Recension av Babyzen Yoyo

DSC00668

Märke: Babyzen
Modell: Yoyo
Årsmodell: -13
Chassifärg: Vit
Färg: Grå

Jag har testat Babyzen Yoyo över sommaren på ett flertal resor och även kört den här hemma som vanlig vagn. Jag har testat den på promenader, i stan, på bussen i gräs och grus och sist men inte minst har jag rest med den, både med bil, cykel, tåg och flyg.

Sittdel

DSC00671DSC00672DSC00673DSC01100DSC00674DSC00675DSC00520bDSC01103bDSC01104

Babyzen Yoyo har en framåtvänd sittdel med steglöst ställbar rygg. Ryggen är ganska bakåtlutad i det mest upprätta läget vilket gör att min dotter sitter lite bakåtlutad och ibland glider fram lite i sitsen. Liggläget är helt klart ett liggläge men det är långt ifrån plant. Min 2-åring sover dock bra i vagnen. Ryggen justeras med en rem i ryggen. Ryggstödet är ganska lätt och sitter inte fast i något läge vilket gör att det är möjligt för barnet att dra fram ryggstödet med hjälp av selen. Risken är att barn som måste spännas fast i liggläge när de ska sova sätter sig upp i stället.

Sitsen är väldigt bred och rymlig, ryggen är dock kort, 43 cm. Sitsen är tillräckligt stor för att min 2-åring på ca 88 cm ska få plats att både sitta och sova bra. Höjden upp till suffletten är hela 66 cm så det blir aldrig några problem för ett större barn att sitta upp, det är i sådana fall i liggläge som det kan bli trångt.

Sele

DSC00675DSC00679DSC00677DSC00678

Babyzen Yoyo har en fempunktssele som är ställbar i tre olika höjder. Vi använder det högsta läget till min 2-åring. Selen har fastsydda axelmuddar (smart, då slipper man att de glider!) och sitter ihop från höft till axel så det går inte att koppla bort axelbanden. För att knäppa selen måste du först sätta ihop de båda bandens spännen och sedan trycka ner de i spännet. Selen har spännen på sidan som är lätta att knäppa upp vilket gör det väldigt lätt att sätta i en sittdyna eller åkpåse i sittdelen. Det finns också D-ringar i sitsen för att tex. fästa en extern sele.

Sufflett

DSC00692DSC00669DSC00681

DSC00680

Babyzen Yoyo har två olika lägen på suffletten, helt utfälld och helt infälld. Det finns även en tittlucka i suffletten som inte har något lock. Tittluckan är dock så liten och sitter så långt bak att jag aldrig upplevt det som störande att det inte finns lock, tvärtom är det väldigt bra att det finns en tittlucka så att man kan kika på barnet när det sover. Suffletten är helt okej för att vara på en sådan här liten sulky. Den skyddar barnets ansikte mot sol men de gånger hon har sovit i den när det varit soligt har vi kompletterat med ett mer heltäckande solskydd.

Fotstöd

DSC00676

Babyzen Yoyo har ett fast plastfotstöd. Det går alltså inte att justera på något sätt men det har varit i perfekt höjd för min 2-åring som gärna placerar fötterna där. Nackdelen är att barnets fötter “hänger ner” även när de ligger ner och ska sova, det går inte att fälla upp så att benen blir raka.

Liggdel

Det finns ett separat liggdelstyg till Babyzen Yoyo att köpa till för 2000 kronor. Det är då en plan bakåtvänd liggyta för ett barn upp till 9 kg. Sittdelen är godkänd att använda först när barnet är 6 månader. Även om barnet kan använda den vid sex månaders ålder ska man vara medveten om att den bara är framåtvänd, att den inte har fullt liggläge och att den är ganska öppen och inte så skyddad.

Handtag

DSC00681

Babyzen Yoyo har ett fast handtag som är 106 cm högt. Det är lite, lite för högt för mig som är 167 cm, men jag tycker ändå att det funkar helt okej. Fördelen med Babyzen Yoyo’s handtag är att det är helt, det är inte delat som på de allra flesta paraplysulkys. Det gör att du lätt kan köra vagnen med en hand och jag tycker också att det är skönare med ett helt handtag.

