Easy X Rider ståbräda med stol – recension

Jag har använt Easy X Rider, en ståbräda som även har en pall och här kommer min recension av den. Jag har främst använt Easy X Rider på Emmaljunga Edge Duo S och Super Nitro (samma chassi), men jag har även testat den på Kronan Duo S. Alla vagnar som jag testat den på har jag använt med liggdel. Jag har testat ståbrädan till min dotter som är nyss fyllda tre år. Den går att använda som vanlig ståbräda, men jag har nästan uteslutande använt den med pall på och det är därför så jag kommer att recensera den.

DSC05307DSC05293

Att sätta ihop Easy X Rider är i ärlighetens namn ganska komplicerat, det är många skruvar som ska skruvas fast med hjälp av skruvmejsel (eller ett litet verktyg som medföljer). Sammanlagt är ståbrädan i sju olika delar som ska skruvas ihop med nio olika skruvar (och då har jag inte ens räknat in pallen). Ska jag vara helt ärlig fick jag ta hjälp av min man för jag fick inte ihop det (men jag är å andra sidan inte så bra på skruvar och sådant 😉 ) Att brädan är svår att sätta ihop är en sak, det påverkar ju egentligen bara första gången man ska använda den. Men behöver man justera brädans fästen så görs det med samma skruvar. Det är alltså något att tänka om man tänkt använda brädan till flera olika barnvagnar. Har man tur så fungerar det dock till flera vagnar utan att man justerar fästena, den fungerar tex. både till Emmaljunga Ozone, Emmaljunga Super Nitro/Edge Duo S och Kronan Duo S utan att man ändrar fästena.

Höjden på brädan ställs in genom att flytta fästet som sitter fast i vinkeljärnet under bärdan. Det finns fyra olika höjder och man kan även vända på vinkeljärnet och fästa det uppåt för att få fyra till höjder. Det går också att justera hur långt ut från vagnen brädan sitter genom att den har två olika skruvhål för skruvarna som sitter i brädan.

DSC05299

För att ändra längden mellan fästena skruvar du upp skruven på denna arm och drar ut eller in fästet.

DSC05297

Easy X Rider är en ståbräda som fästs i barnvagnens bakaxel. Den passar alla barnvagnar med en vanlig rak bakaxel. Det finns fyra olika fästen till krokarna för att passa olika tjocklek på bakaxlarna. Jag har använt de allra tunnaste fästena som bara är genomskinliga plaströr, de är för barnvagnar med 50 mm bakaxel. Det tunnaste plastfästet är för 45 mm, mellanfästet för 25 mm och det tjockaste fästet för 10 mm.

DSC05304

För att fästa brädan på barnvagnen drar du bak metallpinnen på undersidan av kroken och hakar helt enkelt fast kroken i bakaxeln.

DSC05294DSC052962014-05-03 15.23.06

Det är väldigt enkelt att kroka fast ståbrädan och även att kroka loss den och det behövs inga speciella fästen på barnvagnen vilket jag uppskattar. Detta gör det väldigt lätt att växla mellan olika barnvagnar (OM de har ungefär lika tjock och hög bakaxel).

Till brädan ingår en rem som man kan hänga på barnvagnens handtag och använda när man ska fälla upp ståbrädan. Remmen känns rejäl och kroken är gjord i metall så den klarar mycket. Kroken hakas fast i en ögla på undersidan av brädan.

DSC05310

Dock uppstår ett problem om man använder brädan med stol. Stolens handtag tar nämligen emot liggdelen på vagnen vilket gör att brädan bara går att fälla upp några centimeter ovanför marken. Man slipper i alla fall skramlet som uppstår när man kör ståbrädan tom, men det förbättrar inte direkt gångutrymmet bakom vagnen. Det kan hända att det fungerar bättre som man använder brädan tillsammans med en vagn med sittdel eller en annan typ av vagn, men det varierar nog mycket i de olika fallen.

2014-05-06 14.18.31

Själva pallen fästs på brädan genom att ta bort en plugg mitt på brädan, sätta fast pallen i hålet och skruva fast den med en stor skruv på undersidan.

DSC05303DSC05300

Det går att sätta dit och ta loss pallen under tiden man är ute (tex. om man vill ha möjlighet att fälla upp brädan mer), men man måste böja sig ner under brädan och skruva en del. Men problemet är att pallen är såpass stor att det blir svårt att förvara den någon annanstans. Vi lyckades få in den i Kronan Duo S stora varukorg men var tvungna att spänna fast den så den inte skulle trilla av.

