Recension av Bugaboo Cameleon+

DSC00705DSC00751

Märke: Bugaboo
Modell: Cameleon +
Årsmodell: 2008
Färg: Grå bas, svart top

Det här är en begagnad Bugaboo Cameleon som har några år på nacken. Cameleon har funnits i tre modeller, den första hade handtag som justerades med vingmuttrar, sedan kom Cameleon + som har snäppfästen på handtaget (denna modell) och senaste modellen heter Cameleon 3 och har en rad förbättringar jämfört med denna. Du kan läsa mer om skillnaderna här. Jag ska också påpeka i recensionen då det skett förbättringar på den nya Cameleon. Jag tycker ändå att en recension av Cameleon + kan vara relevant eftersom det är den som är vanligast på begagnatmarknaden. Var dock medveten om att om det är en helt ny Cameleon du funderar på som kommer den skilja sig åt på flera punkter.

Jag har haft min Bugaboo Cameleon i ett par månader och jag har testat den i de allra flesta miljöer och situationer. På stan, i skogen, på promenader till shopping m.m. Jag känner mig därför redo för en recension.

Sittdel

DSC00753DSC00754DSC00755DSC00758DSC00759DSC00760DSC00761DSC007862013-08-19 11b22013-08-19 11b

Bugaboo Cameleons sittdel är ergonomisk och går att justera i tre olika lägen från upprätt sittläge till fullt liggläge. Sittdelen är också vändbar och går att ha både bakåtvänd och framåtvänd. För att vända sittdelen trycker du in de vita “sockerbitarna” under sitsen och kan sedan lyfta upp sittdelen. Det tycker jag funkar väldigt smidigt och är en av de saker som är lättast att göra på Bugaboo Cameleon. Allt som är vitt på Bugaboo Cameleon har en viss funktion, det går att justera eller ändra något på varje vit grej. För att fälla sittdelen i liggläge trycker du in de vita runda knapparna på båda sidorna och försöker samtidigt vinkla om sittdelen i rätt läge. Jag säger försöker för i praktiken hade man behövt en tredje hand för att luta sittdelen. Det är ganska tungt att luta om den med 14 kg barn i, speciellt när båda händerna fortfarande är upptagna med att trycka in knapparna.

Bågen går att ta av men den går inte att knäppa loss på ena sidan och svänga undan. Cameleon 3 däremot har swing away-båge.

Sittdelen har en ligglängd på 98 cm vilket är väl tilltaget och bredden är också bra. Men jag upplever ändå att min dotter på 2 år och fyra månader och 88 cm inte har så mycket utrymme att växa i den. På bilderna sitter hon med en dyna i och har skaljacka på sig och det är inte många centimeter kvar upp till suffletten.

Sele

DSC00762

Bugaboo Cameleon + har en fempunktssele som går att knäppa loss axelbanden på, det gör det väldigt lätt att få i en sittdyna eller åkpåse. Det är också bra för de barn som inte trivs att vara fastspänd med axelbanden. Det enda problem jag har med selen är att selen slackar efter så att man får dra åt den med jämna mellanrum.

Den nyaste modellen av Cameleon, Cameleon 3, har dock en helt annan sele som är mer lik den till Bugaboo Bee och Bugaboo Donkey. Den går att justera i höjdled men det går inte att koppla bort axelbanden och är mycket svårare att få i en sittdyna eller åkpåse.

Sufflett

DSC00753DSC00638DSC00752DSC00756DSC00763

Bugaboo Cameleon har en sufflett som är ställbar i tre lägen. Suffletten är i ett lager Canvas, den är med andra ord ganska tunn. Min dotter vill inte ha suffletten i det mest utfällda läget när hon sitter upp för då ser hon ingenting, i sittläge får jag alltså nöja mig med mellanläget, som knappt räcker fram över hennes huvud. I liggläge kan jag ha suffletten helt utfälld men då hade jag önskat att den gick lite längre fram.

Fotstöd

DSC00766

Bugaboo Cameleon har ett fast fotstöd som inte går att justera. När man fäller vagnen i liggläge åker det dock upp automatiskt eftersom hela ramen lutas bakåt. Fotstödet är i tyg och har smuts- och vattenavvisande tyg längst ner vid barnets fötter.

Liggdel

DSC00707DSC00708DSC00710DSC00712DSC00714

Bugaboo Cameleon är en ganska låg vagn och med liggdelen på blir den ännu lägre. Höjden upp till liggytan är 47 cm. Det blir långt att böja sig ner till barnet och varukorgen blir nästan helt oåtkomlig med liggdelen placerad rakt ovanför.

