Recension av Greentom Upp

DSC08337DSC08377

Märke: Greentom
Modell: Upp
Chassifärg: Svart
Färg: Röd vändbar sittdel och svart sulky

Greentom Upp är en liten och smidig vagn vars huvudprofil är att det är en miljövänlig barnvagn, den är gjort i återvunnet material och produceras i Holland vilket gör att den är den grönaste barnvagnen enligt de själva. Greentom Upp finns i tre utföranden, med liggdel (som jag inte testat), med vändbar sittdel och med framåtvänd sittdel. Alla tre har samma chassi. Jag har testat Greentom Upp i min vardag i drygt en månad, jag har gått promenader, gått i skogen, gått på stan, åkt buss och packat in den i bilen, nu är det dags för min recension.

Sittdel

DSC08341DSC08342DSC08340DSC08346DSC08347DSC08348DSC08349DSC08351DSC08352DSC08394b2014-11-01 14b2014-11-15 11b2014-11-15 11b2

Greentom Upp Reversible är Greentoms vändbara sittdel. Den är ergonomisk och har två lägen när den är bakåtvänd, viloläge och liggläge, och tre lägen framåtvänd, sittläge, viloläge och liggläge. Lägena justeras genom att trycka in de grå  runda knapparna i mitten av sittdelsramen. Jag tycker att det är lite trögt att ändra lägena, men kan tänka mig att det blir bättre med tiden. För att vända sittdelen måste du ta loss den, sedan ändra läge på varje fäste för sittdelen, genom att trycka in den grå knappen och sedan sätta tillbaka sittdelen igen. Det är alltså ingenting du gör med barnet i medan du är ute. I sådana fall får man vara två stycken så att den ena kan hålla barnet undertiden. Att det inte finns något upprätt sittläge när den är bakåtvänd är en nackdel, min son är 9 månader och han har vid flera tillfällen dragit sig uppåt mot bågen och visat att han inte gärna vill sitta så bakåtlutad som han gör i viloläget. Samtidigt tycker jag egentligen att han är lite för liten för att vändas framåt, men jag har gjort det ändå vid vissa tillfällen. Det framåtvända sittläget är väldigt upprätt och han blir mycket nöjdare då.

Bågen är avtagbar men går inte att svänga undan. För att ta loss bågen drar du den utåt på båda sidor, alltså böjer isär bågen lite, då kan du sedan ta loss den.

Sittdelen är rymlig, även min äldre dotter på 3,5 år och 102 cm har provåkt i den vändbara sittdelen, hon satt riktigt bra och det gick att fälla ut suffletten, även om det var på gränsen.

Greentom Upp Classic är den framåtvända sulkyn med samma chassi. För att byta tar du loss den vändbara sittdelen och fäster istället sittdelstyget direkt i chassit. Det trycks fast med små spännen i chassit och fästs med kardborrespännen vid fotstödet. Suffletten klickas bara i. Det är alltså lite jobb att byta men inte krångligt.

DSC08374DSC08376

Sulkyns klädsel sitter alltså direkt i chassit vilket gör vagnen både kompaktare och lättare. Sittläget är riktigt upprätt. Det finns ett viloläge som justeras med en rem i ryggen. Viloläget syns på andra bilden här nedanför.

DSC08379DSC08388DSC08385DSC08386b

Sittdelen är riktigt rymlig. Enligt Greentom fungerar den upp till 18 kg och 110 cm. Min dotter väger 16 kg och är ca 102 cm och har gott om plats i sittdelen. Även bågen kan användas till den framåtvända sittdelen.

Sele

DSC08373DSC08354

Greentom Upp har likadan sele på båda sittdelarna. Det är en fempunktssele med fast höjd för axelbanden. Axelbanden går lätt att knäppa loss om man bara vill använda gren- och midjebanden. Det är lätt att knäppa och knäppa upp selen. Grenbandet har inte ställbar längd och jag upplever det som lite kort, särskilt när åkpåse används.

Sufflett

DSC08341DSC08339DSC08343DSC08378

Greentom Upp har bra sufflett. Den vändbara sittdelen har en extra solkeps framtill som gör att den skyddar lite extra och det är främst i fullt liggläge som den behöver användas. Även på den framåtvända sittdelen bedömer jag suffletten som bra, den går ganska långt fram och skyddar bra. Något jag kan sakna på båda suffletterna (särskilt när jag tvingas vända lillen framåt för att kan inte trivs i viloläget) är tittlucka.

