Recension av Kronan Sulky/S

DSC08751

Märke: Kronan
Modell: Sulky/S
Årsmodell: 2015
Färg: Svart

Kronan Sulky S är en framåtvänd sulky som rekommenderas från 6 månader. Denna version med svängbara framhjul är ny, men är väldigt lik den vanliga Kronan Sulky med fasta hjul. Jag har testat Kronan Sulky S i ett samarbete med Kronan, jag har använt den till båda mina barn som är 10 månader respektive 3,5 år. Jag har testat den på långpromenader, i skogen, på stan, i terräng att packa in i bilen och att åka kollektivt med. Här följer min utförliga recension av Kronan Sulky S.

Sittdel

DSC08772DSC08752DSC08754DSC08758DSC08762DSC08865b2014-12-04 08b22014-12-04 08b3

2014-12-06 12.06.43

Kronan Sulky S har en framåtvänd sittdel med steglöst ställbar rygg. Ryggstödet är lite bakåtlutat i högsta läget, men inte så att det stör, det blir ändå ganska upprätt. Ryggstödet justeras med ett spänne i ryggen och hänger i en rem. Det gör att ryggplattan gungar ganska skönt när man har fällt vagnen i liggläge och det gör att barnet sover bra och det är lätt att söva barnet. Liggläget är i princip helt plant vilket gör att min son sover på mage i vagnen utan problem. Jag tycker inte att det är svårt att fälla upp och ner ryggstödet, och gör man såhär när man fäller upp det, så får man det så upprätt som möjligt och det blir inget tyg i vägen. Längst upp på ryggstödet finns öglor där man kan fästa åkpåsar som har knappar.

Det verkar råda delade meningar om utrymmet i Kronan Sulkys sittdel, men jag kör min dotter på 3 år och 8 månader som är ca 102 cm lång och väger 16 kg i Kronan Sulky S. Jag tycker hon sitter superbra och har gott om plats, jag kan inte se att det är trångt någonstans, trots att hon på bilderna här ovanför har vinteroverall på sig och sitter på en fårskinnsdyna. Maxvikten är dessutom på hela 20 kg så detta är definitivt en vagn som lämpar sig för större barn. Bågen är riktigt hög vilket gör att det inte är några som helst problem att lyfta ur min dotter ur vagnen ur vagnen, inga tendenser till att vinterstövlarna fastnar överhuvudtaget. Hon klarar även att klättra i vagnen själv men det kan vara lite mer problematiskt för halvstora barn som tycker det är svårt att komma över bågen och som ändå kan vara tunga att lyfta i. Hon kan inte ligga raklång i vagnen, men hon sov skönt flera timmar i den nyligen. Eftersom liggläget är helt plant och brett och det är gott om plats upp till bågen är det väldigt lätt för barnet att kura ihop sig och dra upp benen. Och i alla fall mina barn sover i princip aldrig raklånga om de har chansen att kura ihop sig och lägga sig i en annan position. Att hon inte kan ligga raklång i liggläge är alltså inget problem, hon sover superbra i vagnen ändå. På nedersta bilden här ovanför visar hon hur hon ligger skönt när hon ska sova i vagnen. Lillen som är 10 månader och borde väga drygt 9 kg och vara ca 75 cm lång vid det här laget sitter också riktigt bra i vagnen. Med fotstödet uppfällt får han bra stöd att sitta själv och selen låter honom luta sig fram om han vill, vilket han älskar.

Sele

DSC08770DSC04380DSC04381

Kronan Sulky S har samma typ av sele som Kronans övriga vagnar. För er som inte bekantat er med den tidigare kan jag berätta att det som är speciellt med den är att den inte är fäst i ryggen vilket gör att barnet kan luta sig fram även när det sitter fast med selen. Selen är fäst med fem olika punkter, ena sidans axelband och midjeband fäster i en D-krok vid barnets höft och andra sidans axelband och midjeband fäster i en D-krok på andra sidan, grenbandet sitter fast i sittplattan. Grenbandet och midjebandet sitter alltså som på en vanlig sele medan axelbanden löper fritt runt barnet istället för att sitta fast i vagnens ryggstöd. På baksidan finns också en liten rem som håller ihop de två axelbanden, placera den nära barnets nacke så glider inte axelbanden ner från axlarna lika lätt.

Selen kan vara lite krånglig att förstå sig på innan man vant sig, men jag älskar denna selen. Mina barn är båda två av typen som inte vill sitta fastspända mot vagnens ryggstöd och alternativet har då varit att bara använda grenbandet och midjebandet på de vagnar där det är möjligt. Men här har jag möjligheten att ha barnet säkert fastspänt, även över axlarna, utan att hen förlorar rörelseförmågan.

Selen sitter med krokar i midjan och är lätt att plocka loss helt eller lossa när en sittdyna eller åkpåse ska sättas dit. Spännet är lätt att använda och det är lätt att både knäppa och knäppa upp selen.

