Recension av Bugaboo Bee Plus

DSC07339

Märke: Bugaboo
Modell: Bee
Chassifärg: Silver
Färg: Svart

Bugaboo Bee är min allra första Bugaboo-vagn. Det är en vändbar sulky med nästan plant liggläge. Jag har testat den i de flesta miljöer och situationer och haft vagnen i ungefär en månad så nu känner jag mig redo för en recension.

Sittdel

Rygglägen:

DSC07343DSC07345DSC07346DSC07359DSC07358DSC07355DSC07365

Justerbar rygg och sits:

DSC07343DSC07344DSC07347DSC07348

DSC07354DSC07367DSC07368DSC07369DSC07366

Vändbar sittdel:

DSC07351DSC07352

Sittdelens storlek:

DSC073692013-02-09 15.21.352013-02-09 15.30.03 b

Bugaboo Bee Plus sittdel är vändbar och ryggstödet är ställbart i tre olika lägen från upprätt sittläge till nästan plant liggläge. Ryggstödet justeras med en hand med hjälp av ett vitt handtag i ryggen. Hela sittdelen är i plast med ett kraftigt vadderat tyg över. Sittdelen är väldigt öppen och har inga kanter alls. Det finns inte heller någon båge till vagnen. Dock finns några stycken universella som passar, men då endast när sittdelen är framåtvänd. Britax B-mobiles båge passar till exempel.

Det går att förlänga både ryggen och sitsen på Bee’s sittdel. Det gör man helt enkelt genom att dra i den. Höjden på ryggen skiljer hela 8 cm från lägsta till högsta läget. På lägsta läget är ryggen 44 cm och på högsta läget 52 cm. Det finns också flera lägen där emellan. Sittytan går att justera från 28 cm djup till hela 37 cm djup. Det betyder att för en liten bebis får den stöd för hela benen om man har sitsen helt utdragen. Man rekommenderar faktiskt att ha den så för de yngsta och ju äldre barnet blir desto längre in ska man ha sitsen. Min dotter når precis till fotstödet om man har sitsen helt infälld (det fasta fotstödet som finns om man har vagnen framåtvänd). När hon sover drar vi dock ut den till längsta läget och då får hon stöd för benen ända till anklarna, hon är 83 cm lång. Det går att dra ut sittytan även med barnet i, men det är enklast om barnet ligger ner.

Sittdelen är ganska enkel att vända. Man fäller ner ryggstödet hela vägen mot sitsen och drar den sedan rakt upp, man kan ta tag i ryggstödet när man lyfter upp den. Sedan klickar man helt enkelt i den åt andra hållet, det kan behövas lite kraft både för att dra upp den och få i den. Här finns en video på hur man vänder sitsen.

Sitsen är som sagt väldigt rymlig och min dotter som är 2 år, väger 11,5 kg och är 83 cm lång har gott om plats över. Som jag nämnde når hon nätt och jämnt till fotstödet och det går att höja ryggen mycket mer.

Sele

DSC07372

Selen på Bugaboo Bee justeras automatiskt i höjd när man justerar ryggens höjd. På så sätt växer selen med barnet. Det går inte att ta bort axelbanden från selen. För att få i en sittdyna eller åkpåse i vagnen måste man trä igenom selen genom spännena eller ta loss de vita spännena som selen sitter fast i på baksidan. Det är lite krångligt och tar en stund. Selen är också ganska trång, speciellt midjebältena och grenbältet. När vi hade åkpåse i den upplevde jag att det var svårt att knäppa selen runt min lilla 2-åring. Man vill gärna använda selen även till äldre barn eftersom sittdelen inte har några kanter och ingen båge. Ett plus med selen är dock att axelmuddarna sitter kvar precis där de ska vara.

