Alternativa syskonlösningar

Många funderar på alternativ till syskonvagn. Ofta får man barn med ungefär tre års mellanrum och det stora barnet kanske precis håller på att sluta med vagn eller inte åker vagn särskilt ofta. Det kan kännas onödigt att investera i en ofta stor och klumpig syskonvagn som kostar många tusen. Därför kan det vara intressant att veta att det finns alternativ till syskonvagnar, som i många fall är universella och fungerar på den vagn du redan har.

Den vanligaste och mest klassiska syskonlösningen är ståbrädan eller syskonbrädan. Ståbrädan finns i ett otal olika modeller och märken och i vitt skilda prisklasser. Att hitta en ståbräda som passar vagnen brukar oftast inte vara några problem. Ofta finns det ståbrädor av barnvagnens eget märke som passar bra. Har men en vagn som behöver en lite krångligare eller annorlunda lösning finns lite mer avancerade och anpassningsbara ståbrädor, som Bumprider och Buggy Board tex.

Easy-X-RiderIbland är barnet kanske lite för litet och trött för att orka stå upp hela tiden och behöver kunna sätta sig ner och vila sig ibland. Det finns lösningar för det också. Det finns ett flertal olika ståbrädor med pall. Den som är vanligast och lättast att få tag på här i Sverige är EasyXrider med pall. Easy X Rider är från början en vanlig ståbräda som man sedan får köpa till en pall till. Pallen har bälte så att man kan spänna fast barnet och ett handtag för barnet att hålla sig i. Hjulen blinkar när man kör den, vilket kan vara lockande för barnet. Ståbrädan ska passa alla modeller med vanlig bakaxel. Priset förKid-sit ståbrädan och pallen ligger på ca 900-1200 kronor. Maxvikt är 20 kg. Det finns även andra ståbrädor med pall, men dessa verkar svårare att få tag på i Sverige. Det finns en annan modell som heter Kid-Sit som finns att köpa här och kostar 1000 kronor. Den saknar bälte och handtag men verkar gå att fästa på fler modeller, även de med lite annorlunda design på bakaxeln.

Även en äldre modell av Bugaboos egen ståbräda går att fästa en pall på, men den verkar svår att få tag på, lättast är nog att försöka hitta en begagnad.

Mountain-Buggy-FreeriderHar du svårt att locka barnet att stå på bräda kanske en roligare och lekfullare variant kan vara något. Mountain Buggy har en kombinerad ståbräda och sparkcykel som heter Freerider. Barnet kan åka sparkcykel men när det är trött eller du vill ha barnet nära så kan du enkelt sätta fast sparkcykeln i vagnen och använda den som ståbräda. Freerider passar inte bara alla Mountain Buggys modeller utan med hjälp av adapter kan du också fästa den vid flera av Phil & Teds, Bugaboo, BOB, Britax, Easywalker och BabyJoggers modeller. Freerider kostar ca 900 kronor. Mer info om MB Freerider hittar du här.

Det finns också en variant som heter Strolli Rider som är som en halv cykel som du fäster bakom vagnen. Den verkar dock svår att få tag på i Sverige.

BuggypodNågot liknande fast mer som en sidovagn till vagnen kallas Buggypod. Buggypod verkar också svår att få tag på i Sverige men finns att beställa utomlands. Du fäster buggypoden på sidan av din vanliga vagn så att det äldre barnet kan sitta där när det behövs. När du inte använder Buggypod går den att vika upp och är på så sätt inte i vägen. Maxvikt är 20 kg. Buggypod finns även i en variant som heter io som kan omvandlas till en vanlig enkelvagn om man köper till ett konverteringskit. På Buggypods hemsida kan du läsa mer om de olika modellerna och vilka barnvagnar de passar.

Nackdelar med alla typer som jag nu har nämnt är att de gör vagnen större, antingen tar de plats bakom vagnen, vilket kan göra det svårare att gå vanligt och ta ut stegen eller så tar de plats på sidan av vagnen vilket gör vagnen bredare.

Kids2sitEn lösning på detta kan vara en syskonsits som placeras ovanpå vagnen och därmed inte tar någon plats, men som gör vagnen lite mer ostabil. Det finns en universal syskonsits som passar alla vagnar med liggdel. Den kallas Kids2sit och är som en pall som placeras i liggdelen på vagnen, den har en öppning så att bebisen kan ha sina fötter under. Syskonet placeras sedan ovanpå liggdelen. På den här filmen ser du hur det går till. Sitsen levereras med en sele men man kan även köpa till ett handtag som barnet kan hålla sig i. Det finns också ett extra stabilitetsband som ska användas om man har en liggdel som endast fästs i mitten. Maxvikt på syskonsitsen är 15 kg. Kids2sit kostar 1000 kronor inklusive handtag och stabilitetsband och finns att köpa bland annat här.

