Recension av Quinny Yezz

IMG_0208

Märke: Quinny
Modell: Yezz
Årsmodell: 2012
Färg: Purple Rush

Quinny Yezz är en liten smidig och otroligt lätt sulky som tar sig fram förvånansvärt bra trots de små hjulen. Chassit är gjort av glasfiber och sittdelstyget liknar fallskärmstyg och är fasthängt i chassit med hjälp av snören. Snöret är spänt från handtaget, ner till sitsen och vidare ner till fotstödet och i detta snöret sitter sittdelstyget fast. Jag har haft min Yezz i ett par månader nu och på grund av årstiden har jag inte använt den så jättemycket, men jag känner mig ändå redo att skriva en recension av den.

Sittdel

IMG_0210

IMG_0212

IMG_0203b

IMG_0232 (2)b

2012-12-01 12b

Sittdelen på Quinny Yezz är som sagt uppspänd med snören i chassit. Det gör att den får ett lite hängmattsliknande stuk och barnet sitter även lite bakåtlutad i sittdelen. Det går inte att fälla ner ryggstödet på Yezz, inte ens i ett litet viloläge, vilket jag ser som den största nackdelen med vagnen. Min dotter har sovit sin middagssömn i den en gång. Hon hängde då med huvudet och “tappade” också huvudet framåt en gång, sömnen varade bara 25 minuter.

Utrymmesmässigt är det ganska gott om plats i Quinny Yezz. Den har riktigt högt ryggstöd, 59 cm, sitsen är däremot ganska grund och inte så väldigt bred heller. Den är 20 cm djup och längst in är bredden bara 25 cm men den blir bredare längre ut så längst ut är bredden på sitsen 33 cm.

Sele

IMG_0214

IMG_0218

IMG_0217

Quinny Yezz har fempunktssele som är ställbar i tre olika höjder. Det är lätt att ställa om höjden genom att dra ut spännet genom hålet och sätta det i rätt hål. Spännet är liknande sådant på en bilstol. Det två axelbandsspännena behöver först sättas ihop innan allt knäpps i grenbandets knäppe. Det går inte att ta loss axelbanden.

Sufflett

IMG_0219

IMG_0220

IMG_0221

IMG_0222

IMG_0223

IMG_0232 (2)b

Quinny Yezz har en sufflett med solkeps som är ställbar i olika lägen. För att vara en sådan liten sulky är det otroligt bra att den överhuvudtaget har en sufflett och denna sufflett är faktiskt rätt bra. Trots att den är liten går den ganska långt fram och skyddar barnet mot regn och snö. Ju längre barnet är desto längre upp kommer det och då blir det också mer skyddad av suffletten. Det finns ingen tittlucka i suffletten.

Fotstöd

IMG_0225

IMG_0227

IMG_0228

IMG_0229

Fotstödet på Quinny Yezz består av en liten fick i sittdelstyget och har vatten- och smutsavvisande tyg längst ner. Fotstödet är inte ställbart. Det är väldigt kort. Min dotter är 82 cm och hon får inte upp fötterna där, i alla fall inte när hon har skor och overall på sig. Fotstödet är bara 16 cm långt. Ett längre barn kan dock placera fötterna på chassit precis ovanför framhjulet, men min dotter är för kort för att nå dit. Längden ner till chassit är 33 cm.

Liggdel

Quinny Yezz är en sulky som inte går att ha liggdel på.

Handtag

IMG_0234

IMG_0233

Quinny Yezz har fast handtag som är lite böjt. Höjden på handtaget är 105 cm. Handtaget står väldigt rakt upp vilket jag inte trodde att jag skulle gilla, men jag har aldrig tyckt att det varit något problem. Den har helt okej hävkraft också tycker jag.

Varukorg

IMG_0236

IMG_0235

IMG_0234 (2)

IMG_0240 (2)

IMG_0242 (2)

Quinny Yezz saknar helt varukorg. Det finns dock en ficka bak vid ryggen. Den ser inte ut att vara så mycket att komma med, men den rymmer faktiskt betydligt mer än vad man kan tro. Jag har lyckats kompletteringshandla och fått ned allt i fickan. Allt som syns på nedersta bilden fick plats i fickan. Man bör dock komma ihåg att maxvikten bara är 2 kg.