SufflettDSC07355DSC07356DSC07357DSC07350DSC07360DSC07361DSC073622013-03-03 12.06.15

Suffletten på Bugaboo Bee har tre lägen, helt infälld, ett mellanläge och helt utfälld. Suffletten är i ett lager tyg, den är med andra ord ganska tunn. Suffletten är inte så stadig utan det händer ofta att den fälls ut i ena fästet men inte det andra och den svajar också en del när man kör eller om det blåser. Jag tycker suffletten skyddar ganska dåligt i det mest utfällda läget när den är i liggläge. Det är knappt så att suffletten går fram över barnets ansikte. I sittläget däremot blir det mest utfällda läget alldeles för täckande eftersom suffletten går ner framför barnet så att det inte ser någonting. Min dotter accepterar inte att sitta så, så vi får ha suffletten i mellanläget och då tycker jag att den nästan skyddar lite dåligt. Ett stort plus med suffletten är dock att den är utbytbar och finns i massor av färger, det är lätt att förnya sig.

Fotstöd

DSC07339DSC07380

Bugaboo Bee har inget fotstöd när barnet sitter bakåtvänt. När barnet sitter framåtvänt finns ett fast plastfotstöd. Men sittytan går också att dra ut vilket gör att små barn kan få stöd för benen ändå och även äldre barn kan få bra stöd för benen, tex. när de sover.

Liggdel

Det finns ingen “riktig” liggdel till Bugaboo Bee, det går däremot att köpa till en så kallad Cocoon som är som en stabilera åkpåse som man lägger i vagnen för att använda den till nyfödd. Man fäller den då i liggläge och drar ut sittytan helt.

Handtag

DSC07378DSC07379DSC07376

Bugaboo Bee har ställbart teleskophandtag. Det har tio olika lägen och kan justeras mellan 90-107 cm. För att justera behöver man knäppa upp spännena på båda sidorna och sedan knäppa dem igen när handtaget är inställt på rätt läge. Det finns också ett handledsband på handtaget.

VarukorgDSC07380DSC07381DSC073902013-03-16 12.23.31

Varukorgen på Bugaboo Bee är ganska rymlig för att vara på en sulky. Det ryms en skötväska men inte så mycket mer. Måtten är 45×32 cm. Den är lätt att komma åt när man har sittdelen bakåtvänd men svårare att komma åt med sittdelen framåtvänd eftersom man då behöver ta i och ur grejer mellan barnets ben, eller genom det lilla hålet bak på varukorgen. Maxvikt i varukorgen är 4 kg.

Broms

DSC07387DSC07388DSC07389

Bugaboo Bee har fotbroms, det är en revolverbroms. För att bromsa tycker man ner bromspedalen och för att obromsa trycker man upp den. Bromsen går i väldigt lätt och tar direkt. När man har sittdelen bakåtvänd hamnar barnets ben i vägen och bromsen sitter en bit in så det kan vara krångligt att komma åt den ibland. På Bugaboos vagnar är alla delar som har en funktion vita, det är ju smart tänkt, men väldigt opraktiskt när det gäller bromsen, den blir fort skitig.

Hjul & Fjädring

DSC07382DSC07386DSC07385

Bugaboo Bee har små hjul båda fram och bak, de är bara 15 cm i diameter, dvs. 6 tum. Framhjulen är svängbara och låsbara och låses genom att dra den vita ringen ovanför framhjulet uppåt. Jag tyckte det var väldigt trögt att få upp den, jag lyckades faktiskt inte alls när jag var ute med den, men jag har hört att det ska bli bättre med tiden. Hjulen är punkteringsfria, men ytan på hjulen är inte av plast som på den flesta punkteringsfria hjul utan den har gummiyta. Detta gör att det inte fastnar något grus på hjulen och hjulen slits inte lika mycket. Vagnen får en helt ljudlös och jämn körning på plana underlag.

Bugaboo Bee har fjädring på alla fyra hjulen, framhjulsfjädringen känns mjukare än bakhjulsfjädringen. Fjädringen gör det enklare att tex. köra upp för kanter men på ojämnt underlag tex, smågrus så vibrera det fortfarande väldigt mycket. När det gäller gung så har vagnen faktiskt lite gung, men det kommer från att chassit är ganska svajigt och gungigt. Det är alltså chassit som gör att vagnen gungar, inte fjädringen.

