Recension av Babyzen Yoyo+

DSC05147

Märke: Babyzen
Modell: Yoyo+
Årsmodell: 2016
Chassifärg: Svart
Färg: Blå

Jag har testat Babyzen Yoyo Plus i ett samarbete med Reirei/Babyzen. Babyzen Yoyo+ är en uppdaterad modell av Yoyo som kom nu under våren 2016. Jag har testat den i sittvagnversionen som heter 6+, jag har haft den ett par månader och använt den i många olika situationer i min vardag.

Sittdel

DSC05149DSC05150DSC05157DSC05160

DSC04978bDSC04980b

Babyzen Yoyo+ har en framåtvänd sittdel som har steglöst ställbar rygg från nästan upprätt sittläge till bra viloläge, inte plant liggläge. Ryggen justeras genom att dra ut ett spänne som sitter på en rem bakom ryggstödet.

Det finns ingen båge till vagnen och den är ganska öppen så selen bör användas.

Sittdelen har ganska kort rygg, endast 43 cm och både min son på 2 år som är ca 90 cm lång och min dotter på 5 år och ca 108 cm får dåligt med stöd för huvudet, det gör också att det blir trångt i liggläget för ett lite längre barn. Utrymmet upp till suffletten är dock väl tilltaget och inget av mina barn är ens i närheten av att snudda med huvudet vid suffletten. Det är också gott om plats för benen och min 5-åring sitter riktigt bra i vagnen. Maxvikten på Yoyo+ är höjd till 18 kg, jämfört med 15 kg på gamla Yoyo. I sittläge kan vagnen användas riktigt, riktigt länge, i liggläget är det lite trängre med plats.

Sele

DSC05162DSC05163DSC05164DSC05165

Babyzen Yoyo+ har en fempunktssele som är ställbar i tre olika lägen. Selen löper som en enda rem från midjeband till grenband och det går inte att koppla bort axelbanden. Selens spännen måste pusslas ihop innan de kan knäppas och det kan vara bökigt om barnet är vilt. Det går att knäppa loss selens remmar för att lättare kunna trä i en åkpåse eller sittdyna i vagnen. Jag gillar att selens remmar har mjuka axelmuddar som sitter fastsydda på remmen, så att de inte glider runt.

Sufflett

DSC05150DSC05155DSC05151DSC05161DSC05153

Babyzen Yoyo+ har en sufflett som har två olika lägen och en extra solkeps, det kan vara svårt att få solkepsen att stanna infälld. Suffletten täcker bra och går långt fram. Det finns en liten tittlucka i suffletten som inte går att täcka för. Tittluckan gör att man kan kika på sitt barn även med suffletten nerfälld. På nya Yoyo+ har sufflett och sittdyna fått ett nytt tyg som känns lite tåligare och exklusivare, det faller lite snyggare än det gamla.

Fotstöd

DSC05166

Babyzen Yoyo+ har ett fast fotstöd som inte går att fälla upp. Det är en plastplatta som barnet kan vila sina fötter på. Plastplattan gör också att det är lätt för barnet att själv klättra i vagnen genom att klättra på plattan.

Liggdel & Babyskydd

Det finns en liggdel till Babyzen Yoyo plus, som är ett tyg som bildar en plan liggyta med sufflett, detta liggdelstyg kallas Yoyo 0+ och kostar 2000 kronor. Jag har dock inte testat denna version själv.

Babyzen-Yoyo-0

Nytt för Babyzen Yoyo+ är också babyskyddsadaptrar som passar Maxi-Cosi, BeSafes och Cybex babyskydd. Adaptern kan användas oavsett om du har tyget på vagnen eller inte. Babyskyddsadaptern kostar 550 kronor.

Babyzen-Yoyo-bilstolsadapter

Handtag

DSC05167DSC05169

Babyzen Yoyos handtag har en fast höjd på 108 cm, det är också ganska smalt. Det är ett lite högre handtag, men jag som är 167 cm tycker att det fungerar helt okej. Handtaget är skumbelagt.

