En närmare titt på Bugaboo Cameleon 3

Nu har jag varit och tittat lite närmre och känt på nya Bugaboo Cameleon 3. Detta var en med silverchassi, grå bas och sufflett i nya färgen Petrol Blue, som är lite mörkare i verkligheten eftersom jag tagit med blixt.IMG_0023

 

Största skillnaden är väl egentligen att den är enklare att fälla ihop och fälla upp. Framförallt uppfällningen fungerar väldigt smidigt. Men i min värld är det fortfarande ett stort minus att man måste ta av sittdelen eller liggdelen för att fälla ihop den. Video på hopfällning

Cam3 har även nya fästen på framhjulen. Personen jag intervjuade (som är en återförsäljare av Bugaboo) var lite misstänksam mot detta nya fästet. Det har liknande konstruktion som Bee och Donkey och dessa vagnar har haft problem med vobblande framhjul. Det återstår att se om även Cameleon kommer få det nu. Video på nya framhjulen

En annan nyhet är att bromsen är förbättrad. Jag kände på den gamla bromsspaken (Cam har handbroms) och jag kan inte förstå varför man tidigare gjort den så att den klickar tre gånger innan den är bromsad. Nu klickar den i alla fall bara en gång och det kändes mycket mer logiskt.

Även handtaget är lite förändrat, med lite annan design på knapparna som man ändrar höjden på handtaget med. Handtaget har nu också olika hack så att vi för alltid blir av med problemet med glidande handtag. Säkerhetsremmen är också mycket kortare än på gamla cam, jag tyckte faktiskt nästan att den var lite för kort, men det skulle vara någon ny säkerhetsstandard.

Varukorgen är ny, den är lite större än den förra, framförallt baktill och fästs med knappar istället för kardborre. Det var faktiskt mycket snyggare och knappar slits ju inte som kardborre heller. Jag skulle inte tro att det går att använda den nya varukorgen på gamla vagnar eftersom den i framkant fästs runt en liten ögla som sitter på chassit. IMG_0025IMG_0024

Bågen har också helt ny design. Den går nu att knäppa loss och snurra runt så att man lättare kan få i barnet i vagnen. Men den har fortfarande samma funktion att man kan bära liggdelen eller sittdelen i den. Det måste vara väldigt praktiskt att kunna vinkla undan bågen på liggdelen, där jag kan tänka mig att bågen är rejält i vägen annars. Jag hade tyckt bättre om ifall man slapp snurra bågen och bara kunde fälla den rakt upp istället. IMG_0021

Något annat som är nytt är selen. Den har blivit mer lik Donkeyns sele och är nu mycket enklare att justera. Men nackdelen är att selens remmar sitter fastsydda i sittdelen och midjeremmarna och axelremmarna sitter ihop. Så man måste trä ut remmen ur spännet för att kunna sätta dit en åkpåse eller sittdyna. Det låter väldigt jobbigt tycker jag. IMG_0020

Nu kommer vi till den bästa förbättringen enligt mig. Det gäller stabiliteten i chassit. Tidigare har Cameleon varit ganska ranglig och handtaget har även glappat rätt kraftigt upp och ner. Nu har man åtgärdat det genom att förstärka fästet där de tre delarna av chassit möts. Man har förlängt den svarta plasten på alla tre delarna, vilket gör chassit mycket mer stabilt. När man på det gamla chassit tryckte ner handtaget för att häva upp vagnen på bakhjulen trycktes chassiet ihop en aning vilket gjorde att man fick ta i ganska mycket för att få upp vagnen på bakhjulen. På det nya chassit händer inte det vilket förbättrar hävkraften en hel del tycker jag. Nu har jag i och för sig inte testat den med barn i så jag vet inte hur det är och sedan kan det också vara så att den blir mer ranglig med tiden. Jag ska också påpeka att handtaget fortfarande glappar, men inte alls lika mycket. Jag tyckte också att det var riktigt snyggt med matta svarta plastdetaljer. Här på bilden ser man gamla Cam till vänster och Cam3 till höger.IMG_0022

När det gäller kompatibiliteten mellan de olika versionerna av Cameleon så passar faktiskt den gamla ramen på nya Cameleon3-chassit, men inte tvärt om. Suffletterna passar och går att byta däremot var han osäker på om sufflettfästena passar, de borde passa, men ska man köpa nya solsuffletten behöver man troligtvis nya fästen, eftersom den går ett steg längre fram. Den gamla solsuffletten till Cameleon ska förresten utgå och ersättas av en silvrig, liknande den som finns till Bee och Donkey.

Cameleon3 har inget sittdelsöverdrag, man kan använda gamla sittdelsöverdrag, men selen passar inte så man får eventuellt göra nya hål i sittdelsöverdraget då. Liggdelslocket däremot, är likadant på gamla och nya Cameleon.

Det kommer även en helt ny Bugaboo-skötväska. Jag har inte sett den och inte heller några bilder på den, men den ska i alla fall vara väldigt genomtänkt, med många fack och funktioner. Som jag förstod det ska den vara dubbelvikt, så att den blir väldigt lång om man viker ut hela. Den kommer senare i höst och kommer kosta ungefär 1000 kronor.

Efter att ha känt på nya Bugaboo Cameleon 3 kan jag säga att jag som tidigare varit ganska kritisk mot Bugaboo faktiskt blir lite sugen på en. Det skulle vara kul att testa.

9 thoughts on “En närmare titt på Bugaboo Cameleon 3

 1. Sandra

  Tack för uppdateringen! Jag kan bara inte förstå varför de sätter mer plast på vagnen på dess centrala chassidel, låter billigt och njae… Om de ville stabilisera vagnen tycker jag de kunde tagit bort så mycket plast som möjligt.

  Sak bli intressant att se den irl så småningom, men någon Cam blir det aldrig för mig, alldeles för stel och glappet gör mig galen!

 2. Muppen, Smurfen och Fraggelns mamma

  Jag har aldrig upplevt camen som ranglig, inte haft problem med glappande handtag heller.. Då har jag haft 2 st.. En splitterny som jag ägde i 3 år och nu har jag en begagnad som jag haft snart 1 år.. Har även provat Emmaljunga edge men den var sååå tung och klumpig..

 3. Therese

  Hej!

  Ville fråga om du vet om 3:an s sittdels bas sjävla tyget passar på min vanliga Cam ram??

 4. Lovisa

  Hej,
  tack för bra recensioner. Jag köpte för ett tag sen en Cameleon men behöver köpa en ny båge/handtag, då detta är trasigt. Jag vill hellre ha ett svängbart än det fasta som sitter på nu. Vet du om det passar med ett svängbart som cameleon3 har på en cameleon?

Kommentarer är stängda.