Hopfällning

En av de allra största fördelarna med Bugaboo Bee är hopfällningen. Den här vagnen går att fälla ihop med sittdelen både bakåtvänd och framåtvänd, den är enkel att fälla ihop och dessutom blir den liten ihopfälld. När man ska fälla ihop den ska man fälla ner handtaget på nedersta och fälla ryggen så att den är i höjd med handtaget.

DSC07374

På varje sida av handtaget finns en spak som man drar mot sig, samtidigt som man håller in den svarta knappen, då fälls vagnen i princip ihop av sig själv.

DSC07375

Hopfälld med sittdelen framåtvänd. Måtten blir 90x45x33 cm.

DSC07377

Även när sittdelen är bakåtvänd ska ryggen ställas i samma vinkel som handtaget. Det är viktigt att du inte fäller ryggen förbi handtaget för då kan sittdelen ramla av.

DSC07393

Hopfälld bakåtvänd blir vagnen 90x45x33 cm. Den låses automatiskt ihopfälld. Den kan inte stå själv men om man låser framhjulen kan man köra den på dem efter sig som en väska.

DSC07394

När man fäller upp den ställer du först vagnen upp, sedan sätter du foten på bromsen och drar i handtaget tills vagnen är uppfälld. Se alltid till så att de gröna markeringarna på chassit syns när du fällt upp vagnen. En video om hur man gör finns här.

Körkänsla & Hanterbarhet

Bugaboo Bee rullar lätt och är lätt att svänga. Den tar sig fram förvånansvärt bra trots de små hjulen. Men vagnen vibrerar ganska mycket när man kör och man märker minsta lilla ojämnhet i marken, även små gruskorn eller fogar i klinkergolv känns i handtaget när man kör. Bugaboo Bee har en tendens att sticka iväg så fort det lutar lite grann, man måste alltså gå och styra tillbaka vagnen hela tiden när trottoaren lutar. Vagnen är ganska ranglig och svajig, någon beskrev det som att “det känns som att köra en gigantisk geleråtta” hela vagnen liksom böjer sig när man svänger den. Man vänjer sig ganska fort vid det och det irriterar mig inte så mycket, det som irriterar mig mer är att den vibrerar och skakar så av ojämnheter, vilket påverkar både körkomforten och åkkomforten. Jag gillar dock Bugaboo Bee’s hjul eftersom de är av gummi, vilket gör att det inte fastnar något grus i dem.

2013-03-16 10.20.29

Bugaboo Bee är en riktigt bra shoppingvagn. Söker du en vändbar shoppingvagn är Bugaboo Bee vagnen för dig. Inomhus på plana golv rullar hjulen jättebra och den är även lättsvängd. Vagnen är lätt, liten och smidig, bara 53 cm bred, vilket gör det lätt att köra mellan butikshyllorna. Varukorgen rymmer en hel del så det finns plats för mycket shopping. Hade vagnen haft kortare hjulbas och alltså tagit snävare svängar hade den varit ännu smidigare att shoppa med, nu krävs lite mer plats för att svänga runt den.

2013-03-16 10.50.28

Jag vågade mig till och med på att åka rulltrappa med vagnen, men då nerför, uppåt vet jag inte om jag hade vågat åka faktiskt. Och egentligen skulle jag verkligen föredra hiss med denna typen av vagn.

Även på trånga ställen mycket mycket folk passar Bugaboo Bee bra, vi körde den tex. på Baby & Barnmässan vilket funkade jättesmidigt.

2013-03-16 11b

På kullersten funkar den helt okej. Fjädringen funkar ganska bra och den tar sig absolut fram, men det blir ju lite skumpigt såklart.

Bugaboo Bee är ingen terrängvagn, verkligen inte! Den är så lite terrängvagn att jag faktiskt inte vågat mig ut i terräng med den 😉 Men grus funkar okej så länge det är ganska hårt packat. På lös grusgång gick det bara att köra om man drog den efter sig på bakhjulen och då var det ändå riktigt trögt. Försökte man köra den framåt körde den fast med framhjulen direkt.