Om man har en Emmaljunga-vagn kan Emmaljungas egen syskonsits vara ett alternativ. Den har tyvärr slutat produceras men går ofta att få tag på begagnad. Den passar alla Emmaljungor med vanlig sittdel (alltså ej ergonomiska) och går bara att använda tillsammans med mjuklift, inte city korg eller hårdlift. Maxvikt är 15 kg. Nypris låg på 800 kronor.

 

Det var några alternativ till syskonvagn. Sedan finns förstås några riktigt smidiga syskonvagnar också. Som Phil &Teds tex. Ingen av de lösningar jag har nämnt fungerar för det äldre barnet att sova i. Därför tycker jag att man ska överväga syskonvagn om det äldre barnet fortfarande sover mitt på dagen. Annars blir man väldigt låst till hemmet. Det kan också vara bra med en syskonvagn om man går mycket långpromenader eftersom lite större barn kan ha svårt att orka med det och det kan vara jobbigt att köra så långa sträckor med ståbräda.

9 thoughts on “Alternativa syskonlösningar

 1. Linda

  Hej Elin!
  Tack för en fantastisk blogg som jag ofta återkommer till – extra roligt att du har Emmaljungas Ozone precis som vi! Dessutom har vi nästan lika gamla barn som får syskon samtidigt ungefär så jag har stor nytta av dina inlägg. Dock bor vi i lägenhet i stan med liten hiss och dåligt med förvaring så vi kommer aldrig kunna ha lika många vagnar som ni 😉

  Min fråga: Emmaljungas syskonsits går ju bara att ha med Nitro/CC-sits plus lift. Jag är inte helt förtjust i den där liftgrejen; mkt snyggare och trevligare med City korg där bebisen hamnar lite högre upp också. Den där universella syskonsitsen som du skriver om i inlägget, och som man ”ställer i” liggdelen: skulle den kunna funka i en City korg på Ozonechassi?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej! Vad roligt och grattis! Jag tror absolut att Kids2sit kan passa i en city korg, det borde den göra. Jag hade nog köpt till det extra stödbandet att ha under fotändan på liggdelen, för att vara på den säkra sidan. Vi kommer annars att ha nitro-sittdel med lift bara när syskonsitsen används. Annars kommer vi ha city korg eller edge-liggdel på, och ibland även ståbräda, så behöver man inte använda lift så mycket.

   Svara
   1. Linda

    Tack Elin för svar och gratulation. Grattis själv förresten 🙂
    Eftersom vi har en Nitrosittdel och en Emmaljunga duolift hos mina föräldrar (20 mil bort dock – har extra där för att inte behöva ta vagn när vi åker tåg eftersom vi inte har bil) har jag starkt funderat på det alternativet. Vi bor i utkanten av innerstan och har nästan 2 km i stadstrafik till förskolan som ligger nästan mitt i stan. Jag tror inte jag kommer att gå hem och byta vagn/sitt-/liggdel utan skulle då ”hamna” med Nitrosittdel med lift mestadels. Och jag tycker som jag skrev inte riktigt om det… Vare sig estetiskt (vår sittdel är i o f s inte den snyggaste heller) el praktiskt. Är ju så mycket härligare med citykorg 🙂 Ståbrädan med pall är också ett väldigt bra alternativ tycker jag det verkar som.

    Just nu är vi dock i läget att vi testar med Bugaboo Donkey som jag måste ändra till mono för att komma in i hissen, men jag hoppas det ska funka fint ändå 🙂

    Lycka till med bebis och storasyster så ses vi nog i nån barnvagnsgrupp. Och jag fortsätter kika in här på bloggen för att se vilka lösningar ni hittar på och använder mest! 🙂

    Svara
 2. Sandra

  hej!
  Vi väntar barn nr 2 och det kommer att vara ganska så precis 3 år mellan barnen. Behovet av syskonvagn kommer definitivt att finnas då vi har en vovve som kräver långa promenader. Undrar om du kan tipsa om några vikttåliga vagnar? Storasyster väger idag 15 kg (2,5 år) och verkar därmed redan nått maxvikten för flera av vagnarna…

  Svara
 3. Karin

  Hej! Jag har två treåringar och en bebis. Har du tips om någon sorts vagn och ståbräda som klarar att transportera alla mina ungar?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.