Liggdelen består av ett tyg som knäpps fast på vagnens ram med kardborre. Bågen är samma som till sittdelen och vill man bära liggdelen så är det i bågen eller i själva ramen som man gör det, liggdelen har inga bärhandtag. Suffletten är också den samma som till sittdelen och du har också ett liggdelslock som fästs med dragkedja i liggdelen.

Liggdelen har ett liggmått på 76×33 cm. För att fälla ihop vagnen måste man ta av liggdelen och placera den ovanpå, det hopfällda måttet blir då 95x60x67 cm.

Att byta mellan sittdel och liggdel är riktigt jobbigt. För att få dit liggdelen behöver du pilla med att fästa ett tiotal kardborrband runt ramen, vilket tar sin tid, men att få dit sittdelen är det absolut krångligaste. Sittdelen sitter nämligen fäst med två band som har två ringar som ska krokas fast i två “knappar” på ramen. För att lyckas med det är det smidigaste att ta av ramen från vagnen, ställa den på kanten och pressa ihop ramen med knät samtidigt som man drar dit bandet. Trots att jag gjorde på det sättet lyckades jag inte få dit den utan fick snällt vänta tills min man kom hem så fick han kämpa med att sätta dit den. Men andra ord, detta är ingen vagn som du kan växla mellan liggdel och sittdel, vare sig du har en bebis och ett äldre barn eller en bebis som vill ligga ibland och sitta i bland. Det du måste göra om du ska växla är att köpa till en extra ram, vilket kostar 1100 kronor.

Handtag

DSC00768DSC00769

Bugaboo Cameleon har teleskophandtag som justeras genom att lossa de vita snäppfästen på båda sidor av handtaget, dra handtaget dit du vill ha det och sedan stänga båda fästena igen. Handtagshöjden justeras mellan 99-101 cm. Jag som är 167 cm har handtaget nästan allra längst ner vilket betyder att jag kommer väldigt nära vagnen och att hävkraften blir väldigt dålig.

Bugaboo Cameleons handtag är också vändbart, dvs det går att vända över det så att de stora hjulen hamnar fram, väldigt praktiskt om man behöver passera något område med terräng eller liknande.

Varukorg

DSC00771DSC007722013-07-27 17.13.18

Bugaboo Cameleon har en ganska unik varukorg. Den har rundad botten och i kanten på varukorgen finns extra tyg som blir som ett lock för varukorgen som sedan kan dras ihop och släppas upp med dragsko. Varukorgen är inte så väldigt stor, 46×30 cm, och ganska svår att komma åt. Locket gör det ännu svårare att komma åt och jag har i perioder dragit ut dragskon helt och bara använt varukorgen som vanligt utan lock för det gör att jag ser och kommer åt saker bättre i varukorgen. På grund av både lite utrymme och svår åtkomst är det här ingen varukorg man storhandlar med.

Broms

DSC00773DSC00774

Bugaboo Cameleon har handbroms, en liten spak som sitter på handtaget som ska fällas upp för att låsa bromsen. Det som är lite märkligt är att det knäpper till tre gånger under tiden man drar upp spaken. Om man inte vet om det kan man lätt tro att bromsen är låst efter första knäppet, men så är alltså inte fallet. Om man bara vet om att det ska knäppa tre gånger så funkar det ju bra. (På Cameleon 3 är dock detta ändrat, den har bara ett knäpp).

Jag tycker det är lite bökigt med handbroms och tycker framförallt att den är trög att bromsa ur. Man ska trycka in den vita knappen på sidan av spaken och jag tycker den är trög att trycka in.

Hjul

DSC00781DSC00782

DSC00783DSC00784 Bugaboo Cameleon har bakhjul som är skumfyllda gummihjul, dvs. de är i gummi precis som lufthjul men de är skumfyllda så man kan inte få punktering och behöver inte pumpa dem. Bakhjulen är 30 cm i diameter (12 tum) och framhjulen är 14 cm i diameter (5,5 tum). Framhjulen är punkteringsfria plasthjul och de brukar slitas ganska mycket på Cameleon, som ni ser är de jag har ganska välanvända men inte helt slut. Man får nog räkna Cameleons framhjul som en förbrukningsvara som behöver bytas ut ibland. Framhjulen går att låsa men bara om man vinklar hjulen framåt, man ska sedan föra upp den vita “knappen”.

Fjädring

DSC00785

Bugaboo Cameleon har ställbar fjädring på framhjulen. Den justeras genom att föra de vita pinnarna med fjädrar till de fyra olika lägena som finns. Vikten ska beräknas på barn+last och läget längst in är för 5 kg, nästa 10 kg, sedan 15 kg och längst ut 20 kg.

