Flyga med barnvagn

Ibland behöver man flyga med barnvagn och det är inte det lättaste. Flygpersonalen är inte direkt varsam med vagnen så man behöver skydda den. Det finns en hel del olika alternativ, de tänkte jag gå igenom nu.

Det första man ska fråga sig är kanske om du behöver ha med dig en vagn överhuvudtaget. När min dotter var bebis och vi gjorde våra första flygresor bestämde vi oss för att lämna vagnen hemma och bara bära henne (i sjal eller ergonomisk bärsele) istället. Det funkade jättebra för oss. Är man mer beroende av vagn kanske det ändå är ett alternativ att köpa en vagn på orten du ska resa till (passar extra bra om du ska resa till tex. England eller USA där vagnar är billiga). Antingen tar du med dig vagnen hem på flyget eller ställer kvar den (om det tex. är några släktingar som du ska flyga till och kommer återkomma dit).

Har du väl bestämt dig för att ta med en vagn så blir nästa fråga vilken vagn man ska ha med dig. Ska man på charterresa kan det vara ett bra alternativ att köpa en billigare resesulky så att man inte riskerar att den dyra vanliga vagnen går sönder. Det finns även vändbara sulkys. Till paraplysulkys finns en billig resväska för paraplysulkys från Dioni som kallas Buggy Bag.

Ska du flyga med din vanliga vagn så erbjuder ofta flygbolaget en påse som du kan packa vagnen i. Den skyddar egentligen bara mot smuts. Vi har använt en sådan en gång, vagnen var inte hel när vi kom fram tyvärr. Det är inte heller säkert att flygbolaget ersätter vagnar som transporteras i en sådan påse, om de går sönder. Trots att de alltså själva säljer den. Är man minsta rädd om sin vagn tycker jag att man ska hyra ett Airshell eller köpa en Prampack till sin vagn. Båda är tåliga, stadiga, vadderade väskor som faktiskt skyddar vagnen från stötar och smällar. Dessutom ser personalen tydligt att det är en barnvagn eftersom den har sådana symboler på. Förhoppningsvis hanterar de dem lite varsammare då. Vi har flugit med Airshell flera gånger och vagnen har varit helt oskadd när vi kommit fram. Läs mer om att flyga med Airshells här. Vissa flygbolag ersätter bara vagnar som packats i antingen Airshell eller Prampack. Det finns även barnvagnar som har egna resväskor designade just för dem. Exempel på sådana vagnar är tex. Bugaboos vagnar, Brio Go, Mountain Buggys singelvagnar och +One, Phil & Teds vagnar, Easywalkers vagnar, Orbit, Chariot Cougar, Quinny Zapp och BabyJoggers vagnar. Kronan Sulky har också en väska som ingår när man köper vagnen. De andra väskorna får man köpa till och de kostar mellan 600 och 1500 kronor. Kontrollera så att det är en rejäl vadderad väska och inte bara ett tunt fodral innan du köper. Ett fodral skyddar bara mot smuts och repor och det är inte till mycket hjälp när vagnarna slängs omkring i flygets bagageutrymme. Kontakta också ditt flygbolag för att ta reda på vilka regler som gäller i just ditt fall. Som jag tidigare nämnt är det olika vilka typer av väskor eller paketeringar som flygbolaget godkänner.

När man ska packa vagnen i väskan är det bra om man tar av så mycket som möjligt från vagnen, ta av hjulen, suffletten och sittdelen om det är möjligt. Dra sedan åt väskan ordentligt med remmar om det finns sådana, så att vagnen ligger still i väskan.

Om det är så att man planerar att flyga ofta kan det vara en god idé att skaffa en vagn som passar bra att flyga med. En bra grej kan vara om det finns en transportväska anpassad just för den vagnen, det ser du i stycket ovanför. En annan fördel är om vagnen har hjulaxlar som går att ta av. Tar du av hjulen har du då ett kompakt paket utan utstickande delar  och det är inte lika mottagligt för stötar. På de vagnar där du tar av hjulen och hjulaxeln sitter fast på vagnen får du en lång utstickande stång som är känslig för stötar, det är alltså stor risk att vagnen går sönder. Vagnar med avtagbar eller lös hjulaxel som jag känner till är Kronans vagnar, BabyJoggers vagnar, Phil & Teds vagnar, Bugaboos vagnar, Mountain Buggys vagnar, Brio Go, Joolz, Orbit och Maxi-Cosi Mura. Men det finns säkert många fler. Ett plus är såklart om vagnen är liten och smidig att hantera, det underlättar när den ska packas och transporteras på resan.

