Recension av Kronan Sulky 2014

DSC04371

Märke: Kronan
Modell: Nya Sulky
Årsmodell: 2014
Chassifärg: Svart
Färg: Svart

Det är är min tredje Kronan Sulky och denna har jag nu haft i snart en månad. Jag har provkört den ett antal gånger i de flesta olika situationer och känner mig redo att skriva en recension av denna uppdaterade modell av Kronans nya Sulky av årsmodell 2014. Är du intresserad av den äldre sulkyn finns den recensionen här.

Sittdel

DSC04373DSC04374DSC04376DSC04377DSC04409DSC04258bDSC043782014-04-21 15.19.09DSC04656DSC04657

Kronan Sulky har steglöst ställbar rygg med nästan plant liggläge. Ryggstödet är steglöst justerbart och justeras genom att trycka ihop klämmorna på baksidan av ryggstödet sedan dra utåt. När man fäller upp ryggstödet drar man i remmen som kommer ut från klämman samtidigt som man trycker upp ryggplattan. Då hamnar tyget lätt i vägen för ryggplattan. När jag fäller upp den i sittläge brukar jag skjuta fram ryggstödet lite extra, då hamnar allt tyget bakom ryggstödet automatiskt och sedan drar jag åt så hårt jag kan i remmarna. Då blir sittläget faktiskt så nära upprätt man kan komma, som ni ser på bilden här ovanför.

Det som är positivt med detta sättet att justera ryggstödet är att det blir väldigt ombonat och mysigt när vagnen är i liggläge. Barnets huvud hamnar långt in i vagnen och suffletten täcker jättebra. Eftersom ryggplattan endast hänger i remmar gungar den också rätt skönt när man kör vagnen. Min dotter sover bra då. Det är gott om plats fram till bågen och bågen är också riktigt hög (19 cm) vilket gör det lätt att sätta i och ta ur barnet.

Min dotter som nu hunnit bli tre år och 93 cm lång får plats alldeles utmärkt i vagnen när hon sitter upp. Det funkar bra både att ha fotstödet i mellanläget och nedersta läget men det blir mest plats i nedersta läget. När hon ligger ner blir det lite trängre, har man fotstödet uppfällt sticker fötterna ut en bra bit utanför, men som ni ser på nedersta bilderna har hon inga problem att hitta skönare ställningar att ligga i. Skulle man tex. fälla ner ryggstödet halvt och ha fotstödet i mellanläget tror jag inte heller att det skulle vara något problem för henne att ligga skönt. Hon sover numera väldigt sällan på dagen så det är egentligen ett icke-problem. Sitsen är bred, det är gott om plats upp till bågen vilket gör att barnet kan dra upp benen. Det är gott om plats upp till suffletten och fäller man ner fotstödet blir det också långt, när fotstödet är uppfällt är det dock kort.

Sele

DSC04379DSC04380DSC04256

Kronan Sulky 2014 har samma sele som Kronans övriga vagnar. Den sitter fast runt barnets höfter och med grenband vilket gör att barnet sitter ordentligt fast men ändå kan böja sig fram och slipper sitta med ryggen pressad mot ryggstödet. Jag tycker denna sele är superbra och välkomnar verkligen att den nu sitter även på sulkyn. Selen är lätt att knäppa och knäppa upp. Den är också väldigt rymlig, min dotter är som sagt tre år och som ni ser har hon massor av plats att växa i selen. Jag kan intyga att ingen kommer växa ur selen innan de växt ur vagnen.

Sufflett

DSC04382DSC04383DSC04384DSC04385DSC043872014-04-21 14.58.03

Nya Kronan Sulky har fått lite förändrad design på suffletten, men funktionen är egentligen den samma. Suffletten går att ställa i många olika steg, den har också kvar solkepsen fram som gör att den skyddar väldigt bra mot sol och vind. Jag tycker Kronan Sulkys sufflett är superbra och skyddar bra. Nya suffletten har fått en annan placering av vädringsluckan. Den är nu placerad mitt uppe på suffletten vilket gör den både mer lättillgänglig och att den lättare går att använda som tittlucka, vilket är ett stort plus för mig.

Fotstöd

DSC04392DSC04393DSC04394DSC04391DSC04395DSC04396DSC04397

Fotstödet har tre lägen. Läget justeras genom att dra i den röda bågen som finns precis under fotstödet. Det är väldigt enkelt att justera fotstödet, man drar bara i bågen och sätter fotstödet i det läge man vill ha det. Längst ner på fotstödet finns en kant i metall som är lätt att torka av. Nya sulkyn har även en dragkedja längst upp på fotstödets tyg som gör det lätt att ta bort fotstödstyget. Det är väldigt praktiskt om man har ett äldre barn med skitiga skor som man inte vill ska smutsa ner fotstödet.