Hopfällning

För att fälla ihop Bugaboo Cameleon måste du ta av sittdelen eller liggdelen, den fälls alltså alltid i två delar.

DSC00787

När du tagit av sittdelen trycker du in de två knapparna på handtaget som även används för att vända över handtaget, och fäller ner handtaget.

DSC00788

Lyft sedan i stången mitt på så fäller chassit ihop sig.

DSC00789

Med sittdelen ovanpå blir vagnen 96x60x50 cm om bågen är på, tar man av bågen blir den bara 30 cm hög.

DSC00791

Att fälla upp Bugaboo Cameleon är ganska krångligt. Handtaget fastnar i hopfällt läge så du måste trycka in knapparna igen för att få upp handtaget, chassit hålls inte uppfällt, man måste klicka på sittdelen eller liggdelen för att det ska stanna uppfällt vilket försvårar det hela. Jag tycker inte heller om att den delas i två delar för problemet uppstår direkt var man ska göra av sittdelen när man fäller upp och ner chassit. Jag tycker helt enkelt att Cameleon är ganska krånglig att fälla ihop, men den blir liten ihopfälld. Ett plus också för att man kan låta saker vara kvar i varukorgen när man fäller ihop den.

Körkänsla & Hanterbarhet

Bugaboo Cameleon är en ganska glappig vagn, den glappar i handtaget och i ramen och det är meningen, det ska vara så, men jag tycker ändå inte om det, speciellt inte glappet i handtaget. Den nya modellen, Bugaboo Cameleon 3, är dock mindre glappig. Vagnen rullar bra, den är faktiskt väldigt lättrullad. Den är dock inte så väldigt lätt att svänga och hävkraften är inte så bra, speciellt inte om man har handtaget långt ner. Någon som irriterar mig mycket och som gör att det blir tungt att köra är att vagnen har väldigt lätt för att dra iväg så fort det lutar minsta lilla där man kör (och då talar vi lite, det behöver inte ens synas att det lutar). Det gör att man måste gå och hålla emot hela tiden åt ena eller andra hållet för att vagnen ska gå rakt, vilket gör att det blir väldigt tungt. Handtagets vinkel gör att handlederna blir böjda. Jag upplevde också att den var väldigt tung att köra på gräs. Kullersten är dock inga problem, man ska aldrig underskatta bra framhjulsfjädring, den kommer verkligen till användning på kullerstenen och gör att vagnen går mjukt. Jag upplevde det dock som ganska besvärligt att gå inne i stan där det är många trottoarkanter och andra gropar och ojämnheter. De allra flesta gator och trottoarer är lite lutande för att vattnet ska rinna av vilket gjorde att vagnen drog hela tiden. Så fort det kom en liten kant var jag tvungen att häva vagnen vilket blev ganska tungt i längden.

2013-07-27 16.19.58

Som shoppingvagn på helt plana affärsgolv tycker jag dock att Bugaboo Cameleon är skön att köra, den rullar som sagt bra och är ganska lättsvängd när det är plant. Den är inte speciellt bred och liten och smidig så det funkar väldigt bra att gå i affärer med.

2013-08-13 15b

Jag har testat att köra Bugaboo Cameleon i skogen. Jag valde då att vända över handtaget så att de stora hjulen hamnade fram annars hade jag nog inte tagit mig fram alls. Jag tyckte att det gick helt okej att köra med de stora hjulen fram även där det var en hel del rötter och stenar. Det skumpande en del men jag tog mig fram i all fall. Det är dock väldigt svårt att häva vagnen i den positionen (framhjulen fjädrar ner) vilket gjorde det svårt att ta sig fram de gånger jag faktiskt körde fast. Med de fasta hjulen fram och de svängbara hjulen bak blir det också ganska knepigt att styra vagnen så den positionen passar bäst för kortare sträckor. Det finns också ett tvåhjulsläge på Bugaboo Cameleon, jag har dock inte testat det. Det känns som att det bara är i extrema nödlägen som det används eftersom man måste ta av sittdelen, ta av varukorgen, ta av framhjulen och sätta dit sittdelen igen innan det kan användas. Se hur man gör här.

Jag har åkt buss med vagnen ett flertal gånger och jag tycker det funkar helt okej. Hävkraften är som sagt inte den bästa men så länge man går på med framhjulen först och av med bakhjulen först så fungerar det helt okej. Vagnen tar ganska lite plats på bussen och står bra tack vare gummihjulen.

