Stokke PramPack – recension

Stokke Pram Pack är en resväska för barnvagnar, som är speciellt designad för att skydda barnvagnen när du reser och framförallt flyger med den.

Trots att Prampack är designad av Stokke är det en universal väska som fungerar för 99 procent av alla singelvagnar och 30 % av alla dubbelvagnar enligt Stokke själva. Väskan är designad för att skydda vagnen under flygtransport och har starka kanaler sydda både på undersidan och sidorna som gör väskan stadig och skyddar vagnen från smällar. En annan fördel är att den har en stor varningssymbol med en barnvagn och texten Caution! så att alla som hanterar väskan ska veta att det är en barnvagn i som de ska vara försiktiga med.

Prampack är framtagen i samarbete med flygbolag och Norwegian ersätter bara barnvagnar som är packade antingen i Prampack eller Airshell.

2014-09-24 13.50.31

Jag har flugit med Stokke Prampack på en resa. På ditresan åkte vi först tåg och hade därför prampacken med oss ihoprullad och placerad runt handtaget på väskan. Jag kan intyga att prampack är liten och lätt att hantera när den är ihoprullad och var inte alls krånglig att ha med sig, en av dess stora fördelar. Det finns ett handtag på utsidan som man kan bära den i när det är ihoprullad och ett spänne som man knäpper runt så att den håller sig ihoprullad och kompakt. Det går också att knäppa runt en rem så att man kan använda den som axelrem och bara väskan på axeln.

2014-09-24 15.06.07

När vi kom fram till flygplatsen rullade vi ut vår Prampack och packade i vagnen (i detta fallet Beemoo Flexi Travel 2.0). Prampack är lätt att förstå sig på, man förstår intuitivt hur vagnen ska packas och hur väskan ska sättas ihop. Vi packade även med ståbrädan i samma väska och det hade rymts mycket mer, Prampack är anpassad för lite större vagnar och det ska gå bra att använda den även om man har en lite större duovagn eller sittvagn. När man packar vagnen bör man alltid ta av hjulen och tänk till lite grann så att du placerar vagnen med så få utstickande delar som möjligt. Vi valde tex. att placera chassit upp och ner eftersom fästena till ståbrädan stack ut på undersidan. Sittdelen lade vi sedan överst.

På vägen tillbaka packade vi ihop vagnen redan innan vi åkte till flygplatsen. Jag fotade också steg för steg i vilken ordning man viker ihop väskan. Jag tror att bilderna talar ganska bra för sig själv.

2014-09-28 11.22.572014-09-28 11.24.432014-09-28 11.26.112014-09-28 11.27.162014-09-28 11.27.242014-09-28 11.28.142014-09-28 11.31.12

När väskan är stängd med vagnen inuti finns flera olika sätt att hantera den. Väskan har två handtag ovanpå som man kan använda om man vill lyfta väskan rakt upp som den är, tex. lyfta in den i bilen.

2014-09-28 11.32.32

Längst upp finns också ett handtag och i botten finns två mindre hjul så du kan dra väskan efter dig. Det är en stor fördel att kunna dra väskan efter sig, det gör att det går att transportera sig lite längre sträckor med vagnen i väskan. Tyvärr är väskan ganska bred och klumpig så det var inte helt lätt att köra den bakom sig, den hade en tendens att slå i benet när man gick. Det går också att skjuta den framför sig men blir lite svårare att styra då. Från parkeringen och in till incheckningen och från ankomsthallen ut till parkeringen igen är det klart genomförbart att dra den, men längre sträckor än så skulle jag nog inte vilja färdas.

I botten finns ett fönster för adresslapp ifall väskan eller vagnen skulle komma bort.

2014-09-28 11.31.21Under väskan finns mjuka gummikuddar som väskan vilar på när den ligger på marken.

2014-09-28 11.31.40

Jag tycker att Stokke PramPacks största fördel är att den tar så liten plats och är så lätt att hantera när den är ihoprullad samtidigt som det faktiskt är en rejäl väska som skyddar från stötar och inte bara ett tunt fodral. Att den är universal och går att använda till de allra flesta vagnarna är också en stor fördel.

Vår barnvagn var hel och fin efter båda flygresorna och jag upplever det som att Prampack ger ett bra skydd för barnvagnen. Även om man såklart alltid är lite nervös när man skickar iväg vagnen i bagagehanteringen.

Stokke Prampack väger 3,9 kg och är 63 cm lång och ca 25 centimeter i diameter när den är ihoprullad. Enligt Stokke själva är måttet på väskan när den är uppfälld 90x63x50 cm, men det beror förstås på vilken barnvagn man har i.

En Stokke PramPack kostar ca 1300 kronor, ganska mycket pengar, men vi har fått tag på vår begagnad och borde kunna sälja den igen för ungefär samma summa när vi inte behöver den längre.

