Råd & Rön testar paraplyvagnar

I senaste numret av Råd & Rön finns ett test av åtta olika paraplysulkys. De vagnar som ingår i testet är Chicco Liteway, Maclaren Techno XT, Chicco Echo, i’Coo Pluto, Babyzen Yoyo, Basson Baby Travel One, Babytravel Bombay XL och 2Me sulky Bergen/Nice. Bäst i test fick Chicco Liteway, men även Maclaren Techno XT, Chicco Echo och i’Coo Pluto har fått bra betyg och klarar alla säkerhetskrav.

paraplysulkys

Chicco Liteway har fått bäst betyg på rygglutningen, men även generellt höga betyg och klarar alla säkerhetskrav, manualen är fullständig och den har inga ftalater i sig. Maclaren Techno XT har fått avdrag för att det saknas en instruktion i manualen, annars har den generellt högre betyg än Liteway. Echo har också klarat alla säkerhetskrav men har något sämre köregenskaper och körergonomi, men så kostar den också mindre än hälften av vad Maclaren gör. i’Coo Pluto har främst fått sämre betyg för att den saknar varningar i manualen och märkning på vagnen.

De övriga vagnarna i testet, Babyzen Yoyo, Basson Baby Travel One, Babytravel Bombay XL och 2Me Sulky Bergen/Nice har fått underkänt i säkerhetstestet och de saknar också märkning enligt standarden och varningar i manualen. Babyzen Yoyo hade en nit som lossnade i uthållighetstestet. Basson baby gick också sönder i uthållighetstestet och har även klämrisk och bitar kan lossna från bågen.

Allra sämst har Babytravel Bombay XL och 2Me Bergen/Nice fått, de klarar inte heller uthållighetstestet, en nit går sönder i chassit. Babytravel har dessutom klämrisk och vassa plastkanter. 2Me ska man akta sig extra noga för, för den innehåller ftalater, mer än tio gånger mer än gränsvärdet. Båda vagnarna saknar flera varningar på vagnen och i manualen, de har dessutom fått dåligt på körergonomi och liggläge.

Testets budget-vinnare blir alltså Chicco Echo. Även Chicco Liteway som får bäst i test och inte heller är så farligt dyr. Vill man satsa på en dyrare vagn är Maclaren Techno XT ett bra köp.

Hela testet finns att köpa här.

14 thoughts on “Råd & Rön testar paraplyvagnar

 1. Hanna

  Hjälp, jag tänkte inte på att undersöka om min nya vagn innehåller ftalater :-S Köpte en Joie Brisk. (En paraplyvagn som inte ingår i testet)

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det är tyvärr svårt att veta om den innehåller det utan att den har testats i ett sådant här test. Ingen barnvagn får innehålla sådana kemikalier, men ibland gör de det ändå, som du märker.

 2. Aino

  Hej
  Tack för all matnyttig info på din blogg!

  Har lite vagn-vånda inför sommaren som du kanske hjälpa mig fundera kring.

  Vi ska ut och resa, än så länge planerat att ta bilen till Helsingfors (bilar från Göteborg).
  Barnen kommer då vara (nästan) 2,5år och 3månader.

  Har följande hemma : chicco liteway, brio happy med ståbräda och chariot cx (83cm bred) för två barn.

  Både brion och chariot tar mycket bagageutrymme så jag funderade på om vi skulle klara oss på chiccon och bärsele. Annars funderarag på att köpa en babyjogger city select men maken vill nog ha bättre argument för en sån utgift som vi ”bara” ska ha på resan..

  Hittar ingen ståbräda till chicco och sonen kommer inte vilja strosa själv hela dan. Troligen kommer han även vilja sova.. Vi har full kombi men det är ju bra om vi får plats med lite grejer i bagageutrymmet..

  Har du några råd att ge? Eller hur man ska tänka?