Som jag sagt tidigare tycker jag att Bugaboo Cameleon är lite krånglig att fälla ihop och framförallt att fälla upp. Den är dock lätt att hantera när den är ihopfälld (förutom att du har två delar). Den är väldigt lätt att lyfta in i bilen i och med att den bara väger 9,6 kg och den tar även lite plats. Här ser ni den ihopfälld i en Saab 9-5 kombi.

2013-06-28 13.56.33

Mina upplevelser av vagnen gäller just denna vagnen, jag har aldrig kört någon annan Cameleon och vet inte vad som är typiskt för den vagnen. Det enda jag kan bedöma är hur just denna är att köra och hantera.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel ovanpå: 96x60x50 cm
Med sittdelen utan båge: 96x60x30 cm
Med liggdel ovanpå: 95x60x67 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget innerst: 87 cm
Längd med handtaget som längst: 97 cm
Höjd: 105 cm
Bredd: 60 cm
Hjulbas (Svängradie): 51 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 50 cm
Sitsens djup: 26 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 24 cm
Ligglängd: 98 cm
Höjd till sittytan: 52 cm

Liggdel:

Liggmått: 76×33 cm
Höjd till liggytan: 47 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 9,6 kg

Maxvikt i liggdelen: 9 kg
Maxvikt i sittdelen: 17 kg

 

Tillbehör

DSC00717DSC00793DSC00792

Till Bugaboo Cameleon ingår ett regnskydd i klarplast med ett litet fönster fram. Det passar både till liggdelen och sittdelen, men det är måttanpassat och gjort väldigt tajt så jag tycker det är jättesvårt att få dit det.

Vinterhjul

Till Bugaboo Cameleon finns extra vinterhjul att köpa till för ca 900 kronor. Det är fasta lufthjul som är 25 cm i diameter dvs. 10 tum. När man sätter på vinterhjulen försvinner tyvärr fjädringen i vagnen så det blir väldigt stumt. Jag har inte haft möjlighet att testa vagnen i snö men jag har testat att köra med terränghjulen och att gå i skogen med dem på. Eftersom Bugaboo Cameleon inte har så bra hävkraft, när man som jag har handtaget långt ner så har den riktigt dålig hävkraft, så är det inte så roligt att köra den med fasta hjul. Jag fick ta i riktigt ordentligt varenda gång jag skulle justera riktningen det minsta, vilket jag tröttnade rejält på tillslut. I terräng gick det att ta sig fram hyfsat men jag fastnade ett par gånger och det blev väldigt, väldigt skumpigt. För att gå att köra en vagn bra i terräng behöver den ha fjädring, något som denna vagn med terränghjul på saknar helt.

DSC00794DSC007952013-08-19 10.46.19

För att fälla ihop Bugaboo Cameleon med vinterhjul på måste du justera dem så att de blir svängbara. Det läget får absolut inte användas när man kör vagnen, bara när man fäller ihop den. Hopfälld med vinterhjul på blir vagnen lika stor som med de vanliga hjulen, 96x60x50 cm.

DSC00796

Bugaboo är lite av tillbehörens mästare och förutom dessa tillbehör finns massor av andra tillbehör att köpa till. Tex. babyskyddsadapter, åkpåse, sittdyna, parasoll, mugghållare, solsufflett, skötväska, snacktray, organizer, ståbräda, myggnät och transportväska.

 

Sammanfattning & Betyg

Bugaboo Cameleon köps som duovagn dvs. med både sittdel och liggdel. Den kostar 10 500 kronor ny, men en av den här modellen går att hitta begagnad för 3000-4000 kronor.

När man köper en ny Bugaboo Cameleon väljer man en basfärg (varukorg, liggdel och sittdel) och en topfärg (liggdelslock och sufflett, på äldre modeller även sittdelsöverdrag).  Det är lätt att byta ut färgen på Bugaboo Cameleon genom att köpa ett nytt topset för 1000 kronor. Det finns också ett stort utbud av hemmasydda suffletter till Bugaboo Cameleon, på några av bilderna syns en sådan. Detta är med andra ord en bra vagn om du vill kunna variera utseende och färg på vagnen.

Bugaboo Cameleon passar dig som söker en anpassningsbar vagn med många funktioner och möjlighet att förändra vagnen. Den passar från nyfödd tills barnet slutar åka vagn.

Fördelar tycker jag är den lätta vikten, att den är lättrullad, att min dotter sitter bra i den och att det går att förändra utseendet på den.