Fotstöd

DSC08355DSC08384

Greentom Upp har fast fotstöd i plast. Den vändbara sittdelen har lite kortare tyg på fotstödet. Eftersom den vändbara sittdelen är ergonomisk följer fotstödet med upp när sittdelen fälls bak. Båda fotstöden har plast längst ner som är lätt att torka av.

Liggdel & Babyskydd

Den finns en liggdel till Greentom Upp, den har jag dock inte testat, liggdelen har samma ram som den vändbara sittdelen. Vill du köpa till liggdelstyget kostar det 1890 kronor. Det finns också babyskyddsadaptrar till Greentom. De kostar 299 kronor och passar Maxi-Cosi, Cybex Aton och Besafe iZigo.

Handtag

DSC08356

Handtaget är fast och inte ställbart i höjd. Det har en fast höjd på 101 cm, både jag som är 167 cm och min man som är 184 cm tycker att handtagets höjd fungerar bra. Handtaget är gjort helt i plast vilket jag egentligen inte upplevt som något problem. Jag har använt vagnen mycket med handtagsöverdrag som heter Citygrips, som gör det lite mjukare. Jag tycker vinkeln på handtaget är skön. I mitten av handtaget finns en upphöjning som vagnen står på när man fäller ihop den, den gör att det är lite svårt att hålla mitt på handtaget.

Varukorg

DSC08359DSC083602014-11-15 11.36.48

Greentom Upp har tyvärr väldigt liten varukorg. Botten på varukorgen är inte så väldigt liten, men öppningen till varukorgen är det så det blir svårt att få i större grejer. Varukorgens mått är ca 23×29 cm. Helt värdelös är varukorgen dock inte, ett par liter mjölk och en organizer får plats. När jag har tryckt i som mest har jag rymt både regnskydd, mössor, vantar, byxor och ett par vinterkängor. Maxvikten i varukorgen är 2 kg. Varukorgen sitter fastskruvad med sex skruvar, planerar du att växla mellan olika delar i olika färger kan det därför vara en bra idé att ha varukorgen i en neutral färg eller har samma färg på alla delarna. Varukorgen har annars samma färg som vagnens klädsel.

Broms

DSC09225DSC09228

Greentom Upp har en liten bromspedal på höger sida vid bakhjulet. Den fungerar smidigt och du trycker ner den för att bromsa och trycker den framåt för att obromsa. Det kan enkelt göras även om du är barfota eller har flip-flops.

Hjul

DSC08361DSC08362

Greentom Upp har bakhjul som är 20 cm i diameter och svängbara framhjul som är 17 cm i diameter. Framhjulen går inte att låsa. Hjulen är punkteringsfria men känns väldigt mjuka och dämpar bra tex. när man ska gå ner för trottoarkanter. Det fastnar inte heller särskilt mycket sten i dem, men de har fått lite småmärken nu när jag använt dem i några veckor.

Fjädring

Greentom Upp har ingen fjädring men det finns ett visst giv i framhjulen samtidigt som hjulen i sig är mjuka. Jag upplever faktiskt inte Greentom Upp som stötig även om man går upp och ner för trottoarkanter eller på lite grus.

Miljövänlighet

Ja, till den här vagnen krävdes en helt ny rubrik, nämligen miljövänlighet. Detta är nämligen en miljövänlig barnvagn. Chassit är gjort av bio-plast och återvunnen plast medan klädseln är gjord helt av återvunna PET-flaskor. Madrassen i liggdelen är tillverkad av bio-bomull, lin och ull.

Greentom Upp lokalproduceras i Holland, man kan tycka att Holland inte borde räknas som lokalproducerat, men faktum är att nästan alla barnvagnar tillverkas i Asien, och då måste Holland ses som lokalproducerat i jämförelse.

När vagnen gjort sitt går hela vagnen att ta isär i smådelar som kan återvinnas, Greentom skriver till och med att man gärna får returnera deras produkter till dem så att de kan återanvända och återvinna dem.

Greentom menar att deras barnvagn är den miljövänligaste som finns och jag tror dem, tyvärr är det övriga utbudet av miljövänliga barnvagnar inte så stort. Här har man tänkt på alla delar av processen och använder mycket återvunnet material vilket gör det till en riktigt hållbar produkt, i flera avseenden.

Hopfällning

Greentom Upp fälls ihop på samma sätt oavsett vilken sittdel du har. Om den vändbara sittdelen används måste den först klickas av. Det går att fälla ihop den med sittdelen framåtvänd men den blir då väldigt lång.