DSC03647

Easy X Rider har hjul i samma material som inlineshjul som är 10 cm i diameter. De har också fjädring som dämpar bra när man kör över ojämnheter. Hjulen rullar väldigt lätt och svänger lätt, det fastnar inte heller något grus i dem.

DSC05306

Hjulen har också inbyggda lysdioder som blinkar i olika färger när hjulen rullar. Det har väckt mycket uppmärksamhet hos många som vi mött, tyvärr har det äldre barnet som sitter på brädan och som antagligen skulle uppskatta blinkandet mest ingen möjlighet att se hjulen, eftersom de sitter under brädan.

DSC05315DSC05316

Stolen som finns på brädan känns skön för barnet att sitta på, den har också ett litet ryggstöd och ett bälte som man kan spänna fast barnet i. Det finns också ett skumbelagt handtag som barnet kan hålla fast sig i.

DSC05308DSC053092014-05-03 15.22.43

På de vagnar jag testat Easy X Rider på har det varit svårt att gå bakom. Brädan sticker ut minst 43 cm bakom vagnen vilket gör att det är svårt att få plats att gå bakom. Det lättaste tycker jag har varit att gå vid sidan om vagnen och köra med en hand. Det fungerar okej om man har en lättkörd vagn med svängbara hjul och det inte lutar mycket. Jag tycker det blir extra jobbigt att gå på sidan om det är nerför för det blir så tungt att hålla emot. Detta blir också extra jobbigt eftersom brädan inte går att fälla upp mer än några centimeter, inte ens när den inte används kan jag gå normalt bakom vagnen. Jag tycker därför att brädan fungerar bäst att använda korta sträckor när man ska ta sig från punkt A till B. Det är ingenting jag skulle vilja gå långpromenader med och inte heller göra dagsutflykter med.

Men Easy X Rider har också sina fördelar, det är en av väldigt få lösningar som erbjuder en sittplats för det äldre barnet utan att behöva köpa en helt nya vagn. Har man ett barn som inte klarar av att stå på en bräda utan måste sitta ner så är Easy X Rider ett bra alternativ. Man ska dock vara medveten om att barnet inte kan sova på Easy X Ridern, har man ett barn som sover på dagarna är nog en syskonvagn ett bättre alternativ.

2014-05-06 14.22.43

En annan fördel tycker jag är att barnet går att spänna fast. Treåringar är inte direkt kända för att göra precis som man vill hela tiden, därför kan det vara väldigt praktiskt att kunna spänna fast barnet så att de inte springer ut i trafiken tex. Min dotter har hoppat av sin vanliga ståbräda flera gånger när vi varit ute, hon har till och med försökt göra det i farten, då är detta ett bättre alternativ. Ett stort plus i min bok är också att min dotter faktiskt vill sitta på pallen och gladeligen kliver på och spänner fast sig själv, så är inte alltid fallet varken i barnvagnar eller på andra brädor.

2014-02-12 16b

Förutom att det är svårt att gå vanligt bakom brädan tycker jag det fungerar bra att köra med den bakom vagnen. Den rullar väldigt lätt och är lätt att svänga, fjädringen i hjulen gör att den klarar ojämnheter bra. Den skramlar dock lite grann när man kör och kör man brädan tom skramlar den mycket. Själva brädan väger 4,7 kg så man får tänka på att det gör vagnen ganska mycket tyngre när man kopplar på den. Easy X Ridern känns också ganska stor och otymplig tex. när man ska förvara den, men också för att den inte går att fälla upp när den sitter på vagnen. Jag har inte testat att ha med mig den i bilen, men även där tar den en hel del plats.

DSC03653b

Nästan alla vi mött har kommenterat brädan eller tittat på de blinkande hjulen. Många tycker att det verkar vara en smidig lösning och att dottern ser ut att sitta bra. Jag är dock inte så övertygad om att det här är en bra lösning, i alla fall inte för oss. Jämför man med en annan ståbräda upplever jag denna som väldigt klumpig och otymplig, men det är klart, är alternativet en syskonvagn är denna både smidigare och billigare. Jag rekommenderar denna främst om man har ett barn som behöver sitta ner så fort man går ut. Har man ett större barn som ofta vill gå och även klarar av att stå på vanlig bräda ibland så känns en vanlig ståbräda som ett mycket smidigare alternativ.

Easy X Rider kostar ca 1100-1200 kronor för bräda och pall. Köp barnvagn har sammanställt en lista över vilka barnvagnsmodeller den passar till, den hittar du här.

22 reaktion på “Easy X Rider ståbräda med stol – recension

  1. Hann

    Hej Elin

    Jag funderar på att köpa antingen super Viking eller brio go. Det som jag gillar med S Viking är att den känns rejäl och tyget i bättre kvalité än brios. Brios känns väldigt tunt och sladdrig och inte lika bra för svenska vintrar. Hur har du upplevt brio gos sufflett?

