Recension av Britax B-Agile 4 Plus

DSC02040

Märke: Britax
Modell: B-Agile 4 Plus
Årsmodell: -15
Färg: Chili Pepper

Britax B-Agile 4 Plus är en uppdatering av Britax B-Agile, skillnaden är ställbart fotstöd och en ny längre sufflett som går att byta färg på. Jag har testat Britax B-Agile 4 Plus i ett samarbete med Britax. Jag har använt vagnen till min 16-månaders son men även låtit min 4-åring provsitta. Jag har kört vagnen på väldigt varierande underlag, grusväg, gräsmatta, i skogen, i affärer och på asfalt. Nu är det dags för en recension.

Sittdel

DSC02041DSC02046DSC02043DSC02051DSC02042DSC02044DSC02045DSC02047DSC020482015-05-25 17bDSC01943b

Britax B-Agile 4 Plus har en framåtvänd sittdel med steglöst ställbar rygg som fälls med hjälp av en rem och ett spänne i ryggen. Sittläget är något bakåtlutat och liggläget är helt plant. Baktill på sufflettyget finns en ficka för småförvaring och det går även att lossa och ta bort bakstycket för att ha ett stort vädringsnät baktill som ger god ventilation i sittdelen. Sittdelen är låg vilket gör att det är lätt för barnet att klättra i, men barnet sitter också nära marken.

Bågen ingår med vagnen och går att knäppa loss på ena sidan och svänga undan. Den går dock bara att vika bort i en bestämd båge, snurras runt sig själv vilket kräver lite plats. Det går också att ta bort bågen helt om man inte vill ha den. Bågen sitter ganska långt ut från barnet, jag hade velat ha den närmre barnet för att ge bättre skydd.

Sittdelen är rymlig, min 4-åring på 103 cm och 17,3 kg ryms bra, hon har dock passerat maxvikten på 15 kg. Även min 15-månaders på drygt 80 cm sitter bra i vagnen. Han kan också ligga raklång i vagnen utan problem och sover väldigt skönt i vagnen.

Längst upp på ryggstödet finns två öglor för att fästa sittdyna eller åkpåse.

Sele

DSC02049DSC02050

Britax B-Agile har en fempunktssele som är ställbar i tre olika höjder för axelbanden. Jag gillar verkligen spännet på Britax sele, axelbandens spänne krokas fast i midjebandets och de är lätta att ta bort om man önskar använda bara midjeband och grenband. Det man gör då är att man trycker ihop spännet och lirkar av axelbandets spänne. Axelbandets spänne kan alltså inte trilla av av sig själv och vill man använda även axelbandet kan man alltid ha dem fastsatta och slipper ”pussla” ihop selen varje gång man ska knäppa, riktigt smart. Alla remmar är justerbara i längd men jag upplever grenbandet som något långt. Det finns och D-krokar i sitsen för att fästa en extern sele eller sittdyna.

Sufflett

DSC02052DSC02053DSC02054DSC02055DSC02056DSC02057

Britax B-Agile 4 Plus har en stor och täckande sufflett som går att justera i flera olika lägen. Framtill finns också en extra solkeps som ger lite extra skydd, jag upplever dock att den är svår att vika in. Upptill finns också en vädringslucka med kardborrestängning som är bra placerad för att använda som tittlucka.

Fotstöd

DSC02069DSC02070

En av nyheterna på Plus-versionen är att den har ställbart fotstöd. Det finns två lägen på fotstödet, för att fälla upp det drar man bara upp och för att fälla ner det trycker man på knapparna vid fotstödsleden. Längst ner på fotstödet finns ett kraftigt smuts- och vattenavvisande tyg som är lätt att hålla rent.

Liggdel & Babyskydd

Det finns liggdel till Britax B-Agile 4 Plus att köpa till för 1500 kronor. Eftersom sittdelen bara är framåtvänd och vagnen ganska enkel rekommenderar jag den dock främst som sulky till ett äldre barn. Det finns även babyskyddsadaptrar för Britax babyskydd att köpa till, jag har dock inte använt något av dessa alternativen.

Handtag

DSC02059DSC02058

Britax B-Agile 4 Plus har ett fast handtag med en höjd på 102 cm. Både jag (167 cm) och min man (184 cm) tycker att handtagets höjd fungerar bra. Handtaget är skumbelagt och har en ganska rak vinkel vilket jag tycker är skönt.