Sufflett

DSC08772DSC08773DSC08774DSC08775DSC08776DSC087772014-12-03 09.21.36

Kronan Sulky S har en riktigt bra sufflett, den går att dra långt fram och har dessutom en extra solkeps som fälls ut för extra skydd mot vind och sol. När vagnen fälls i liggläge hamnar barnet dessutom längre bak och det blir otroligt mysigt och skyddat för barnet. Jag har ingenting att anmärka på när det gäller suffletten, den är helt enkelt riktigt bra. På suffletten finns en vädringslucka som öppnas upp med dragkedja. Den är också riktigt bra placerad för att användas som tittlucka. När jag har haft min 10-månaders i vagnen (som jag egentligen tycker är för liten för att åka framåtvänd) så har jag haft vädringsluckan öppen nästan hela tiden för att jag ska se honom lite mer. Det känns lite konstigt att gå runt med vädringsluckan öppen i december, men det funkar.

Fotstöd

DSC08784DSC08785DSC08786DSC08763DSC08764DSC08765

Kronan Sulky S har ett fotstöd i metall som är ställbart i tre olika lägen. Det justeras genom att dra i den röda bågen som finns precis under fotstödet. Det finns ett helt plant läge som jag använder när lillen åker. Sedan finns ett mellanläge som man gärna använder till lite större barn och sist ett läge där fotstödet lutar brant neråt. Man kan tycka att det läget är lite väl brant men jag använder alltid det när man 3,5-åring åker i vagnen, det är prefekt till äldre barn för det gör också fotstödet ganska mycket längre. Det går att ta bort tyget på fotstödet genom att öppna en dragkedja i klädseln, väldigt praktiskt till äldre barn som ofta är skitiga om skorna.

Liggdel & Babyskydd

Det finns ingen liggdel till Kronan Sulky S och inte heller någon adapter för babyskydd. Vagnen rekommenderas från 6 månader.

Handtag

DSC08787DSC08788DSC08789DSC08790DSC08791

Handtaget på Kronan Sulky S är ett ställbart knäledshandtag som är ergonomiskt utformat. Det går att ställa in handtaget i tre olika lägen som är användbara när man kör vagnen. Det är ställbart mellan 105-111 cm. Det är extra förstärkt vid knäleden. Handtaget har en ganska hög lägstahöjd men jag tycker ändå det fungerar okej till mig som är 167 cm, särskilt om jag håller på sidan av handtaget, då kan jag till och med ta upp handtaget ett hack för att få en skön vinkel.

Varukorg

DSC08793DSC08794DSC087952014-11-23 09.25.002014-12-03 10.23.322014-12-04 12.31.12DSC08759

Kronan Sulky S varukorg är inte stor, den är tvärt om liten, den har ett mått på 36×27 cm. Det är dessutom inte helt lätt att komma åt den, att få i större saker kan bli ett projekt. När ryggen fälls ner blir åtkomsten ännu sämre. Jag tycker det är lättast att få i större grejer framifrån genom att fälla upp fotstödet, där är kanten inte lika hög. Det gör också att risken är större att det ramlar ut smågrejer där fram, men för oss har det inte varit ett problem. Det går precis att få i vår stora skötväska i varukorgen men det är trångt både att få i den och att få plats med den. Filpaket och mjölkpaket ryms stående i varukorgen vilket underlättar en del om man tänkt handla mat med vagnen. Generellt är detta ingen vagn jag rekommenderar om man har behov av att handla mat med vagnen. En liten kompletteringshandling ryms dock i varukorgen. Maxvikt i varukorgen är 5 kg.

Det finns också en ficka på baksidan av ryggstödet där man kan placera mindre grejer.

Broms

DSC08796DSC08797

Kronan Sulky S har en kugghjulsbroms av revolvertyp. Det är lätt att bromsa genom att trycka ner pedalen och obromsa genom att trycka upp den. Det kan låta ganska mycket när man fäller upp bromsen.

Hjul

DSC08799DSC08800DSC08802

Kronan Sulky S har lufthjul. De fasta bakhjulen är 10 tum (24 cm i diameter) och framhjulen är 8 tum (20 cm i diameter), framhjulen är svängbara men går också att låsa. Framhjulen lossas lätt genom att trycka in en knapp ovanför hjulet och bakhjulet lossas genom att trycka in i mitten av hjulet. Bakhjulens hjulaxeln kan också lossas från hjulet vilket gör att det blir kompakt vid förvaring. Bakhjulen har böjda ventiler medan framhjulen har rak ventil, det har de för att ventilen annars skulle ta i hjulgaffeln som håller fast hjulet. Det gör att det blir ganska krångligt att komma åt att pumpa framhjulen, men det får man leva med helt enkelt, i mina ögon är det värt det för att få lufthjulen. Det fastnar såklart ingen sten i lufthjulen, lufthjulen gör att vagnen blir ganska mjuk att köra, och har bra grepp. Det ska bli riktigt spännande att se hur den klarar sig i snö.

Fjädring

DSC08798

Kronan Sulky S har fjädring i chassit vid bakhjulen och ett visst giv i framhjulen. Det är ingen vagn som har så mycket gung men den är inte heller stum. Den dämpar helt okej vid större stötar och känns ganska mjuk.

Hopfällning

https://www.youtube.com/watch?v=RclXYkl0IBA

Kronan Sulky S är riktigt lätt att fälla ihop. På chassit finns två plaströr som du drar mot dig. Sedan viker du fram handtaget.