    Det jag gillar med brion är att den är mer lätt och inte lika klumpa som S Viking och att den är så liten och lätt när den fälls ihop. Jag är bara runt 150 cm så jag får kämpa in med den Emmaljunga vi nu har i bagaget.

    Vårt barn är bara 3 månader och jag undrar hur mycket mer man börjar åka med ex bil och vara aktiv när barnet blir större? För just nu har jag aldrig varit själv och behöver lyfta in den Emmaljunga vi nu har som är tung och stor. Min man har alltid varit med och lyft in den.

    Vi funderar även på försöka få syskon tätt och då kanske man ändå måste skaffa syskonvagn och kommer givetvis fråga dig då sen vilken som är bäst 😉

    Vilken vagn har bättre andrahandsvärde?

    Trevlig helg! 🙂
    Kram Hanna

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Emmaljungas tyg är lite tåligare och tjockare. Jag tycker dock att nya Brio Go Next har tjockt och kraftigt tyg. Brio Go är som du skriver definitivt smidigare ihopfälld, framförallt med sittdelen på. Antagligen kommer du vilja vara ute mer och hitta på saker ju äldre bebisen blir. Har du bilen hemma på dagarna så är det nog en bra idé att kunna lyfta in den själv. Jag skulle säga att Super Viking har lite bättre andrahandsvärde som det ser ut nu, antagligen för att den är så ny på marknaden. Super Viking går ju också att göra om till syskonvagn, men nu kanske inte vill använda den så?

      Svara
  2. Tina

    Hej, jag funderar också mellan dessa två vagnar. Kan man reglera Super Vikings selen på höjden?

    Vi vill också ha syskon tätt och är det bättre då köpa en annan vagn (vi vill inte ha Super Viking som syskonvagn) och i sådant fall vilken?

    Tina

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, Super Vikings sele har två olika höjder för axelbanden på selen och två olika lägen för grenbandet. Det är väl främst Donkey som funkar bra både som singelvagn och syskonvagn. Även Phil & Teds vagnar och City Select går att växla mellan men jag tycker inte att deras syskonlösningar är optimala.

      Svara
  3. samia

    Hej. Jeg har en emmaljunga edge classic stel, kan ikke sætte easy x ride på. Kan du hjælpe med en beskrivelse. Tack hilsen samia

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det går inte att använda bromsen om du har denna brädan på Emmaljunga Edge Classic. Titta på Bumprider Sit istället, den funkar.

      Svara
  4. Olga

    Hej Elin!

    Vi har en Brio Smile barnvagn. Ska Easy X Rider passa till Brio Smile? eller är det bättre att ha Bumprider sit? Men Easy X Rider har ett bälte… Det tycker jag är viktigt. Vår dotter är 3 år och hon är jätte busfrö 🙂

    MVH,
    Olga

    Svara
  5. Erika

    Vet du om Easy x rider passar på och el viking? Den är ju rätt smal så jag misstänker att den inte gör det…

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tror jag inte är några problem. Det går att ställa in bredden och få den väldigt smal mellan fästena.

      Svara
  6. Alexandra

    Hej. Står att den ej passar brio go. Vad är det som gör att den inte passar ? Hade ju velat köpa denna till min go ? för denna känns ju bekvämare att sitta på för min son när det är ryggstöd! Tack för svar ?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Go har ingen riktigt bakaaxel, den passar bara vagnar som har en rak vanlig bakaxel. Kan inte rekommendera denna heller, den gnisslade och skramlade massor och man fick inget utrymme att gå bakom.

      Svara
  7. Marta

    Hej! Vet du om den här brädan passar på Brio spin? Det känns dom att spinn är lite av en ”specialare” med sin omvända bromsning… Tack på förhand och för en grym blogg! 🙂

    Svara
  8. Nelly

    Hej. Letar efter ståbräda som ska passa på en crescent classic. Hittar ingen info alls på vad som kan passa på den vagnen. Har du någon erfarenhet på den? Hade gärna fått vara en sån med sitts till. Men samtidigt smidig då jag bara tänkt använda den fram och tillbaka till dagis på kanske 50 m.

    Svara
  9. Helena

    Hej!
    Har du någon uppfattning om hur denna skulle sitta på Stokke crusi? Funderar på om man får plats att gå över huvudtaget.
    Tack, Helena

    Svara
  10. Pernilla

    Hej! Hoppas du läser detta! Funderar på denna brädan till vår son. Får en normalstor fyraåring plats i sitsen?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.