  Vänligen,
  Aino

  1. Elin Inläggsförfattare

   Svårt det där, vi har lite samma dilemma här hemma och det blir nog att vi tar med donkeyn (som är påväg hem 🙂 ) på semestern. Jag förstår att ingen av de större vagnarna kanske får plats i bagaget. Kanske kan ni köpa en till lite billigare vagn som blir liten ihopfälld, typ en till paraplysulky så ni i alla fall har varsin vagn till barnen? Njoy bubble är förhållandevis billig och vändbar. Babyzen Yoyo 0+ är väldigt smidig, men också väldigt dyr 😉 Bumpriders ståbräda ska gå att fästa på paraplysulkys annars. Eller kanske en ståbräda med pall, typ Easy X rider så att stora också kan få vila benen? Eller så köper ni en begagnad Phil & Teds, de brukar gå att hitta under 1000-lappen om man har tur, så kan båda sova i vagnen, de tar inte så stor plats heller 🙂

 3. Chris

  Skulle tyvärr inte köpa en chicco liteway igen. Köpte den till sonen och ena framhjulet trillade av när vi var ute och gick! Det gick inte att sätta fast igen, det fäste inte så vi var tvungna att slänga vagnen men hade inte velat använda den igen även om den inte varit trasig. Som tur var satt inte sonen i vagnen just då men det är ju helt livsfarligt. Vet att många inte haft några problem alls med sina chicco liteway vagnar men vill i alla fall informera om att detta kan hända. Har nu en Maclaren techno xt och är hur nöjd som helst!

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det låter inte alls bra. Jag hoppas att ni tog kontakt med tillverkaren, reklamerade vagnen och informerade dem om att detta farliga fel fanns på deras vagn. Annars är det svårt för dem att åtgärda problemet.

 4. Anna

  Hej,
  Jag undrar om du -liksom vi – har upplevt lite problem med ryggstödet när det är i upprätt läge? Ryggstödet sitter liksom inte fast i detta läget. Om barnet lutar sig framåt så följer ryggtavlan så att säga med barnet (dvs om barnet sitter i selen) i alla fall i tio centimeter. Svårt att förklara i skrift, men tänkte bara kolla om det var något du tänkte på? Vi har tagit kontakt med återförsäljaren men inte fått svar än.

  Anna

 5. Anna

  Glömde säga att det rörde chicco Litewayen… 🙂 och frågan är alltså om du har några erfarenheter av detta eller om testet innehöll info om det någonstans? Känns lite osäkert i konstruktionen.

  Anna

  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Chicco Liteway, men det du beskriver känner jag igen från andra barnvagnar, vissa vagnar är konstruerade så helt enkelt, jag tror inte att det är något fel på den 🙂

 6. Aino

  Ang ryggstödet på liteway:en.

  Nu när du säger det så är det samma med vår, i upprätt läge så kan ryggstödet ”följa med” då sonen lutat sig fram. Har inte reflekterat över att det kunde vara ett fel eller farligt.. :-/ Däremot funderade jag på, om vi ska fortsätta med den, att köpa till en bygel för att göra den säkrare..

  Intressant att se vad du får för svar.
  //Aino

 7. Heidi

  Jag köpte Chicco Ecco men ångrar detta djupt då min 11 månaders kille föll ut ur den med huvudet före. Detta var möjligt trots att han var fastspänd. Problemet är att det inte går att spänna åt banden mer än till en viss gräns, sover barnet och vagnen är i sovläge så glider barnet ut ur vagnen om vagnen lutas framåt (tex vid trottoarkanter). I vårt fall bars vagnen ner för trapport med barnets huvud åt fel håll, så barnet gled ut. Barnet klarade sig, men blev chockat, såklart.

 8. Lillemor

  Hej!

  Vilken vagn ska man välja till 3,5 åring som ska med till Grekland i sommar? Hon är mycket överrörlig och därför sen i motoriken. Detta gör att hon fort blir trött och får ont i ben och rygg. Hon väger i dagsläget 18 kg. Hon är på g med att orka gå lite längre så jag tror inte vi kommer behöva resevagn/paraplysulky mer än just i sommar. Hemma har vi ju vanlig sulky när det behövs. Vill alltså inte att det ska kosta skjortan.

Kommentarer är stängda.