Liggdel

Kronan Sulky är en sulky och går inte att ha liggdel till. Sittdelen är godkänd från 6 månader.

Handtag

DSC04400DSC04401DSC043982014-04-21 15.36.47

Nya Kronan Sulky har ett ergonomiskt handtag som är ställbart med knäled. Handtaget går att fälla uppåt och framåt men inte så längt ner, det är i nedersta läget på nedersta bilden. Jag som är 167 cm upplever att handtaget är lite för högt för mig. Handtaget går att justera i sex olika lägen mellan 103-111 cm. Handtaget är skumbelagt, jag tycker materialet är skönt att hålla i. Det är skönt att hålla på sidorna av det ergonomiska handtaget när man bara går rakt fram. När man ska svänga och vagnen ska hävas är det dock svårt att hålla på sidorna, håller jag uppepå tycker jag att handtaget blir för högt vilket gör det svårt att häva den. Jag tycker det är lättast att hålla som jag gör på nedersta bilden när vagnen ska hävas, men jag hamnar då väldigt nära vagnen vilket gör att jag sparkar i bakaxeln. Det är inte heller så bekvämt att hålla så när vagnen bara ska rullas framåt och att hålla på att byta läge på händerna varje gång vagnen ska hävas blir ohållbart.

Varukorg

DSC04402DSC044032014-04-22 14.42.41

Kronan sulkys varukorg är liten! Sulkys varukorgar är generellt mindre än kombi- och duovagnars, men den här är liten även för att vara en sulky. Måttet på varukorgen är 31×28 cm. Men det som är värst är att det är så svårt att få i saker. Höjden från varukorgens kant till sittdelen är endast 11 cm, så man får pressa ordentligt om man ska ha i något större där. Fäller man sedan ner ryggstödet i liggläge blir det totalt omöjligt att få i och ur någon större grej. En gång när vi var ute med vagnen la vi i vår lilla skötryggsäck i varukorgen (den ryms precis) och sedan somnade dottern och vi fällde vagnen till liggläge. Då gick det inte att få ur ryggsäcken längre, man behöver alltså tänka på vad man har i varukorgen innan man fäller ner vagnen i liggläge.

Broms

DSC04407DSC04408

Kronan Sulky har kugghjulsbroms av revolvertyp. Bromsen justeras genom att fälla ner den svarta pedalen i mitten av bakaxeln. Detta är mycket enkelt och vagnen behöver sällan rullas för att bromsen ska gå i ordentligt.

Hjul

DSC04404DSC04405DSC04406

Kronan Sulky har 10 tums lufthjul. Den nya sulkyn har plastekrar istället för stålekrar som den gamla hade. Plastekrarna gör vagnen 4 cm smalare och även lättare. För att ta loss hjulet trycker du in den svarta knappen i mitten av hjulet. En annan nyhet för hjulen på nya sulkyn är att man har vinklat ut ventilen så att det ska bli lättare att komma åt och pumpa hjulen, mycket efterlängtat!

Fjädring

DSC04410

Kronan Sulky har fjädring på bakhjulen. Det är en ganska stum fjädring och vagnen har inte direkt något gung, men det dämpar större stötar ganska bra.

Hopfällning

För att fälla ihop Kronan Sulky drar du de svarta spärrarna som syns på bilden, mot dig.

DSC04412

Ryggstödet går då att fälla framåt.

DSC04413

Du måste också vika undan den röda säkerhetsspärren för att kunna fälla ihop vagnen helt.

DSC04414

Handtaget viker du sedan in under vagnen i framänden.

DSC04415

Hopfälld med hjulen på blir Nya Kronan Sulky 65x53x37 cm.

DSC04417

Det finns också ett lås som du kan använda för att hålla ihop vagnen när den är ihopfälld.

DSC04418

Hopfälld utan hjul blir vagnen 64x42x26 cm, otroligt kompakt!

