Recension av Kronan Syskon

DSC05749

Märke: Kronan
Modell: Syskon
Årsmodell: 2014
Färg: Gul (säsongsfärg)

Kronan Syskon är Kronans Syskonvagn som kom sista mars i år. Jag har fått förmånen att testa Kronan Syskon i ett samarbete med Kronan. Jag har använt Kronan Syskon i min vardag, jag har kört den i skogen, på långpromenader, på stan, åkt buss och packat in den i bilen. Jag har använt den med en liggdel och en sittdel och det är så jag kommer att recensera den.

Sittdel

DSC05752DSC05753DSC05763DSC05755DSC05754DSC05761DSC05756DSC05762DSC05758DSC05767DSC05605b2014-06-25 14b2014-06-22 10b2014-06-22 10.39.142014-06-22 11b2

Kronan Syskon har vändbara sittdelar med fullt liggläge. Sittdelarna klickas fast på chassit och lossas genom att trycka in en knapp vid handtaget på sitsen. Det är riktigt lätt gjort. Ryggen är steglöst ställbar genom att trycka ihop en klämma bak i ryggen. Sittdelen har också en ny funktion. En extra knäled på sittdelsramen som möjliggör att man kan fälla fram sittdelsramen lite vilket gör den mer upprätt i sittläget. Jag ska erkänna att det är få gånger vi använt den funktionen. Men min dotter är 3 år och 3 månader och på gränsen till att växa ur sittdelen, jag upplevde det som att den blev lite trängre när man fällde fram sittdelsramen. Jag har dock använt Kronans vanliga sittdel utan knäled till min dotter när hon var drygt ett år och jag tyckte då att sittläget var för bakåtlutat och vet att jag hade älskat knäleden och använt den hela tiden till min dotter när hon var i den åldern.

Min dotter är 3 år och 3 månader, är 95 cm lång och väger runt 15 kg. Hon får fortfarande plats i sittdelen och sitter utan problem, för benen tycker jag det är gott om plats. Hon har ofta fötterna på fotstödet, ibland har hon fotstödet helt nerfällt och ibland ett hack upp, båda funkar. Vill man ha ännu mer plats kan man vända sittdelen framåt och låta barnet ha fötterna på varukorgens “platta” ovanför framhjulen. Det är dock upptill som det börjar bli tajt, hennes huvud snuddar vid suffletten när den är utfälld. I liggläge fungerar det dock inte riktigt, benen hamnar långt utanför och huvudet trycker ut tyget bakom suffletten. Men om man tog bort bågen och hon fick böja ordentligt på benen skulle hon säkert kunna sova i den i nödfall (hon sover dock inte på dagen längre så det har inte varit något problem för oss). Lillen på 5 månader har bara testat sittdelen en kort stund, han kan inte sitta än och hade nog suttit bättre med någon form av dyna i. Med en dyna i tror jag sittdelen funkar jättebra även till små barn.

Sittdelen har swing away-båge vilket är en stor fördel när dottern ska sätta sig i vagnen, jag hade aldrig orkat lyfta i henne över bågen 😉 Hon verkar också tycka om att ha bågen, hon vill gärna sätta dit den själv och är väldigt noga med att den ska sitta där och håller gärna händerna runt den.

Det finns också en ficka på baksidan av ryggstödet.

Sele

DSC05769DSC05770

Kronan Syskon har Kronans vanliga sele som jag tycker mycket om. Den sitter bara fast vid höfterna och i grenbandet, men går fortfarande över axlarna så att barnet sitter fast ordentligt men ändå kan luta sig framåt.

Sufflett

DSC05766DSC05753DSC06130DSC05765DSC05764DSC05759DSC05760

Kronan Syskon har bra sufflett, den går ganska långt fram och den har även en extra solskeps att fälla fram om man vill ha ännu mer skydd. När man fäller fram sittdelsramen så att sittdelen blir mer upprätt så följer även suffletten med så den går riktigt långt fram. I liggläge fälls ryggstödet bak medan suffletten sitter kvar så då täcker den väldigt bra.

Det finns också en vädringslucka i suffletten som öppnas upp genom att öppna en dragkedja och vika fram tyget. Vädringsluckan kan också användas som tittlucka om man har sittdelen framåtvänd.