Varukorg

DSC05173DSC05174DSC051752016-03-25 10.24.24DSC05152DSC05159

Babyzen Yoyo+ har avsevärt förbättrad varukorg jämfört med gamla modellen. Den är nu riktigt rymlig och rymmer faktiskt en hel del, en mindre kompletteringshandling är inga problem, däremot kan det bli problem om en vill få i något riktigt stort, tex. en stor skötväska, då öppningen till varukorgen inte är så stor. Det är dock god åtkomst för mindre grejer både framifrån och bakifrån. Maxvikten i varukorgen har också höjts till 5 kg från tidigare 2 kg.

Utöver varukorgen finns även en ficka som stängs med dragkedja på baksidan av suffletten och en liten nätficka bakom ryggstödet.

Broms

DSC05172DSC05170

Babyzen Yoyo+ har en pedalbroms som enkelt trycks ner för att låsa och trycks upp för att låsa upp. Den är enkel att använda.

Hjul

DSC05176DSC05177

Babyzen Yoyo har små hjul som är 13 cm i diameter. Framhjulen är svängbara och går inte att låsa. Istället har de en konstruktion på fjädringen som gör att framhjulet ska låsa sig när fjädringen trycks in vid ojämnt underlag. Hjulen är i ett material som kallas PU som det inte fastnar något grus i och som är lite mjukare än EVA. Ett mycket tåligt hjul som håller sig fint.

Fjädring

Babyzen Yoyo har fjädring i både framhjulen och bakhjulen, den har lite giv i sig men har ingen direkt gung. Dämpningen gör dock att små ojämnheter i marken inte märks så mycket.

Hopfällning

Babyzen Yoyo fälls ihop genom att först vika bak handtaget. Det gör du genom att trycka in på den vita ringen på båda sidor.

DSC05179DSC05178DSC05180

Sedan ska du under sitsen på vagnen trycka in den vita knappen och sedan dra den röda spaken mot dig. När du gjort den kan du släppa och ta tag i och lyfta i metallstången, då fälls vagnen ihop.

DSC05183

Vagnen står själv ihopfälld. Den har ett lås som håller den ihopfälld och den har en axelrem så att du kan bära den med dig. Det går också att ta av axelremmen om du önskar det. Babyzen Yoyo blir otroligt kompakt ihopfälld och går att ta som handbagage på flyget, den tar också otroligt lite plats i bilen.

DSC05185

Körkänsla & Hanterbarhet

Babyzen Yoyo är en väldigt lätt och också lättkörd vagn. Den rullar bra och är lätt att svänga runt i trånga utrymmen. Den är perfekt att gå i affärer med, vänder runt på en femöring. Den är också lättsvängd om du har båda händerna på handtaget. När jag har kört den med bara en hand har jag ibland upplevt den som lite svår att styra, särskilt om underlaget lutar lite, då vill den gärna dra åt sidan. Men i övrigt är den väldigt lättkörd. Den har också fjädring i alla hjul vilket gör att även om hjulen är små så märks inte mindre ojämnheter så mycket. Det finns också ett visst giv i chassit som gör att den känns lite mjukare. Vagnen har inte så väldigt bra hävkraft, men den är inte heller jättetung att häva. Jag upplever inte Yoyo som helt ljudlös, utan hjulen låter lite gran när jag kör den på lite mer ojämnt underlag, särskilt om den är tom. Men det är inte så högt ljud och inget som har stört mig så mycket.

2016-03-25 10.21.07

Babyzen Yoyo lämpar sig utmärkt för att gå på stan och i affärer med. Den är otroligt liten och smidig, endast 44 cm bred och rullar riktigt lätt på helt plana golv. Den är helt enkelt perfekt för att kryssa runt med i affärer.

Jag har inte kört Babyzen Yoyo i någon grov terräng, det är inte den typen av vagn. Dock klarar Yoyo lättare terräng som gräsmattor, grusvägar och lite steniga partier. Den klarar faktiskt betydligt mer än vad en tror när en ser de små hjulen. Men riktig skogsstig, sand och djup snö det blir för tufft för den.