DSC04420

Körkänsla & Hanterbarhet

Kronan Sulky är en robust och rejäl sulky med bra kvalité som ändå är mindre och smidigare än de flesta andra sulkys. Det är en liten och smidig vagn som rullar lätt. Lufthjulen gör att den tar sig fram helt okej i terräng och den funkar väldigt bra att köra i snö. På denna uppdaterade modell av sulkyn har man bytt ut handtaget till ett ergonomiskt handtag, det har man gjort för att handlederna ska belastas mindre när man kör vagnen och att man ska kunna variera greppet när man kör vagnen. Det är förvisso skönt att hålla i handtaget och det funkar bra att hålla på sidan när vagnen ska rullas framåt. Men det nya handtaget är inte bara ergonomiskt, det är också både kortare och högre än det handtaget som den gamla kronan sulky har. Att handtaget är kortare gör tyvärr att vagnen blir betydligt tyngre att häva, jag får ta i ordentligt varje gång jag behöver svänga och vagnen ska hävas. Att handtaget dessutom är lite för högt för mig som är 167 cm gör att det blir ännu tyngre. Men även min man som är 184 cm tycker vagnen är tung att häva. För att ge sulkyn en rättvis bedömning valde jag att ta fram och jämföra den med den enda andra vagn med fasta hjul som jag har här hemma, nämligen Emmaljunga Edge med classic-chassi. Jag provkörde båda vagnarna framåtvända med min dotter på 15 kg i och trots att Edgen väger 5 kg mer än nya sulkyn så var det betydligt lättare att häva, och därmed också att köra.

2014-04-23 15.14.35

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta, för Kronan Sulky är på många andra sätt och vis en helt fantastisk vagn och jag önskar att jag kunde rekommendera den till ALLA, så som jag kunde med den gamla sulkyn. Men tyvärr måste jag nu säga att man bör provköra denna vagnen hos någon av kronans återförsäljare, helst med barn i, innan man bestämmer sig för att köpa den.

Med detta sagt vill jag också påpeka att jag jämför denna nya sulkyn med den äldre versionen, som var extremt lätt att häva, jag föredrar också vagnar med riktigt bra hävkraft och är dessutom van vid vagnar med svängbara hjul. Vissa andra som testat nya sulkyn är väldigt nöjda och tycker inte att den är så väldigt tung att häva som jag tycker. Det beror också på vad man jämför med, det finns andra vagnar med fasta hjul, både sulkys och duo/kombi-vagnar som är lika tunga eller tyngre att häva, men jag tycker denna (och andra vagnar som är lika tunga) är för tunga och för jobbiga att köra helt enkelt. Därför säger jag att provkör och bilda dig en egen uppfattning innan du köper.

2014-04-11 17.28.42

Det kortare handtaget gör också att man hamnar närmare vagnen när man går och både jag och min man sparkar i bakaxeln titt som tätt när vi glömmer av oss går lite för nära vagnen.

2014-04-21 15.13.03

Som ni förstår tycker jag inte att Kronan Sulky är någon höjdare att köra på stan, eftersom den är så tung att häva blir det riktigt jobbigt när man ska gå runt i affärer och svänga nästa hela tiden.

Terrängkörning är dock en av Kronan Sulkys starkare egenskaper, vagnen har 10 tums fasta lufthjul vilket gör att den tar sig fram bra i terräng, bättre än de flesta andra sulkys. Jag har kört den i riktigt tuff terräng på en mindre skogsstig med massor av uppstickande rötter och stenar och det är inga problem för Kronan Sulky att ta sig fram. De små hjulen gör dock att det skakar en del. Det finns också 12-tums terränghjul till Kronan Sulky och med dem på kan jag garantera att vagnen tar sig fram utan problem och mjukt och fint, det har jag nämligen testat tidigare. Vanlig grusväg är absolut inga problem för Kronan Sulky, det klarar den utan några som helst problem. Även sand och djupare grus funkar helt okej med Kronan Sulky.

2014-04-21 15.24.44

Jag har inte testat denna sulky i snö, av förklarliga skäl, men den gamla sulkyn har jag kört i snö många gånger och vet att den rullar superbra och tar sig fram utan problem i riktigt djup snö. Det finns ingen anledning att tro att denna sulky skulle vara sämre i det avseendet. Kronan Sulky vann faktiskt mitt barnvagnstest i snö 2012.

2014-04-21 15.55.02

Kronan Sulky är en riktigt liten och smidig vagn och nu när den dessutom blivit 4 cm smalare blir den ännu smidigare att få plats med på bussen. Den sämre hävkraften gör dock att det blir lite tyngre att få på den på bussen. Vagnen är som sagt både smal och kort med handtaget infällt så den tar liten plats. De fyra lufthjulen gör att den står stabilt och stadigt på bussen. Är det fullt på bussen så kan man faktiskt också fälla ihop vagnen och ta med den ombord, den blir väldigt liten och smidig ihopfälld. Det är inte heller några problem att lyfta den om man behöver det, man får enkelt tag om hjulaxeln fram, eller i bågen.