Först bromsar du vagnen, det förenklar ihopfällningen mycket. I mitten av chassit finns ett vred som du trycker in och vrider så att det stannar intryckt.

DSC08363DSC08364DSC08366

På andra sidan trycker du sedan in en knapp och vagnen kan fällas ihop. Det kan vara lite trögt, särskilt när man ska fälla upp den, men om man tar spjärn med foten brukar det gå bra.

DSC08367

Chassit blir otroligt kompakt ihopfällt och kan stå själv. Ihopfällt blir chassit 71x55x27 cm.

DSC08368DSC08369DSC08370

Lägger man den vändbara sittdelen ovanpå blir måttet 83x55x37 cm. Den blir faktiskt lika hög utan båge för fotstödet sticker upp lika högt.

DSC08371

När den framåtvända sittdelen används kan vagnen fällas med sittdelen på. Den blir då riktigt kompakt och kan stå själv ihopfälld. Med bågen på blir den 75x55x30 cm ihopfälld.

DSC08381DSC08380

Utan båge blir den 71x55x27 cm ihopfälld.

DSC08383DSC09229

Körkänsla & Hanterbarhet

Greentom Upp är skön att köra, den är lättkörd och svänger lätt. Den känns ganska rejäl och mjukt dämpad i och med att den har så mjuka hjul. Det här beror förstås på vilken vagn men jämför med, men för att vara en sulky med ganska små hjul tycker jag ändå att denna känns både rejäl och ganska mjuk att köra. Den skramlar och låter inte heller, inte ens när man kör över grus. Chassit är gjort helt i plast men det är tjocka plastdelar och den känns därför riktigt rejäl. Det går bra att köra den med en hand om man kör på plant golv, men på lutande ytor har den en tendens att dra lite åt det håll det lutar vilket gör att det blir svårare att hålla kursen om man bara använder en hand, det försvåras ytterligare av upphöjningen i mitten av handtaget som gör det svårt att hålla i mitten. Däremot när man använder båda händerna har jag inte upplevt det som något problem att vagnen drar. Hävkraften är medelbra, den är varken väldigt lätthävd eller tunghävd.

När den framåtvända sittdelen används hamnar hela sittdelen längre bak vilket gör att även tyngdpunkten kommer längre bak. Det gör inte bara att hävkraften blir bättre utan den gör även att vagnen blir lite mer lättsvängd och att den blir kompaktare. Den framåtvända sulkyn har ett otroligt kompakt yttermått på 77×55 cm vilket gör att barnet knappt tar upp mer plats sittandes i vagnen än vad det skulle göra om det gick. Det är alltså en riktigt smidig vagn och den kändes lättkörd även med ett tyngre barn i. Det är inga problem att svänga runt med en hand trots dotterns vikt i vagnen.

Greentom Upp är en riktigt liten och smidig vagn, den är både smal och riktigt kort och det märks när man tex. går i trånga affärer eller åker buss med vagnen, det finns ingenstans som den inte tar sig fram.

2014-11-19 09.31.57

Detta är en riktigt smidig shoppingvagn, den är både smal och kort och lättkörd och den riktigt korta hjulbasen gör att den svänger runt på ett väldigt litet utrymme. Det här är en city-vagn som fungerar riktigt bra som shoppingvagn. Det enda som man kan sakna är en större varukorg.

2014-11-18 09.35.11

Jag har faktiskt också testat att köra Greentom Upp i terräng, jag hade då den vändbara sittdelen bakåtvänd i viloläge. Tyvärr går det inte att låsa framhjulen. Med tanke på att denna vagnen har ganska små hjul hade jag inte förväntat mig att den skulle ta sig fram alls på min riktigt tuffa terräng-stig. Men det gick faktiskt att ta sig fram skapligt, vagnen kändes lite framtung och varje gång det tog stopp för framhjulen var vagnen på väg framåt. I slutet när det blev riktigt mycket rötter var jag tvungen att vända vagnen och köra den baklänges för att kunna ta mig fram. Jag tror att den faktiskt skulle kunna funka bättre i terräng med den framåtvända sittdelen, den blir inte lika framtung då. Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är en vagn som klarar betydligt med än plana golv, asfaltspromenader, grusvägar, gräsmattor och kullersten fungerar bra, men ska man gå i skogen bör man ta någon annan vagn.