Jag har också testat Babyzen Yoyo+ i lite snö. Några centimeter packad snö är inga problem, det gick utmärkt att ta sig fram.

2016-02-15 09b

Babyzen Yoyo är riktigt smidig i kollektivtrafiken, dels tar den inte stor plats när den är uppfälld, endast 44 cm bred och 82 cm lång. Dels är det så att om det skulle vara trångt på bussen, eller vilket fordon en nu ska åka med, så är det ganska lätt att fälla ihop vagnen och ha den i knät eller på golvet. Dock skulle jag säga att du då behöver ha ett barn som kan gå själv och inte ha allt för mycket grejer i varukorgen, för annars blir det nog svårt att få med sig allt.

2016-03-24 18.06.45

Babyzen Yoyo är i mitt tycke otroligt smidig att fälla ihop och packa in i bilen. Det kräver lite övning innan en får till ihopfällningen på ett smidigt sätt. Men när en väl får det, då är det väldigt enkelt och snabbt gjort. Babyzen Yoyo är en av de minsta vagnarna ihopfälld och den tar nästan ingen plats ihopfälld. I vår bil, en Saab 9-5 kombi, känns det nästan löjligt att lägga in den i bagaget, ofta tar de andra väskor, jackor osv som vi har med oss, mer plats än vagnen, även om det är en kort utflykt vi ska göra. Skulle behovet finnas går Yoyo att sätta bakom ett annat säte eller i ett säte i bilen tex.

2016-02-28 15.40.572016-02-28 15.40.38

Babyzen Yoyo är riktigt liten ihopfälld, det är det som är dess “grej” och den är även känd för att den går som handbagage på flyget. Det gör den till en jättebra och smidig resevagn och det har jag skrivit mer om i min förra recension av Yoyo här. Men det finns även många andra fördelar med att den blir så liten ihopfälld, fördelar som blir mer påtagliga i min vardag. Den största fördelen jag har haft av Yoyos “litenhet” i min vardag är att jag kan fälla ihop den och ställa in den i den lilla “för”-hallen på förskolan, istället för att behöva ställa den ute, det är nämligen alltid fullt på barnvagnsplatsen under tak när jag lämnar barnen vid halv tio. Både stöldrisken och mögelrisken minskar avsevärt och jag slipper oroa mig sjuk för regn om jag råkat glömma regnskyddet. Dessutom är varukorgen nu såpass stor att den rymmar allt som ska med till förskolan och det går även att handla lite på vägen hem från förskolan.

2016-02-11 09.43.54

En annan fördel är att vi när vi skulle på kalas i en liten lägenhet, utan dåligt samvete kunde ta med vagnen upp och gömma undan den i en vrå i hallen, utan att stå i vägen för någon. Vagnen var dessutom så lätt att min man bar den upp för trappan med sonen i. Smidigt!

2016-04-09 16.52.28

Åker man till badhuset ryms Yoyon troligtvis att låsa in i skåpet, ingen stöldrisk där heller.

Det jag gillar med Yoyo är att den är otroligt kompakt, samtidigt som den är tillräckligt rejäl för de flesta utflykter och funkar för barnet att sova i. Ett annat plus är att min son faktiskt kan tänka sig att sitta i vagnen frivilligt ibland. Jag tror det kan bero på att han lätt kan klättra i den själv. Han har både haft lässtund och lekt att han ska på utflykt i vagnen och det händer faktiskt att han vill åka i den ibland när vi ska gå ut också.

2016-03-02 08.30.222016-03-19 18b

Mått & Vikt

Hopfälld:

Med sittdel: 52x44x23 cm

Uppfälld:

Längd: 82 cm
Bredd: 44 cm
Hjulbas (Svängradie): 52 cm

Sittdel:

Sittyta till sufflett: 61 cm
Ryggstöd: 43 cm
Sitsens djup: 25 cm
Sitsens bredd: 30 cm
Fotstöd: 21 cm
Ligglängd: 92 cm
Höjd till sittytan: 41 cm

Vikt:

Vagn med sittdel: 6,4 kg

Maxvikt: 18 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg

 

Tillbehör

Babyzen Yoyo+ levereras tillsammans med en förvaringsväska som stängs med dragsko. Ett smidigt fodral som kan användas om vagnen ska förvaras eller för att lägga vagnen i på flygresor. Håller också vagnen ren i smutsiga utrymmen. Förvaringspåsen är lagom stor och ganska lätt att dra på. Axelremmen kan sticka ut genom påsens öppning så att du kan bära i den även med fodralet på. Fodralet har dock ingen vaddering, en mer vadderad väska finns som tillbehör.