Fotstöd

DSC05771DSC05772DSC05773DSC05774DSC06070

Fotstödet går att justera i flera olika lägen. För att fälla upp det är det bara att putta upp det, för att fälla ner trycker man in knapparna vid sidan av fotstödsleden. Vill man ha ett riktigt litet barn i sittdelen går det att fälla upp fotstödet rakt upp om man tar bort bågen. Om man har sittdelen framåtvänd går det att fälla in fotstödet såpass mycket att barnet kan vila sina fötter på plattan ovanför framhjulen istället.

Liggdel & Babyskydd

DSC05777DSC05781DSC05779DSC05780DSC06131

Kronan Syskons liggdel har en höjd på 60 cm, en riktigt bekväm höjd. Liggdelen väger 3,8 kg, en lättliggdel. Liggdelen har en sufflett med extra solskärm, jag älskar solskärmen på liggdelen. Den gör att lillen aldrig får sol i ögonen när han ligger i liggdelen och lite svalare dagar när han har kläder och kanske till och med en filt på sig så slipper jag tänka på något extra solskydd, solskärmen skuggar så bra. Om det hade varit så varmt att han inte hade haft några byxor på sig hade jag velat komplettera med ett bättre solskydd som skuggade hela honom. Men för sol i ögonen och som skydd mot blåst och kyla är solskärmen underbar. Det finns också en vädringslucka i suffletten som öppnas upp med dragkedja och som fästs med ett band. Liggdelen klickas enkelt fast och loss från chassit genom att trycka in knapparna på sidan som syns på nedersta bilden. Det går självklart också att köpa två liggdelar om man ska ha tvillingar.

DSC05778

Till liggdelen ingår ett lock som fästs med kardborre runt om och har en extra kant som fälls upp med hjälp av knappar som fästs i suffletten.

DSC05782DSC06116b

Okej, låt oss prata om storleken, det är en liten liggdel, den har ett innermått på 72×25 cm. Lillen är nu 5 månader, han är ganska stor för sin ålder, 69 cm lång och väger 7,6 kg. Han ligger fortfarande i liggdelen och han får plats men det är inte mycket plats, varken på bredden eller längden. Och helt ärligt, hade det varit vinter och han hade behövt åkpåse eller overall hade han legat som en stoppad korv, då hade vi nog inte kunnat använda liggdelen till honom längre. Men egentligen är det inget större problem eftersom sittdelen har plant liggläge och går att använda egentligen från födseln, i alla fall om man har något extra skydd som ett babynest, en åkpåse eller lift.

DSC05783

I fotändan i liggdelen finns fyra fickor för småsaker, jag har använt dem flitigt, perfekt att förvara nycklar eller andra småsaker i och lättåtkomliga nu när det är så varmt att inte liggdelslocket används.

DSC05784

Det finns bärhandtag gömda innanför dragkedjor vid sidan av liggdelen om man vill bära liggdelen med sig. Tack vare att liggdelen är så liten och lätt är den riktigt lätt att bära med sig. Jag tyckte dock att det var svårt att få ur och stoppa i handtagen när lillen låg och sov i liggdelen. Han fyller ju upp liggdelen ganska bra så han låg och med armarna rakt emot sidorna av liggdelen vilket gjorde det väldigt svårt att komma åt handtagen utan att störa honom.

Till skillnad från Kronans övriga liggdelar har inte Kronan Syskon uppfällbart ryggstöd i liggdelen. Med tanke på att liggdelen är så liten så skulle man kanske ändå inte ha så stor användning för det, men vi saknade det faktiskt vid ett tillfälle. Vi la då lillens huvudkudde bakom ryggen och satte honom upp mot huvudändan, det funkade bra en liten stund.

2014-06-22 11b

 

DSC06072DSC06074

Jag har även testat en lift i sittdelen. Detta är Babytravels lilla mjuklift och den går bra att använda i sittdelen. Den får plats bra och går att kroka fast i D-ringarna i sittdelen. Även Phil & Teds Cocoon och Brio Double Waves lift ska passa, det viktiga är att det är en smal lift så att den går i sittdelen. Kronans egen lift passar däremot inte.