DSC08809

Och lossar säkerhetsspärren.

DSC08810

Sedan är vagnen ihopfälld.

DSC08811

För att få den mer kompakt viker du fram handtaget mot fotstödet. Kronan Sulky S blir 67x53x40 cm ihopfälld. Allra mest kompakt blir den om man ställer hjulen snett så att de pekar inåt, vagnen blir lite lägre då.

DSC08812DSC08813

Kronan Sulky S har ett band på handtaget som används för att fästa ihop vagnen när den är ihopfälld. På det sättet hålls den ihopfälld.

DSC08814

Tar man av hjulen blir Kronan Sulky S riktigt kompakt. Den blir 65x44x32 cm ihopfälld.

DSC08815

Vagnen är riktigt lätt att hantera ihopfälld, både för att den blir riktigt kompakt och för att den inte väger så mycket. Den står dessutom på sina egna hjul när den är ihopfälld vilket gör att man aldrig riskerar att få smutsig klädsel och att det är lätt att ställa ner vagnen om man önskar det.

Körkänsla & Hanterbarhet

Ja, hur är den då att köra, Kronan Sulky S? Jag tycker den är skön att köra, den rullar bra, den är lättsvängd och den känns ganska mjuk att köra. Kronan Sulky S är inte den allra mest lättkörda vagn jag testat, men den hör ändå till skaran av lättkörda vagnar. När lillen på 9 kg sitter i är den lättsvängd med två händer och går också att köra med bara en hand utan problem. När dottern på 16 kg sitter i blir det såklart lite tyngre att köra, men det är ingen jättestor skillnad. Med två händer är det lätt att svänga, med en hand blir det dock inte riktigt bekvämt att köra ett så stort barn. När man fäller ner ryggen i liggläge kommer tyngdpunkten längre bak vilket gör att den blir extremt lättsvängd, både med lillen och stora liggandes i.

2014-11-25 09.32.24

Jag har fått frågor om man inte slår i ryggen när den är fälld i fullt liggläge, den sticker nämligen ut ganska långt bakom vagnen. Men varken jag på 167 cm eller min man på 184 cm har slagit i ryggstödet en endaste gång. För att visa hur det ser ut har jag filmat en snutt när min man kör vagnen i fullt liggläge. Det är större risk för honom att slå i fötterna i hjulaxeln baktill, det har hänt någon enstaka gång men det är inget han upplevt som ett problem.

Jag upplever varken handtaget eller hävkraften som ett problem överhuvudtaget på Kronan Sulky S, snarare tvärt om. Det är riktigt skönt att kunna hålla på sidan av handtaget i den ergonomiska positionen när man svänger med vagnen, det känns väldigt naturligt och det känns även som att man får lite mer kraft att svänga när man håller på sidan. Jag upplever heller inte hävkraften som ett problem, de gånger man behöver häva vagnen tycker jag att det går riktigt bra, det är såklart inte en av de mest lätthävda vagnar jag testat, men faktiskt inte en av de tyngsta heller.

2014-12-04 08b

Det här är en helt annan bild än vad jag gav när jag skrev Sulky –14 recensionen, jag är medveten om det och jag ska därför fördjupa mig lite i vad jag tror är skillnaden, du som inte är intresserad av en djupgående studie i Kronan Sulky S hävkraft kan hoppa över detta stycket 😉 . Den största och uppenbara skillnaden är förstås hjulen, Sulky S har svängbara framhjul vilket gör att den behöver hävas extremt sällan jämfört med Sulky. Jag kan ta en hel promenad med Sulky S utan att behöva häva den överhuvudtaget, på en genomsnittlig dag häver jag kanske Sulky S en eller två gånger. Det blir förstås en enorm skillnad i påfrestning jämfört med Sulky som måste hävas varje gång man ska ändra riktningen lite. Jag har dessutom kommit fram till, att handtaget i sitt lägsta läge är några centimeter för högt för mig, när jag håller “som vanligt” på den raka delen av handtaget och att hålla på sidorna är inte smidigt när man ska häva vagnen. Att handtaget är lite för högt gör att jag måste böja mig fram över vagnen för att få tillräckligt med kraft att häva den, det är såklart inga problem att göra det de 1-2 gångerna om dagen jag häver Sulky S, men att göra det varje gång vagnen ska ändra riktning, som på Sulky, blir ett mycket större problem. Det blir en obekväm körställning och en lite omständlig manöver som måste göras varje gång. Ytterligare en skillnad är vikten på barnet. När jag testade Sulky –14 gjorde jag det med dottern på då 15 kg i vagnen. Efter att nu ha testat att häva vagnen med min son på 9 kg i kan jag konstatera att vikten på barnet gör stor skillnad för hur tung den är att häva (okej, det är ingen nyhet, ganska självklart, men jag hade nog underskattat lite hur stor skillnad det gjorde och hur tung min dotter faktiskt hade blivit). Nu har jag haft både en Kronan Sulky –13 med gamla raka handtaget och en Sulky S hemma samtidigt och kan konstatera att ja, det är skillnad på hävkraften, det märks absolut. Men det förvånade mig faktiskt lite att Sulky S med sonen på 9 kg i var lättare att häva än Sulky –13 med dottern på 16 kg i. Jag kan ha varit lite för hård mot Sulky –14 när jag recenserade den, men jag står fortfarande fast vid att jag tycker den är för tung att häva för att fungera bra att köra med fasta hjul. Däremot på Sulky S som behöver hävas så sällan tycker jag inte alls att hävkraften är något problem.

