Min favorit i kollektivtrafiken!

Jag har fått ett förslag från en läsare på ett inlägg hon tycker jag borde skriva. Det handlar om min favoritvagn i kollektivtrafiken.

Eftersom vi varit utan i bil i över ett och ett halvt år har vi åkt väldigt mycket kollektivt med barnvagn och alla vagnar som jag testat har jag även testat i kollektivtrafik. Vi har främst åkt lokalbuss (utan trappa) men även en hel del spårvagn och pendeltåg (med trappa). Tunnelbana har jag aldrig åkt med barnvagn, men jag antar att det inte skiljer sig så mycket från spårvagnen.

När jag åker buss med en vagn tycker jag det är viktigt:

  • Att den har bra hävkraft så att det är lätt att komma på bussen.
  • Att vagnen inte är för stor, framförallt får den inte vara för lång för då sticker den ut långt i bussgången och blir i vägen.
  • Att vagnen är stabil och står stadigt när bussen kränger. Här är lufthjul faktiskt att föredra, de har bättre grepp på bussgolvet.
  • Knäledshandtag är ofta att föredra eftersom det går att fälla in och vagnen blir mycket kortare då (men detta kan variera mellan olika vagnar, vissa knäledshandtag går inte att fälla in så långt medan vissa teleskophandtag går att skjuta in mycket).
  • Att den har ett sådant handtag som är helt och tillräckligt högt för att spännas fast i bussens spännen.

Min absoluta favoritbussvagn alla kategorier är nog faktiskt Kronan Sulky. Den har fyra fasta lufthjul vilket gör att den står riktigt stadigt i bussen, hävkraften är superbra och framförallt så tar den väldigt liten plats på bussgolvet. Den är bara 57 cm bred och 77 cm lång när man fällt in handtaget. Den saknar dock svängbara framhjul vilket kan vara smidigt när man ska få in vagnen på rätt plats och ibland behöver man svänga runt den inne i bussen. Men i detta fall tycker jag lufthjulen och det nätta måttet överväger.

2012-12-07 11.24.38

Om man söker en vändbar vagn som man kan ha till nyfödd så måste jag säga att min favoritvagn Emmaljunga Ozone är en favorit även på bussen. Vi har nu haft vår Ozone i ett år och nio månader och under den tiden har vi varit utan bil i ett och ett halvt år. Först bodde vi mer centralt och åkte mest spårvagn och sedan flyttade vi längre från stan och åker mest buss. Jag har aldrig haft några problem att åka buss med vår Emmaljunga Ozone. Den har precis som Kronan Sulky riktigt bra hävkraft och är väldigt välbalanserad vilket gör det lätt att komma på och av bussen. Den blir också väldigt liten när man fäller in handtaget, 57 cm bred och 81 cm lång, nästan lika liten som Kronan Sulky alltså, inte illa för en vändbar vagn. Nackdelen är de punkteringsfria hjulen som kan få dåligt grepp om bussen kränger mycket.

2012-02-25 13b2013-03-09 08.23.55

Mina erfarenheter av spårvagn (och tunnelbana) och låga pendeltåg är att det inte är lika krångligt som med buss. Spårvagn och tåg stannar “per automatik” nära kanten vilket gör att det inte blir någon stor avgrund som ska passeras innan man kommer på, därmed är inte hävkraften riktigt lika viktig. Spårvagnar och tåg brukar också ha en jämnare körning och kränger inte lika mycket och därmed står vagnen stabilare. Det brukar också vara mer utrymme på spårvagnar och tåg och vagnen hamnar inte lika mycket i vägen, därför behöver den inte vara lika liten. Vill man ha en vagn som är helt optimal för spårvagn och tunnelbana så ska man nog ändå gå efter kriterierna för bussvagnen.

Men vissa bussar och enligt vår erfarenhet framförallt tåg har inte lågt golv utan en liten trappa som man måste bära upp vagnen för. Vi har alltid varit två när vi har åkt pendeltåg (som har trappa) och då tycker jag att Emmaljunga Ozone funkar riktigt bra. Den väger bara 11 kg så den är lätt att lyfta och chassibågen som är längst fram vid framhjulen passar utmärkt att lyfta i.

Är man själv och ska ombord på ett tåg eller en buss med trappa vill man kanske (i alla fall om man har ett större barn) ha en vagn som är lätt att fälla ihop och bära med en hand så kan man ha barnet i den andra handen. Jag har aldrig testat detta själv och skulle nog blir väldigt stressad om jag tvingades till det, men om jag skulle göra det skulle jag nog välja en ultralätt och smidig vagn som Babyzen Yoyo tex. Eller någon av BabyJoggers eller Britax vagnar med enhandsfällning, men de är lite större och tyngre att bära på.

En typ av vagn som jag absolut inte gillar att åka kollektivt med är trehjulingar. Inte bara för att de med sitt enkla framhjul blir mer ostabila och svårare att kontrollera när man går upp och ner för kanter utan även för att trehjulingar tenderar att blir inte bara bredare utan också väldigt långa. Mountain Buggy Urban Jungle är tex. 125 cm lång och blir väldigt svår att placera i bussen eller på spårvagnen.

Vill du läsa om hur man åker säkrast med barnvagnen i kollektivtrafiken kan du göra det här.

Hoppas att det var till hjälp. Har du förslag på något inlägg som du tycker jag ska skriva? Lämna en kommentar eller skicka ett mail så ska vi se vad jag kan göra 🙂

3 thoughts on “Min favorit i kollektivtrafiken!

    1. Elin Inläggsförfattare

      Mäter du hjulnavet då också? Det sticker ut mer än däcket. Det officiella måttet är 57 cm.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.