Recension av Joie Chrome

DSC06903DSC06896

Märke: Joie
Modell: Chrome
Årsmodell: -14
Chassifärg: Silver
Färg: Jade

Joie Chrome är en liten och smidig sittvagn som det även finns liggdel till. Jag har kört den som sittvagn och använt den främst till min 7-månaders, men 3-åringen har också testat ibland. Jag har testat den riktig noga i min vardag, på promenader, på shopping, i skogen, på grus, på bussen och att packa in i bilen. Jag har även haft den med på flera utflykter till bland annat Liseberg och Gekås. Nu är jag redo för en recension.

Sittdel

DSC06909DSC06910DSC06912DSC06913DSC06897DSC06898DSC06905DSC06918DSC06907DSC06908DSC06914DSC06899DSC07300bDSC06630b

Joie Chrome Har en vändbar sittdel som enkelt vänds runt genom att trycka in knappar i handtagen på sidan av sittdelen och sedan lyfta runt den. Ryggen kan justeras i tre olika lägen med hjälp av en knapp på baksidan av ryggstödet. Både att vända sittdelen och justera ryggstödet är väldigt lätt att göra. Sittdelen har helt okej liggläge men det är inte helt plant. Min 7-månaders har dock sovit gott i vagnen utan problem. Han sover faktiskt riktigt bra i denna vagnen. Sittdelen har swing away-båge, den fyller dock mest sin funktion när sittdelen är framåtvänd, när sittdelen är bakåtvänd tar bågen emot chassit när man ska vika undan den.

Sittdelen är ganska normalstor, ryggen har helt okej höjd vilket gör att min stora på 3 år och 5 månader som är 98 cm lång kan sitta bra i vagnen när sittdelen är framåtvänd och hon kan ha fötterna på fotstödet som är mellan framhjulen. Hon skulle dock inte kunna sova bekvämt i vagnen. Min son på 7 månader sitter helt okej i vagnen men eftersom han inte kan sitta själv än blir det lite ostadigt, det är inte så mycket sidostöd i sittdelen.

Sele

DSC06900DSC06901DSC06902

Joie Chrome har ställbar fempunktssele. Den är ställbar i fyra olika höjder för axlarna genom att trä ut bandet från baksidan och sedan trä tillbaka det igen. Selen faller isär i fem olika delar när man knäpper upp den, det gör att det är lätt att ta ut barnet, men lite krångligare att knäppa selen då man måste trä i axelbandets spänne i midjebandets och hålla fast det där medan man knäpper. Det går också bra att lämna axelbanden och bara knäppa midjebanden. Det är lätt att knäppa och knäppa upp spännet. En annan grej som är lite irriterande med tanke på att selen faller isär i fem delar är att både axelmuddarna och mudden till grenbandet lätt trillar av när man tar ut barnet. De hade gärna fått sitta lite tajtare. Selens band är i något bomullsliknande material och känns väldigt mjuka, de är också lätta att justera längden på.

Sufflett

DSC06921DSC06920DSC06919DSC06915DSC06913DSC069162014-08-18 15.21.45

Suffletten på Joie Chrome kan justeras i många olika lägen. Den har också en extra solkeps som man kan fälla fram vid behov. Trots det tycker jag suffletten är lite kort i liggläge eftersom den följer med ryggstödet bak när man fäller ner det. Vi har använd en extra solskärm från Teutonia och då har det funkar jättebra. Suffletten har också en stor tittlucka uppepå vars lock fästs med kardborre. Eftersom det bara finns en liten kardborrbit mitt på händer det ganska ofta att luckan blåser upp i hörnen så att ljus kommer in på barnet.

Fotstöd

DSC06922DSC06924DSC06925DSC06923

Joie Chrome har ett ganska kort fotstöd som är en tygbeklädd plastplatta. Det går att justera i två lägen, rakt ut från sitsen eller nerfälld. Det justeras genom att trycka in två knappar på sidan vilket går lätt. Fotstödet är ganska kort på 17 cm så när barnet är större får man vända dem framåt så att de kan luta fötterna mot det fasta fotstödet som finns inbyggt i chassit ovanför framhjulen. Ner till det fotstödet är det ca 20 cm.

Liggdel & Babyskydd

Jag har inte testat Joie Chrome med liggdel.