2014-11-25 09.23.40

Kronan Sulky S är otroligt smidig att gå på stan med, den är både smal och kort och dessutom riktigt lättkörd. Den tar sig lätt genom alla typer av trånga utrymmen, det har hänt flera gånger att jag tänkt “där kommer vi aldrig igenom” eller “hur ska vi ta oss genom den här folkmassan” men Sulky S tar sig igenom och Sulky S bara kryssar igenom folkmassan utan problem, med 53 cm bredd och under 90 cm längd går det inte att få en så mycket mindre vagn, i alla fall inte av den här rejäla sorten. Kronan Sulky S har till och med “inbyggd” påshållare på handtaget, barnvagnskrokar blir helt överflödigt 😉 det går att hänga påsar på handtagets knäleder, men nej, den är inte godkänd för det.

2014-12-03 10.28.55

Jag har testat Kronan Sulky S i terräng ett par gånger. Och detta måste jag säga är Sulky S svagaste sida. Trots sina ganska stora framhjul och att den har lufthjul så fungerar den inte i den allra tuffaste terrängen med mycket rötter och stenar. Det blir otroligt skumpigt och det blir svårt att ta sig fram, man kör fast ibland. Däremot i mildare terräng, som grusvägar och gräsmattor klarar den sig bra. Den går också att köra förvånansvärt bra i riktigt djupt grus, där bukar vagnar ofta sjunka ner annars. Även på kullersten tar den sig fram bra, det skumpar en del men är helt klart körbart. Detta är en Sulky av det rejälare slaget som klarar vardagskörning på de flesta underlag, men som inte är smidig att gå på skogsstigar med.

2014-11-25 09.20.03

EDIT 2/1 –15: Jag har nu testat Kronan Sulky S i snö. Jag har kört den i Norrbotten i en vecka där jag testat den både på plogad snö, i 5 cm nysnö och i 17 cm lössnö. På plogad snö är det inga som helst problem att köra, lufthjulen har bra grepp och om det kommer något parti där det är dåligt plogat gör ändå de stora framhjulen att det går att ta sig fram.

2014-12-23 10b

Vid ett tillfälle kom det även några centimeters nysnö, det var väldigt lätt snö och det gick också hur bra som helst att köra i, det märktes egentligen ingen skillnad mot hur det är när det inte är snö. Slutligen hårdtestade jag även vagnen i 17 cm lätt lössnö. Det gick att ta sig fram men jag ska erkänna att det var väldigt tungt. Hela bakaxeln var lägre än snön och fick gräva sig fram vilket gjorde det tungkört. Däremot har Sulky S riktigt hög varukorg vilket verkligen är en fördel när man kör i snö, på många vagnar hade varukorgen släpat i och gjort det otroligt tungt att ploga sig fram. Min slutsats är att det som kan ställa till det i djup snö för Sulky S är att det blir för tungt att köra, inte att vagnen kör fast, men att den borde klarar sig helt okej upp till i alla fall 10 cm snö.

Kronan Sulky S fungerar mycket bra i kollektivtrafiken, som jag redan nämnt är detta en riktigt liten och smidig vagn, den är endast 53 cm bred och blir ynka 74,5 cm lång med handtaget infällt, detta om man har den i sittläge med fotstödet nerfällt. Man kan jämföra med tex. Emmaljunga Scooter S som är 88 cm lång och Brio Spin som är 91 cm lång i samma position. Kronan Sulky S är alltså extremt kort vilket är fördelaktigt om man åker kollektivt, ju kortare vagnen är desto mindre sticker den ut i gången. Med fotstödet uppfällt är den 79 cm lång och i liggläge blir den 95 cm lång (där blir den oundvikligen lite längre än själva liggläget), men 95 cm i liggläge är också det kort. Jag åkte buss med den i liggläge och tyckte det var riktigt smidigt. Att den har lufthjul gör att den står riktigt stadigt på bussgolvet. Hävkraften har vi redan behandlat, men den är inte så tung att häva att det blir bökigt att häva den för att gå på bussen, det fungerar bra tycker jag.

2014-12-03 10.20.142014-12-03 10.20.02

Att fälla ihop Kronan Sulky S och packa in den i bilen är riktigt smidigt. Den går lätt att fälla ihop, det görs på några sekunder. Den står på sina hjul när den är ihopfälld vilket jag verkligen gillar, man kan lämna den ihopfälld och man kan ställa ner den utan att riskera skitig och blöt vagn. Dessutom blir den riktigt kompakt ihopfälld, den väger inte särskilt mycket (11,5 kg), den har ett lås för att hålla den ihopfälld och det är lätt att lyfta den i chassirören som går på sidan. Den är helt enkelt otroligt lätt att fälla ihop och hantera ihopfälld. Det enda jag möjligtvis skulle önska för en smidigare ihopfällning är ett automatiskt lås, men då letar jag verkligen efter något att klaga på 😉 Kronan Sulky S blir lite högre än Sulky ihopfälld och det blir den eftersom de svängbara hjulen tar mer plats. Personligen tycker jag inte det är ett problem alls. Jag vill mycket hellre att en vagn tar liten plats på längden och bredden (vilket denna sannerligen gör) än att den blir helt platt ihopfälld. Jag undviker att lägga saker ovanpå min vagnar ändå. Som ni ser på bilden här nedanför tar den föredömligt lite plats i vår Saab 9-5 kombi.