Varukorg

DSC00684

Babyzen Yoyo har ganska liten varukorg, men den rymmer mer än vad man kan tro, den är nämligen väldigt lång och har ganska höga kanter så det går att få i en hel del saker. Måttet på varukorgen är 48×22 cm. Vi har tex. upptäckt att en kylväska (av mindre modell) och tre jackor lätt får plats i varukorgen, det är inte illa. Trots det är det inte direkt någon vagn man går och storhandlar med. Maxvikt i varukorgen är 2 kg. I varukorgen hamnar automatiskt axelremmen när man fäller upp vagnen men tycker man att axelremmen är i vägen kan man enkelt ta loss den.

Broms

DSC00686DSC00688

Den röda lilla pedalen är vagnens broms som bromsar båda bakhjulen med en vanlig kugghjulsbroms. Ibland tycker jag att bromsen är lite trög, framförallt att få upp men trycker man till ordentligt så lossnar den alltid.

Hjul & Fjädring

DSC00689DSC00690

Babyzen Yoyo har små punkteringsfria hjul, på denna som jag testade är det vanliga EVA-hjul men sedan hösten 2013 är det hjul i PU-foam på alla Yoyo. Det fastnar ingen sten i dem och de blir inte fula som EVA-hjul. De främre hjulen är svängbara och går inte att låsa. Hjulen är 13 cm i diameter (5 tum) både fram och bak. Vagnen har fjädring både i chassit och på framhjulen vilket gör att den går förhållandevis mjukt på de flesta underlag trots de små hjulen. För att fungera bra på tex. grus hade jag dock önskat att hjulen gick att låsa.

Hopfällning

Hopfällningen är en av Babyzen Yoyo’s stora fördelar och det som gör den speciell, för att inte säga unik. Babyzen Yoyo blir inte bara extremt liten ihopfälld, den är också väldigt lätt att fälla ihop (när man gjort det några gånger).

Första steget är att fälla in suffletten.

DSC00691DSC00692

När du gjort det trycker du in de röda knapparna precis där ryggstödet slutar och viker ner handtaget och suffletten. (Vill du kunna fälla ihop vagnen med en hand kan du göra detta steg när barnet fortfarande sitter i vagnen).

DSC00693

Vagnens framhjul måste ALLTID vara riktade framåt när du fäller ihop vagnen, annars kommer det inte gå.

DSC00694

Nu böjer du dig ner och hittar den röda knappen under sitsen, där finns en röd liten knapp som ska trycka in och sedan ska du dra handtaget mot dig. När du gjort detta är vagnen i hopfällningsläge och du kan släppa det röda handtaget och istället ta tag i den grå stången och lyfta vagnen. Då fälls den ihop!

DSC00697

Jag vet att det är många steg och låter krångligt, jag hade själv problem första gången jag skulle fälla ihop den, men när man gjort det ett par gånger och vet vilken ordning allt ska göras så går det jättefort.

DSC00699

Babyzen Yoyo har automatiskt lås ihopfälld och du kan bära den antingen i metallstången eller i axelbandet. Man kan också placera vagnen i den medföljande lilla påsen, axelbandet kan man placera utanför så att den fortfarande går att bära i det.

DSC00702

För att fälla upp vagnen håller du i metallstången och trycker in en liten spärr som finns längre ner på vagnen, då fäller den upp sig.

Här är en bra film på hur man fäller upp och ihop Babyzen Yoyo.

Körkänsla & Hanterbarhet

Babyzen Yoyo är en riktigt liten sulky designad för att gå som handbagage på flyget. Detta gör att man inte kan förvänta sig riktigt samma funktioner och körkänsla av denna vagnen som en mer rejäl sulky (a la Emmaljunga och Brio tex). Men jag tycker ändå Babyzen Yoyo överraskar med sin körkänsla. Om man jämför den med en vanlig paraplysulky tycker jag att Babyzen Yoyo känns mindre plastig, mer rejäl och är lättare att köra. (Man får dock ha med i beräkningen att denna kostar betydligt mer).