Det finns ingen babyskyddsadapter till Kronan Syskon, jag upptäckte dock att vårt babyskydd, Maxi-Cosi Pebble, sitter jättebra i sittdelen om man fäller upp fotstödet. Det sitter riktigt bra med stöd hela vägen runt om och kan bara flytta sig uppåt. Men detta är såklart inte godkänt på samma sätt som en riktig adapter där babyskyddet sitter fast ordentligt. Dessutom belastar det fotstödet ganska mycket så jag vet inte hur bra det är i längden. Vi har bara använt det kortare sträckor till och från parkeringen.

DSC06077DSC06078

Handtag

DSC05785DSC05786DSC05787

Kronan Syskon har ergonomiskt knäledshandtag som kan justeras mellan 97-110 cm. Det justeras genom att trycka in knappar vid knäleden. Jag tycker handtaget är skönt att hålla i. Det fungerar för mig som är 167 cm att hålla på kanterna som man ska med ett ergonomiskt handtag och när jag håller händerna så brett isär så blir det förstås enklare att svänga vagnen. Men jag växlar lite och håller ibland som ett vanligt handtag också. Jag tycker handtaget är skönt att hålla i och det har en mjuk och skön skumbeläggning.

Varukorg

DSC05789DSC057902014-06-30 15.55.13

Kronan Syskon har enorm varukorg, den är 45×57 cm, ordentligt djup och jag gillar att det är en enda stor varukorg och inte två stycken mindre som det är på vissa andra syskonvagnar. Varukorgens bakre kant går att böja ner gör att lättare få i och ur större grejer. På nedersta bilden har jag packat en hel veckohandling i varukorgen och det är massor med plats kvar, jag hade lätt fått plats med den enorma skötväskan i varukorgen också. Maxvikten i varukorgen är 10 kg.

Broms

DSC05796DSC05795

Kronan Syskon har kugghjulsbroms av revolvertyp. Den bromsas genom att trycka ner pedalen och obromsas genom att trycka upp den. Det är lätt gjort, den låter dock en del speciellt när man fäller upp den. Rulla vagnen lite för att kontrollera så att bromsen gått i.

Hjul

DSC05791DSC05792DSC05793

Kronan Syskon har lufthjul (såklart). Den har 12 tums lufthjul bak och 10 tums svängbara lufthjul fram. Framhjulen kan låsas genom att fälla ner plastbrickan ovanför framhjulet. Jag gillar att kronan bytt till en ventil som är riktad utåt, gör det mycket lättare att pumpa.

Fjädring

DSC05794

Kronan Syskon har fjädring i chassit där chassiramen möter bakaxeln. Det är en ganska fast fjädring men den dämpar större stötar riktigt bra. Och mindre ojämnheter absorberar hjulen ganska bra tack vare att det är stora lufthjul. Vagnen har inte direkt något gung, men hyfsad dämpning och jag upplever inte att den blir hoppig.

Hopfällning

Kronan Syskon går att fälla ihop med både sittdel och liggdel på vagnen, mycket smidigt. För att fälla ihop vagnen behöver du först ta av bågen från sittdelen och vika fram ryggen på sittdelen med hjälp av knäleden.

DSC05799DSC05800

Dra sedan det lilla handtaget på chassit mot dig på båda sidor av vagnen och fälla fram handtaget.

DSC05801

Lossa också den röda säkerhetsspärren på vänster sida.

DSC05802

Sedan viker du ner handtaget vid framhjulen så är vagnen ihopfälld, mycket lätt gjort. Hopfälld med sittdel och liggdel på blir den 83x74x68 cm. Den blir hög, men om man som vi har en kombi tycker jag inte alls att det är negativt, hellre en kort, smal och hög vagn än en lång och platt.

DSC05803

Endast chassit är 83x74x40 cm ihopfällt och tar man av hjulen blir det ännu mindre, helt platt.

DSC05804

Om jag skulle packa vagnen så liten som möjligt skulle jag ta av sittdel och liggdel, fälla ihop sittdelen, fälla upp fotstödet så långt som möjligt, lägga sittdelen i liggdelen. Jag skulle också ta av hjulen från chassit och lägga dem i varukorgen, då får man en riktigt kompakt syskonvagn. (Här är dock hjulen kvar på chassit)

DSC05805

Körkänsla & Hanterbarhet

Kronan Syskon är riktigt skön att köra. Först tyckte jag att den var lite tung att svänga, men då smorde jag in hjulaxlarna på framhjulen vilket gjorde susen och sedan dess tycker jag att det är en riktigt lättkörd vagn. Den rullar lätt och är lätt att svänga, särskilt om man håller händerna brett isär på handtaget. Hävkraften är bra, dock är vagn och barn ganska tunga så det blir tungt att häva ändå, de få gånger som det behövs. Jag tycker inte att vagnen är hoppig eller skumpig, den dämpar bra tack vare de stora hjulen och fjädringen.