Broms

IMG_0264

IMG_0263

IMG_0238

IMG_0240

Quinny Yezz har en flip-flop-vänlig broms. Du bromsar vagnen genom att trycka ner bromsen på ena sidan (den som har röda räfflor) och obromsar genom att trycka ner på andra sidan. Jag tycker bromsen fungerar bra, den är inte svår att få i och inte att få upp heller man måste dock trycka till den ordentligt så att man vet att den är i. Ibland är det lite förvirrande att komma ihåg vilken sida man ska trycka på.

Hjul

IMG_0242

IMG_0241

Quinny Yezz har riktigt små hjul, de är 12 cm i diameter dvs. knappt 5 tum. Hjulen är av samma material som inlines-hjul, vilket gör att de är väldigt hårda, men de rullar extremt bra på plana underlag, tex. i köpcentrum. Vagnen har tre hjul, det främre hjulet är ett dubbelhjul. Framhjulet är inte låsbart.

Fjädring

Quinny Yezz saknar fjädring helt. Trots detta upplever jag den inte som särskilt stötig när man kör. Den har ett visst giv i chassit och dessutom sitter sitsen fast i snören vilket gör att vibrationer varken fortplantar sig till sittdelen eller handtaget.

Hopfällning

Quinny Yezz har ett par moment i sin hopfällning, från början tyckte jag den var lite krångligt men nu när jag testat några gånger och lärt mig hur det funkar tycker jag inte det är så svårt.

IMG_0249

Quinny Yezz fälls ihop genom att fälla upp spaken bakom ryggstödet. Det går att göra utan skor men det är mycket bekvämare med skor.

IMG_0250

IMG_0247

Sedan trycker du på knappen som finns under en lucka mitt på handtaget. Samtidigt trycker du handtaget rakt neråt.

IMG_0248

IMG_0251

Efter att ha fällt ihop den kan du vika fram handtagen för att få den smalare.

IMG_0255

Vagnen har automatiskt lås hopfälld.

IMG_0252

Quinny Yezz kan stå själv när den är ihopfälld.

IMG_0256

Quinny Yezz har också en rem så att man kan bära den på axeln.

IMG_0259

Här ser du Quinny Yezz hopfälld bredvid en vanlig paraplysulky.

DSC00594

När jag mäter Quinny Yezz ihopfälld blir den 72x44x27 cm. Anledningen till det är att sufflettbågen sticker ut ganska mycket. Sufflettbågen är dock ganska böjbar så böjer man in den blir måttet mer som det officiella nämligen 68,5x27x23,5 cm. Jag kan inte komma på hur man ska få suffletten att stanna så, men det är klart att om man tex. ska packa den i en full bil och har andra saker bredvid blir mer kompakt.

Körkänsla & Hanterbarhet

Quinny Yezz har väldigt små och hårda hjul och ingen fjädring, så man kan lätt tro att den bara är jämn asfalt som gäller när man kör Yezz, men det stämmer faktiskt inte riktigt. Quinny Yezz tar sig fram förvånansvärt bra på alla hårda ytor, men den skakar och vibrerar förstås olika mycket beroende på hur jämnt underlaget är.

Man kan säga att Yezz går att köra på alla hårda underlag, sedan är det upp till föraren att avgöra hur mycket ljud och vibrationer som den klarar av. För att visa vad jag menar har jag filmat när jag kör vagnen på olika underlag.

Som ni hör på filmen så låter och skramlar vagnen ganska mycket när man kör på ojämna underlag, till och med på vanlig asfalt låter den en hel del. Men det som förvånar mig är att det går att köra den både på kullersten och på grus. Trots de små hjulen är det faktiskt inga problem att ta sig fram, även om det skakar en hel del förstås. Det som är svårast att köra den i är gräs, för då sjunker vagnen ner och blir jättetrög att putta. Snö har jag faktiskt inte testat och inte heller skog och mark, det är nog ingen idé 😉 Fördelen är att om man tex. behöver gå igenom att litet skogsparti, eller ner för en trappa kan man fälla ihop den och ta den på axeln.