2013-06-17 16.27.56

Babyzen Yoyo rullar bra och är lättsvängd. Den är otroligt smal (44 cm) vilket gör att den kan kännas lite ostadig men jag har aldrig upplevt att den har hållit på att tippa. Den långa hjulbasen och låga sitsen gör att den ändå är förvånansvärt stabil. Den låga sitsen gör också att min 2-åring lätt kan klättra i och ur vagnen själv vilket hon tycker är jätteroligt. Vagnen har inte så jättebra hävkraft och när man ska häva den böjs vagnen lite grann vilket gör att det känns som att den ska gå sönder, jag är dock ganska övertygad om att det bara är en känsla och att det inte finns någon risk för att det ska hända egentligen.

Babyzen Yoyo är smidig för shopping i affärer, den är väldigt smal vilket gör att den lätt tar sig fram överallt. Jag hade dock önskat att den var lite mer lättrullad för att vara helt optimal på stan. När man är på stan och ska fika kan det ibland vara lite problematiskt med barnvagn, det är ofta trångt och svårt att få plats med barnvagnen precis där man ska sitta men man vill kanske inte lämna barnvagnen utan uppsikt. När vi har varit på café eller restaurang med Yoyo har jag helt enkelt fällt ihop den och lagt den bredvid oss eller en gång till och med på golvet under den bänk vi satt på. På så sätt tar den ingen plats och är inte i vägen alls när man inte behöver den.

DSC00968

Det går inte att köra Babyzen Yoyo i vanliga trappramper, den är alldeles för smal mellan bakhjulen. Då får man antingen bära den ner med barn i (det är ju en lätt vagn) eller fälla ihop vagnen och ta den på axeln och bära eller hålla barnet i handen när man går ner för trappan.

2013-06-13 16.04.14

Jag har inte varit ute i den allra tuffaste terrängen med Yoyo, men jag har kört på grusväg med grovt grus och på grässtig. Det tyckte jag gick helt okej. Det var riktigt grova stenar på grusvägen vilket gjorde att framhjulen vobblade lite men vagnen tog sig fram utan problem. Gräs har inte heller varit några problem att köra på. Däremot är Yoyo ingen vagn som man går i skogen med.

Jag har åkt buss med Yoyo (med min dotter sittandes i vagnen) och jag skulle inte säga att den funkar jättebra till det. Vagnen är så lätt och de punkteringsfria hjulen har ganska dåligt grepp vilket gör att den lätt glider över golvet. Den stod inte alls kvar där jag hade ställt den faktiskt utan jag var tvungen att hålla i den hela tiden. Bäst stod den om jag ställde den bakåtvänd med handtaget mot sätet framför.

2013-06-17 16.37.30

Fördelen med Babyzen Yoyo är dock att du lätt kan fälla ihop vagnen och ta den på axeln när du ska åka buss, det är förstås extra bra om det är fullt på barnvagnsutrymmet på bussen. Men tänk på att du måste tömma varukorgen helt och barnet behöver nog vara så stort att det kan gå på bussen själv, annars blir det krångligt.

Som ni förstår är Babyzen Yoyo extremt lätt att packa in i bilen, den enkla ihopfällningen, det lilla portfölj-formatet och vagnens lätthet gör det till en barnlek att packa in (eller snarare slänga in) vagnen i bilen. Här ser du den i en Saab 9-5 kombi.

2013-06-28 13.44.562013-06-28 13.45.222013-06-28 13.45.472013-07-07 10.38.43

Men, Babzen Yoyo är designad för att vara en resevagn och jag har även tagit den på flera resor i sommar, därför ska jag självklart också redogöra för hur jag tycker den funkar som resevagn.