2014-07-02 14.09.16

Nu vill jag tala lite om måtten på vagnen. Kronan Syskon är officiellt 74 cm bred, och det får jag den också till när jag mäter, vid en liten mutter som sticker ut på båda sidor av chassit. Vid alla andra ställen över chassit är den bara 72 cm bred, vilket är ganska stor skillnad. Vid bakhjulen är den 72 cm bred om jag mäter vid navet på hjulet som sticker ut lite extra, över hela chassit är den 72 cm. Bredast är den annars vid knäleden på handtaget där den är 73 cm. Det är alltså bara denna lilla mutter på båda sidor om chassit som gör att den är 74 cm bred.

DSC06136DSC06135

Detta gör att Kronan Syskon går utmärkt att köra in genom min ytterdörr, där andra vagnar som är 74 cm breda över hela vagnen inte går in. Det gäller bara att inte få muttrarna i öppningen samtidigt, så är det inte några problem att ta sig igenom. Detta gör förstås också att vagnen blir lite extra smidig, på bussen, i affärer osv, den där lilla muttern gör varken till eller från, där upplevs vagnen som 72 cm bred, och därmed smidig för att vara en syskonvagn. Den är inte heller så farligt lång, 112 cm med handtaget utfällt och 94 cm med handtaget infällt.

2014-06-25 14.22.53

Jag har gått på stan med Kronan Syskon ett flertal gånger och jag tycker det fungerar riktigt smidigt, visst kan man inte ta sig fram överallt i klädaffärerna, men väljer man bara de lite större gångarna fungerar det utan problem. Vagnen är ganska smal och inte så farligt lång. Den är lättkörd och inte alls särskilt tung att svänga. När jag bara har lillen (på 7,6 kg 😉 ) i vagnen kan jag köra den med en hand med lätthet och hålla min dotter i andra handen. Även med båda barnen i funkar det att köra med en hand, men blir ganska tungt.

2014-06-30 14.42.51

Kullersten är inte Kronan Syskons bästa område, det blir ganska skumpigt faktiskt och jag undviker att köra där, speciellt om lillen sover.

DSC06142

Jag har testat Kronan Syskon i skogen. Att ta sig fram i lättare terräng som grusvägar och grusbelagda stigar är inga som helst problem. I riktigt tuff terräng på mindre skogsstigar med mycket stenar som sticker upp och mycket rötter blir det dock tufft. Det går att ta sig fram men det blir väldigt skumpigt och hoppigt, jag hade inte min lille i vagnen när jag testade skogsstigen, vilket jag är glad för, han hade antagligen kunnat hoppa ur liggdelen 😉 Det är också svårare att parera och köra på sidan med en syskonvagn som är bredare. Men som sagt, lättare terräng är inget problem. Det är när det ser ut såhär som det blir problem.

DSC06146

Jag har inte testat Kronan Syskon i snö, men baserat på mina erfarenheter av Kronan Duo S (som har likadana hjul) så skulle jag säga att Kronan Syskon är en riktigt bra vintervagn och att det antagligen inte är några problem att ta sig fram med den i snö.

Jag har åkt kollektivt med Kronan Syskon en gång och tyckte det fungerade förvånansvärt smidigt. Tack vare samarbetsvilliga medpassagerare lyckades vi få plats med en rullstol, en Emmaljunga Nitro och min Kronan Syskon på bussens barnvagns- och rullstolsplats. Inte alls illa. Tack vare att vagnen i praktiken är 72 cm smal och att den blir ganska kort (94 cm) om man fäller in handtaget skulle jag säga att den fungerar helt okej att åka kollektivt med för att vara en syskonvagn på bredden. När man ska av och på buss eller tåg kan också bärhandtagen komma till användning, jag har faktiskt aldrig använt dem på denna vagnen för det har inte behövts men jag antar att de fungerar lika bra som de gör på kronans andra vagnar.