DSC05188DSC05189DSC05190

Det ingår även ett regnskydd som har en egen liten förvaringspåse. Regnskyddet är gjort i TPU och en stor förbättring är att det nu även täcker suffletten. Tyvärr täcker det inte baksidan av suffletten så använder man vagnen i liggläge när det regnar får man räkna med att baksidan blir blöt. Regnskyddet sitter bra på plats med öglor och kardborrefästen. Det är ganska lätt att vika ihop och tar inte mycket plats att förvara i den medföljande påsen.

DSC05191DSC05192DSC05193DSC05194DSC05195DSC05196DSC05197DSC05198

 

Sammanfattning & Betyg

Babyzen Yoyo+ är en otroligt liten och smidig vagn som ät lätt att fälla ihop, tar liten plats ihopfälld och väger lite. Ändå erbjuder den ett bra liggläge när barnet ska sova, en bra sufflett och en riktigt rymlig varukorg. Vagnen håller hög kvalité och känns genomtänkt.

De största nackdelarna med vagnen tycker jag är att ryggen är lite kort, att den skramlar lite när man kör och att vagnen är väldigt öppen och inte har någon bygel så att sele måste användas. Dock är detta inga stora nackdelar utan mer småsaker. Yoyo är också en enklare vagn som saknar ställbart fotstöd och ställbart handtag. Yoyo är inte någon terrängvagn utan lämpar sig bäst på lite jämnare underlag.

Den största förbättring på Yoyo+ jämfört med den tidigare modellen är för mig helt klart den betydligt större varukorgen och även den högre maxvikten på 18 kg. Även babyskyddsadaptrar är en stor förbättring om det behovet finns.

Babyzen Yoyo+ kan köpas som sittvagn och du kan köpa till liggdel eller babyskyddsadaptrar om du vill. Sittvagnen kostar 4000 kronor och finns med svart eller vitt chassi och sittdyna och sufflett finns i blå, rosa, röd, sand, grå och svart. Du kan också köpa till en extra klädsel om du vill byta färg på vagnen.

Sittdel: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Promenadkörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Terrängkörning: [image12.png][image12.png]
Stadskörning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Hopfällning: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]
Totalbetyg: [image12.png][image12.png][image12.png][image12.png]

4 reaktion på “Recension av Babyzen Yoyo+

  1. Jamie

    Hej!

    Jag var i butik och provade den nya Yoyon. Har haft den gamla men är sugen på att byta. Jag upplevde att handtaget gärna trillade ner när man hade vagnen ihopfälld. Som om att det blivit tyngre och inte höll sig uppe. Det var kag aldrig med om med min gamla. Upplevde du det under perioden du testade vagnen eller var det kanske bara just den i butiken som inte riktigt ville sig?

    Med vänlig hälsning

    Svara
  2. Emma

    Måste man ha liggdelen för att använda den med babyskydd? Eller kan man köpa den med sittdel, ta av sittdelen och endast ha babyskydd på som på bilden under rubriken ”babyskydd”?

    Svara
  3. Nana

    Hej kära du! Har haft stor användning av din blogg när vi valt barnvagnar, så stort tack!

    Nu till frågan, som egentligen inte bara rör Yoyon, men jag frågar här:

    Jag råkade få till ett hack på handtagets skumgummi, ca 2 cm långt. Hur tycker du jag kan fixa det? Tejpade med någon sorts ”bättre” tejp inköpt på friluftsaffär men den krullar bara ihop sig efter ett tag. Kan man limma skumgummi med något elastiskt lim?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.