På vårt första äventyr med Yoyo cyklade vi en del. Min man hade satt fast en ugnsplåt på min pakethållare som vi placerade vagnen på och spände fast den med spännband. Det byggde förstås på att vi var två och att den andra kunde ta dottern i cykelsitsen på sin cykel. Om man gärna vill ha både barn och vagn med sig på en cykel så skulle jag tro att det går att lösa tex. genom att använda en sådan här pakethållare att spänna fast vagnen på.

2013-06-30 15.17.262013-06-30 15.14.582013-07-13 16.37.34

Vårt andra äventyr bestod i att åka nattåg upp till Norrland med Babyzen Yoyo, något som den självklart klarade galant. Här kom verkligen den lilla storleken  till användning eftersom vi lätt kunde fälla ihop Yoyo och placera den under sätet i sovkupén. Vilken annan vagn som helst (förutom möjligtvis en paraplysulky) hade man behövt lämna i bagageutrymmet i andra änden av tågvagnen där det ofta är fullt och man dessutom inte har uppsikt över vagnen. Annan riktigt bra grej var att vagnen gick att köra, inte bara genom tågets gång (där vanliga 60 cm-vagnar inte kan köra). Det gick dessutom att köra in den genom den extremt smala kupédörren.

DSC00882DSC00884

Tredje äventyret var att flyga hem igen. Babyzen Yoyo är designad för att gå som handbagage på flyget och har mindre mått än den rekommenderade standarden för handbagage. Trots detta verkar det stundtals vara svårt att få ha med sig Babyzen Yoyo som handbagage. Jag får faktiskt en känsla av att flygpersonalen sätter sig på tvären bara för att det är en barnvagn det handlar om. Jag flyger ganska ofta och ser folk ha med sig riktigt stora kabinväskor som under inga omständigheter kan uppfylla måtten för handbagage och det är det aldrig någon som reagerar på.

Här har vi i alla fall “bevis” Babyzen Yoyo passar alldeles utmärkt i “lådan” för handbagagemått för både SAS och Norwegian.

DSC009652013-07-25 10.02.08

Själva flög vi med SAS och under incheckningen hade vi den ihopfälld (utan väskan på) och då var det aldrig några problem. Det verkar nästan som att ingen såg att det var en barnvagn eller lade märke till den när jag hade den ihopfälld på axeln. Här ser ni våra tre handbagage på bagagebandet.

2013-07-25 10.12.45

Det var inte heller några problem att gå genom gaten med vagnen ihopfälld och den har gott om plats i bagagehyllan. Sköt man den hela vägen in var det faktiskt så mycket plats att det rymdes en väska utanför.

2013-07-25 10.55.25

Vi hade 2,5 timmes mellanlandning i Stockholm och eftersom det var min dotters sovtid var vagnen ovärderlig. Annars finns bara enkla paraplysulkys utan liggläge att låna så det var verkligen guld värt att vi hade med oss en vagn hon kunde sova i.

2013-07-25 13.41.07

När vi bordade i Stockholm försökte vi oss på att köra vagnen ombord på planet. Vid gaten tittade de på vagnen och jag sa att den går som handbagage. “Ja, hos VISSA flygbolag” blev svaret, vad som nu menades med det eftersom den bevisligen får plats i deras korg för handbagage. Han lät oss i alla fall gå på men när vi skulle gå ombord på flygplanet blev det stopp.

– Den där måste ni lämna till bagagepersonalen, sa flygvärdinnan.
– Nej vi lägger den i bagagehyllan, svarade vi.
– Den får inte plats, blev hennes svar 😉
– Jo, det gör den, vi hade den där på förra flygningen, sa vi. Och så fällde vi ihop den och då var det inga problem, hon såg riktigt imponerad ut och vi fick gå på med Yoyo i handen 🙂

När vi var framme var det skönt att kunna fälla upp vagnen och ha någonstans att sätta dottern så fort vi klivit av planet.

2013-07-25 16.15.07

Men den absolut största fördelen med att man får ta vagnen som handbagage är att man vet att den är hel när den kommer fram. Vi har flera gånger råkat ut för att vagnen varit sönder när vi kommit fram och även om flygbolaget står för kostnaden är det mindre roligt att behöva vara utan den trasiga vagnen och att göra flera turer till barnvagnsaffären för att lämna in och hämta ut vagnen när den är på lagning.