2014-06-30 15bDSC05775

Jag har ju redan nämnt att jag tycker Kronan Syskon är lätt att fälla ihop. Tack vare den nya knäleden på sittdelsramen kan man låta sittdelen sitta kvar och ändå få en hyfsat kompakt vagn ihopfälld. Den är väldigt lätt att fälla ihop. Vagnen blir hög, men eftersom vi har en kombi gör det inte mig så mycket, man lägger sällan saker ovanpå vagnen ändå, då föredrar jag hellre att vagnen är kort och smal, vilket denna är. Eftersom vagnen bara är 83 cm lång ihopfälld går den in på längden i vår Saab 9-5 utan problem. Det blir också ganska gott om plats över på sidan för att packa in annat. Eftersom vagnen fälls i ett stycke blir den ganska tung att lyfta, har man en stark man är det inga problem 😉 Tycker man att det är för tungt är det bara att plocka av sittdel och liggdel, det går lätt tack vare klickfästena. Det går såklart att få vagnen mer kompakt om man tar isär den, men detta är det enklaste och snabbaste sättet att fälla ihop den.

DSC05602

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel och liggdel på: 83x74x68 cm
Chassit med hjul: 83x74x68 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 94 cm
Längd med handtaget utfällt: 112 cm
Bredd: 74 cm vid en skruv, övriga vagnen 72 cm bred
Hjulbas (Svängradie): 55 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 51 cm
Ryggstöd: 46 cm
Sitsens djup: 22 cm
Sitsens bredd: 26 cm
Fotstöd: 25 cm
Ligglängd: 92 cm
Höjd till sittytan: 55 cm

Liggdel:

Liggmått: 72×25 cm
Höjd till liggytan: 60 cm

Vikt:

Chassi: 12 kg
Sittdel: 3,2 kg
Liggdel: 3,8 kg

Vagn med två sittdelar: 18,4 kg

Maxvikt: 15 kg per sittdel
Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt varukorg: 10 kg

 

Tillbehör

Kronan Syskon levereras tillsammans med fotsackar/vindskydd till sittdelarna som fästs runt bågen precis som till Kronans övriga vagnar. Det ingår också en pump som hänger snyggt i sitt fodral i chassit.

DSC06132

Köper man liggdelen får man med en sele som kan användas om barnet vill sitta upp i liggdelen.

DSC05798

Det ingår inget regnskydd till Kronan Syskon och det finns inte heller något regnskydd för syskonvagn från Kronan att köpa till. Jag har använt Tullsas regnskydd för syskonvagn med liggdel, det är lite stort men jag tycker det funkar bra, det fungerar dock bara om man har sittdelen framåtvänd. Att det är såpass stort gör också att man kan fälla ut solkepsarna under regnskyddet utan problem. Kan hända att regnskyddet också sitter lite bättre om man trär igenom det genom handtaget.

2014-06-25 15.05.46

 

Sammanfattning & Betyg

Kronan Syskon är en syskonvagn för dig som söker en rejäl allroundvagn som klarar av lite tuffare tag och terräng. Det är en vagn för dig som vill ha fullt liggläge i sittdelen, en stor och rymlig varukorg och ett skönt ergonomiskt handtag. Det är också en vagn för dig som vill ha en syskonvagn på bredden som fungerar hyfsat smidigt i kollektivtrafiken och som är lätt att fälla ihop och packa in i bilen.

Eftersom Kronan Syskon har ganska små sittdelar och liggdel rekommenderar jag den främst om man har tätt mellan syskonen eller väntar tvillingar. Men samtidigt får min treåring faktiskt plats i vagnen utan problem och det är såklart stor skillnad på hur stora barnen är och det är också skillnad i vad man personligen tycker fungerar för sig och sina barn. Därför rekommenderar jag (som vanligt) att man provar vagnen hos en återförsäljare innan man bestämmer sig (eller innan man väljer bort vagnen) så att man själv kan se om man tycker den funkar för sig och sina barn.