Kronan Sulkys kompakta och lätta ihopfällning är en annan av dess styrkor. Den är riktigt lätt att fälla ihop, den har ett lås man kan sätta dit så att den hålls ihopfälld. Man faktum är att denna nya sulky hålls ihopfälld utan låset om man viker fram handtaget under sulkyn när man fällt ihop den. Den blir superliten ihopfälld, mycket mindre än alla andra traditionella sulkys. Och nu har den dessutom blivit lättare än den förra sulkyn. Allt detta sammantaget gör att den är jättelätt att hantera och packa in i bilen. Och som ni ser tar den väldigt lite plats i vår Saab 95 kombi.

2014-04-07 16.40.51

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 65x53x37 cm
Utan hjul: 64x42x26 cm

Uppfälld:

Längd till knäleden: 76 cm
Längd med handtaget som längst: 96 cm
Bredd: 53 cm
Hjulbas (Svängradie): 49 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 48 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd: 23-25 cm
Ligglängd: 93 cm
Höjd till sittytan: 46 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 11,2 kg

Maxvikt: 20 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

DSC04390DSC043882014-04-21 15.30.132014-04-21 15.43.31

Till Kronan Sulky ingår ett myggnät som finns inbyggt i suffletten. På nya sulkyn sitter det på insidan av suffletten istället för på utsidan. Det finns små krokar att fästa myggnätet med så att det ska sluta tätt. För att komma åt fickan kan det vara bra att vika över solskärmen över suffletten. Jag gillar att fickan är lite elastisk, det gör att det är lättare att stoppa i myggnätet igen utan att det blir trångt. Mitt enda klagomål är att när man öppnar fickan för myggnätet trillar fickan ner någon decimeter och hänger ner mot barnet. Min dotter tyckte såklart att det var jättekul att dra i det och sätta det över ansiktet.

Som tillbehör till Kronan Sulky finns 12 tums terränghjul att köpa för 1400 kronor. De gör dock vagnen lite bredare, den blir 57 cm bred med de på. De gör också handtaget ytterligare ett par centimeter högre. Här är Kronan Sulky med de äldre terränghjulen på, de passar om man har de gamla hjulaxlarna. De nya terränghjulen har svarta ekrar och passar både nya och gamla sulkyn, för där ingår hjulaxlarna.

2014-04-23 15.20.32

Som tillbehör till Kronan Sulky finns även resväska (800 kr), regnskydd, handtagsväska, skötväska, åkpåse och sittdyna.

 

Sammanfattning & Betyg

Kronan sulky har många bra egenskaper, som att den är väldigt lättrullad, har bra vinter- och terrängegenskaper, men ändå är väldigt liten och lätt att packa in i bilen. Den är också rymlig och skön för barnet att sitta och sova i. Den har helt okej liggläge och bra sufflett som skyddar riktigt bra. Det som drar ner intrycket av denna vagn ganska radikalt för mig är körkänslan och då mer specifikt hävkraften. Jag tycker att denna vagnen är alldeles för tung att köra och tyvärr tycker jag inte att de goda egenskaper som finns väger upp för det. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag om jag skulle köpa en Kronan Sulky skulle jag absolut försökt få tag i den äldre varianten som fanns -12-13 för den är jätteskön att köra och det tycker jag faktiskt är viktigare än att den är några centimeter smalare och lite lättare. Jag hoppas att man så småningom kommer förändra denna modell till det bättre, skulle man göra om handtaget så att vagnen blev lättare att häva skulle jag tycka att detta var en toppenvagn och verkligen kunna rekommendera den till alla.

Kronan Sulky finns i fem olika färger och kostar 3000 kronor.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png]

14 reaktion på “Recension av Kronan Sulky 2014

  1. Peka

    Riktigt synd med nya handtaget 🙁
    Har en Kronan sulky -09 som fortfarande används till nyss fyllda 5-åringen.
    Har också varmt rekommenderat sulkyn till alla som söker sittvagn med fasta hjul.
    Undra varför de gjort så att handtaget inte kan vikas ner mer?
    Den går väl att vika längre ner på deras andra vagnar..