2014-11-18 09.24.482014-11-18 09.25.08

Jag har åkt buss med Greentom Upp och detta är en riktigt liten och smidig vagn, med yttermåtten 87×55 cm (med den vändbara sittdelen, med den framåtvända är den endast 77 cm lång). Den tar riktigt liten plats på bussen och känns otroligt smidig. Den har helt okej hävkraft. Däremot är hjulbasen lite i kortaste laget, om bussen står en bit från kanten kan det vara precis så att framhjulen når bussgolvet utan att bakhjulen trillar av trottoarkanten. Men generellt är detta en riktigt smidig vagn att åka kollektivt med som tar riktigt lite plats.

2014-11-19 11b

Att fälla ihop och packa in Greentom i bilen är också riktigt smidigt. När den framåtvända sittdelen används är den otroligt lätt att fälla ihop och blir väldigt kompakt. De vändbara sittdelen måste plockas av först vilket gör att man får två delar att hantera vilket är lite krångligare, men jag tycker ändå att den är lätt att fälla ihop. Även med den vändbara sittdelen blir den kompakt ihopfälld. Här ser du den ihopfälld i vår Saab 9-5 kombi med vändbar sittdel:

2014-11-20 13.19.23

Med framåtvänd sittdel:

2014-11-20 13.22.51

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med vändbar sittdel ovanpå: 83x55x37 cm
Med framåtvänd sittdel: 75x55x30 cm
Med framåtvänd sittdel utan båge:75x55x27 cm

Uppfälld:

Längd med bakåtvänd sittdel i viloläge: 87 cm
Längd med framåtvänd sittdel: 77 cm
Bredd: 55 cm
Hjulbas (Svängradie): 42 cm

Sittdel Reversible:

Sittyta till sufflett: 51 cm
Ryggstöd: 50 cm
Sitsens djup: 23 cm
Sitsens bredd: 28 cm
Fotstöd: 22 cm
Ligglängd: 96 cm
Höjd till sittytan: 45 cm

Sittdel Classic (framåtvänd):

Sittyta till sufflett: 56 cm
Ryggstöd: 42 cm
Sitsens djup: 19 cm
Sitsens bredd: 34 cm
Fotstöd: 25 cm
Ligglängd: 93 cm
Höjd till sittytan: 45 cm

Vikt:

Vagn med vändbar sittdel: 8,9 kg
Vagn med framåtvänd sittdel: 7,5 kg

Maxvikt i vändbar sittdel: 15 kg
Maxvikt i framåtvänd sittdel: 18 kg
Maxvikt varukorg: 2 kg

 

Tillbehör

Det ingår inga tillbehör till Greentom Upp. Att köpa till finns åkpåse för 899 kronor, regnskydd för framåtvänd vagn 399 kronor, regnskydd till ligg- och sittdel 299 kronor och adapter för babyskydd 299 kronor.

 

Sammanfattning & Betyg

Greentom Upp finns med tre olika delar, liggdel, vändbar sittdel och framåtvänd sittdel. Den går att bygga ihop och köpa med de delar man själv önskar. Som liggvagn kostar den 3590 kronor, som vändbar sittvagn 2890 kronor, som ligg- och sittvagn 4890 kronor, som framåtvänd sittvagn 2490 kronor och för hela paketet med alla tre delarna får du betala 5890 kronor. Vill man köpa till tyget för den framåtvända sittdelen i efterhand kostar det 1090 kronor. Greentom Upp kommer börja säljas i Sverige i januari –15 och kommer bland annat finnas att köpa hos Lekmer, Jollyroom och Babyland.

Greentom Upp är en riktigt liten och smidig vagn, även om jag främst ser det som en sulky så skulle jag ändå säga att jag tror att den skulle fungera som endavagn för en familj som bor i city och inte rör sig i skogen. Vagnen är riktigt liten och smidig och fungerar bra att gå på stan med, åka kollektivt med och packa in i bilen. Detta kan också vara ett riktigt bra alternativ som extravagn, tex bilvagn och shoppingvagn.

De största nackdelarna tycker jag är att den inte har upprätt sittdel när den är bakåtvänd och att varukorgen är liten. Trots att min son inte trivs helt i viloläget bakåtvänd så tycker jag ändå att det fungerar helt okej med tanke på att det går att kombinera med den framåtvända läget beroende på situation. Detta är dock ingen vagn för dig som önskar ha ditt barn bakåtvänt i flera år.

Med den framåtvända sittdelen tycker jag att Greentom Upp är ett riktigt bra vagn, här ryms barnen länge, den har hög maxvikt, det finns ett viloläge om de har behov av att vila en stund. Detta skulle jag säga är en riktigt bra vagn för ett äldre barn som inte orkar gå alltid men som inte sover i vagnen så ofta. Den är lättkörd, lätt och smidig samtidigt som den är rymlig för barnet.