2013-03-03 12.04.082013-02-16 162b

Jag har provkört Bugaboo Bee i lite snö. Den hade ganska dåligt grepp i snön och slirade mycket. Det blev också väldigt skumpigt när man körde över hårt packad snö. Det var inte så mycket snö när jag körde, hade det varit det hade den nog inte tagit sig fram alls. Bugaboo Bee är ingen vintervagn, kan vi konstatera.

2013-02-16 16b

En av anledningarna till att jag köpte en Bugaboo Bee var att den skulle vara smidig att ha i kollektivtrafiken. Vi åker mycket buss, men också tåg och spårvagn så jag tänkte att den skulle vara smidig med sin lätta vikt och små mått. Jag måste säga att den inte riktigt levde upp till det. Det första vi kunde konstatera var att den inte går att köra i några ramper i trappor. Varje gång vi åker tåg måste vi ta oss upp och ner för flera trappor och då får man helt enkelt bära vagnen i stället för att kunna köra den upp och ner i rampen, som vi kunnat med alla andra vagnar vi testat. Det är med andra ord tur att vi alltid är två när vi åker tåg.

2013-03-03 09.15.51

Att gå på och av tåget är dock inga problem, vagnen är lätt att lyfta och står bra på tåget. Det skulle dock inte gå att dra ombord vagnen på tåget med de små hjulen utan det är lyfta som gäller.

2013-03-03 09b

Att åka buss med den funkar helt okej. Med handtaget utfällt har den helt okej hävkraft. Jag har kommit underfund med att det viktigaste när jag åker buss med vagnen är att den inte sticker ut så långt i bussgången, vagnen ska alltså helst inte vara så lång. Faktum är att Bugaboo Bee faktiskt är lite längre än Emmaljunga Ozone med handtaget infällt. Bee är däremot några centimeter smalare men det tycker jag inte påverkar lika mycket på bussen. För att justera Bugaboo Bee’s handtag behöver man knäppa upp två spännen, skjuta handtaget så att det stannar på precis rätt ställe (det stannar alltså inte automatiskt på rätt ställe) och sedan knäppa de båda spännena igen. Att försöka hinna detta efter att bussen stannat och man spänt loss vagnen är nästintill omöjligt. Man får antingen låta bli att fälla in handtaget, det har vi gjort på kortare bussresor och det funkar helt okej. Eller så får man gå av med handtaget infällt och fälla upp det efter att man gått av. Men då måste man backa av bussen för det blir väldigt dålig hävkraft med handtaget helt infällt. Med det sagt så fungerar det självklart att åka buss med vagnen, den är lätt, liten och smidig och har helt okej hävkraft.

2013-03-16 12b

En av Bee’s allra största fördelar är att den är superlätt att fälla ihop. Den går att fälla ihop med sittdelen både framåtvänd och bakåtvänd och bara man ställer ryggen i rätt läge är det i princip bara att trycka in två knappar så fäller den ihop sig själv. Den blir också förhållandevis liten ihopfälld. Den blir smal och platt men ganska lång. Den låser sig dessutom hopfälld så den är som ni förstår väldigt lätt att fälla ihop och lasta in i bilen. I en kombi ryms den hur bra som helst och det är gott om plats över, (detta är en Volkswagen Golf kombi).

2013-03-03 12.52.48

I en bil med mindre bagage tar den upp desto mer plats i och med att den är ganska lång. Men visst finns det plats att packa på sidorna även här.

2013-03-03 12.59.59

Sammanfattningsvis tycker jag att Bugaboo Bee är en jättebra shoppingvagn eller bilvagn (även om det är en väldigt dyr sådan) men som vardagsvagn tycker jag inte riktigt att den håller måttet. Den har för små hjul för att den ska vara trevlig att köra på dåligt asfalterade gångbanor med grus ovanpå och jag saknar bekvämligheten av en “riktig” sittdel, men uppfällbart fotstöd och en större sufflett. Min dotter har sovit i den, men det är ingen mysig sovvagn, det tycker jag inte.