2012-11-19 09.01.04

Men, det som är Quinny Yezz stora område och antagligen också det den är utvecklad för är shopping. Inne på plana golv i ett shoppingcenter är den en dröm att köra, eller man behöver knappt köra den alls. Den rullar så otroligt bra, det känns som att den aldrig ska stanna när man släpper den. Ibland när jag inte har bromsat den har den börjat rulla på butiksgolv som för blotta ögat ser helt plana ut. Dessutom rullar den helt tyst inomhus med inlineshjulen. Att svänga den är heller inga problem, Quinny Yezz är väldigt lättsvängd och behöver inte mer plats en sin egen yta att svänga på. Den är otroligt kompakt (bara 75×56 cm uppfälld) och har extremt liten svängradie. Jag tror inte att vi skulle ha tagit mindre plats om dottern hade gått framför mig än om hon sitter i denna vagnen.

Med tanke på att Quinny Yezz är så liten uppfälld, bara väger 5 kg och dessutom är en trehjuling hade man kunnat tro att den är ostabil. Men jag upplever den faktiskt som väldigt stabil. Det känns som att den har väldigt bra tyngdpunkt och den går liksom slickad mot marken när man kör den. Om det är åt något håll den skulle tippa så är det bakåt och jag har faktiskt läst att det hänt vid ett tillfälle. Men jag har aldrig känt tendenser till det annat än när jag har försökte lyfta upp dottern lite i sitsen så att hon ska sitta bättre och råkade lyfta hela vagnen (sa jag att den är lätt?). Med tanke på att handtaget går väldigt rakt upp och sitter direkt ovanför hjulen skulle man också kunna tro att den har dålig hävkraft men jag har aldrig haft några problem att få upp den för trottoarkanter eller upp på bussen. Det kan ju också bero på att vagnen i sig är väldigt lätt.

Jag har åkt kollektivt med Quinny Yezz. Att åka buss är en dröm, att komma på och av är inga problem med en vagn som väger 5 kg. Vagnen tar väldigt liten plats och går att klämma in bakom trappan som tyvärr finns på de flesta bussarna här. Återigen, här tar hon inte mer plats än vad hon skulle göra om hon satt på bussätet.

2012-11-19 09.04.57

Vill man kan man enkelt fälla ihop vagnen och placera den mellan sätena, tex. om det är fullt på barnvagnsutrymmet i bussen.

2012-11-19 10.50.13

Att lyfta ombord vagnen på ett tåg är heller inga problem, eftersom vagnen bara väger 5 kg blir det inte speciellt tungt. Vill man kan man med lätthet fälla ihop vagnen, bära den på axeln med hjälp av bärremmen och bära barnet på armen, så klarar man sig ombord på tåget eller en hög buss helt utan hjälp.

Quinny Yezz är faktiskt så liten ihopfälld att den ryms i vissa andra vagnars varukorgar. Här nedanför ser ni den i Kronan Duo S och Brio Smiles varukorg. I Brio Smiles varukorg finns det massor av plats för förvaring under Yezz. Detta kan vara bra om man har ett äldre syskon som bara behöver vagn ibland, eller om man ska köpa en ny vagn. Jag förstår att det kanske inte händer så ofta för de flesta, men hemma hos oss är det ett av användningsområdena. När vi köpte vår Emmaljunga Crossway åkte dottern Quinny Yezz dit, sedan fällde vi ihop Yezz och la den i varukorg på Crossway så fick hon åka den på vägen hem.

2013-01-03 13.08.35

2013-01-03 13.11.53

Att packa in Quinny Yezz i bilen är förstås inga problem. Som ni ser på filmen (under rubriken “hopfällning”) är den enkel att fälla ihop och de kompakta måtten gör att den får plats i alla bilar och i de flesta tar den inte upp mer än en bråkdel av bagageutrymmet.

