Att åka kollektivt med barnvagn

Tyvärr är inte bussar, spårvagnar m.m. lika anpassade efter barnens säkerhet som bilar är. I väntan på att man inför bakåtvända bilbarnstolar i alla lokalbussar, så tänkte jag skriva ett inlägg om hur du säkrast åker buss med ditt barn i barnvagn.

Tyvärr forskas det väldigt lite på detta ämnet, så det jag utgår från nu är frågor som jag ställt till Stefan Kaleby som jobbar på NTF (Nationalförbundet för trafiksäkerhetens främjande). Följande är det säkraste i buss och spårvagn.

Om barnet ligger ner i en liggvagn ska vagnen placeras tvärs mot färdriktningen (alltså rakt in i bussen), och man ska ställa vagnen mot någonting, så att vagnen har stöd i sidan mot bussens färdriktning. Vagnen ska också spännas fast. Barnet ska vara fastspänt i sele, om möjlighet till det finns.

Om barnet åker sittvagn ska man placera barnet i det mest upprätta sittläget och använda fempunktssele på barnet. Vagnen ska sedan placeras så att barnet åker bakåtvänt och så att vagnen får stöd framåt. Vagnen ska också spännas fast, gärna på två ställen. Om det inte finns spännband i bussen kan man ta med sig ett eget och spänna fast vagnen i lämplig stång. Självklart bromsar man även vagnen. Har man ingen fungerande broms på vagnen tycker jag inte att man ska åka buss med den!

2012-12-07 11.24.382012-12-11 16b

Det finns som sagt inte så mycket forskning i ämnet men en undersökning visar att det i tätorter är farligare att åka buss än bil. Detta gäller antagligen även för barn eftersom de kan sitta i bilbarnstol i bilen och bilbarnstolar är väldigt säkra.

Hur man ska bete sig i tåg och tunnelbana är lite mer oklart, men eftersom det är det säkraste transportsättet efter flyg så behöver man kanske inte oroa sig så mycket. Men bakåtvänt är alltid rättvänt (på bilden sitter dottern bakåtvänd mot fast säte i tåget).

2012-12-08 17b

4 thoughts on “Att åka kollektivt med barnvagn

 1. Azra

  Hej! Tack för ett bra inlägg. Detr ju galet att man inte har belyst säkerheten i kollektivtrafiken!! Gör migen riktigt irriterad. Åkte buss idag och cavuffören körde fort och inväntade inte att jag säkrat barnet.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Det funkar med att vanligt spännband, finns på clas ohlsson, jula, biltema, alla sådana affärer.

 2. Néa

  Gammalt inlägg, men det är RIKTIGT galet att det inte finns säkra alternativ för barn i kollektivtrafiken.. Det är lag på att vi vuxna ska ha bälte på oss, men har vi barn med är det VÅRAT ansvar, men det finns inget säkert sätt att åka t ex buss för små barn.. Känns som att det är så galet efter och att det behöver lyftas!

Kommentarer är stängda.