Varukorg

DSC02060DSC02062

Britax B-Agile 4 Plus har en varukorg som inte är jätterymlig. Den har bäst åtkomst från sidan eftersom bakaxeln sticker upp mycket baktill. Det ryms en skötväska av mindre modell men det kan vara lite knöligt att få i den. Maxvikten i varukorgen är 4 kg. Det finns också en ficka bakom ryggstödet för att packa smågrejer, den har en maxvikt på 1 kg.

Broms

DSC02068DSC02067

Britax B-Agile 4 Plus har en pedalbroms på ena sidan som är enkel att använda, den trycks ner för att bromsa och trycks upp igen för att obromsa.

Hjul & Fjädring

DSC02063DSC02064DSC02065DSC02066

Britax B-Agile 4 Plus har EVA-hjul. Bakhjulen är 24 cm i diameter (10 tum) och framhjulen är 16 cm i diameter (6 tum). Det fastnar hel del grus i hjulen vilket gör att det knastrar om dem och hjulen slits fort.

B-Agile har fjädring i chassit men den har också riktigt bra framhjulsfjädring som dämpar bra när man tex. kör på ojämnt grus.

Hopfällning

Britax B-Agile är väldigt lätt att fälla ihop och har enhandsfällning. Se först till att fotstödet är nerfällt och suffletten infälld. Tryck sedan in den grå knappen som är på sidan av chassit, den hålls sedan intryckt.

DSC02071DSC02072

Du lyfter sedan i den svarta remmen i sitsen och vagnen fälls ihop.

DSC02074

Hopfälld med bågen på blir den 91x58x31 cm. Den har automatiskt lås ihopfälld men kan inte stå själv.

DSC02075

Tar man av bågen blir vagnen bara 73x58x31 cm, väldigt kompakt.

DSC02076

Utan hjul blir den ännu mindre, 73x46x27 cm.

Körkänsla & Hanterbarhet

Britax B-Agile 4 är en stadig och rejäl sulky som ändå blir väldigt liten ihopfälld. Vagnen är lättrullad men något trög att svänga vilket mest märks om man ska gå i affärer eller andra ställen där man ska svänga mycket, men det är inget som stör mig när jag går promenader. Vagnen är också ganska tung at häva då handtaget är ganska kort, men bara man tar i lite så går det bra. Det är inga problem för en lång person att ta ut stegen ordentligt tack vare att bakaxeln sitter så högt upp så det finns ingen chans att man slår i den. De största förändringarna på Britax B-Agile Plus jämfört med vanliga B-Agile är det uppfällbara fotstödet och längre utbytbar sufflett. Det tycker jag är två riktigt bra förbättringar, båda dessa förbättringar gör att min son sover bekvämare i vagnen i en riktigt skyddad miljö.

2015-04-26 12.27.54

Britax B-Agile är lite trögsvängd att köra i affärer, den går att svänga med en hand, men man använder helst båda händerna för att kunna köra bekvämt. Använder man båda händerna går det bra att köra den. Den är liten och smidig, bara 58 centimeter bred och inte särskilt lång vilket gör att den är liten och smidig i trånga utrymmen.

2015-05-26 09.12.37

Ett område som Britax B-Agile imponerat stort på mig är framkomligheten på mer ojämnt underlag. Jag har kört B-Agile på byggarbetsplatser med grov stenväg, grusvägar, leriga gräsmattor, över stora ojämna stenar och över kullersten, på alla dessa underlag har det varit framkomligt med vagnen och det tror jag är mycket tack vare att vagnen har riktigt bra framhjulsfjädring vilket bidrar till att den inte kör fast så lätt. Det blir dock lite skumpigt ändå när det är mycket ojämnt, tex. kullersten, men jag är imponerad av framkomligheten. Ett underlag som dock blev ett lite för hårt test för B-Agile var skogsstigen med massor av rötter och stenar som jag alltid testar alla vagnar på. Det gick att ta sig fram, men trots låsta framhjul körde vagnen fast vid flera tillfällen, det gick bättre där det var mer stenigt än där det var lite mjukare underlag och rötter. Detta är alltså ingen vagn jag rekommenderar för skogspromenader, men den fungerar bra på de underlag man oftast behöver ta sig fram på i vardagen.

