Kronan Sulky S med ståbräda

Jag har fått en del frågor om hur Kronan Sulky S fungerar med ståbräda och har därför bestämt mig för att skriva ihop ett litet inlägg om det. Kronan rekommenderar Buggyboard Mini till Kronan Sulky S. Själv har jag ingen Buggyboard Mini utan en Maxi och har därför använt den till min Sulky S.

Efter att ha testat flera olika monteringar kom jag fram till att det enklaste helt enkelt var det bästa, jag monterade fästena i bakaxeln. Eftersom Sulky S har ganska kort handtag måste brädan komma väldigt nära vagnen för att barnet ska kunna stå innanför handtaget. När jag monterar brädan i bakaxeln hamnar den inte tillräckligt nära utan barnet får stå bakom handtaget.

2014-12-04 11.47.422014-11-26 14.15.43

2014-11-26 14.15.55

Det fungerar också bra att fälla upp brädan, inte fullt lika smidigt när vagnen är i liggläge men det går i alla fall och funkar med brädan uppfälld så.

2014-11-28 10.09.262014-11-28 10.30.52

Hur fungerar det då att köra vagnen när brädan sitter såhär långt bak? Det funkar förvånansvärt bra ändå tycker jag i alla fall med Buggyboard Maxi för det går att gå under den. Man får korta ner stegen en del och gå med raka armar, men det går. Om jag använde ståbräda jämt och ständigt så skulle jag nog välja en annan vagn med längre handtag som därmed var mer lämpad för ståbräda, men jag använder bara ståbräda då och då och mest kortare bitar och då tycker jag det fungerar helt okej. För att visa hur det funkar att gå bakom vagnen har jag filmat litegrann.

2014-11-28 10.12.40

Optimalt hade såklart varit om man kunde få brädan närmre vagnen (och det kan man om man har en Buggyboard Mini, jag återkommer till det) men, om det äldre barnet står innanför handtaget går det inte att använda vagnens liggläge, möjligtvis ett lite mer upprätt viloläge. Här har vi provat en alternativ montering som inte fungerade i praktiken men där kom i alla fall brädan såpass nära vagnen att dottern kunde stå innanför handtaget. Men som ni ser fungerar det inte så bra i liggläge.

DSC09271DSC09272

Om jag skulle köpa en ståbräda till Kronan Sulky S skulle jag välja Buggyboard Mini, den går nämligen att montera längre in på chassit, så som jag visar på bilden här nedanför och då kommer brädan närmre vagnen. Problemet är att Maxin är någon centimeter för bred mellan fästena för att gå att montera så.

2014-12-04 11.55.322014-12-04 11.56.05

Men problemet kvarstår alltså, antingen får du brädan närmre vagnen så att det är bekvämt att gå, men då kan du inte använda vagnens liggläge, eller så har du brädan längre ut så att du kan använda liggläget men då blir det lite mer obekvämt att gå bakom. Min slutsats är att om barnet som åker vagn väldigt sällan ligger ner i vagnen, eller om man bara använder ståbräda lite då och då så funkar det helt okej med ståbräda på Kronan Sulky S. Annars fungerar det tyvärr inte så bra, då hade jag nog valt en annan sulky med längre handtag.

13 thoughts on “Kronan Sulky S med ståbräda

 1. Anna

  Hej! Tack för alla smarta vagnstips! Är det samma ståbråda som ovan som rekommenderas till vanliga Sulkyn från innan 2014 dvs de som har icke ergonomiskt handtag?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, skulle jag köpa en skulle jag välja Buggyboard Mini även till den, så man kan få den så nära vagnen som möjligt.

   Svara
 2. Susanne

  Tack för en suverän blogg! Även jag har hittat denna vagn som verkar vara superbra och funderar på ett köp. Jag funderar dock på detta med ståbräda. Vi använder den en del, men inte alltid. Om man köper mini, kan man ändå montera den så att den hamnar längre ut vid de tillfällena som barnet i vagnen ska sova, så äldsta barnet kan stå utanför vid de tillfällena, men stå innanför när vagnsbarnet är vaket?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Ja, det kan man göra 🙂 Du kan tex. använda ”förlängningsdelarna” till ståbrädan när barnet ska sova och du vill ha brädan längre bak och ta bort dem när du vill ha brädan närmre. Men lite skruvande blir det ju då när man ska ändra.

   Svara
 3. Susanne

  Tack för svar! Det är klart, man ändrar väl gärna inte detta under promenadens gång. Blir det mycket mindre utrymme att gå på om man tar mini istället för maxi? Är kanske ändå inne på en maxi för att få in fötterna mellan hjulen. Anser att problemet finns hos oss även idag med vår emmaljunga o deras ståbräda. Det funkar inte heller klockrent trots att barnet står innanför handtaget.

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Jag vet tyvärr inte jag har inte testat Mini själv. Det skiljer 9 cm på bredden mellan hjulen och Mini har även 0,5 cm mindre hjul.

   Svara
 4. Anna-Sara

  Hej!
  Vi har köpt en Kronan Syskon och även en ståbräda – en Buggyboard Maxi. Nu funderar vi på hur vi ska montera denna bräda på bästa sätt. Det bästa skulle vara att montera brädan på samma stång som bromsen är, men i barnvagnsaffären sade man att man inte får belasta bromsen och därmed inte kunde montera en ståbräda så. Men det ser ut som att det är just så som du har monterat ståbrädan i detta inlägg – eller ser jag fel?
  Är det alltså ok att göra så? Det är inget som kan gå sönder då?

  Det är tyvärr svårt att hitta något annat ställe att ha brädan så jag hoppas att du har info. som jag inte har om att det är ok 🙂

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej Anna-Sara! Jag har aldrig hört att man inte skulle få montera ståbrädan i bakaxeln, det är tvärt om där de allra flesta ståbrädorna fästs. Det påverkar ju inte själva bromsen alls, bromsen är inuti bakaxeln. Om det däremot var en annan typ av broms med tex en båge som ska fällas ner för att bromsa så ska man såklart inte fästa ståbrädan i den bågen. Du har rätt i att det är svårt att hitta någon annanstans att montera, så jag skulle kört på det. (Ska ni få tvillingar?) MVH Elin

   Svara
   1. Anna-Sara

    Ja, precis, vi åker till Taiwan i juni och adopterar ett tvillingpar som fyller ett om någon månad 🙂
    Tack för svaret, då vågar vi kanske montera brädan där då…
    Undrar varför försäljaren sade att vi inte skulle montera brädan där…?
    För det är ju givet att man inte kan montera en bräda på vanliga ”fällbromsar”, men vi stod framför en Kronan Syskon och pratade om det hela.

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

     Men å vad roligt, stort grattis! Och bra val av vagn, den hade jag också valt till tvillingar 🙂 Ja, jag kan inte svära på att det är helt säkert, men jag har aldrig hört att man inte skulle få montera så och jag har som du vet gjort det själv också. För att vara helt säker kan du ju maila till Kronan och fråga, de brukar vara väldigt bra att ha och göra med 🙂

     Svara
 5. amanda johansen

  har du testat ståbräda till babyjogger city mini gt? tänkte om du hade nå tips på hur man ska ha barnet och vart den ska hålla?
  vi har en gt och enda vettiga lösning vi hittat nu är att fälla ner handtaget helt så hon kan hålla i det.. men blir väldigt jobbigt för oss som förälder att styra då vi får hålla i ”hörnen”…
  tips mottages mer än gärna!
  älskar vagnen och vill helst inte byta.. men kanske en annan bräda är bättre?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.