Däremot ingår adaptrar för Maxi-cosi och Joie Gemm babyskydd när du köper en Joie Chrome och jag har använt den som travelsystem med vårt Maxi-cosi Pebble ett antal gånger. Det är lätt att sätta dit och ta loss både adaptrar och babyskyddet. Chassit tar väldigt liten plats ihopfällt och är lätt att fälla ihop så jag tycker denna vagn lämpar sig väldigt bra som travel system.

DSC06954DSC06955

Handtag

DSC06926DSC06927DSC06928DSC06930DSC06906

Joie Chrome har teleskophandtag som kan justeras i tre olika lägen. Det justeras enkelt genom att trycka in knappen på sidan av handtaget. Handtagshöjden är 98 cm, 103 cm eller 109 cm. Även om jag som är 167 cm gärna hade haft handtaget i lägsta läget så hamnar jag såpass nära vagnen då att jag inte kan gå utan att sparka i vagnen. Därför har jag handtaget i mellanläget så att jag kommer lite längre bort från vagnen. Handtaget är i hårdplast, men jag tycker inte att det är obekvämt att hålla i. Det är däremot ganska repkänsligt.

Varukorg

DSC06933DSC06931DSC069322014-08-30 15.57.41

Jag älskar varukorgen på Joie Chrome, den är riktigt rymlig med ett yttermått på 47×38 cm. Den är dessutom djup och riktigt lätt att komma åt. Här kan jag slänga i vår stora skötväska, några jackor, ett regnskydd i klarplast och lite mat och det blir ändå inte fullt. När vi var på Liseberg hade vi skötväska, tygkasse, kylväska och två termosar i varukorgen. Maxvikt i varukorgen är 4,5 kg.

Broms

DSC06938DSC06937

Joie Chrome har en lättanvänd broms med en pedal som lätt trycks ner och som kan fällas upp genom att trycka ner den framtill, så att man inte skadar fötter och skor. Bromsen är en kugghjulsbroms av revolvertyp.

Hjul

DSC06936DSC06934DSC06935DSC07302DSC07303

Joie Chrome har fyra hjul, de främre är små svängbara och låsbara och de bakre är större hjul. Framhjulen är 18 cm i diameter och kan låsas genom att trycka upp brickan ovanför framhjulet. Bakhjulen är 28 cm i diameter. Framhjulen är vanliga EVA-hjul som redan har fått en del märken från stenar. Bakhjulen däremot är av något bättre material som känns strävt ungefär som gummi, det fastnar inga stenar i dem och trots flera veckors användning finns det inga märken i hjulen.

Fjädring

DSC06939

Joie Chrome har fjädring både i chassit och i framhjulen. Det är dock en ganska stum fjädring och vagnen har inget direkt gung. Fjädringen i framhjulen gör att vagnen lätt kör fast och viker sig när det kommer lite mer ojämnt underlag. Men vagnen hade antagligen varit mycket mindre trevlig att köra utan fjädringen, så det är bra att den finns.

Hopfällning

Joie Chrome kan fällas ihop både med sittdelen bakåtvänd och framåtvänd. Med sittdelen bakåtvänd är det smidigast att lämna sitsen i sittläge.

DSC06942

Sedan drar man de nedre gråa knapparna mot sig och fäller fram handtaget.

DSC06943DSC06944

Sist fäller du ner ryggstödet. Hopfälld med sittdelen bakåtvänd blir vagnen 84x59x45 cm, riktigt kompakt.

DSC06945

Vagnen har automatiskt lås ihopfälld, den är lätt att fälla ihop och väldigt lätt att hantera när den är ihopfälld.

DSC06946

Har man sittdelen framåtvänd fäller man först fram ryggstödet mot sitsen. Tar man först av bågen blir vagnen ännu lägre.

DSC06947DSC06948

Sedan drar man de grå knapparna på handtaget mot sig och fäller ihop vagnen. Superlätt och snabbt gjort. Hopfälld framåtvänd med bågen på blir den 84x59x47 cm.

DSC06949

Utan bågen blir den bara 84x59x37 cm ihopfälld, riktigt kompakt.