Sammantaget tycker jag att Babyzen Yoyo är en riktigt bra resevagn, speciellt för ett äldre barn från 1,5 år och uppåt. Dess litenhet och smidighet slår det mesta och jag tycker att det överväger de nackdelar som finns.

Mått & Vikt

Hopfälld: 52x44x20 cm

Uppfälld:

Längd: 84 cm
Höjd: 106 cm
Bredd: 44 cm
Hjulbas (Svängradie): 55 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 66 cm
Ryggstöd: 43 cm
Sitsens djup: 24 cm
Sitsens bredd: 18-32 cm
Fotstöd: 20 cm
Ligglängd: 89 cm (inklusive fotstöd)
Höjd till sittytan: 41 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 5,8 kg

Maxvikt: 15 kg
Maxvikt varukorg: 2 kg

Tillbehör

Till Babyzen Yoyo ingår en axelrem, en väska/påse och ett regnskydd.

DSC00702

Regnskyddet är i klarplast och placeras på vagnen med hjälp av kardborre. Tyvärr täcker inte regnskyddet suffletten och eftersom suffletten är i vanlig canvas blir den blöt om det regnar. Detta kan leda till att barnet blir blött men på lång sikt finns också risk för mögel. Jag skulle alltså rekommendera att man använder ett annat, heltäckande regnskydd.

DSC00703DSC00704

Sammanfattning & Betyg

Babyzen Yoyo finns med svart eller vitt chassi och sedan köper du till ett color-pack där det ingår sittdyna och sufflett i svart, röd, blå, rosa eller grå. Ett color-pack kostar 600 kronor och du kan alltså lätt köpa flera olika färger till vagnen eller byta ut den om du tröttnar. En komplett vagn kostar 3500 kronor.

Sammantaget tycker jag att Babyzen Yoyo är en bra sulky som framförallt vinner på sin smidighet och enkla ihopfällning. Jag rekommenderar absolut vagnen som resevagn, speciellt om man flyger mycket men egentligen för alla typer av resor. Den passar också utmärkt som bilvagn om man åker mycket bil eller vill ha en vagn liggandes i bilen som inte tar så stor plats. De största nackdelarna med vagnen är att den inte har upprätt sittläge, inte uppfällbart fotstöd och att handtaget inte är ställbart. Det är heller ingen terrängvagn utan en vagn som man med fördel kör på asfalt och ibland på gräs eller grus. En annan nackdel är att maxvikten är 15 kg och att ryggstödet är kort vilket gör att den blir svår att använda till riktigt stora barn.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

16 reaktion på “Recension av Babyzen Yoyo

  1. Kimberly

    Jag har Babyzen Yoyo som jag använt till min dotter sedan hon var 10 månader och tyckte det var kul att läsa din recension eftersom jag upplever den nästan exakt likadant som du. 🙂
    Vill addera att vagnen lätt blir baktung ifall man vill hänga sin skötväska över handtaget. Det funkar om barnet sitter i men vagnen tippar lätt bakåt ifall man tar ur barnet och låter väskan hänga kvar. Och i alla fall min skötväska går inte att få plats med i korgen.
    Vi flög till Prag med denna vagnen. Det var inga problem vid incheckningen när vagnen var ihopfälld. Däremot när vi skulle flyga hem (med samma bolag, Norwegian) satt vår dotter i vagnen vid incheckningen och då blev det stopp. Vi försökte förklara för tjejen i disken att den blev pytteliten ihopfälld och att vi haft den som handbagage på flyget dit men hon svarade bestämt ”I don’t know how you do it in Norway, but it’s not the way it works here”. Slutdiskuterat! 😀 Alltså är det heta tipset att alltid ha den ihopfälld vid incheckning och vid gaten för att slippa diskussioner.