Jag ger Greentom Upp fyra av fem i totalbetyg.

Vändbar sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Framåtvänd sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

9 reaktion på “Recension av Greentom Upp

  1. Sara

    Hej,
    Tack för en informativ blogg.

    Jag är sugen på denna vagn men hittar inte den hos butikerna som ska vara återförsäljare. Har du någon koll på vad som hänt?
    Mvh
    Sara

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      De har blivit försenade men kommer in på lager i slutet av nästa vecka. Jollyroom kommer i alla fall att få in den då 🙂

      Svara
  2. Mari

    Hei!
    Tror du hvilestillingen på classic er bra nok til et par timers soving for en 2-åring, eller vil du anbefale reversible for et barn som sover så mye?

    Takk 🙂

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Det beror ju helt på hur barnet trivs med att sova i den ställningen. Men spontant tänker jag att det skulle vara skönare med riktigt liggläge om man ska sova så länge.

      Svara
  3. Mari

    Takk! Tror du den reversible sittedelen er stor nok til en 2-åring? Jeg forhørte meg med Jollyroom om man får kjøpe begge sitsene, men da må man visst kjøpe to chassis også..

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, det tror jag, som du ser i recensionen rymdes min 3,5-åring på 102 cm i den. Det var dåligt av Jollyroom, det är de som valt att inte ta in den så, i greentoms prislista går alla delar att köpa löst. På babyland.se kan du köpa den vändbara sittdelen löst, du kan alltså köpa ”sulkyn”+ den vändbara sittdelen så har du båda sittdelarna 🙂

      Svara
  4. Sanna

    Hej!

    Vill börja med att tacka för en enormt bra och info rik blogg!
    Du verkar ha en enorm koll på vagnar så tänkte att det är värt att rådfråga dig lite
    jag har en son på 15månader som precis fått som han vill och blivit vänd framåt men
    då fick vi ett litet bekymmer vår vagn får i te nå riktigt bra sitt läge framåt vänd (crescent trike exa)
    vilket irriterar sonen som gärna vill kunna sitt rakt och kika runt ordentligt, då vi är ute väldigt mkt
    med vagnen då vi även har hund är det enormt viktigt att han trivs. Sen är han lite trött somnar han lätt
    i vagnen om den är i viloläge vilket inte alltid är så lämpligt om det är ngn timme kvar till sovdags (han vaknar då efter ngn timme och är vaken halva natten = inte poppis av hans mamma ?).

    Men då har vi ju lite krav oxå på vagnen;
    Fullt sittläge
    Hyfsat liggläge (han sover gärna med benen upp eller i lite viloläge så behöver inte vara helt plant)
    Lätt körd, gärna gå att köra med en hand på hundpromenaderna
    Smidig i bilen då hundburen tar upp halva bagaget redan och vi ofta åker långt till släkten vill vi ha lite packutrymmen (idag måste vi ha takbox ?)
    Lätt att åka kollektivt med då jag inte har körkort utan tar tåg/buss
    Gå att köra på grus, gräs och i stan (stort plus om den tar sig fram på större skogsstigar/motionsspår)
    Men viktigast är att den är lättkörd, fullt sittläge och blir liten ihopfälld ☺️ Vad skulle du rekommendera?

    Mvh
    Sanna och Hugo

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      De flesta sulkys som blir riktigt små ihopfällda har inte helt upprätt sittläge tyvärr, de fälls ofta med rem och får ett lite bakåtlutat sittläge. Traditionella sulkys har bra sittläge, tex. Emmaljunga Scooter och Crescent Compact. Men de är ganska stora ihopfällda. Scootern skulle kanske funka? Beror på hur liten man vill att den ska vara. Jag tänker också på BT Jogger Terrain som också fälls med rem men som jag tycker får ett bra sittläge om man drar lite uppåt när man fäller upp ryggen. Även Kronan Sulky S tycker jag får ett bra sittläge och där har du lös sele också så barnet kan luta sig fram.

      Svara
  5. emelie

    Hej!

    Ska köpa en extravagn att ta med på resor, utflykter där smidig vagn behövs, tar liten plats, smidig att fälla ihop etc. . Vilken av greentom reversible och easywalker mosey hade du valt?
    Såg att du också gjort ett inlägg om att dom kommer med nytt chassi, är det bättre? Följer dom samma mönster att man bara kan byta ut klädseln och få en sulky?
    Många frågor..tacksam för svar 😉
    // emelie

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.