Läs också gärna mitt inlägg om att flyga med barnvagn och min recension av Airshell.

18 reaktion på “Stokke PramPack – recension

  1. Emma

    Måste passa på att påpeka att det kan bli trubbel om man har en vagn som är lite mindre ihopfälld. Tänkte själv få kris när jag skulle packa in en Babyjogger City Versa i sista minuten och prampacken var på tok för stor. Fick ihop den med ett extra bagageband (för resväska) men den blev väldigt svårhanterad så det gör jag aldrig om. 🙂 Om dom inte har ändrat den sedan dess, jag köpte min för två år sen.

    Svara
  2. Sonja

    Vet du om Mountain Buggy duet 2.5 får plats i Stokke Pram Pack? Jag har en pram pack och har tänkt skaffa duet nämligen. Duet 2.5 blir ju ganska lång ihopfälld, 106 cm, vilket är bra mycket mer än t.ex. min Brio Happy, som fint får plats i pram packen…

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, det vet jag tyvärr inte. På Stokkes hemsida står det att väskan är 90 cm lång så det kan ju bli tajt, men du tar ju av hjulen så blir den ju lite mindre. Jag vet tyvärr inte.

      Svara
  3. Marie

    Har du provat med en sylky? Jag tänkte ev om man kan packa ner en syskonsulky i den. Den är ca 103 cm lång dock.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nä, det har jag inte provat. 103 cm låter ganska långt, väskan är 90 cm lång så jag är osäker på om det går. Är det en paraplysulky? I sådana fall skulle jag hyra Airshell för paraplysulky.

      Svara
  4. Pernilla

    Hej!

    Jag är på väg att beställa en prampack, men jag är lite osäker och orolig över att den inte är rätt för min barnvagn. Jag har en babyjogger city elite. Vad tror ni om det? Tycker det verkar som att prampack är det bästa alternativet på marknaden. Tips och råd mottages 🙂
    / Pernilla

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det är absolut inga problem att få plats med en Elite i Prampack. Det kan nästan vara så att prampack är lite stor men jag tror att det funkar.

      Svara
  5. Malin

    Hej,

    Bör man ha en Prampack även när man reser med en paraplyvagn? T.ex en Maclaren Techno Xt eller motsvarande? Vi har en Kronan Duo/S och jag funderade därför på att skaffa en Prampack för att kunna ta med den på resor framöver. Men efter att ha fått tips från en kompis så funderar jag nu istället på att köpa en smidigare resevagn (typ Maclaren Techno Xt) med fullt liggläge (vår son är bara 1 månad) och vi kommer att flyga med honom ett antal gånger medan han fortfarande ska ligga ner. Är Prampack för stor för paraplyvagnarna? Isf hur skyddar man bäst dessa vagnar under flygtransporten och den ofta ovarsamma bagagehanteringen?
    Tacksam för tips! /Malin

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Prampack tror jag inte fungerar till paraplyvagnar, de är alldeles för långa. Det finns en airshell särskilt för paraplyvagnar, de är rejäla och bra. Annars finns detta fodralet som är väldigt billigt http://www.amvina.se/products/buggy-bag/ Men det är inte vadderat så jag vet inte hur mycket det skyddar egentligen. En paraplysulky går väl sönder lika lätt som en större vagn så vill man ha den hel är en resväska en bra idé. Det är ju en ganska dyr paraplysulky också så jag hade inte vågat resa utan väska.

      Svara
      1. Malin

        Ok, tack för info!

        Vi har nu köpt en MacLaren skyddsväska (hittade den på Blocket för halva priset). Den har en hårdare botten nere i den änden där man lägger vagnens hjul, samt att hela väskan går att rulla på hjul. Så den ger lite mer skydd än Diono-väskan, men är inte lika stor som en Airshell. Den går även att vika ihop på mitten, så att den inte blir alltför klumpig att transportera runt sen på själva resmålet.
        http://www.barnvagnslagret.se/skyddsvaska-maclaren-enkel-svart.html

        Det finns även ytterligare en variant av MacLaren-väska, men den är väldigt dyr.
        http://www.bigbaby.se/index.php?option=com_redshop&view=product&pid=11102&cid=172&Itemid=0

        Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, om du fäller ihop liggdelen (genom att dra i stålpinnarna i botten) så tror jag den för plats i prampacken tillsammans med Go´s chassi, Go är en ganska kompakt vagn.

      Svara
  6. Lilly

    Hej! Tack för en fantastisk blogg!

    Jag ska flytta och funderar på om min Emmaljunga får plats i prampack? Har du testat med lite större barnvagnar? Jag har en Emmaljunga Mondial de luxe.

    Svara
  7. Sara

    Hej,
    Så otroligt kunnig du är. Bättre än vilken barnvagns försäljare som helst.
    Tror du att en jooltz Geo earth skulle få plats i denhär väskan.
    Tack på förhand,

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.