DSC06709

Körkänsla & Hanterbarhet

Joie Chrome är en liten, smidig och lättkörd vagn, den har helt okej fjädring och är generellt väldigt lättkörd. Den har dock lite sämre hävkraft, speciellt om man har handtaget i lägre lägena, man får ta i en del när vagnen ska hävas men eftersom den har svängbara hjul är det inte så jätte ofta det behövs. Vagnen rullar bra och är lätt att svänga, den har dock en liten tendens att dra iväg ut sidan om det lutar där man kör. Det finns viss tendens att man sparkar i bakaxeln på vagnen. Jag som är 167 cm lång hade gärna haft handtaget i lägsta läget men då kan jag inte ta ut stegen ordentligt när jag går. Däremot för långa personer som har handtaget i de högre lägena ökar gångutrymmet ganska mycket. Min man som är 184 cm kan köra vagnen utan att sparka i och jag har inte heller några problem om jag höjer handtaget ett snäpp. Framhjulsupphängningen är helt i plast vilket gör att vagnen skramlar lite från framhjulen när man kör den. Det är synd för chassit i övrigt upplever jag som väldigt rejäl och inte alls plastigt. Detta har dock inte stört mig när jag använt vagnen. Fjädringen i framhjulen, kanske också i kombination med att vagnen är lite framtung, gör att det kan vara svårt att komma över tex. trösklar, framhjulen fastnar lätt då och man får häva vagnen.

2014-08-16 14.11.02

Jag har kört Joie Chrome på stan och i affärer många gånger. Eftersom vagnen är väldigt liten och lättkörd så är det väldigt smidig att gå runt på stan med, den är kort och tar liten plats när man ska vända runt den. Den är också ganska smal. Denna vagn fungerar allra bäst i stadsmiljö och är en riktigt smidig cityvagn och shoppingvagn. Att den dessutom har riktigt stor varukorg är en fördel. Kullersten blir dock väldigt hoppigt och trottoarkanter blir lite bökiga i och med att den är lite tung att häva.

DSC06685

Jag har provkört Joie Chrome på min testrunda i skogen. Efter det kan jag konstatera att det verkligen inte är någon terrängvagn. Det gick att ta sig fram, jag behövde varken vända eller köra vagnen baklänges, även om jag funderade ett tag på om jag skulle vara tvungen till det. Jag tog mig fram men det blev extremt hoppigt och skumpigt och jag körde fast ofta och fick tillslut nästan lyfta hela vagnen för att ta mig fram. Trots att jag hade låst framhjulen så fastnade de ofta på större hinder och fjädringen gjorde att de vek sig inåt istället för att köra över hindren. Vanlig slät grusväg går dock att ta sig fram på, men generellt rekommenderar jag denna vagnen om man nästan bara kör på asfalt eller golv, vilket jag faktiskt oftast gör till vardags.

2014-09-02 14.21.23

Jag har inte provkört denna vagn i snö, men jag skulle inte tro att det är någon jättebra vintervagn.

2014-08-26 09.23.43

Det är däremot en riktigt bra vagn om du åker mycket kollektivt. Denna vagn är otroligt kort, bara 75 cm lång med handtaget i lägsta läget, vilket gör att på bussen så sticker vagnen inte ut alls i bussgången. Den är också smal, 59 cm bred, vilket gör att den inte tar mycket plats på bredden heller. Tack vare bakhjulen i gummiliknande material står den också bra och glider inte runt i bussen. Det jag hade önskat för att det skulle vara en perfekt vagn att åka buss med är lite bättre hävkraft så att den var enklare att ta sig ombord på bussen med, men det är ju riktigt svårt att åstadkomma det utan att göra handtaget längre 😉

Joie Chrome är också riktigt smidig att packa in i bilen. Den är extremt lätt att fälla ihop, bara att dra i två knappar så är den ihopfälld och den står dessutom på sina hjul när den är ihopfälld vilket gör att den blir lätt att hantera och man slipper oroa sig för smuts på vagnen när man ställer ner den. Den har dessutom automatiskt lås ihopfälld, blir riktigt kompakt när man fäller ihop den och väger bara 11 kg så den är lätt att lyfta in i bilen. Den går dessutom att fälla ihop både med sittdelen framåtvänd och bakåtvänd. Denna vagn har faktiskt allt jag efterfrågar när det gäller just ihopfällningen, den är fulländad på den punkten i mina ögon. Hopfälld i vår Saab 9-5 kombi tar den inte stor plats, här framåtvänd.

2014-08-30 15.54.11

Bakåtvänd:

2014-08-30 15.55.56

Utan sittdel men med babyskyddsadaptrar på, ett riktigt smidigt travelsystem. Har man ingen sittdel på tar det inte mer än någon sekund att fälla ihop den.