2013-03-03 12.06.15

Mått &Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 90x45x33 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 90x45x31 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 84 cm
Längd med handtaget helt utfällt: 99 cm
Höjd: 90 cm
Bredd: 53 cm
Hjulbas (Svängradie): 54 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett (högsta läget): 60 cm
Ryggstöd: 44-52 cm
Sitsens djup: 28-37 cm
Sitsens bredd: 35 cm
Sits till fotstöd: 19 cm
Ligglängd (rygg och sittyta utfälld): 89 cm
Höjd till sittytan: 47 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 8,5 kg

Maxvikt: 17 kg
Maxvikt varukorg: 4 kg

 

Tillbehör

DSC07399DSC07400DSC07401

Det tillbehör som ingår till Bugaboo Bee Plus är ett regnskydd i klarplast. Det tar upp väldigt stor plats när det är ihopfälld. Det har en lucka mitt på.

Andra tillbehör som finns att köpa till är babyskyddsadapter, coccon för nyfödd, transportväska, solsufflett, åkpåse, sittdyna, parasoll, ståbräda, mugghållare, organizer, snack tray, skötväska och extra sufflett.

 

Sammanfattning & Betyg

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte trivdes speciellt bra med den här vagnen. Visst är den liten och smidig, men inte så mycket mindre att det är värt att göra avkall på de grejer som jag tycker saknas på denna vagn. Men i grund och botten handlar det om att denna vagn inte passar våra behov. Den gör sig allra bäst på shopping och som bilvagn men vi har ingen bil och shoppar inte speciellt ofta. Jag tycker att vagnen har för små hjul och för dålig fjädring för att vara trevlig att köra på promenader, att den dessutom inte tar sig fram alls i trappramper och i grus gör att vi inte kan använda den när vi ska besöka mina föräldrar. Då använder jag hellre en vagn som är nästan lika liten när den är uppfälld, men som har mycket större hjul, mer fjädring, bättre sufflett och uppfällbart fotstöd.

Men för dig som söker en smidig vändbar bilvagn, resevagn eller shoppingvagn är Bugaboo Bee ett riktigt bra alternativ. Dess största fördel är enligt mig att den är väldigt lätt att fälla ihop och att den är liten och smidig vilket gör den perfekt till shopping. Att den har nästan plant liggläge och därmed kan användas till bebisar är en stor fördel. Jag vet att Bugaboo Bee är en populär extravagn och sommarvagn och det förstår jag verkligen.

I mina ögon har Bugaboo Bee ett ganska begränsat användningsområde och det är mycket pengar att betala för en sådan vagn. Däremot är det absolut ingen dålig vagn, Bugaboos vagnar håller hög kvalité och Bugaboo är bra på reklamationer.

Bugaboo Bee finns med silverfärgat eller svart chassi. Sittdelsbasen är alltid svart och suffletten finns i sju grundfärger men oftast också några special edition. Vagnen kostar 5900 kronor. Mer info finns här.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

15 reaktion på “Recension av Bugaboo Bee Plus

  1. Isabelle

    Yay! Efterlängtad! Hoppas att det kommer jämförelse med Brio Spin. Har lite lust att byta ut Ozonen mot endera. Är Bee mindre lättkörd i stan än Spin?

    Svara
  2. Isabelle

    Vet du om Stokke Scoot eller Crescent compact 360 är ”smidigare” än Spin eller Bee. Behöver en liten vagn till smala hissar/trottoarer/buss/shopping men vill ha den vagnen som har ”störst” egenskaper och passar ett lite tyngre barn. Har maclaren som är grymt smiddig men lite tung att köra.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Hej! Det kommer ingen jämförelse mellan Bee och Spin. Jag skulle säga att de båda är ungefär lika lätta att köra i stan. Spin har dock mycket bättre fjädring och är trevligare att köra tycker jag. Fördelen med Bee är dock att den är vändbar. Scoot, Bee och Spin tar ungefär lika stor plats när de är uppfällda. Compact skulle jag tro är lite större, men det är svårt att säga eftersom den inte kommit än.