2015-05-26 09.11.02

Britax B-Agile är riktigt lätt att fälla ihop. Det finns en knapp på sidan som ska tryckas in och sedan hålls intryckt, sedan drar man i remmen i sitsen så fälls vagnen ihop. Den har automatiskt lås ihopfälld och väger under 10 kg så den är lätt att lyfta in i bilen. Den blir också kompakt och tar väldigt liten plats i bagaget. En bra bilvagn som ändå fungerar till promenader och lite grövre underlag. I vår Saab 9-5 tar vagnen liten plats. Här är bågen på:

2015-04-26 09.27.08

Och här är utan båge:

2015-04-26 09.27.39

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel och båge: 91x58x31 cm
Utan båge: 73x58x31 cm
Utan hjul: 73x46x27 cm

Uppfälld:

Längd med handtag: 89 cm
Bredd: 58 cm
Hjulbas (Svängradie): 58 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 57 cm
Ryggstöd: 45 cm
Sitsens djup: 24 cm
Sitsens bredd: 29 cm
Fotstöd: 22 cm
Ligglängd: 90 cm
Höjd till sittytan: 43 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 9,6 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 4 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Britax B-Agile 4 Plus förutom bågen. Att köpa till finns liggdel, lift, regnskydd, åkpåse, lekbord, terränghjul och adaptrar för babyskydd. Det går också att köpa utbytbara suffletter i olika färger för 595 kronor.

 

Sammanfattning & Betyg

Britax B-Agile 4 Plus är en rejäl sulky som blir liten och smidig ihopfälld. Förbättringen med ett uppfällbart fotstöd i kombination med det plana liggläget gör att lillen sover väldigt bra i vagnen och suffletten är riktigt täckande och bra, med bra vädringsmöjligheter både baktill och uppe i suffletten. Vagnen fungerar långt upp i åldrarna tack vare en rymlig sittdel och den tar sig fram bra på de allra flesta underlag förutom skogsstigar med mycket rötter.

Största fördelarna med Britax B-Agile 4 Plus tycker jag är det uppfällbara fotstödet som den är ganska ensam om i sin klass, suffletten som skyddar riktigt bra och som man kan byta färg på om man tröttnar på den och att vagnen tar sig fram på de allra flesta underlag samtidigt som den är liten och smidig. Den är också riktigt lätt att fälla ihop och funkar bra som bilvagn.

Största nackdelen med B-Agile tycker jag är att den har EVA-hjul som det fastnar grus i, att handtaget inte är ställbart, att varukorgen är lite mindre och att maxvikten bara är 15 kg.

Britax B-Agile 4 Plus finns med svart bas och suffletten finns i fem olika färger. Det går också att köpa till fler suffletter löst för 595 kronor. En komplett Britax B-Agile 4 Plus kostar ca 3000 kronor. Jag har gett Britax B-Agile 4 Plus 4 av 5 i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

26 reaktion på “Recension av Britax B-Agile 4 Plus

  1. Mia

    Hej! Jag undrar om du även har testat kronan sulky S och om du i så fall kan säga vilken du tycker bäst om och vad de största skillnaderna är? Står i valet och kvalet mellan dessa. Mvh Mia

    Svara
  2. Emelie

    Hej! En fråga som inte alls har med inlägget att göra så hoppas det är ok! Men ska sälja min Emmaljunga Edge med liggdel å sittdel och tillbehör. Vagnen är från 2007/2008 och är i fint skick inga skador/fläckar elr så. Har sett likadana vagnar som min på blocket men i sämre skick till och med, för ungefär 2000 kr på blocket tycker det känns som lite överpris? Elr va tycker du är rimligt? 😉

    Svara
  3. Therese

    Jag har just köpt en b-agile 4 plus och undrar om du vet någon sittdyna eller sommaråkpåse som passar bra? Funderar även på regnskydd och myggnät. Gillar inte britax orginal i plast.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Elodie Details regnskydd borde passa. Jag har bara testat Outlooks sittdyna i B-Agile och den funkade bra men inte klockrent. Det finns öglor att fästa med längst upp så jag skulle försöka utnyttja dem, men man kan ju sy dit knappar på dynan själv om man vill.

      Svara
  4. Viveka

    Vet du om det skulle funka att sätta luftdäcken från b-Agile 4 på denna vagn? Ser ju ut att va samma tum på däcken och chassit ser ut att va samma?