Kronan Syskon finns i Svart och just nu även i Säsongsfärgen Gul i begränsad upplaga. Du köper den som en syskonvagn med två sittdelar vilket kostar 8995 kronor och liggdelen kan köpas till för 1995 kronor.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

32 reaktion på “Recension av Kronan Syskon

  1. Emelie

    Verkar vara en riktigt grym vagn! Vilken gillar du mest donkey, denna eller duet? Står mellan dem för oss. Mitt problem är att ingen går in i hissen, och ska bäras/dras upp en halvtrappa. Ev går donkey in i hissen i mono men måste fällas ihop och förvaras i garderoben… Annars kan de stå mellan våningarna. Stora kommer vara 23 månader och mina barn är ganska smala men lite långa.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Krånglig situation! Ingen av dem känns optimal att bära upp för trappor, det blir ju tungt! Kanske Kronan Syskon då eftersom att den går att fälla i en del, men dueten är lättare. Jag gillar Kronan Syskon bäst, får barnen plats i den så är det en toppenvagn 🙂

      Svara
  2. victoria

    Vet du om färgen ”Venice” är i läder eller tyg till Emmaljungan? ser ut som chassit till den färgen har läderhandtag och tidigare var det bara läderhanttag till läderklädslar. Men tycker inte det ser ut som helläder på bilden men det är svårt att avgöra.

    Svara
  3. Ylva

    Vet du hur petigt det är med viktgränserna på vagnar? Vi väntar nummer 2 i höst och funderar på om vi ska skaffa en syskonvagn eller ej (alternativet är att bära lillen i sele och köra storasyrran i sin vagn) men det verkar vara typ omöjligt att hitta vagnar som tar mer än 15 kg/barn. De som finns på jämförelsesajten har jag aldrig lyckats se begagnade. Är det dödssynd att överlasta ena vagnsdelen? Eller är det bara tillverkarna som vill vara helt säkra?

    Vår stora tjej brås på sina långa päron och är redan lika lång och tung som vissa fyraåringar, och väger ca 17 kg vid två års ålder…

    Svara
    1. Amanda

      Mitt tips till dig Ylva är Emmaljungas Super Viking som har HÖG viktgräns på 40 kg! Går att köra som enkel och syskonvagn på längden.

      Svara
      1. hanna

        forts. men emmaljunga super viking har ju i dubbel format en maxvikt på 15 kg / säte? när det är endast en sits då är det 24kg i den.

        Svara
    2. Elin Inläggsförfattare

      Nä, det är ingen dödssynd 😉 De flesta barnvagnar testas bara till 15 kg, eftersom det är EU-standard, i praktiken är det alltså möjligt att de klarar långt mycket mer. Jag har skrivit lite mer om det här https://www.barnvagnsblogg.com/mailfraga-vilka-vagnar-finns-det-for-barn-som-vager-over-15-kg/
      Jag passar på att tipsa om några syskonvagnar med hög maxvikt 🙂 tex. Bugaboo Donkey 17 kg, Montain Buggy Duet 17 kg, Bumbleride indie twin 20 kg, Babyjogger City mini Double och City Mini Gt Doubel 22,5 kg Mountaun Buggy Duo 25 kg (lätt att hitta begagnad). Dessutom har i princip alla Phil & Teds syskonvagnar 20 kg maxvikt i huvudsitsen och när man har syskonsitsen framför, de är också lätta att hitta begagnade 🙂

      Svara
  4. Anna Nilsson

    Hej.
    Jag fick tips om denna blogg då jag letade efter en trehjulad vagn till min 2 åriga dotter. Jag föll för Bumbleride. MEN den går ju inte att springa med! Jag trodde det skulle gå med en trehjuling. Och ingenting stod heller i inlägget du hade om Bumbleride.
    Var den så när du provade den?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Varför går den inte att springa med? Det går ju att låsa framhjulet så att det står framåt, det borde funka jättebra att springa med.

      Svara
  5. Anna

    Tack för en bra blogg, jag har läst och läst och läst och känns som jag inte blir klokare en då.
    Du verkar proffs så får jag berätta lite om oss kanske du vill rekommendera några vagnar vi bör kolla på som kan passa oss?

    Jag väntar vårt första barn i februari, jag är 160 och min man är lång 189, vi bor i stockholm nu har aldrig bott en vinter där så jag vet inte hur vintern kan vara, däremot så kommer jag åka mycket kommunalt vi är ofta ute i skog och mark, den behöver inte ha en massa blingbling och finesser utan skall var trygg och pålitlig för barnet och oss och gärna hålla om vi får fler.