2013-02-02 11.44.40

2013-05-11 15.47.092013-05-11 15.47.44

Något annat som jag uppskattar med Quinny Yezz är att den står på sina egna hjul när den är ihopfälld. Det innebär att klädseln eller chassit aldrig kommer emot marken vilket minimerar risken för repor och smuts. Vissa vagnar har alla hjul i ena änden när de är ihopfällda och om man vill lägga ner dem hopfällda behöver man lägga dem på chassit och i vissa fall till och med på klädseln. Detta slipper du alltså med Yezz och den kan dessutom stå upp själv när den är ihopfälld. Quinny Yezz är en vagn som jag skulle vilja ha liggandes i bilen (om jag hade någon) för att plocka fram och köra när jag ska in och shoppa.

Mått &Vikt

Hopfälld:

Med suffletten: 72x44x27 cm
Med suffletten hoptryckt (officiella mått): 68,5x27x23,5 cm

Uppfälld:

Längd: 75 cm
Höjd: 105 cm
Bredd: 56 cm
Hjulbas (Svängradie): 50 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 58 cm
Ryggstöd: 59 cm
Sitsens djup: 20 cm
Sitsens bredd: 25-33 cm
Fotstöd: 16 cm

Vikt:

Vagn: 5 kg
Chassi: 4,3 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg (ficka): 2 kg

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Quinny Yezz, det finns dock regnskydd och resväska att köpa till.

Sammanfattning & Betyg

Quinny Yezz är en otroligt liten och smidig vagn som är extremt lättkörd i shoppingcenter men även tar sig fram förvånansvärt bra på asfalt, kullersten och grus. Den stora nackdelen med Quinny Yezz är att den inte har något liggläge, inte ens ett litet viloläge och att den skakar och låter ganska mycket när man kör på ojämna underlag.

Jag skulle absolut rekommendera Quinny Yezz som shoppingvagn till ett lite större barn, som kanske inte sover i vagnen längre, eller som sover bra även lite mer upprätt. Den är perfekt att ha liggandes i bilen för korta ärenden och shoppingturer. Den funkar också väldigt bra att åka kollektivt med.

Den går att använda som resevagn och jag vet de som fått ta den som handbagage även om den egentligen överstiger handbagagemåttet. Jag skulle dock inte vilja ha den som resevagn till ett barn som fortfarande sover middag på dagen eller som behöver en vagn att somna i på kvällen. Men till ett barn som bara behöver vila sina trötta ben under resan passar den perfekt.

Jag gillar (för att inte säga älskar) att köra Quinny Yezz i affärer och shoppingcenter, den delen av vagnen är verkligen helt perfekt. Men det är ingen vagn man går långpromenader med och eftersom min dotter fortfarande sover middag och vi inte har någon bil att ha vagnen liggandes i så blir användningsområdet inte så stort för oss. Därför får vagnen bara tre i betyg. Men inom det område den är avsedd för, stadskörning och shopping, är den solklar femma.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png]

3 reaktion på “Recension av Quinny Yezz

  1. lillasara

    Tack för ännu en bra recension, Elin! Men en shoppingvagn utan varukorg… Kan man fästa en krok på handtaget närmast sittdelen tror du, utan att vagnen tippar om man hänger typ en kasse med nyköpt overall eller krukväxt el liknande tyngd i? Bara nyfiken! Har inte behöv av nån mer än June och vår paraplysulky 🙂 /Sara Narveby

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Som sagt så rymmer fickan i ryggen förvånansvärt mycket. Jag skulle tro att du får i en overall eller en liten krukväxt där i. Annars går det säkert att ha en liten krok på handtaget om barnet sitter i vagnen. Även om jag personligen inte är så förtjust i att ha saker hängande på handtaget 😉

      Svara
  2. Ylva Sirman

    Jag avråder från denna vagn då då den är rent av farlig. Vi hade den som resevagn och framhjulet kilar lätt fast sig mellan gatstenar. Det upprätta läget i kombination med ett spänne som en tvååring lätt kan öppna själv gör att barnet riskerar att falla ur framlänges. En dag gick en av delarna i fällmekanismen plötsligt av när vårt barn satt i vagnen. Den fälldes alltså ihop så att barnet trycktes ihop som en ostkrok. När vi undersökte den närmare fanns också sprickor i en annan del bak på vagnen. Notera att vagnen var ny och inte hade skadats i transporten etc eftersom den då låg väl skyddad inuti en resväska. Den är liten ihopfälld och utmärkt i shoppinggallerior men tyvärr osäker och plastig.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.