2014-12-04 09.44.00

EDIT 2/1-15: Vi har även haft med Sulky S på en resa där vi både flög och åkte tåg. På denna resa använde vi svärföräldrarnas sjusitsiga VW Sharan och Sulky S rymdes faktiskt stående på högkant bakom det bakersta sätet om man tog loss framhjulen.

2014-12-27 16.42.12

Själva resan fungerade riktigt bra. I den specialanpassade resväskan som finns att köpa för 799 kronor klarade sig Sulky S utan en skråma under flygningen. Den är också väldigt smidig att hantera i sin väska, som en mindre resväska. På vägen hem åkte vi nattåg i egen sovkupé och lillen vistades i Sulky S nästan hela tiden. Vi hade vagnen uppställd i kupén, förutom att man var tvungen att lossa ena bakhjulet för att få in den genom kupédörren är detta en av de smidigaste vagnarna att använda på detta sätt vågar jag påstå. Han sov även i vagnen under natten vilket funkade jättebra. Sulky S har plant liggläge så att han kan sova på mage vilket han föredrar.

2014-12-27 17.00.15

Hur Kronan Sulky S fungerar med ståbräda hittar du i det här inlägget.

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 67x53x40 cm
Vagn utan hjul: 61x44x29 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 74,5 cm
Längd med handtaget som längst: 89 cm
Bredd: 53 cm
Hjulbas (Svängradie): 48 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 57 cm
Ryggstöd: 48 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd: 20/22/25 cm
Ligglängd: 92 cm
Höjd till sittytan: 48 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 11,5 kg

Maxvikt: 20 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

DSC08782DSC08783

Till Kronan Sulky S ingår ett myggnät som finns inbyggt på insidan av suffletten. Genom att öppna en dragkedja fälls myggnätet ut och det träs sedan över fotstödet och fästs med krokar baktill för att sitta på plats. Om man inte vill ha myggnätet, eller behöver tvätta det, går det bra att ta loss. Det är riktigt praktiskt att alltid ha myggnätet med sig utan att det tar någon extra plats.

Ett tillbehör som finns att köpa är en resväska. Resväskan kostar 799 kronor och passar både Sulky och Sulky S. För att få i vagnen i väskan måste man ta av hjulen. Det kan vara lite tajt att få i vagnen i väskan, men tricket är att handtaget ska in mellan fotstödet och bågen när man fällt ihop den (inte under fotstödet som jag ofta brukar sätta det annars), då blir vagnen kortare och det är lättare att få i den i väskan.

DSC08816DSC08817

Hjulen placeras baktill vid bakaxeln och ovanpå. Har man smutsiga hjul är det bra att ha med plastpåsar att lägga hjulen i.

DSC08818

Resväskan har ett mått på 61x44x29 cm och har både bärremmar och en axelrem.

DSC08820

Andra tillbehör som finns att köpa är vindskydd, reflexsufflett, regnskydd, sittdyna, handtagsväska, åkpåse och skötväska.

Sammanfattning & Betyg

Kronan Sulky S är en riktigt bra sulky av det rejälare slaget. Den är mysig för barnet med sin stora täckande sufflett och sitt helt plana liggläge med uppfällbart fotstöd, min son sover superbra i vagnen. Sittdelen är också rymlig och kan användas vagnperioden ut och har en maxvikt på hela 20 kg. Den är också riktigt liten och smidig både uppfälld och ihopfälld och funkar därför bra i alla sorters trånga utrymmen, den är också så pass smidig att den fungerar att resa med och det finns en resväska att köpa som tillbehör. Den har såpass rejäla hjul att den fungerar i de allra flesta vardagssituationer och antagligen året runt.

Den enda riktigt stora nackdelen som jag ser det är varukorgen, den är inte stor och för mig personligen är det en stor nackdel eftersom jag ofta handla mat med min barnvagn. Gör man inte det och känner att man klarar sig med en lite mindre varukorg där det mest nödvändiga ryms så är detta en toppenvagn. En annan nackdel är att den inte är så bra om man går mycket skogspromenader, då bör man kanske välja en annan vagn. Kronan Sulky S är en framåtvänd vagn och jag rekommenderar den främst då barnet är 1,5 år eller äldre. Små barn trivs ofta bäst bakåtvända.

Kronan Sulky S finns i fem olika färger och kostar 3495 kronor. Första leveransen sker i december men den är redan slutsåld, bokar man nu är första leverans i mitten av februari. Kronan Sulky S går bland annat att köpa på Kronans hemsida.