Ett väldigt bra alternativ om man kan tänka sig att ha barnet framåtvänt är att skaffa en barnvagn som går som handbagage. Mig veterligen finns det bara en vagn som klarar det. Det är Babyzen Yoyo. Fördelen är då att du själv kan hantera vagnen hela tiden. Det finns alltså i princip ingen risk att vagnen går sönder.

Om olyckan är framme och din vagn går sönder är det väldigt olika regler som gäller för de olika flygbolagen. Det gäller dock alltid att du ska rapportera skadan direkt, kontakta därför flygbolagets servicedisk på flygplatsen om barnvagnen är skadad. Det är därför väldigt viktigt att du packar upp vagnen och kontrollerar att den är hel, innan du lämnar flygplatsen. Skulle du i efterhand upptäcka att vagnen är skadad går det oftast att kontakta flygbolaget inom en vecka, men det blir lite krångligare. Vissa flygbolag ersätter bara vagnar som varit packade i Prampack eller Airshell. Andra flygbolag ersätter skadan nästan oavsett hur vagnen varit packad. Om flygbolaget inte vill ersätta vagnen kan man få ersättning via hemförsäkringen, men då behöver man betala en självrisk. I vissa fall går flygbolaget med på att betala den självrisken. Det kan också hända att du behöver lägga ut pengar för att köpa vagnen och i efterhand få ersättning av försäkringsbolaget. Har du blivit lovad ersättning behöver du oftast ta dig till en återförsäljare av barnvagnar för att de ska bedöma om vagnen går att laga och hur mycket det skulle kosta för flygbolaget. Om det är möjligt att laga den får du lämna in den och sedan hämta ut den när den är färdig. Går vagnen inte att laga får du oftast en ny vagn eller en viss summa att köpa vagn för, men är det en äldre vagn kan det hända att de drar av från vagnens nyprisvärde.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja råda till att alltid transportera vagnen i en vadderad väska när du flyger. Även om vagnen inte är värd så mycket så blir det ganska bökigt och omständligt att få vagnen lagad om den går sönder. Och flyger man med en dyrare vagn tycker jag absolut att man ska vara så pass rädd om den att man kan kosta på den en Airshell som kostar 150 kronor att hyra.

8 thoughts on “Flyga med barnvagn

 1. maria

  Jättebra sida! Tyvärr går det ej att hyra airshell överallt, manchester uk har det inte. Där får man däremot bra hjälp o får ta vagnen med till gaten. Jag föreslår dock att alltid ha med en bärsele i handbagaget. Arlanda stockholm ger dålig service o info. Vagnen lämnas som specialbagage o tas dåligt omhand. Mvh maria

  Svara
 2. Linda

  Hej! Blir så osäker. Har köpt en elodie details parsplysulky och när jag kollar måtten på den ihopfälld så är den 110 cm, och det är airsells väska med. Tror du den får plats då eller är det kört? Vågar man boka?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag tror absolut den får plats, nästan alla paraplysulkys är så långa och airshells väskor är jättestora så det ska absolut inte vara några problem.

   Svara
 3. emelie

  Hej. Vi ska flyga till Rhodos med en ettåring om ca en månad. Vi ska hitta den billigaste resevagnen.. Men har nu funderingar på om vi måste ha en resväska om den? Om man hoppar över väskan å bara packar ihop den ..då ser dom ju att det är en vagn..å är kanske lite mer försiktiga? Mvh\emelie

  Svara
 4. Matilda

  Hej. Vi ska åka till tenneriffa och funderar på att hyra en sån airshell. Men jag undrar hur man gör när man kommer fram till tenneriffa, tar man med sig väskan till hotellet eller lämnar man den där och hyr en ny när man åker hem igen? Mvh Matilda

  Svara
 5. Natalie

  Hej!

  Ska åka med sonen till Argentina i vår, han kommer då vara ca 6-7 mån. Letar en vagn som går som handbagage men samtidigt har vändbart handtag alt vändbar sits. Har du möjligtvis några fler tips utöver baby zen Yo-Yo?

  Tacksam för svar!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.