    Nån/några vagnar du tänker på när du hör detta eller ni andra med för den delen

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kronan City, Brio Go Next, Brio Smile, Emmaljunga Viking (nog inte så bra i terräng iofs, super viking finns ju också men den är lite stor att åka kollektivt med, men det funkar nog), Joolz Day (bra för både långa och korta, och det finns vinterhjul till).

      Svara
  6. Suss

    För mig som har rullat Basson Duo tidigare är det både lite häftigt och lite chockerande att se hur många detaljer som är identiska på Basson Duo och Kronan Syskon! Den sistnämnda känns lite som en Kronan-pimpad version av den förstnämnda 🙂 Hade inte båda mina barn varit på väg att passera 15 kilostrecket med stormsteg hade jag lätt skaffat en Kronan Syskon bara för att få jämföra närmare!

    Svara
  7. Josefin

    Tack vare dina recensioner om kronan och donkeyn överväger vi nu kronan syskon istället för donkeyn. Jag har ingen erfarenhet av syskonvagnar men har ju förstått att man får vänja sig vid de smala sittdelarna om man inte tänker gå omkring med en pansarvagn 😉 Men hur är det med åkpåse? Dottern kommer vara 1,5 i vinter när syskonet kommer. Funkar det med åkpåse i kronan eller bör man lösa det på annat sätt?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag hade den ju mitt i sommaren så jag har tyvärr inte testat med åkpåse. Jag tycker att du borde få plats med en åkpåse, om du kanske inte väljer den allra bylsigaste modellen, i alla fall nu första vintern. Åkpåsen tar ju egentligen inte mer plats än vad en vinteroverall gör. Jag brukar köra antingen eller, inte både och, det blir kaka på kaka 🙂

      Svara
  8. Anna

    Hej!

    Jag tror vi äntligen bestämt oss för att skaffa en Kronan Syskon. Vill ha en syskonvagn där barnen sitter bredvid varandra och där båda delarna är individuellt vändbara. Vi vill också gärna ha möjlighet till plant liggläge på sittdelen. Väntar barn i jan och då kommer storebror vara 18-19 månader. Vår son är ganska liten för sin ålder men upplevde att de redam nu inte fanns jättemycket plats i sittdelen (när vi var inne och provade Kronan Syskon)…men du tycker alltså de funkade bra för din 3-åring? (Tanken är att vi i alla fall kommer ha vagnen något år). De vi också funderar på är de här med mjuklift. Känns som om de verkligen bara är en begränsad period man använder liggdelen så vi tänkte försöka använda en mjuklift i sittdelen istället och är inne på en Brio Double Wave som du rekommenderar. Men ser att Double Waven är 27 cm och sittdelens bredd bara 26 cm…men de ska funka ändå menar du? Mycket tacksam för svar! Och tack för en bra och informativ blogg.
    /Anna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Min 3-åring hade det trångt, det hade hon och hon kunde inte ligga ner bekvämt i vagnen, men det funkade absolut, hon satt bra och klagade aldrig. Det är så individuellt också vad man har för krav på utrymmet i vagnen, vissa tycker att barnet behöver kunna ha massor med rörelseutrymme och flera centimeters marginal både uppåt och neråt för att det ska kännas bra för dem. Medan barn nästan aldrig klagar om inte föräldrarna ställer ledande frågor 😉 Jag har inte själv testat Brio Double Waves mjuklift i vagnen, men jag vet att andra använd den och att det fungerat 🙂

      Svara
    2. Ida

      Vi använde double wave liften i vår kronan syskon, det finns två stödskenor i liften och vi fick ta bort den främre för att kunna få in liften i liggdelen. Med denna lösning fungerade liften perfekt. Kan hända att det går att få till ändå men vi lyckades då inte på annat sätt

      Svara
  9. Jenny Larsson

    Hej!
    Tack för en mycket utförlig recension!
    Kan man köpa bara chassit och använda sitt- och liggdel från 2013?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, det går inte att köpa endast chassit och det är bara kronan syskons delar som passar. Sittdelar och liggdelar från Kronans andra vagnar har både annat fäste och är alldeles för breda.