På det stora hela har Kronan Sulky S nästan allt jag önskar hos en Sulky, den är lättkörd, rymlig i sitsen, liten ihopfälld, liten uppfälld och på alla sätt lätt att hantera. Jag har därför bestämt mig för att ge Kronan Sulky S fem av fem i betyg.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

47 reaktion på “Recension av Kronan Sulky/S

  1. H.o

    Hejsan! Jag undrar hur du gör med dina vagnar som du har alltså har du många hemma samtidigt eller säljer du ibland dem som är dina? Och i så fall undrar jag om du säljer nån nu? Med vänliga hälsningar H.o

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag brukar ha ca 7-9 stycken hemma samtidigt, en blandning av mina egna vagnar och vagnar som jag recenserar. Just nu har jag en Petite Cherie Heritage och Kronan Sulky -13 till salu.

      Svara
  2. Lisa L

    Har du testat Kronan Sulky S med ståbräda? Vilken ståbräda rekommenderar du till denna vagn? En funktion som är viktig för mig är att ståbrädan ska vara enek att klicka av…

    Svara
  3. Anna

    Är resväskan vadderad? Vi skulle vilja ha en scysst resväska till vår sulky s som man kan ha stående. Vi hade en prampack men sålde den för den var så stor och otymplig. Har kollat lite på Bugaboos resväskor, men de mindre verkar vara så tunna?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, den är vadderad. Det är inte som ett tunt fodral men den är inte heller jättekraftig utan ganska mjuk och böjbar, inte lika kraftig som prampack. Men jag tycker ändå att väskan känns ganska kraftig. Du tar ju av hjulen när du packar ner vagnen och just Kronan Sulky blir riktigt skyddad ihopfälld på det sättet, det finns inga utstickande delar och egentligen ingenting som kan gå sönder, den ligger liksom inkapslad inuti chassit. Vi har flugit med Kronan Sulky massor av gånger och med Sulky S en gång i resväskan och de har aldrig gått sönder.

      Svara
      1. Ida

        Hej!
        Skulle du kunna göra en video om hur du packar kronans sulky sku väskan? För jag få inte riktigt ihop det :/
        Tack på föhand!
        Mvh Ida

        Svara
  4. Lina

    Har du kommit på någon lösning med att varukorgen är så grund framtill? Jag brukar ha en del saker med mig och vill inte hänga en väska på handtaget.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har inte tyckt det varit något problem faktiskt, så nä, jag har inte gjort någon lösning där. Men det går ju tex. att sy en varukorgsväska.

      Svara
  5. Catrin

    Hej. Köpte en brio smile. Fick en storväxt kille. Sittdelen blev för liten. Har nu sålt den och letar efter en vagn. Vet inte villken han är 1 år och 3 mån. 85 lång och 14 kilo. Är ute och går mycket, asfalt, grusväg och springspåret. Har du någon som du kan rekomendera?

    Svara
      1. Catrin

        Jag är i valet och kvalet. Det finns så mycket vagnar. Det är mysigt att ha honom mot mig. Men han börjar dagis efter sommaren.
        Ska man köpa en sittvagn? Har just nu en gammal hederlig brio happy 10 år gammal. Men gud så klumpig den blev efter man kört brio smile. Villken har din favorite vagn varit? Emmaljunga ozone? Såg att Emmaljunga kommit ut med en fin sittvagn. Hur många kilo tar den. Är den hög i ryggen?

        Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Emmaljunga Viking och Kronan Sulky S är två av mina favoritvagnar, Ozone har också varit en favorit. Du bör ha en vagn som tar mer än 15 kg i maxvikt, i och med att han redan väger så mycket. Emmaljungas sulkys tar bara 15 kg. Det är ju i och för sig länge kvar till efter sommaren. Kika på Babyjogger City Versa eller Easywalker Mosey om du vill ha en vändbar vagn, Emmaljunga Super Viking kan också funka, men den är lite klumpigare. Eller Bugaboo Bee (personligen ingen favorit men 😉 ). Framåtvänt skulle jag kika på Kronan Sulky S, eller Babyjogger City Mini GT eller City Elite. Bumbleride Indie är också en riktigt bra vagn.

          Svara
  6. Anna

    Jag läste på en sida att man ska tömma hjulen på luft innan man flyger med vagnen, då de kan sprängas annars? Tömde ni era på kronan sulky s?

    Svara
  7. Anna

    Och det är väl bäst att lämna vagnen i special-bagage ”luckan”? Har läst att några lyckats checka in den med vanligt bagage? 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, vi har aldrig tömt ut luften någon gång när vi flugit med vagn och det har inte hänt någonting. Men de ska kanske inte vara stenhårt pumpade. Ja, vi har checkat in i vanligt bagage någon gång men egentligen får man nog inte det och jag tror att den hanteras bättre om man lämnar den i specialbagage.