      Svara
  3. Liza

    Kanon recention! Tyvärr hade jag höga förväntningar om bara en massa lovord! Har idag en Bugaboo Donkey och är verkligen så nöjd med den. Den används allt mer sällan som syskonvagn och därav tänkte vi byta. Eftersom jag är nöjd med Bugaboo började jag såklart att fundera på en Bee med en stårbräda för min stora. Vi fraktar vagnen i bilen ofta för att vår lilla har den som sovvagn på förskolan och Donkeyn är ju inteden smidigaste vagnen när det kommer till ihopfällning. Sufletten är ett stort minus som inte täcker ordentligt i liggläge. Kan du tipsa om någon annan sulky som är enkel att fälla och frakta samt bra som sovvagn?

    Liza

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Om den ska vara bakåtvänd hade jag tittat på Akta Graco Evo, den har fullt liggläge och bra sufflett, men den är lite mindre i sittdelen så det beror på hur stort barnet är. Om framåtvänt funkar kan jag varmt rekommendera Kronan Sulky, den har också fullt liggläge, uppfällbart fotstöd och riktigt bra sufflett. Blir otroligt liten och smidig ihopfälld.

      Svara
  4. Angeliqa

    Nu blev jag väldigt kluven till den här vagnen efter att ha läst din recension. Vi har idag en Emmaljunga Edge Duo Combi Sport som vi är väldigt nöjda med men eftersom den tar upp ohyggligt stor plats i bilen behöver vi ha en mindre och smidigare bilvagn att ha vid besök hos vänner, shopping osv.
    Jag har varit inne på bugaboo Bee + eller Quinny Zapp Xtra då jag vill ha en vändbar sittdel och en vagn som blir så liten som möjligt ihopfälld (vi har hund som ska få plats i bilen). I valet mellan Bee och Quinny zapp xtra vilken rekommenderar du då? Har du andra förslag på vagn?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      I bilen är Bugaboo Bee verkligen smidig och lätt. Jag har aldrig haft Zapp Xtra men skulle tro att den är minst lika ranglig. På den behöver man ta av sittdelen innan man fäller ihop den så den blir jobbigare på det sättet. Akta Graco Evo är lite rejälare men även den behöver man ta av eller vända sittdelen framåt när man ska fälla ihop den och den blir lite större också. Bee är grymt smidig just när det kommer till hopfällningen och har många andra bra funktioner också, så när det kommer till det rekommenderar jag verkligen den. Har du läst detta inlägget? https://www.barnvagnsblogg.com/mailfraga-jag-behover-en-bakatvand-eller-vandbar-sulky-eller-resevagn-vilka-finns-det/

      Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag vet inte, jag har aldrig rest med någon av dem. Spontant är Chicco mycket mindre ihopfälld och smidigare på det sättet. Men Bee kan du ha barnet mot dig vilket kan vara värdefullt och den är lite mer ombonad.

      Svara
  5. moon

    Hej

    Vill bara säga vilken duktig och bra recensent du är. Nu när jag är sugen på byta vagn och kollar runt läser alltid din recension först. Bra jobbat och tack!

    Svara
  6. Karoliina

    Alltså hur får man loss selen? Har läst ovan men fattar inte! Ska ha i en sittdyna 😉

    Svara
  7. Emmi

    Hej! Vilken är ditt bästa tips om sulky? Letar och letar men hittar ingen som passar…
    Tack på förhand och framförallt för en bra blogg!

    Svara
  8. Kristina

    Hejsan.

    Jag har precis köpt en bugaboo bee och skulle vilja uppgradera vagnen med en britax båge mobile, men kan inte förstå var och hur jag skall fästa denna och skulle vilja ha hjälp med detta. Hoppas på svar.

    Tack

    Kristina

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.