    Svara
  2. Linda

    Funderar på köpa denna vagn. Hur resonerar flygbolagen då man faktiskt får ett handbagage till med sig (vagnen) Det blir ju ett extra handbagage förutom det men redan har..

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Du får bara ha med dig samma antal handbagage som alla andra. Alla som har ett eget säte får ha ett handbagage så man får ta en väska mindre med sig då.

      Svara
  3. eli

    hej !!

    undrar om du har bytt någon gång dem äldre hjulen på vagnen . alltså jag har köpt nya hjul till vagnen men kan inte riktigt skruva av och dra ut dem gamla hjulen (skruvat av en skruv som är i mitten hjulen ) ,det är alldeles för hårt .

    MVH
    eli

    Svara
  4. Anna

    Hej, min son på 2 år, 1 mån, 88 cm lång fick testa denna vagn idag i butik, modell 2016. Blev besviken över att han med sittdelen i upprätt läge inte verkade få något stöd till nacke och huvud pga kort ryggstöd? Vet du om det är några andra incheckningsbara vagnar på gång på marknaden med längre ryggstöd?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Den har lite kort ryggstöd ja tyvärr. Nya Mountain Buggy Nano V2 klarar i princip måttet för handbagage om du tar av hjulen, men den har inte så mycket högre rygg. Carena Kobbe är en ny vagn som kommer ut snart som också klarar måttet för handbagage men jag vet inte hur hög den är i ryggen.

      Svara
      1. Anna

        Tack för ditt råd och tack för en användbar blogg. Knepigt att hitta bra kombinerad resevagn+ vardagssulky. Vill egentligen ha en lätt o liten resevagn, med barnet vänt mot mig, terränggående, och med relativt rymlig varukorg. Vi bor på landet utan bil på sommaren, 3 km till närmsta affär/by med grusväg. Flygresa/buss dit. Så har höga förväntningar på resevagn samtidigt som vår son börjar kännas för gammal för Bugaboo Cam i vardagen hemma till/från förskola. Såg dessutom att flygbolagen är på gång att ändra reglerna för handbagage så snart får man inte flyga med yoyo i kabinen. Oh well, hoppas att Kronan Sulky S görs vändbar i nästa version – den verkar bra.

        Svara
        1. Camilla

          Åh nej, var läste du det? Är precis på gång att köpa en yoyo, men får man snart inte ta med den som handbagage köper jag hellre en vagn med ställbart fotstöd och längre rygg ?

          Svara
          1. Elin Inläggsförfattare

            Standardmåttet för handbagage togs bort för ett tag sedan. Så de kan i princip använda vilka mått de vill för handbagage, men än så länge känner jag inte till att någon har ändrat måtten. Det enklaste är helt enkelt att man alltid kollar med det flygbolag man ska resa med.

        2. Linda

          Hej Anna! Vart någonstans har du läst att flygbolagen är på gång att ändra sina reglar för handbagaget? Är nämligen också ute efter en barnvagn (som liknar dina behov) och har fått tipset om just yoyo.

          Varma hälsningar Linda

          Svara
  5. Anneli

    Hej! Har en baby på 7 mån som vi har en Emmaljunga viking till. Till den har vi ståbräda till dottern på 3,5 år. Funkar bra men nu när vi ska semestra känner vi att vi måste ha sittmöjlighet även till henne, om dagarna blir långa och hon vill sova en stund alt bara vila benen. Tror du yoyo skulle funka till en 3,5-4 åring? Och tror du den skulle rymmas under vikingen? Då skulle man lätt kunna ha den med sig och plocka fram vid behov. Alt mountain buggy nano, hur skulle den vara vs nanon…?

    Svara
    1. Elin Inläggsförfattare

      Nej, jag tror inte den ryms under Viking, Vikingen har alldeles för smal varukorg. Jag tror en 3,5-4-åring ryms att sitta i den men det blir kanske inte så bekvämt att sova. Beror ju helt på hur stor barnet är också. Möjligtvis att GB pockit ryms i Vikings varukorg men jag är inte säker på den heller.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.