      Svara
      1. Hillevi

        Hej, ser att min kommentar kommer lite sent men ville säga att även om du fick checka in väskan med vagnen som vanligt bagage skulle jag inte rekommendera det. Jag har jobbat på flygplats och bagagesystemet som de vanliga väskorna går in i är inte det ”snällaste” bla så finns det en slags boxningsarm som skjuter ner väskan i rätt ficka (så den kommer med rätt flyg). På udda bagage rullas väskan istället rätt in till lastarna som manuellt kollar av vart väskan ska och skickar iväg den. Det höjer verkligen oddsen för att väskan med vagnen kommer fram hel 🙂
        Hoppas detta kan hjälpa andra som kanske undrar också 🙂

        Svara
  8. kicki

    Hej
    en dum fråga kanske, men vad tror du om att jogga med den här vagnen?
    Vi funderar starkt på denna att ha med som stadsvagn och resevagn. Vi bor på landet annars och har en Emmaljunga edge och den är lite bökig att ta med sig. Och att jogga med en emmaljunga är inte särskilt kul, det går helt enkelt inte.. och vi vill ju inte ha tre vagnar. Hmm

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tror jag inte är någon höjdare faktiskt. Den känns lite för liten och instabil faktiskt, jag skulle inte våga. Kika på Bumbleride Indie 🙂

      Svara
  9. Kerstin

    Hejsan, mycket spännande blogg och har läst mååånga inlägg!
    Jag undrar om en jämförelse mellan Emmaljunga Buddy S och Kronan Sulky/S är i valet och kvalet, hoppas du kan hjälpa göra mig klokare!
    Mvh Kerstin

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har aldrig haft Buddy S, utifrån mina erfarenheter av Scooter S så är Buddy S större både uppfälld och ihopfälld, den har sämre liggläge och sämre sufflett. Den har dock större varukorg och väger lite mindre.

      Svara
  10. Emelie

    Tror du den här sulkyn passar ett långt barn? Vi har en pojke på drygt 19 mån som växer så det knakar. Han är 91 cm redan. Funkar den tror du?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det beror på vilka krav man har. Sittandes ryms barn upp till ungefär 110 cm om man har fotstödet nerfällt, det är gott om plats till suffletten. Liggläget är dock bara 91 cm så om man vill att barnet ska kunna ligga helt raklång kan man uppleva den som urväxt tidigt. Dock tycker jag att man 4-åring på 103 cm fortfarande ligger bra i vagnen (med böjda ben).

      Svara
  11. Isabell

    Hej.

    Är intresserad av denna vagn. Har i dagsläget en Teutonia fun från 2009 men nu börjar sonen bli större och behoven och kraven på vagn har ändrats. Min kille är 9 månader och ganska liten, 8 kg, så det är inte storleken som är problemet. Gällande sittläget, finns det ett läge som är mellan halvt liggläge och fullt sittläge, typ halvsitta om du förstår vad jag menar? Det har jag inte nu och saknar det. Sonen sitter inte speciellt ombonat i den vagn vi har nu. Han älskar att luta sig ut på sidan och titta ut och tycker inte selen fungerar så bra på vår vagn för det, men du är positiv till den typ av sele som är på Kronan?
    Dessutom har vi en liten bil och vi åker ofta bil, att fälla ihop och packa verkar ju vara riktigt bra på denna modell. Ska jag våga mig på ett köp eller är sonen för liten för denna vagn redan?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kronan Sulky S har steglöst ställbar rygg, du kan ställa in den precis hur du vill och det finns inga ”lägen”. Jag tycker selen är kanon för de barn som vill ha lit mer rörelsefrihet och luta sig ut men man kan fortfarande ha dem fastspända med denna sele. Om du kan tänka dig att ha honom framåtvänt är detta en jättebra vagn, personligen brukar jag tycka att barnen är tillräckligt stora för framåtvänt vid 15-18 månader ungefär. Men det är ju individuellt och beror på dig och barnet.

      Svara
  12. Sofie

    Hej!
    Tack för utförlig recension! Du skrev att den inte var bra i skogen, har du tips på en bättre sulky för detta men som har fullt liggläge. Har en dotter på 10 månader, har just nu brio happy som är perfekt i skogen och alla grusvägar. Men vill ha en sulky för resor och som är mer lättkörd i affärer o liknande samtidigt som den ska fungera i svårare terräng.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kronans vanliga sulky med fasta hjul är bättre, sedan finns det även 12 tums terränghjul till den att få tag på begagnat, då blir den riktigt bra i terräng. (men jag rekommenderar – 13 eller äldre med raka handtaget, den är mer lättkörd). Annars tror jag Britax B-motion 3 kan vara något,bra fjädring och stora hjul.

      Svara
  13. Jennie

    Hej! Funderar på denna, behöver en smidig vagn att ta med sig men den ska ändå vara bekväm för barnet. Har idag en Emmaljunga city cross som jag är jättenöjd med, men den blir lite stor att ha med sig i bilen. Så viktigaste är en vagn som är enkel att fälla ihop, blir liten ihopfälld, är bekväm att köra och har fullt liggläge till barnet ifall hon vill sova. Framförallt för körning i stan, men även lite grusväg. Är Kronan sulky s ett bra val tycker du, eller finns det nån annan vagn som är bättre? Eller billigare? 🙂 Barnet är nu 1 år gammalt. Mvh Jennie

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tycker jag absolut att den är. Kanske Britax B-Agile, Babyjogger City Lite eller liknande om du vill ha en billigare, men jag gillar Kronan Sulky S.

