Mailfråga: Jag ska köpa en syskonvagn och skulle vilja ha en Bugaboo Donkey men jag har inte råd! Vad ska jag köpa istället?

Bugaboo Donkey har två funktioner som gör den mer eller mindre unik. Det ena är att man kan ändra bredden på den och ändra mellan dubbel- och enkelvagn, det är den än så länge ensam i världen om. Den andra funktionen som är ganska eftertraktad är att kunna vända sittdelarna individuellt. Här finns det ganska gott om “Donkeykopior”, fast vissa av dem var faktiskt före Donkey!

Emmaljunga Double Monkey: Emmaljunga kommer med en helt ny vagn som heter Emmaljunga Monkey. Emmaljunga Monkey har indivuellt vändbara ergonomiska sittdelar och det går att köpa till en eller två sittdelar. Emmaljunga Monkey har knäledshandtag och två svängbara framhjul som är 23 cm i diameter. Alla fyra hjul är punkteringsfria. Den är 79 cm bred (klarar alltså inte stockholmsmåttet) och hopfälld blir den 93x79x55 cm. Själva chassit väger 10,6 kg och med två sittdelar väger den 17,8 kg. Sittdelarna väger endast 3,6 kg och liggdelen väger 4 kg. Till Emmaljunga Monkey kan man även köpa till ett singelchassi. Läs mer om Emmaljunga Monkey här.

image

Firstwheels City Twin har funnits i många år men säljs tyvärr inte längre i Sverige, men den går att beställa utomlands och den går även att hitta på blocket ibland. Denna vagn väger 18 kg och är 80 cm bred. Den har små svängbara framhjul och stora luftfyllda bakhjul. Självklart finns möjligheten att fästa en eller två liggdelar på chassit och man kan även fästa en eller två Maxi-Cosi babyskydd på chassit. Vissa upplever denna vagn som ranglig och plastig och en nackdel är att suffletterna inte skyddar så bra i liggläge.

 

image

Basson duo är en annan syskonvagn som börjar bli rätt populär. Basson är ett danskt märke. Den väger 15 kg med två sittdelar på. Vagnen har punkteringsfria hjul, de bakre är 29 cm och de främre 20 cm i diameter. De främre är svängbara och låsbara. Sittdelarna är individuellt vändbara, har steglöst ställbar rygg, ställbart fotstöd, avtagbar båge och rejält tilltagna suffletter. Självklart finns det möjlighet att fästa en eller två  liggdelar på chassit. Vagnen går att fälla ihop med sittdelarna på. Liggläget är 86 cm i sittdelen och liggdelen är 75×28 cm. Basson Duo kostar 5000 kronor och en liggdel kostar 1000 kronor. Var uppmärksam när du köper denna, vissa vagnar är 75 cm breda och vissa tycks vara 79 cm breda, trots att de heter likadant! Detta tycker jag verkar vara en bra och prisvärd syskonvagn och de som testat verkar också tycka att den är prisvärd. Nackdelen är att den har ganska små sittdelar och inte helt upprätt sittläge. Om man vill köpa en Basson Duo kan det vara bra att veta att det har hänt en klämolycka med denna vagnen. Jag tror att om man tänker på var man sätter händerna när man lyfter den och fäller upp den så är risken för olyckor minimal.
Recension av vagnen (samma vagn, annat namn).
Bassons hemsida

2Me-Los-Angeles

2Me Los Angeles: Är helt ny på marknaden. Denna har precis som Donkey lite större lufthjul fram. Alla fyra hjulen är lufthjul och de främre är svängbara och låsbara. Sittdelarna är individuellt vändbara och det går att komplettera med en eller två liggdelar (76×26 cm). Sittdelen har ställbart ryggstöd och fotstöd, liggmåttet är 87×28 cm. Suffletten har tittlucka. Vagnen har ställbart knäledshandtag. Vagnen väger 24,9 kg (!) och blir 80x79x40 cm hopfälld. Bredden är 79 cm och maxvikt är 18 kg per sits. 2Me Los Angeles kostar ca 5000 kronor och en liggdel kostar 1300 kronor.

En annan populär syskonvagn är Bozz syskonvagn. Men detta är dels en stor och tung vagn, den väger 22 kg och är 83 cm bred! Dessutom verkar de som haft den haft alla möjliga problem med den och det verkar vara rätt dålig kvalité på den. Men det värsta av allt är att det går ett envist rykte om att det från början var något annat märke som designade vagnen, när de sedan testade den klarade den inte testerna och de bestämde sig därför för att inte sälja den. Då började Bozz sälja den istället! Den har alltså inte klarat alla säkerhetstester. Allt detta gör att jag avråder från att köpa denna vagnen.