    Hoppas Kronan kommer fixa det till nästa uppdatering!
    Och tur att vi inte behöver en ny vagn närmsta framtiden 😉

    Svara
  2. Marie

    Hej, har du nåt tips på barnvagn. Gillar brio go next förutom att man inte kan ha fullt liggläge. Vad tusan finns det då för vagn? Vill ha smidigheten med svängbara hjul men samtidigt gärna en vagn som klarar promenader i terräng. Sonen är dessutom bara 3 månader så tex urban jugnle går bort.. vill ha honom mot mig även i sittvagnen sen 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Kronan duo s eller Kronan City. Om du kan tänka dig ergonomisk sittdel finns även babytravel buffalo och bugaboo buffalo.

      Svara
      1. marie

        Tack för tipsen! Såå synd att trike har ergonomisk sits annars hade den varit ett bra alternativ. Har en gammal quinny xl freestyle nu dock är chassit slitet så vi behöver en ny till våran 3 månaders kille. Brio smile känns lockande men du skriver att den är liten mellan rygg och båge. Är ju intr så kul att behöva köpa ytterligare en till om inte allt för länge.. Superbra med allla recensioner, väldigt utförliga:)

        Svara
  3. Hanna

    Är supernöjd med vår Kronan sulky 2014 och tycker att det är en väldigt lättkörd vagn. Jag är 166 cm lång och upplever inte att handtaget är för högt eller att vagnen är tung att häva. Dessutom rullar den så lätt att man ofta kan svänga utan att man behöver häva vagnen, om man inte behöver göra tvära svängar. Har kört en hel del andra vagnar, dock ingen av Kronans tidigare sulkys.

    Svara
  4. titti

    Jag har också köpt Kronans nya sulky och kört med en på både kullersten, grusväg, gräsväg m.m jag är 163 cm lång och tycker den är helt fantastisk. Inte tung och upplever inte heller att handtaget är för högt, jag har handtaget i andra hacket nerifrån. Så tycker absolut att man ska prova köra med vagnen om man är intresserad av den. Vi tycker den är toppen.

    Svara
  5. Emelie

    Vi har en kronan sulky -14 till vår 1,5-åring, som vi köpte samma dag som den lanserades. Och vi är SÅ nöjda! Fantastisk vagn, supersmidig och liten. Lättkörd både i stan och i terräng. Och snygg! Upplever verkligen inte den som svårstyrd. Vi rekommenderar den till alla!!

    Svara
  6. Elin

    Hej Elin,

    Tack för en bra blogg som jag läser ofta trots att min andra redan är 1,5 (har flyttat en del mellan olika klimat och olika vagnsbehov). Nu har vi en Uppababy Alta/Cruz som vi älskar men som jag misstänker inte kommer att göra sig så bra i den norrländska vintern. Min man börjar tröttna på att jag googlar vagnar så därför frågar jag om hjälp… Önskar en lättkörd vagn (helst åtminstone svängbara framhjul) som ska klara snö och terräng, smidig att fälla ihop och lätt att lyfta in och ur bil (vi använder bil dagligen), babyskyddsadapter (om det skulle bli en trea) och vändbar sittdel. Gärna också stor varukorg. Läst dina guider men tacksam för tips.

    Hälsn,
    Elin

    Svara
  7. Sofie

    Hej
    Jag har en Emmaljunga Scooter S och är inte alls nöjd med den. Min son är 91cm och väger 15kg.
    Den är redan lite kort och den är smal där nere vid fötterna.
    Jag ska kolla på en Kronan sulky köpt 13. Är det en bättre vagn tror du?

    Sofie

    Svara
  8. Sofie

    Jag köpte en beg Kronan sulky nu och jag tror att jag kommer att vara jättenöjd med den. Smidigt att fälla ner ryggstödet när han sover. Och massa andra finesser. Tack för en superbra blogg!

    Svara
  9. Linnéa

    Hej och tack för en superbra blogg!
    Jag tänkte höra om bredden på handtagen på den äldre och nyare modellen är densamma och om det i så fall skulle vara möjligt att skifta handtagen?
    Dvs om det går att montera på ett handtag från sulky -13 på en sulky -16? Och vad tror du om resultatet? Anledningen är att jag är 160cm lång…

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det går. Det svåra är att få tag på det raka handtaget löst (men jag såg ett till salu ganska nyss i Kronan-gruppen på facebook.

      Svara
  10. Carolina

    Hm, hjulaxlar vad är nu det? Trodde jag skulle kunna ha de gamla hjulen om jag någon gång köpte deras nya sulky, går det alltså inte eller hur ligger det till? Har gamla hjulen plus den där stålpinnen man sätter fast dem med. Funderar nämligen på att beställa en ny vagn närsomhelst.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.