Mögel på barnvagnar

Det händer ibland att det uppstår mögel i barnvagnar och det känns som att det blir allt vanligare, eller så blir medvetenheten om möglet större. Mögelsporer finns alltid i luften men hur mycket varierar under året, störst andel mögelsporer finns under sommaren. För att möglet ska kunna växa krävs fukt, rätt temperatur och något att växa på. Temperaturen som är optimal för mögeltillväxt är mellan 2-25 grader. Över 37 grader kan mögel inte växa. Alla dessa tre faktorer krävs alltså för att mögel ska kunna växa på vagnen, tar du bort någon av dessa tre kan möglet inte växa. Det som är lättast att ta bort är såklart fukt. Förvara vagnen där det är torrt och låt den torka ordentligt om den blivit blöt så kommer inte mögel att uppstå.

Hur ser mögel ut?

Det mögel som bildas i barnvagnar, alltså i textilier, är svartmögel. Svartmögel syns som svarta/gråa prickar eller fläckar. Ett annat kännetecken kan vara att det luktar illa, oftast ganska unket. Men det är inte all mögel som luktar, så det kan vara mögel trots att det inte luktar illa. Ett knep för att ta reda på om det är mögel eller smuts på klädseln är att tvätta den som vanligt. Försvinner fläckarna var det antagligen smuts eftersom mögelfläckar är väldigt svårt att få bort. Uppkommer fläckarna direkt efter en tvätt är det med stor sannolikhet mögel. På svarta vagnar kan det vara svårare att se mögel men det visar sig ofta som gråa fläckar. Innan du köper en vagn (speciellt om det är en äldre begagnad) så kontrollera noga så att det inte finns mögelfläckar på vagnen. Mögelfläckar finns ofta på insidan av suffletten och i sitsen och där är det också lätt att se. Lukta på vagnen, luktar den unket eller dåligt och kolla igenom vagnen noga. Fråga också säljaren hur vagnen är förvarad. Är den förvarad i källare, kallgarage, eller kallförråd, så kolla noga efter mögelfläckar på vagnen. En vagn som är förvarad utomhus, om så bara ibland, skulle jag nog inte köpa, det är bara en tidsfråga innan mögel uppstår på en sådan vagn.

Här nedanför följer några bilder på att mögliga barnvagnar. Var uppmärksam på att mögel lika gärna kan finnas i madrassen eller i vagnens träplatta.

1059206_600408646647759_522158124_n1057164_600408736647750_2021304419_n

Mögel barnvagn1057273_610828135602085_421589041_nMögel träplatta Vad gör man om man har mögel i sin barnvagn? All tillväxt av mögel är inte synlig för blotta ögat, utan kan bara ses i mikroskop. Därför kan du omöjligt veta om du har fått bort allt mögel om du försöker tvätta bort det. Mögelprickar är svåra att få bort, men lyckas du med det har du med största sannolikhet fortfarande osynliga mögelsporer kvar i tyget. Eftersom mögel orsakar allergi, astma och cancer så rekommenderar jag att man slänger klädseln om man fått mögel på den. Det finns speciella mögeltvättar, men de är inte anpassade efter att ett barn ska vistas i de behandlade textilierna och innehåller ofta kemikalier, därför skulle inte jag använda sådana. Inte heller klorin är bra att använda eftersom det inte rengör på djupet utan bara bleker bort fläckarna. Ska man tvätta ska man använda ättika eller vinäger, det rengör på djupet och kan vara värt att testa om bara ett litet område är drabbat.

Om det är så att klädseln är mycket angripen av mögel så bör man slänga den. Tyvärr är det ofta dyrt att köpa en helt ny klädsel. Man kan i sådana fall försöka hitta en begagnad, sy en egen klädsel, eller försöka sälja övriga vagnen i delar (tex. som reservdelschassi).

Hur förebygger man mögel i barnvagnen?

Förr i tiden behandlades vagnarna ofta med olika giftiga ämnen för att försöka förebygga mögeltillväxt. De ämnen som användes var ofta inte så hälsosamma för barnet och därför har man slutat med detta. Men i grund och botten beror mögeltillväxt i barnvagnar helt enkelt på att man hanterat (ofta förvarat) barnvagnen fel. Jag tänkte därför ge några tips på hur du förebygger mögel i barnvagnen.

 • Använd alltid regnskydd om det regnar eller snöar.
 • Om vagnen blivit blöt, ta ur allt ur vagnen och häng på tork, ju fortare det torkar desto bättre.
 • Förvara vagnen VARMT och framförallt TORRT. Vanlig innemiljö är bästa förvaringen för en barnvagn, i andra hand uppvärmda och torra utrymmen, som ett varmförråd eller barnvagnsrum.

 

Källa och mer info om mögel på barnvagnar hittar du här.

10 thoughts on “Mögel på barnvagnar

 1. Moriya

  Någon som vill byta klädsel?

  Det är en Cangaroo City med 3 st punkteringsfria hjul och framåtvänd sittdel.
  Köpt 2010 och är i otroligt bra skick och har varit förvarad i stora säkra plastpåsar när den inte användes.

  Vi har köpt det för våras prinsessa och nu väntar vi en prince;)

  Svara
 2. camilla

  Vi köpte en begagnad brio happy igår. Den ser otroligt fin o välvårdad ut men luktar misstänkt likt mögel. Har dock vänt ut o in på allting o hittar inget. Om jag tvättar klädseln och lukten går bort, kan jag slappna av då? Tänker att den kanske stått någonstans där det luktar mögel-tex i ett angripet hus eller annat, lukten har ju en förmåga att sätta sig fast men lukten i sig är väl inte farlig för bebis?

  Svara
  1. Elin Inläggsförfattare

   Om du tvättar den och den slutar lukta och inga mögelprickar dyker upp så tror jag du kan vara lugn. Mögelprickar dyker ofta upp när man tvättar tyget.

   Svara
   1. camilla

    Tack för svar! Jag tvättade rubbet utom yttertyget på liggdelen som inte går att ta av(?). Allt slutade lukta förutom just det tyget som är otvättat- och inga prickar dök upp.
    Så borde kunna andas ut då? Tänkte prova ställa en skål med ättika i och under liggdelen och hoppas på det bästa :). Tack för en väldigt givande blogg!
    Chassit är fr -11, vet du om det är lönlöst att försöka hitta lufthjul till den?

    Svara
    1. Patrick

     Camilla, kanske kan du få köpa lufthjulen av mig. Vi har en Brio Happy från 2010 som vi har funderat på att sälja men den har lite mögelfläckar i suffletten så kanske inte borde sälja den. Kanske bättre vi säljer lufthjulen till dig och slänger resten…

     Svara
 3. Mimo

  Hej! Har en fläck på en barnvagn som jag är lite fundersam över om det är mögel, luktar inget. (Går ej bort i tvätt) Vet du vart ja kan vända mig för att få veta om det är mögel eller ej?
  Med vänlig hälsning,

  Svara
 4. Linda Eriksson

  Jag har en vagn full av svartmögel som jag ska klä om. Jag ska tvätta tyget för att få bort så mycket som möjligt av möglet. Men hur skulle du göra sen? Ska jag måtta av tyget med papper och sedan på det nya tyget? Eller kan man ha det nya tyget mot det gamla för att måtta av? Eller smittas möglet av då?
  Det är mycket svartmögel på allt tyg. Eller smittar pappret av mögel på det nya tyget också? Vet inte riktigt hur jag ska göra…. mvh linda

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.