      Svara
  14. Jennie

    En följdfråga till min fråga ovan: finns det nån motsvarande vagn där barnet sitter bakåtvänt? Mvh Jennie

    Svara
  15. Victoria

    Hej, jag behöver lite tips på en ny vagn till min son på 1 år. Vi ska snart flytta till en lägenhet där man ej får ha barnvagnar i trapphuset så nu letar jag efter någon som är lätt att fälla ihop och lätt att bära med dig upp för trappen. Den måste inte vara vändbar men de är ju såklart ett plus 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Cybex Balios M eller Stokke Scoot av de vändbara. Annars tror jag alla sulkys med enhandsfällning funkar bra, Babyjogger, Britax, Cybex, Moweo tex.

      Svara
  16. Malin

    Hej
    Tack för en bra blogg!
    När jag ska ersätta min brio go next så tänkte jag köpa en sulky. Tittar på Kronan Sulky S, Britax B-Motion 4 plus och Emmaljunga scooter 4s. Vill främst ha en bra sovvagn då vår dotter kommer sova ute på förskolan och den måste vara rymlig i sits så man får plats med vinterkläder/åkpåse. Vill även att det ska vara en bra bilvagn då det kommer bli enda vagnen för oss framöver.
    Plus om den är lättkörd och har en bra varukorg.
    Vilken skulle du rekommendera? Vilken är din favorit rent generellt av dessa tre och varför?
    Tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Svår fråga, jag gillar Sulky S mycket men den är trång i sittdelen och har liten varukorg så Scooter 4s är min nya favorit. Jag tyckte B-Mottion 4 plus var trögsvängd och lite stor och klumpig, jag har svårt för det. Jag skulle nog välja Scooter 4s, fast den är klumpigare i bilen än de andra två.

      Svara
  17. Anna

    Om man väljer mellan kronan sulky s och baby jogger city mini gt. Vilken är mer lättkörd och klarar mest terräng av de två? Dottern min är nu 2 år och 3 månader.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Svår fråga, var flera år mellan jag hade dessa två vagnar. Jag skulle tro att Sulky s är mer lättkörd, vilken som är bäst i terräng har jag svårt att svara på, ingen av dem var särskilt bra i terräng vad jag kan minnas.

      Svara
  18. Miina

    Hej! Här i finland rear dom bort kronan sulky s 2015 nu då årsmodell 2016 har kommit ut. Jag har funderat köpa en från 2015 eftersom dom nu är billigare. Men är väldigt osäker nu om det är värt att köpa den äldre modellen pga problemen med framhjulen. Garantin gäller väl om det skulle råka sig något med hjulen? Är det alla exemplar som har haft samma problem eller kan det hända att jag får en bra vagn utan dessa problem? Tacksam för svar!

    Svara
  19. Josefin

    Hej!
    Tack för en bra blogg 🙂 Funderar på köpa en kronan sulky s då dottern börjar bli mer och mer sugen på att titta på omvärlden. Vi har en kronan city idag. En fundering – vad är egentligen skillnaden på city med sittdelen och en sulky? Vi har funderat på att sätta sittdelen framåtvänd under en tid, men det kanske man inte ska? När byter man till en sulky? Dottern är 1 år 🙂

    Svara
  20. Fredrik Nordbeck

    Hej! Tusen tack för din fantastiska blogg, överlägset bästa hjälpen på en snårig marknad : )

    Jag behöver välja begagnad vagn. Jag har kommit fram till antingen KRONAN SULKY S eller URBAN JUNGLE MOUNTAIN BUGGY (2014). Vi bor på landet och har en 1 km rätt dålig grusväg till busshållplatsen. Vill gärna att vagnen får plats i bussen utan att den sticker ut i gången alltför mycket. Vi har en två-åring.

    Jag gillar Kronan i allmänhet men inte bältessystemet och den förkrympta shoppingkorgen, plus att den inte kan användas för 0-6 månader.

    Jag gillar UJ för vanliga bältet, stor korg och att vi kan få en liggdel för framtida tillökning. Men är inte säker på UJ:s generella kvalitet och är inte pigg på att blockera gången i bussen.

    Jag är även 195 cm lång och vill gärna ha handtaget högt upp annars får jag så ont i ryggen! Min fru är 165 cm.

    Hm. Vilken skulle du ha valt? Eller du kanske tycker en helt annan modell (har kollat på BT Amsterdam men har fått intrycket att UJ håller bättre kvalitet)

    Stort tack igen,
    med glada hälsningar
    Fredrik

    Svara
  21. Maria

    Hej! toppenbra recension! Jag letar efter en vagn jag kan ha i Sverige (bor utomlands). Jag har en Bugaboo Buffalo och en Maclaren Quest som jag använder hemma i Abu Dhabi men jag åker till Sverige varje sommar och vinter och undrar vad du rekommenderar till min lille 9 månaders på 9kg. Bugaboo Buffalo är så himla tung att släpa och jag funderar på att sälja den för den är stor att ha här oxå där man lyfter mycket in och ur bil… Jag hade helst haft en vagn i Sverige som går att vända åt båda hållen eftersom jag tycker han är för lite nu att åka framåtvänd. Jag älskar sulkys och vill gärna ha en som har fullt liggläge eftersom min gillar att sova på mage precis som din 🙂 Finns det någon vagn som är som Kronan Sulky S med svängbara hjul framtill, fullt liggläge, bra sufflett, bra sele där de inte sitter fast, men bakåtvänd eller bägge? Tack!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.