    Svara
  5. Niklas

    Hej, i texten stråt det att chassit och framhjulen är dämpade. Jag provade denna vagn idag, 2015 modell antar jag, och uppfattade inte att det var någon dämpning alls. Vagnen kändes helt stum förutom att ramen sviktade lite, men har och göra att det är en lättvikts konstruktion.
    Har Britax ändrat till det sämre sedan din recension?
    /Niklas

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, det tror jag inte att de har. Bromsade du vagnen och tryckte ner chassit mot marken för att se om hjulen fjädrade eller inte? Det är nästan omöjligt att känna om en sådan lätt vagn har fjädring eller inte genom att bara skaka eller gunga den, särskilt om det inte sitter något barn i.

      Svara
  6. Catja

    Hej! Vet du var man kan köpa denna vagn? Har kollat på dom ”vanliga” hemsidorna men dom verkar bara ha den gamla b-agilen utan ställbart fotstöd..
    Mvh Catja

    Svara
  7. therese

    Jag ska välja en extra vagn åt dottern på 16mån som ska funka när vi åker bort på helgerna samt som bilvagn i norrland.

    Efter många om och män står denna, bmotion 4 (ej plus) och petite cherie libre på listan.

    Vilken tror du skulle vara bäst ? Förslag på någon annan modell ? Och om du i allmänhet skulle välja mellan agile 4 plus, bmotion 4 (ej plus) och bmotion 3 – vilken skulle du välja ?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Känns som det är ganska stor skillnad på de två, petite cherie libre är mer som en paraplysulky nästan, b-motion är mycket rejälare och bättre på olika underlag. Svårt att säga vilken jag skulle välja, kanske B-agile plus, även om jag gillar b-motions hjul bättre så är b-agile uppdaterad på många andra sätt.

      Svara
  8. Anna

    Hej!
    Älskar din blogg!! Man får så många härliga tips på vagnar! Jag står i ett vagnval, velar mellan att köpa Britax b agile 4 plus eller Britax b motion 4 plus!
    Vilken tycker du är bäst av dessa två? Fördelar vs nackdelar?

    Tack i förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Bäst är svårt att säga, de har olika fördelar och nackdelar. B-Motion är större, har högre maxvikt, bättre hjul, men väger också mer och är klumpigare. B-agile är mindre och nättare och lättare. Det beror helt enkelt på behov.

      Svara
  9. Anneli

    Tack för en bra blogg!

    Har du testat britax b agile double? Jag har tvillingar på 6 månader och är ute efter en smidig extravagn att ha i bilen. Den kommer också tas med på bilsemestrar så den behöver kunna köras på lite varierande underlag. Har en donkey men tycker den är lite för meckig (och dyr!) att släpa in och ut ur bilen. Jag väljer mellan britax b agile double och beemo travel jogger twin just nu. Andra fördelar tycker jag är om det är bra täckande suffletter, fullt liggläge, liten ihopfälld och är lätt att fälla själv. Några tips??

    Tack 🙂

    Svara
    1. Anneli

      Tack för en bra blogg!

      Har du testat britax b agile double? Jag har tvillingar på 6 månader och är ute efter en smidig extravagn att ha i bilen. Den kommer också tas med på bilsemestrar så den behöver kunna köras på lite varierande underlag (asfalt, grus, gräs etc). Har en donkey men tycker den är lite för meckig (och dyr!) att släpa in och ut ur bilen. Jag väljer mellan britax b agile double och beemo travel jogger twin just nu. Andra fördelar tycker jag är om det är bra täckande suffletter, fullt liggläge, liten ihopfälld och är lätt att fälla själv. Några tips??

      Tack 🙂

      Svara
  10. Maria

    Hej!

    Jag undrar om du har haft eller hört någon annan som har haft problem med det uppfällbara fotstödet? Vårt åker ner av sig självt på ca 3sek efter att man fällt upp det om man är ute och går….
    Tack på förhand!

    Svara
  11. Leia

    Hej,

    Funderar på en Britax agile eller en Moweo Aerius/Moweo Lightway. Vilken skulle du välja av dem? Något tips? Anledningen till att det lutar mot den första är att den verkar vara lite mer stabil men Aerius väger ju nästan hälften?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.