      Svara
  10. Therese

    Hej! Jag och min sambo håller på att leta efter en tvillingvagn, då vi väntar våra först barn i april. Vi bor på landet och kommer gå mycket ute på grusvägar och kommer att använda bilen mycket. Vi söker därefter en bra tvillingvagn som är lätt att packa ihop och lätt att köra på grusvägar. Vad rekommenderar du då?

    /Therese

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kronan Syskon! Just till tvillingar känns detta som den ultimata vagnen och den klarar grusvägar superbra och är riktigt lätt att packa in i bilen. Man får bara vara medveten om att sittdelarna är lite mindre och att man kanske får köpa en sulky istället när barnen är runt två år. Ett annat alternativ är Emmaljunga Double Viking, men den är betydligt bredare och inte lika smidig att packa in i bilen.

      Svara
  11. Sara

    Hej! Jag har en lång pojke på 3 år och ska få tillökning om en månad. Jag letar efter en syskonvagn, men blir alltid osäker om min son ska få plats. Han älskar fortfarande att sitta i vagn och hade blivit väldigt besviken om det inte skulle finnas en plats till honom:). Vi har för tillfället en emmaljunga nitro city. Kronan syskon verkar bra, förutom att det ser ut som den är lite liten till en större 3 åring. Jag har tittat lite på Baby jogger city select syskonvagn, men jag hittar ingen recension på den här. Vilken syskonvagn hade du rekommenderat som själv verkar ha en lång 3 åring? Det perfekta skulle ju vara om det fanns ergonomiska sittdelar som kunde vändas både mot och från en, men framför allt så måste min son få plats. Tack på förhand! Mvh Sara

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, Kronan Syskon blir nog tyvärr lite liten till en stor treåring. Jag skulle rekommendera Emmaljunga Double Viking, den har just individuellt vändbara sittdelar som är riktigt rymliga, jag har en enkel viking som har samma sittdel och min dotter som nu nästan är fyra år ryms utan problem i den.

      Svara
  12. Ida

    Hur skulle du säga att Kronan syskon står sig i jämförelse med Kronan duo/s? Blir man nöjd med syskonvagnen om man är nöjd med sin duo/s? Finns det nåt som är bättre/sämre på nån av dem? (Vi är så nöjda med vår duo/s att jag undrar om jag nånsin kommer att uppskatta en annan vagn den dag det blir dags för syskon…).

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      De är byggda på samma chassi, så jag skulle säga att de är väldigt lika. Skillnaden är att Syskon har mycket smalare liggdel och sittdel, liggdelen är pytteliten jämfört med Duo S och sittdelen väldigt smal. Syskons sittdelar kan vikas fram så att den kan fällas ihop med sittdelarna på vilket är väldigt smart. Men jag skulle säga att de är väldigt lika körmässigt och att man borde bli nöjd med syskon om man gillar Duo S.

      Svara
  13. Johanna

    Vi har en ny kronan syskon som vi nyligen börjat använda och när vi promenerar med endast ett barn i vagnen så börjar ”svirvel hjulen” vobbla! Har du med upplevt det? Eller har vi fått tag i ett ”måndags exemplar”!?

    Svara
  14. Michaela

    Hej! Jag kikade på Kronan syskon då vi väntar andra barnet till sommaren. Storebror är bara 12 månader äldre men i butik blev vi infade om att Kronan syskon har en väldigt liten sittdel & att de därför inte rekommenderar den. Vi behöver lufthjul och Emmaljungas med lufthjul är tyvärr för bred. Bugaboo duo är jag inte för förtjust i.
    Såg att du testade Kronan syskon med 3 år o 3 månaders dottern i. Då borde väl vi kunna ha Kronan syskon till våra eftersom det inte skiljer så mycket i ålder? Sonen har dessutom varit liten hela tiden. Tack på förhand, Michaela

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tycker jag borde funka. Sittdelen är smal på bredden men barn växer inte så mycket på bredden efter ettårsåldern, snarare tvärt om, de smalnar av. Så funkar det för honom nu borde det göra det i fortsättningen också.

      Svara
  15. Linda B

    Går framhjulen att låsa eller är det ”snurr” hela tiden?
    Har en Buggabo buffalo nu till vår 1,5åring och tycker det är bra att de går att låsa. Får tvillingar till hösten så tittar nu på Kronan eller Donkey.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      De går att låsa. De går att låsa på i princip alla vagnar förutom några av dem minsta sulkysarna.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.