2014-08-30 15.53.05

Vi har även använt Joie Chrome med ståbräda, det är inte en helt optimal vagn för att ha ståbräda på, men drar man ut handtaget till högsta läget får min stora helt okej med plats att stå framför handtaget. Jag har använt vår BuggyBoard Maxi och fäst den i röret som går under varukorgen. Med den ståbrädan fäst på detta sätt funkar det helt okej att gå bakom.

DSC073172014-09-02 14.46.24

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel framåtvänd: 84x59x47 cm
Med sittdel framåtvänd utan båge: 84x59x37 cm
Med sittdelen bakåtvänd: 84x59x45 cm
Chassit med hjul: 84x59x32 cm

Uppfälld:

Längd med handtaget infällt: 74 cm
Längd med handtaget i mellan läget: 79 cm
Längd med handtaget utfällt: 84 cm
Längd med handtaget infällt och sittdelen i liggläge: 89 cm
Bredd: 59 cm
Hjulbas (Svängradie): 48 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 53 cm
Ryggstöd: 49 cm
Sitsens djup: 22 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 17/20 cm
Ligglängd: 83 cm (med det korta fotstödet)
Höjd till sittytan: 53 cm

Vikt:

Chassi: 7,8 kg
Sittdel: 3,3 kg
Vagn med sittdel: 11,1 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 4,5 kg

 

Tillbehör

Till Joie Chrome ingår förutom adaptrar för babyskydd även ett regnskydd i klarplast. Det är måttanpassat för sittdelen, lätt att sätta dit och har små gummiband för att fästa det i sittdelen. Det finns också en öppning baktill för att man ska kunna justera ryggen med regnskyddet på.

DSC06950DSC06951DSC06952

 

Sammanfattning & Betyg

Alla vagnar som är små och smidiga tilltalar mig, men den här vagnen är något lite extra enligt mig. Trots att detta är en vagn som lämpar sig allra bäst på asfalt och som city-vagn så älskar jag dess lätta ihopfällning, att den är liten och smidig både uppfälld och ihopfälld, att den är lätt och att den har en stor varukorg och komfortabel sittdel. Denna vagn gillar jag riktigt mycket och jag rekommenderar den verkligen om man söker en vagn som är liten som en sulky men ändå av det lite mer rejälare slaget. För om man bortser från framhjulsupphängningen så känns denna vagnen verkligen rejäl, som vilken annan duovagn som helst.

Men den är som sagt inte fulländad och hade jag fått fria händer hade jag önskat ett knäledshandtag så att man fick bättre hävkraft och mer utrymme att gå, samma material på framhjulen som bakhjulen, en rejälare framhjulsupphängning med en fjädring som inte ger vika lika lätt och en längre solkeps på suffletten. Men som ni märker är vi inne på detaljnivå, i det stora hela tycker jag att detta är en superbra vagn som faktiskt har fått en speciell plats i mitt hjärta. Detta är en vagn för dig som söker en liten och smidig vagn som fungerar från födseln och uppåt.

Joie Chrome finns att köpa som paket med liggdel, babyskydd och bas för 6000-7000 kronor eller som sittvagn för 5000 kronor. Den finns för närvarande i tre olika färger i Sverige.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

7 reaktion på “Recension av Joie Chrome

  1. Kicki

    Hej!
    På Joies hemsida ser jag en ny modell, Chrome DLX. Vet du något om denna? Tror du det är samma typ av hjul som den du provkört? Står att den har skumfyllda gummihjul, men jag är nyfiken på om detta gäller även framhjulen. Den väger ju lite mer än Chrome, så det skulle kunna vara så…

    Det där ”skramlandet” från framhjulen, är det störande? Någon mer läsare som har erfarenhet av denna vagn?
    Mvh Kicki

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Intressant! Bakhjulen ser ännu bättre ut än de jag testade, jag tror inte de jag hade var skumfyllda gummihjul utan någon form av ”bättre” plasthjul, typ PU. Dock ser det fortfarande ut att vara EVA-hjul fram även på denna. Suffletten verkar ha fått en förlängning också, det är jättebra! Jag ska höra med de i Sverige om de tänkt ta in den 🙂

      Svara
    2. Elin Inläggsförfattare

      Snabbt svar från Worldwise. De ska ta in DLX modellen. Den kommer i Java och Onyx i Sverige och kommer finnas på lager om ca två veckor 🙂

      Svara
        1. Elin Inläggsförfattare

          Det vet jag tyvärr inte. Antagligen finns den inte någonstans förrän den kommer in på deras lager, men jag har dålig koll på deras återförsäljare tyvärr. Kontakta Worldwise och fråga 🙂

          Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.