Nackdelar är att de flesta funktioner är lite krångliga, att den är jobbig att köra och har dålig hävkraft.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Liggdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

13 reaktion på “Recension av Bugaboo Cameleon+

  1. Kronärtskocka

    Håller med om att det är trögt att lätta på bromsen. Om man puttar spaken lite framåt (alltså drar åt bromsen mer) samtidigt som man trycker in knappen är det lättare!

    Svara
  2. Hanna P

    Hej,
    Tycker du är väldigt negativ i det mesta du skriver. Blir ganska tråkigt att läsa.
    Tycker du borde skriva tydligare vad som är Dina åsikter och vad som gäller rent generellt. Tex det du skriver om regnskyddet, byta mellan ligg- och sittdel, bromsen mm. Allt är väl relativt? Bara för du tycker det är jobbigt behöver inte alla tycka det. Kanske kan du istället skriva ”Jag anser att vissa kan tycka det är krångligt att byta mellan ligg- och sittdel därför att…” Istället för att skriva som du gör nu.
    Sen är denna mening lite otydlig ”Den passar fråndöm bebis till att barnet slutar åka vagn” så om mitt barn slutar åka vagn vid 6 år är jag tveksam till att denna vagn skulle passa..

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej!
      När jag skriver något som jag tycker så skriver jag ofta just ”jag tycker”, så också i detta fallet. Jag förstår inte riktigt hur det kan bli otydligt att det är min åsikt? Om jag skulle skriva så krångligt som du föreslår i varannan mening i recensionen skulle nog de allra flesta sluta att läsa. Recensionen består nämligen till största del av mina åsikter, eftersom en recension är just att man berättar sina åsikter om någonting. Är du inte intresserad av mina åsikter, läs inte min blogg.

      Jag utgår förstås från att barnet är av normal storlek och slutar åka vagn då de allra flesta barn gör det, runt 2-4 års ålder.

      Svara
      1. K Larsson

        Tvärtemot ovanstående så tycker jag att det är fantastiskt värdefullt att höra dina åsikter. Du kan ju lätt titulera dig som något av ett barnvagnsproffs vid det här laget, vilket gör att dina åsikter väger rätt tungt. Jag tycker även ATG det är viktigt att även det som inte är jättebra kommer fram.

        Jag var så inne på en CAM, främst som sittvagn. Så jag blev gruvligt besviken när jag provkördeden och insåg att den inte mötte våra krav (eller förväntningar).

        Svara
    2. Sandra

      Jag har exakt denna vagn och jag håller med hennes recension! Negativ ton eller ej, jag upplever det som objektivt utifrån att hon testat vagnen och dess funktioner. Sen om du tycker det är negativt det hon skriver kan du ju välja att läsa en annan recension 🙂
      Jag tycker det är utförligt skrivet, testat funktioner och väl förklarat!

      Svara
  3. Mickaella Eliasson

    Fantastisk recension, jag bytte vagn häromdan till just en beg camelon.
    En vagn jag från första start sagt ”jag ska ALDRIG ha denna för ”alla” andra har sådan” Haha… Ja ibl får man bita i det sura äpplet och verkligen gå emot sina principer för att få det bättre;)
    Jag tycker din recension och dina åsikter har hjälpt mig jättemycket.
    Tack så jättemycket

    Svara
  4. Vilma

    Tack för dina recentiorer!
    Jag undrar om du har koll på det vilka är det olika vagnarnas svagheter (vilka delar går lättast sönder). Alla vagnar har ju sina svaga punkter som kan leda till att man behöver reklamera eller laga själva efter en tid.

    Svara
  5. Elin

    Hej! Jag ville höra ifall du vet om de går och köpa en anan sufflett som går längre o sätta dit? Känns onödigt o beställa en och sen passar den inte. Eller är vagnen för gammal så de ”nya” inte passar? Tacksam för svar

    Svara
    1. Rebecka

      Lite sent svar kanske, men det går bra att byta till en förlängningsbar sufflett för CAM 3 på äldre modeller. Jag gjorde nämligen just så på min gamla CAM+.

      Svara
  6. Karin

    Hej!
    Undrar om du vet varför man inte får använda Cameleon med terränghjulen svängbara, alltså i det läget du skriver att man måste ha dem när man fäller ihop vagnen?
    Med vänlig hälsning, Karin

    Svara
  7. Jonna

    Tack för en jätte bra recension =D Jag letar min första vagn för fullt och jag fick bra nytta av denna recension verkligen! Jag tycker du skriver bra och utförligt om vagnen.
    Det är fint upplagt och matnyttig information och fina bilder.
    Ser gärna fler recensioner på fler soters vagnar och olika märken från dig.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.