Är det en vagn som går att förvandla från singel till dubbel som du söker så finns det några alternativ. Tex. finns Phil & Teds inline-vagnar och Britax B-Dual av liknande modell. Dessa har en syskonsits som fästs bakom vagnen och är lätt att ta bort när den inte används.

Om man bara ska transportera barnet kortare sträckor, tex. till och från förskolan så kan en annan form av syskonsits vara ett alternativ. Emmaljunga har en syskonsits som fäst ovanför den vanliga sittdelen. Det finns även en syskonsits som man placerar i syskonets liggdel (syskonet kan ha sina fötter inuti). Den heter Kids2sit och kostar ca 660 kronor. Mer info om den finns här och här finns en film. Det finns även något som kallas Buggypod som är en sidovagn som fästs på barnvagnen. Ett annat alternativ kan vara en ståbräda med pall på tex. Easy X Rider Seat.

19 thoughts on “Mailfråga: Jag ska köpa en syskonvagn och skulle vilja ha en Bugaboo Donkey men jag har inte råd! Vad ska jag köpa istället?

 1. protesen

  Hej!
  Jag har letat överallt och frågat i olika forum men inte svarar på min fråga och den är:
  Jag skulle vilja veta hur långt ner man kan ha bugaboo cameleons chassi? Alltså hur långt är det från marken upp till handtaget om man gör handtaget så kort som möjligt? Tänkte att du kanske vet det då du verkar ha super koll på allt som har med vagnar att göra 🙂
  Mvh Sandra

  Svara
 2. Anonym

  Hej. De extra sistsarna du tipsar om,funkar de på alla vagnar? Har själv en Kronan från 2011. Tack på förhand

  Mvh Carina

  Svara
 3. Anonym

  Hej! Har en bozz allround och tycker att den har fungerat bra, dock ett litet missöde med fel innerslang på ena framhjulet. ända negativa med den tycker jag är att sittdelarna är rätt små. men blev nyfiken på vad det skulle vara för fel på den?

  Svara
 4. Ulrika

  Är sugen på basson duo. Funkar det att ha ett babyskydd och en sittdel samtidigt? Vilket babyskydd är det som finns till? Finns det adapter till maxi cosy?

  Svara
 5. Petra

  Hej, tänkte höra om du kanske vet ang nya Emmaljunga monkey…
  Har en citycross sedan tidigare, med en citykorg. Kommer man kunna sätta citykorgen på Emmaljunga monkey duo, eller måste man köpa deras monkey korg? Väntar syskon till vintern och hade varit smidigt att bara köpa ett nytt chassi (och sittdel..)…

  /Petra

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Du menar nog Viking, Monkey har precis försvunnit och ersatts av viking. Citykorgen passar inte på monkey och viking, det är bara monkey och vikings liggdel som passar på det chassit eftersom det är smalare mellan fästena.

   Svara
 6. Petra

  Glömde ju… Kommer man kunna fästa adapter till babyskydd? Har babyskydd från Britax som vi haft på citycrossen…

  Svara
 7. Sofie

  Hej! Har letat överallt tycker jag men hittar inget riktigt svar. Hoppas du kan hjälpa mig 🙂 vilka adaptrar samt babyskydd kan man ha på double monkey? Tacksam för svar! Mvh Sofie

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Till Double Viking finns adapter för Emmaljungas babyskydd som även passar Double Monkey. Finns för antingen ett eller två babyskydd.

   Svara
 8. Cilla

  2me los angels kan man sätta fast babyskydd på den? Är det en väldigt tung vagn som är svårstyrd osv eller är den faktiskt bra ändå? tveksam pga vikten men annars gillar jag den väldigt mycket… himla svårt.

  Svara
 9. Maria

  Hej,
  Jag väljer mellan Kronans dubpbelvagn och Emmaljunga double viking. Vet du hur mycket bredd som skiljer i sittdelarna på dem? Några andra väsentliga skillnader?
  Bästa hälsningar
  Maria

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Kronan syskon är 26 cm bred i sittdelen och Double Viking är 29 cm bred så det är ganska stor skillnad. Double Vikings sittdel är också längre, den har också ergonomiska sittdelar vilket inte kronan syskon har, de har plant liggläge. Double viking är också 79 cm bred jämfört med kronans 74 cm. Du kan jämföra de båda vagnarna här: http://www.hittabarnvagn.nu/jamfor/?vagn1=1021&vagn2=1105

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.