men min äldsta är 3 år och är 101cmlång och väger 19kg. Läste att den var trång för din dotter på 98cm lång.
    Har du något bra tips på syskonvagn? Får en till om1 månad. Sonen älskar att åka vagn så syskonvagn är ett måste. 🙂 Han behöver inte kunna sova i den men det är ett stort plus eftersom han fortfarande sover middag.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Titta på Bumbleride Indie Twin eller BT Jogger Terrain Twin. Antagligen kommer du ändå inte använda syskonvagnen mer när den lille ska sitta upp och alal vändbara syskonvagnar är nog för små för din son. Eventuellt att Emmaljunga Double Viking skulle funka men den har maxvikt 15 kg.

      Svara
  10. christina Olsson

    Hejsan!
    Tack för en underbar blogg, som du hjälper oss alla:)
    JO jag har idag en son på drygt 2 år som kommer vara ca 2 år och 7-8 månader när mini kommer. Vi har ingen spädbarnsvagn utan bara mini city CT och sen en Babytravel som den stora åker och trivs bra i.

    Vi har hund och jag är beroende av att kunna komma ut.
    Kände först att jag ville ha en kronan vagn med ståbräda men inser att jag inte kan tvinga ut honom ur vagnen då han tycker det är mysigt på våra promenader och då be han stå upp eller sitta på ståbrädan. Om han blir sjuk etc och vi behöver komma ut och få luft , då vill man ju kunna ha möjligheten till att sätta honom i vagnen iaf.

    Känner inte för att köpa både en enkelvagn, ståbräda och sen dubbelvagn som ska stå i garaget och packas om varje gång vi ska ut så därför föll min röst på Bugboo som många varit så nöjda med just för att det är 2 i 1. Köper jag sen till ståbräda så har jag alla möjligheter anser jag. Men du gav den inte så högt betyg så jag blev osäker?

    Inser att jag inte kanske kommer a den i många år men kan ju iaf kanske ha den som mono och sen ståbrädan som fälls upp senare isf, men kommer man tycka den är klumpig då tro?

    Tycker detta är så svårt. Jag hade en nitro city sist men den var ju inte bra anser jag för att gå promenader och de små hjulen fasande i snön och alldeles för klumpig sittdel. Så smaken ä ju så olika 🙂

    Hoppas du förtår min frågeställning och kan vägleda lite kanske?
    Ps. Åker bil ca 2- ggr i veckan

    MVH Förvirrad gravid

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Åker man inte så mycket bil är den bättre, och visst är det smidigt om att man får två vagnar i en, där är den ju ganska ensam. Men det fanns mycket annat som jag tyckte var mindre bra med vagnen men det står ju allt i recensionen så jag vet inte riktigt vad jag ska kommentera. Du har ju redan två enkelvagn så egentligen skulle du bara behöva köpa en syskonvagn och eventuellt en liggdel till GT och en ståbräda.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.